Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus
Geniet van deze heerlijke gegratineerde champignons in een romige wijnsaus, perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
mes
4 lage ovenschaaltjes
grill
- 2 sjalotjes fijn gesnipperd
- 500 g champignons schoongemaakt (grote champignons gehalveerd)
- 2 eetlepels boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- 6 eetlepels droge witte wijn
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 250 ml crème fraîche
- 1 zakje gemalen oude kaas
- Versgemalen peper naar smaak
Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer de grote champignons.
Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotjes 3 minuten op laag vuur.
Knijp de knoflook boven de pan uit en voeg toe aan de sjalotjes.
Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig omschept.
Voeg de witte wijn, tijm en bouillonpoeder toe en laat alles op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
Warm zo nodig het champignonmengsel opnieuw op en roer er de crème fraîche en de gemalen oude kaas door.
Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper.
Verdeel het champignonmengsel over 4 lage ovenschaaltjes en plaats ze onder de grill.
Laat de champignons in ongeveer 3 minuten goudbruin gratineren.
Serveer direct met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de romige saus en rijke smaken van de gegratineerde champignons.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas
Verwen jezelf met deze heerlijke gegratineerde champignons gevuld met een romig mengsel van spinazie en schimmelkaas. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd, geserveerd met een frisse salade van kerstomaatjes en sla.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 8 reuzenchampignons
- 1 knoflookteentje geperst
- 100 g schimmelkaas in blokjes
- 5 eetlepels olie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 200 ml sojaroom
- 200 g kerstomaatjes gehalveerd
- Paar blaadjes sla in reepjes gesneden
- 2 eetlepels citroensap
- Mespuntje suiker
- Schijfjes citroen voor garnering
Poets de champignons en verwijder de steeltjes.
Snijd de steeltjes fijn.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignonkoppen in ca.
5 minuten.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de geperste knoflook en de fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog ca.
3 minuten mee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de spinazie slinken in de pan met de gebruikte olie.
Breng op smaak met peper en zout.
Meng de spinazie, schimmelkaas en sojaroom door elkaar en vul hiermee de champignonkoppen.
Leg de gevulde champignons op een bakplaat, besprenkel met de overgebleven olie en bak ze ca.
10 minuten in de oven.
Meng ondertussen de kerstomaatjes en slareepjes met citroensap, resterende olie, peper, zout en een mespuntje suiker.
Serveer de gegratineerde champignons met de salade en garneer met schijfjes citroen.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van de schimmelkaas en champignons.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Romige Gegratineerde Aardappelen met Spek en Gruyère
Geniet van deze heerlijke gegratineerde aardappelen met spek en gruyère, perfect als bijgerecht bij een winterse maaltijd. De romige textuur en knapperige kaaslaag maken dit gerecht onweerstaanbaar.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sjalotje
- 50 g ontbijtspek in plakjes
- 1 eetlepel boter of margarine
- ⅛ l slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ½ zakje geraspte gruyère kaas à 100 g
- 10 sprietjes bieslook
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Schil en was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Pel het sjalotje en snijd het in dunne ringen.
Snijd het spek in repen van ca.
1 cm breed.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de spekreepjes ca.
2 minuten zachtjes.
Voeg de sjalotringen toe en bak deze ca.
2 minuten mee.
Meng in een kom de slagroom met zout en peper.
Vet de ovenschaal in met boter of margarine.
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
Verdeel de spekreepjes en sjalotringen over de aardappelen.
Schenk de slagroom over de schotel en bestrooi met de helft van de geraspte gruyère.
Verwarm de oven voor op 225°C (gasovenstand 5).
Bak de aardappelschotel in het midden van de oven in ca.
30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi de aardappelen na ca.
20 minuten baktijd met de rest van de gruyère.
Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook eroverheen.
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Knapperige Gefrituurde Tortellini met Zoetzure Saus
Een simpel, maar elegant voorgerecht: knapperige gefrituurde tortellini geserveerd met een zoetzure Thaise saus. Perfect als smaakvol hapje voor een feestje of als hartig voorgerecht.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 12 tortellini 3 per persoon
- Thaise zoetzure saus
- Olie voor het frituren
Verwarm 1 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de tortellini goudbruin en knapperig in de hete olie.
Laat de gefrituurde tortellini uitlekken op keukenpapier.
Serveer de tortellini met een bakje Thaise zoetzure saus.
Wijnadvies:
Een glas frisse, lichtzoete wijn zoals een Moscato of een Riesling past goed bij de zoetzure saus en de knapperige tortellini.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Knapperige Gefrituurde Flensjes
Deze knapperige gefrituurde flensjes zijn een heerlijke aanvulling op diverse ragouts en rauwkost. Licht, luchtig en vol van smaak, eenvoudig te maken en altijd een hit bij de maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Garde of klopper
Wok of diepe pan
keukenpapier
- 3 dl water
- 1 eiwit
- 125 g bloem
- Zout naar smaak
- 1 liter olie voor frituren
Wijnadvies:
Combineer deze gefrituurde flensjes met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, die de knapperige textuur en subtiele smaken goed aanvult.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gebraden Lamsmedaillons met Romeinse Sla en Kerstomaatjes
Teaser: Ontdek de delicate smaken van gebraden lamsmedaillons, perfect gecombineerd met Romeinse sla en sappige kerstomaatjes. Dit Italiaanse gerecht is eenvoudig te bereiden en zit vol met verse ingrediënten die elke hap een genot maken.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g lamslende
- 200 g Romeinse sla gewassen en gescheurd
- 10 kerstomaatjes gehalveerd
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 1 takje tijm blaadjes afgerist
- Olijfolie naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Breng de lamslende op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en tijmblaadjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Braad het lamsvlees rondom aan, zonder erin te prikken, ongeveer 8 minuten of langer, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
Haal het vlees van het vuur en houd het warm.
Voeg de gesnipperde sjalotten, Romeinse sla en gehalveerde kerstomaatjes toe aan de koekenpan.
Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur tot ze lichtjes gekarameliseerd zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de groenten over een schaal en leg de in plakken gesneden lamsmedaillons erbovenop.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Bij gebraden lamsmedaillons passen rode wijnen met een stevige structuur en rijke smaak goed. Denk aan een Chianti Classico uit Toscane, die mooi aansluit bij de mediterrane smaken van tijm en olijfolie in dit gerecht. Een andere uitstekende keuze zou een Bordeaux of een Syrah uit de Rhône kunnen zijn. Deze wijnen hebben voldoende tannines en een kruidige ondertoon die het lam goed complementeren.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna
Proef de rijke smaken van Griekenland met deze heerlijke gebraden gehaktworstjes uit Smyrna, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g gehakt
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 1 ei
- 2 knoflooktenen
- 1 theelepel gemalen komijn of karwij
- 5 eetlepels boter
- 5 eetlepels bloem
- 2 uien
- 3 tomaten
- 1 kopje droge witte wijn
- ½ theelepel suiker
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna uit.
Pel en snipper de knoflook.
Meng het gehakt met de gemalen komijn, zout, peper, losgeklopt ei, knoflook en het uitgeknepen brood.
Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, wentel ze door de bloem en braad ze in 3 eetlepels verhitte boter aan.
Leg de rolletjes daarna in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
Giet de braadboter door een fijne zeef bij de rolletjes en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de uien, snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze kort in kokend water, verwijder de schil en pitjes en pureer ze.
Smelt de rest van de boter in een pan en fruit de uien kort.
Voeg de tomatenpuree en de witte wijn toe.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes koken.
Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko, past perfect bij dit gerecht en complimenteert de tomatensaus en de kruidige gehaktworstjes.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 950kcal
Author: Cor Klaar
braadslee
Mandoline of dunschiller
Ringvormen
kookpan
- 8 eenden borstvlees en poten apart
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
- 50 g knolselderij in blokjes
- 50 g prei in blokjes
- 50 g wortel in blokjes
- 16 plakken Parmaham
- 2 bosui in dunne ringen
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 sinaasappel in stukken
- 2 blaadjes laurier
- 2 blaadjes foelie
- 5 dl gevogeltefond
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 60g | Vet: 60g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gebakken Witlof met Citroen en Suiker
Deze gebakken witlof, subtiel gekarameliseerd met suiker en citroen, is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij een stevige maaltijd. De combinatie van het bittere van de witlof met de zoet-zure dressing maakt dit een verrassend lekker gerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 4 struikjes witlof
- 50 g boter
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd de kern uit de witlofstruikjes en kook de witlof in een pan met kokend water gedurende 8 minuten beetgaar.
Halveer de struikjes witlof.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Roer de suiker, het citroensap, zout en peper door de gesmolten boter.
Leg de gehalveerde witlofstruikjes in de pan en laat ze 5 minuten goudbruin bakken, waarbij je ze regelmatig omdraait zodat alle kanten gelijkmatig karamelliseren.
Serveer direct als bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13
Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel
Deze gebakken witlof uit West Zeeuws Vlaanderen is een heerlijk bijgerecht met een krokant laagje gekruid paneermeel. Perfect om te serveren met gekookte aardappelen en vlees naar keuze!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 stronken witlof
- Een klein beetje boter Croma
- Gekruid paneermeel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de witlof schoon en verwijder het bittere deel aan de onderkant.
Kook de witlof gaar in water en laat deze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een koekenpan tot deze lichtbruin is.
Leg de uitgelekte witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met gekruid paneermeel.
Bak de witlof op middelhoog vuur totdat de onderkant goudbruin is.
Draai de stronken om en zorg ervoor dat ze rondom mooi bruin worden.
Serveer de gebakken witlof direct met gekookte aardappelen en vlees naar keuze.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Zout: 10g | Sugar: 0.7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 13