Pittige bruine bonenschotel met rookworst

Pittige bruine bonenschotel met rookworst

Een kruidige, verwarmende bonenschotel met rookworst en een pittige kick van sambal. Heerlijk voor koude dagen en makkelijk te maken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter bruine bonen uit blik, uitgelekt
  • 1 rookworst 350 g
  • liter zure room
  • ¼ liter tomatensaus kant-en-klaar
  • 2-3 stengels prei ca. 500 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 1-2 eetlepels sambal brandal

Instructies

  • Was de preien.
  • Snijd de preien in smalle ringen.
  • Snijd de rookworst in plakken.
  • Verhit de olie in een ruime braadpan.
  • Bak de preiringen 4 minuten op matig hoog vuur.
  • Roer de sambal door de prei.
  • Voeg de tomatensaus toe.
  • Voeg de plakjes rookworst toe.
  • Voeg de uitgelekte bruine bonen toe.
  • Breng het geheel al roerend tegen de kook aan.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de koriander erdoor.
  • Schep de bonenschotel op borden.
  • Garneer met een lepel zure room.

Notities

Serveertip:

Serveer met warme pistoletjes of knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een licht gekoelde rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 21g | Vet: 34g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Pastinaak-appelsalade met yoghurtdressing

Pastinaak-appelsalade met yoghurtdressing

Een frisse salade van pastinaak, appel en veldsla met een romige yoghurtdressing – perfect als lunch of bijgerecht in de herfst.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Salade, Tussendoortje
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • citruspers
  • grote kom
  • Keukenmes
  • schilmesje
  • slacentrifuge

Ingrediënten

  • 1 citroen sap van
  • 1 el ramanas poeder of verse geraspte ramanas
  • 2 el koolzaadolie
  • 2 stevige zure appels
  • 250 g veldsla
  • 250 g yoghurt
  • 400 g pastinaken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de pastinaken dun en rasp ze grof.
  • Was de appels en snijd ze in julienne.
  • Was de veldsla en droog goed.
  • Meng pastinaak, appel en veldsla in een grote kom.
  • Roer voor de dressing de yoghurt, koolzaadolie, citroensap en ramanas glad.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Meng de dressing door de salade vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Lekker met roggebrood of zwart roggebrood als lichte maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse droge witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g

Snelle Snijbietwok met Oosterse Twist

Snelle Snijbietwok met Oosterse Twist

Een snel en smaakvol Chinees bijgerecht met snijbiet, knoflook en een hint van sesamolie. Heerlijk bij rijst of noedels.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el arachideolie met een paar druppels sesamolie
  • 1 kleine chilipeper fijngehakt
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lenteuitjes in ringetjes
  • 400 g snijbietbladen grof gesneden
  • 1 el rijstwijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 snufje suiker
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Verhit de arachideolie met sesamolie in een wok.
  • Bak de knoflook, gember, chili en lenteui kort tot ze geuren.
  • Voeg de snijbiet toe en wok op hoog vuur enkele minuten.
  • Breng op smaak met zout en suiker.
  • Blus af met rijstwijn en sojasaus.
  • Roer goed door en verwarm nog even kort.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst of als onderdeel van een Aziatische tafel vol kleine gerechten.
Wijnadvies:
Een droge Riesling of lichte groene thee past perfect bij dit frisse gerecht.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Sappige kip uit de oven met groenten

Sappige kip uit de oven met groenten

Een heerlijk Hollands kipgerecht uit de Romertopf, vol smaak door smeuïge boter, spek en verse groenten zoals champignons, paprika en ui.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine optioneel
  • 1 braadkip ± 1 kg of diepvrieskip
  • ½ komkommer optioneel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 100 g worteltjes optioneel
  • 200 g champignons
  • 50 g boter
  • 50 g ontbijtspek
  • 6 g zout
  • Knoflook optioneel

Instructies

  • Zet de braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
  • Laat de braadschotel uitlekken.
  • Bestrooi de kip met zout.
  • Leg de kip samen met de boter en plakjes ontbijtspek in de schotel.
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Leg de champignons, paprika, ui en eventueel worteltjes, aubergine, komkommer en knoflook rond de kip.
  • Plaats de schotel op een rooster in een koude oven.
  • Stel de temperatuur in op 180°C.
  • Laat de kip in ongeveer 1 uur gaar smoren.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Deze kruidige Afrikaanse kip wordt gevuld met een smaakvolle vulling van gehakt, pepers en kruiden. Geserveerd met geflambeerde bananen en een rijke tomatensaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 1 hele kip 1,5 kg
  • ½ citroen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Zwarte peper en zout naar smaak

Voor de vulling:

  • 200 g varkensgehakt
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel pili-pili
  • 1 theelepel vleesextract
  • 1 theelepel tijm
  • ½ theelepel laurierpoeder
  • 1 dl olie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de bananen:

  • 6 bananen
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 4 eetlepels rum
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Bereid de vulling: was en snijd de groenten, hak de peterselie fijn en blancheer de pepers 5 minuten.
  • Laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan en bak het gehakt met de uien, peterselie, pili-pili, peper en zout.
  • Voeg het vleesextract toe, meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
  • Meng de gehaktbereiding met tijm en laurier en vul de kip hiermee.
  • Maak inkepingen in de kip en wrijf deze in met een halve citroen.
  • Bestrooi de kip met paprika, peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat boter smelten in een vuurvaste schotel en plaats de kip erin.
  • Laat de kip ongeveer 45 minuten braden, afhankelijk van de grootte.
  • Haal de kip uit de oven en houd warm.
  • Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe aan het braadvocht en laat inkoken tot een saus.
  • Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en bak ze in boter tot ze lichtbruin zijn.
  • Bestrooi de bananen met suiker, voeg de rum toe en flambeer kort.
  • Serveer de kip op een schaal met de geflambeerde bananen rondom.
  • Serveer de saus apart, samen met pilafrijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met pilafrijst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rosé of een volle Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 22g

Gesmoorde Riblappen met Gebakken Tomaten en Peterselie

Gesmoorde Riblappen met Gebakken Tomaten en Peterselie

Heerlijk malse riblappen, langzaam gestoofd met aromatische kruiden, geserveerd met goudbruin gebakken tomaten en verse peterselie.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Braadpan met deksel
  • Braadspatel
  • Keukenmes
  • Diep bord voor paneermeel

Ingrediënten

  • 6 runderlappen à 150 g per stuk
  • 2 flinke uien
  • 1 laurierblaadje
  • 4 kruidnagels
  • 1 takje tijm
  • Peperkorrels
  • Zout
  • 1 el bloem
  • 50 g boter
  • 3 grote tomaten
  • 1 eiwit
  • Paneermeel
  • Peterselie

Instructies

  • Bestrooi de riblappen met zout en peper en haal ze door de bloem.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de riblappen aan beide zijden goudbruin.
  • Haal de riblappen uit de pan en fruit de in ringen gesneden uien in de overgebleven boter.
  • Leg de riblappen terug in de pan en voeg een scheutje bouillon of water toe.
  • Voeg laurier, kruidnagels, tijm en peperkorrels toe.
  • Laat het vlees ongeveer 1,5 uur zachtjes smoren met het deksel op de pan.
  • Snijd ondertussen de tomaten in dikke plakken, bestrooi ze met zout en peper.
  • Haal de tomaten door het opgeklopte eiwit en vervolgens door het paneermeel.
  • Bak de gepaneerde tomaten kort in boter goudbruin.
  • Leg de gestoofde riblappen op een schaal, garneer met de gebakken tomaten en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Côte du Rhône.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gerookte Gemarineerde Haring met Citroen

Gerookte Gemarineerde Haring met Citroen

Heerlijke gerookte haring, gemarineerd in een aromatische mix van witte wijn, sjalot en knoflook, geserveerd met frisse citroen.
(exclusief marineertijd)45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Rooster voor rookoven
  • kookpan
  • Keukenmes

Ingrediënten

Instructies

  • Was de haringen grondig aan de binnen- en buitenkant en dep ze droog.
  • Schil en snipper de sjalotjes en knoflook.
  • Fruit de sjalotjes en knoflook kort in olijfolie.
  • Voeg de witte wijn toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de marinade afkoelen.
  • Leg de haringen in de marinade en laat ze enkele uren marineren.
  • Dep de haringen droog na het marineren.
  • Plaats ze in de rookoven en rook ze gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Leg de haringen op een voorverwarmde schaal.
  • Garneer met partjes of plakjes citroen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gestoomde Visrolletjes met Zalm en Nori

Gestoomde Visrolletjes met Zalm en Nori

Delicate visrolletjes gevuld met zalm en omwikkeld met nori, perfect gestoomd voor een verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • magnetronfolie
  • Keukenmes
  • stoompan

Ingrediënten

  • tong- of tongscharfilets
  • 4 norivellen gedroogd zeewier
  • 100 g verse zalm
  • Zout
  • Peper

Optioneel:

  • toefjes zeekraal

Instructies

  • Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze met de zijkant van een breed mes zo plat mogelijk.
  • Knip de norivellen op maat, passend bij de filets.
  • Snijd de verse zalm in 4 dikke repen.
  • Leg elk filet op een stuk magnetronfolie, met de kant waar het vel heeft gezeten naar boven.
  • Bestrooi licht met zout en peper.
  • Leg een norivel op elk filet en plaats een reepje zalm aan het begin van de nori.
  • Rol de filets stevig op en wikkel ze strak in de magnetronfolie.
  • Plaats de visrolletjes in een stoompan boven kokend water en stoom ze in 6-8 minuten gaar.
  • Laat de rolletjes iets afkoelen en verwijder voorzichtig de folie.
  • Snijd de rolletjes schuin in 3 stukken en serveer ze op borden.
  • Garneer eventueel met in boter gebakken zeekraal en serveer met een bijpassende saus.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Sake past perfect bij dit verfijnde gerecht.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Zoet Geglaceerde Worteltjes in Sinaasappelsiroop

Zoet Geglaceerde Worteltjes in Sinaasappelsiroop

Verwen je smaakpapillen met deze geglaceerde worteltjes, zacht en zoet door de sinaasappelsap en roomboter. Een perfect bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos peentjes
  • Sinaasappelsap voldoende om de peentjes net onder te zetten
  • 3 eetlepels roomboter
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de peentjes schoon en leg ze naast elkaar in een hapjespan.
  • Schenk zoveel sinaasappelsap in de pan dat de peentjes net onder staan.
  • Voeg de roomboter en wat zout toe, en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur iets lager en laat vrijwel alle vocht verdampen.
  • Schud de peentjes regelmatig om, zodat ze gelijkmatig bedekt worden met de ingekookte sinaasappelsiroop.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de zoete en citrusachtige smaak van de geglaceerde worteltjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Spicy Crispy Rice Sushi met Tonijn

Spicy Crispy Rice Sushi met Tonijn

Geniet van deze heerlijke Spicy Crispy Rice Sushi met Tonijn. Knapperige rijst gecombineerd met een pittige tonijntopping maakt dit gerecht een geweldige keuze voor een verrassend voorgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Sushi, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g tonijn
  • 2 uien
  • 1 tl suiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl hot chilisaus
  • 4 kopjes gekookte rijst
  • 3 el rijstazijn
  • Olie in spray

Instructies

  • Meng de gekookte rijst met rijstazijn en suiker om sushi-rijst te maken.
  • Snijd de tonijn in kleine stukjes.
  • Maak de pikante tonijntopping door de tonijn te mengen met sojasaus en chilisaus.
  • Plaats de sushi-rijst op plasticfolie en een bamboematje.
  • Rol de rijst strak in een lange strip, zorg ervoor dat de rijst goed is aangedrukt.
  • Snijd de rijstrol met een nat mes in plakjes.
  • Spray de plakjes licht in met olie en plaats ze met natte vingers in de Airfryer.
  • Bak de rijstplakjes 13 minuten op 200°C totdat ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Serveer de crispy rice met de pikante tonijntopping bovenop.

Notities

 

Wijnadvies:

Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Sake voor een authentieke ervaring.

Nutrition

Serving: 1portie | Calories: 230kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g