Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Gevulde tomaten met romig roerei en geitenkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 takjes peterselie
  • 4 eieren
  • 4 tomaten
  • 6 olijven
  • 75 g geitenkaas
  • ½ dl koffieroom of -melk
  • Peper
  • Prei ± 4 cm
  • Zout

Instructies

  • Was de tomaten en snijd de kapjes af.
  • Hol de tomaten uit en zet ze omgekeerd op keukenpapier.
  • Snijd de prei in ringetjes en 4 olijven in plakjes.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met koffieroom, zout en peper en schep de prei, olijfplakjes en de helft van de geitenkaas erdoor.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg het eimengsel toe en laat al roerend stollen.
  • Schep het roerei in de tomaten en zet ze op het grillrooster.
  • Strooi de rest van de geitenkaas erover en laat ± 2-3 minuten goudbruin kleuren onder de grill.
  • Garneer met een olijf en peterselie.
  • Lekker met risotto.

Notities

Serveertip:
Lekker met risotto of brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Hartige gefrituurde kaas-griesballetjes met een romige spruitjespuree, een verrassende combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Frituurvet of -olie
  • 50 g griesmeel
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 dl melk extra
  • 3 ¾ dl melk
  • Nootmuskaat
  • 125 g oude kaas
  • Paneermeel
  • Peper
  • 300 g spruitjes
  • 1 tl Franse tuinkruiden Silvo
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met bouillontablet en tuinkruiden aan de kook.
  • Roer het griesmeel erdoor en kook ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat smelten.
  • Spoel een bord met koud water, schenk het mengsel erin en laat afkoelen.
  • Laat 1 uur koud en stijf worden in de koelkast.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Schil aardappelen, snijd in vieren.
  • Kook aardappelen en spruitjes ± 15 minuten gaar.
  • Strooi paneermeel in een bord, klop ei los in een ander bord.
  • Vorm kaas-griesmeelmengsel tot balletjes, wentel door paneermeel, dan door ei en weer door paneermeel.
  • Verhit frituurvet tot 175 °C.
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet aardappelen en spruitjes af, stamp fijn.
  • Verwarm melk in een steelpannetje, voeg melk en boter toe tot puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat, warm door.
  • Schep de spruitjespuree in een schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Vegetarische lasagne met spinazie, gorgonzola en champignons, een heerlijke en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g belegen kaas geraspt
  • 100 g gorgonzola
  • 125 g champignons
  • 25 g boter
  • 3 tl majoraan
  • 750 g diepvriesspinazie à la crème
  • 9 lasagnevellen
  • ¼ l slagroom
  • 2 tomaten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Was de tomaten en snijd in plakjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de gorgonzola in stukjes.
  • Smelt de boter, bak de champignons 5 minuten zachtjes, voeg slagroom toe en laat inkoken.
  • Voeg zout en peper toe en roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Roer majoraan, zout en peper door de spinazie.
  • Strijk een laagje saus op de bodem van de ovenschaal, verdeel er spinazie over en bedek met 3 lasagnevellen.
  • Verdeel hierover de helft van de tomaat, spinazie, gorgonzola en saus.
  • Bedek met 3 lasagnevellen en verdeel de rest van de tomaat, spinazie, gorgonzola en champignons erover.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen.
  • Verdeel de rest van de spinazie en saus erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak ± 30 minuten in de oven.
  • Verwijder het folie en laat nog ± 5 minuten gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Chianti, of een volle witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Kaasbitterballen met kruiden

Kaasbitterballen met kruiden

Heerlijke kaasbitterballen met een mix van oude en mosterdkaas, op smaak gebracht met verse kruiden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
afkoeltijd1 uur
Totale tijd1 uur 50 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Bruiloft, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 20 stuks
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels bieslook fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • ½ kruidenbouillontablet
  • Kerriesaus optioneel
  • Kervel fijngehakt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 ½ dl melk
  • 100 gram mosterdkaas mini-blokjes
  • Nootmuskaat
  • 100 gram oude kaas mini-blokjes
  • Pakje gekruid paneermeel
  • Peterselie fijngehakt
  • Tijmblaadjes fijngehakt
  • ¼ liter water
  • Peper
  • Zout
  • Losgeklopt ei

Instructies

  • Kook bouillon van bouillontablet en water.
  • Fruit knoflook in boter, roer bloem erdoor en laat opnemen.
  • Voeg bouillon en melk toe en laat opnemen.
  • Laat de saus 4 minuten pruttelen.
  • Snijd de kaas in mini-blokjes en knip de kruiden fijn.
  • Schep kaas en kruiden door de ragoût.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat afkoelen.
  • Vorm balletjes van de ragoût en paneer met gekruid paneermeel.
  • Haal de balletjes door ei en nogmaals door paneermeel.
  • Bak de balletjes goudbruin in frituurolie op 175°C.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer met kerriesaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met kerriesaus of een andere dipsaus naar keuze.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Parmezaanse kaaskroketten

Parmezaanse kaaskroketten

Heerlijke Parmezaanse kaaskroketten, een smaakvol en krokant borrelhapje.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
afkoeltijd1 uur
Totale tijd1 uur 50 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 2 eieren gesplitst
  • Frituurolie
  • 5 dl melk
  • 150 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • Paneermeel
  • Peper
  • Bloem
  • Losgeklopt ei

Instructies

  • Maak een dikke bechamelsaus: smelt boter, roer bloem erdoor en giet koude melk erbij.
  • Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
  • Neem van het vuur en voeg eierdooiers en Parmezaanse kaas toe.
  • Breng op smaak met peper (geen zout, kaas is al zout).
  • Spreid uit op een plaat en laat volledig afkoelen.
  • Snijd in rechthoekige kroketten.
  • Wentel in bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
  • Laat enkele uren rusten in de koelkast.
  • Bak goudbruin in frituurolie op 185°C.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een tomatensaus of aioli.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Kaaskroketten of -bitterballen

Kaaskroketten of -bitterballen

Heerlijke kaaskroketten of -bitterballen, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 6 of 16-24 bitterballen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dl melk
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • Peper
  • ½ eetlepel peterselie
  • 125 gram oude kaas
  • Enkele druppels bouillonaroma
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak een dikke saus van melk, boter en bloem.
  • Breng op smaak met peper en peterselie en roer de kaas en bouillonaroma erdoor.
  • Strijk het mengsel uit op een bord en laat koud worden.
  • Verdeel in 8 punten (kroketten) of 16-24 punten (bitterballen).
  • Vorm kroketten of bitterballen en wentel ze door paneermeel.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Wentel de kroketten/bitterballen door het ei en opnieuw door paneermeel.
  • Verhit het frituurvet tot het dampt.
  • Frituur de kroketten/bitterballen goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Camembertkroketten

Camembertkroketten

Heerlijke camembertkroketten, een Frans borrelhapje met een romige kaassmaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de camembert in kleine stukjes of pureer hem.
  • Meng de eidooiers en bechamelsaus door de camembert.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat even koken.
  • Laat de kaasmassa licht afkoelen en vorm er kroketten van.
  • Paneer de kroketten: haal ze eerst door het eiwit en dan door het paneermeel.
  • Frituur de kroketten goudgeel in frituurolie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een cranberrycompote of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay, of een mousserende wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Knapperige gefrituurde kaasballetjes met een heerlijke kerriesmaak, perfect voor een feestje.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen1 uur
Totale tijd1 uur 40 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 16 stuks
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klein blikje maïs 180 gram
  • Cornflakes
  • 1 ei
  • 150 gram oude kaas
  • Olie om te frituren
  • 2 eetlepels ui fijngesneden
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 zakje kerriesaus
  • 1 ½ dl melk

Instructies

  • Maak de kerriesaus met 1 ½ dl melk.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Snijd het brood in blokjes.
  • Meng de kerriesaus, brood, ei en kaas tot een mengsel.
  • Voeg de uitjes en maïs toe en meng kort.
  • Laat het mengsel 1 uur (of langer) opstijven in de koelkast.
  • Maal de cornflakes fijn.
  • Rol balletjes van het kaasmengsel en haal ze door de cornflakes.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een dipsaus naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gefrituurde Asperges met Parmezaan

Gefrituurde Asperges met Parmezaan

Knapperige gefrituurde groene asperges met een korstje van Parmezaanse kaas. Heerlijk als bijgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de asperges op gelijke lengte en kook ze 5 minuten beetgaar.
  • Laat de asperges uitlekken en dep ze droog.
  • Verwarm de frituurolie of -vet tot 180°C.
  • Klop bloem, Parmezaan, ei, wijn, peper en zout tot een glad beslag.
  • Haal de asperges door het beslag en frituur ze 2-3 minuten goudbruin.
  • Laat de asperges uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de asperges over de borden en strooi de peterselie erover.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het frituren.
  • Lekker met een frisse dip, zoals knoflookmayonaise of citroenmayonaise.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de gefrituurde asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Asperge Eierschotel met Bacon

Asperge Eierschotel met Bacon

Romige asperge eierschotel met krokante bacon en bieslook. Heerlijk met aardappelpuree.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Asperges, Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kg groene asperges
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 100 gram bacon of ontbijtspek in kleine blokjes
  • 1 theelepel suiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • 30 gram bloem
  • 4 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 40 gram boter
  • ½ liter groentebouillon van tablet
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de asperges schoon en snijd ze in stukken.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg asperges, suiker en 15 gram boter toe en kook 5 minuten.
  • Laat de asperges uitlekken en vang de bouillon op.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat 3 minuten garen.
  • Roer de slagroom en aspergebouillon erdoor en laat 10 minuten inkoken.
  • Bak de bacon in de olie in 7 minuten krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de eieren 7 minuten hard, pel ze en snijd ze in vieren.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Verwarm de asperges en het ei in de saus.
  • Strooi de bacon en bieslook erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperge eierschotel met aardappelpuree.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de schotel complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g