Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus

Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus

Een snelle en smaakvolle maaltijd met kruidige gehaktballetjes in romige satésaus, geserveerd met bami. Perfect voor een doordeweekse avond!
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Noedels, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt of rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 1 theelepel sambal
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 pakje satésaus
  • 500 g kant-en-klare bami

Instructies

  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel in een kom.
  • Rol kleine balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
  • Bereid ondertussen de satésaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg de gehaktballetjes in de warme satésaus en roer goed door.
  • Verwarm de kant-en-klare bami in een ruime pan op hoog vuur, terwijl je het regelmatig omschept.
  • Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart bij de bami.

Notities

Serveertip:

Serveer met kroepoek, atjar en extra sambal voor een authentieke Indonesische smaakbeleving.

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Oosterse Bami

Oosterse Bami

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g bami-vlees gaar en in stukjes gesneden
  • 100 g ham in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos galangal
  • 2 theelepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de djahe, laos, ketoembar en het verkruimelde kippenbouillonblokje toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg 2 eetlepels zoete ketjap toe, samen met het gare bami-vlees.
  • Voeg vervolgens de bami-groenten en daarna de ham toe.
  • Voeg beetje bij beetje de gare eiermie toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg op het laatst de gedroogde selderij toe en meng goed.
  • Kluts de twee eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of zure uitjes.

Notities

Serveertip:

Garneer de bami eventueel met wat fijngehakte lente-ui of verse koriander voor extra smaak en frisheid.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Gegratineerde Kipfilet met Tomaat en Brandnetelkaas

Gegratineerde Kipfilet met Tomaat en Brandnetelkaas

Een sappige gegratineerde kipfilet met tomaat, uien en brandnetelkaas, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 kipfilets
  • 100 g room
  • 150 g tomaten in kwartjes
  • 100 g Hollandse brandnetelkaas
  • 2 jonge uien in schijfjes
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets 2-3 minuten aan beide zijden tot lichtbruin.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Leg de kipfilets in een ovenschaal.
  • Roer het braadvocht in de pan los met de room en giet het mengsel over de kip.
  • Pel de tomaten en snijd ze in kwartjes.
  • Snijd de jonge uien in schijfjes.
  • Verdeel de tomaat en uien over de kip in de ovenschaal.
  • Breng opnieuw op smaak met een beetje peper en zout.
  • Bedek het gerecht met plakjes Hollandse brandnetelkaas.
  • Pers het teentje knoflook uit boven het gerecht.
  • Plaats de schaal in de oven en gratineer het gerecht gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
  • Serveer warm met een frisse salade of geroosterde aardappelen.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Heerlijke karnemelkcrêpes gevuld met kruidig kalfsgehakt, gegratineerd met kaas en kalfsfond.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de crêpes:

  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Voor de vulling:
  • 350 g kalfsgehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngesneden
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper

Voor de gratin:

  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • 100 g boter

Instructies

Bereiding van de crêpes:

  • Meng de karnemelk, bloem, ei, olie, zout en een snufje nootmuskaat tot een glad beslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
  • Zet apart.

Bereiding van de vulling:

  • Meng het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, ui, lente-uitje en ei.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Vullen en gratineren:

  • Bestrijk elke crêpe met een laagje gehaktmengsel, rol ze op en snijd ze schuin doormidden.
  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg de crêpes met de snijkant naar boven in de schaal.
  • Bestrooi de crêpes met geraspte Emmentaler.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes.
  • Bak de crêpes in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 25-30 minuten, tot ze gaar en mooi goudbruin zijn.

Serveertip:

  • Serveer warm met een frisse groene salade.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Traditionele Ratatouille met Kaas en Paneermeel

Traditionele Ratatouille met Kaas en Paneermeel

Een klassieke Franse ratatouille met courgette, aubergine en tomaat, gegratineerd met kaas en paneermeel.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 courgettes in blokjes
  • 2 aubergines in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 4 tomaten in blokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee tot ze licht zacht zijn.
  • Voeg de tomaten toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het groentemengsel in een ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de groenten en bestrooi met paneermeel.
  • Bak de ratatouille in de oven gedurende 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
  • Serveer warm als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Smeuïge champignons in een rijke witte wijnsaus, gegratineerd met oude kaas voor een heerlijke, knapperige topping. Perfect als bijgerecht of luxe voorgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Grill of oven met grillfunctie
  • ovenschaaltjes

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas ca. 100 g
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de champignons schoon en halveer de grotere exemplaren.
  • Verhit de boter in een koekenpan op matig vuur en fruit de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de uitgeperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe de champignons in de pan en bak ze al omscheppend gedurende 3 minuten.
  • Schenk de witte wijn erbij, voeg tijm en bouillonpoeder toe, en laat het geheel op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de crème fraîche en gemalen kaas door het champignonmengsel.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het mengsel over 4 lage ovenschaaltjes.
  • Plaats de schaaltjes onder de grill en gratineer gedurende 3 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met dezelfde droge witte wijn die in het gerecht is gebruikt, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Een romige en smaakvolle aardappelschotel met spek, sjalot en Gruyère kaas.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g vastkokende aardappelen in dunne plakjes
  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 50 g ontbijtspek in repen van 1 cm
  • 1 eetlepel boter of margarine voor bakken
  • l slagroom
  • ½ zakje geraspte Gruyère kaas 50 g
  • 10 sprietjes bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepel boter of margarine voor invetten
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het in ringen.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak de spekreepjes 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de sjalotringen toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Meng de slagroom in een kom met een snufje zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Verdeel de spekreepjes en sjalotringen erover.
  • Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen en bestrooi met de helft van de Gruyère kaas.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bak de aardappelschotel in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Bestrooi na 20 minuten bakken de schotel met de resterende kaas.
  • Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook erover voor een frisse afwerking.

Notities

Serveertip:

Serveer deze gegratineerde aardappelschotel als bijgerecht bij haaskarbonades en een frisse gemengde salade.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Gegratineerd Witlof met Noordzeegarnalen

Gegratineerd Witlof met Noordzeegarnalen

Romig gegratineerd witlof met de delicate smaak van Noordzeegarnalen, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof fijngesneden
  • 200 g Noordzeegarnalen gepeld
  • 4 dl room
  • 4 eierdooiers
  • 15 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper
  • Zout
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Reinig het witlof, verwijder eventueel harde kern en snijd het fijn.
  • Voeg citroensap toe aan het spoelwater om verkleuring van het witlof te voorkomen.
  • Smelt de boter in een koekenpan en fruit het uitgelekte witlof zachtjes aan.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  • Laat het witlof op laag vuur zachtjes gaarstoven.
  • Haal de pan van het vuur en roer voorzichtig de garnalen door het witlofmengsel.
  • Klop de eierdooiers los en meng ze door het witlofmengsel om het te binden.
  • Controleer of de smaak goed is en voeg eventueel extra kruiden toe.
  • Verdeel het witlofmengsel over diepe borden of kleine ovenschaaltjes.
  • Plaats de borden onder de grill en laat gratineren tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities

Serveer zeer warm met knapperig stokbrood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 15g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Deze geflambeerde clementines met een vleugje karamel en mandarijnenlikeur, geserveerd met romig vanille-ijs, zijn een feestelijk dessert dat zowel eenvoudig als spectaculair is.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 eetlepels mandarijnenlikeur
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 klontje boter

Instructies

  • Pers het sap uit 4 clementines en zet dit apart.
  • Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de clementinepartjes ongeveer 2 minuten.
  • Bestrooi de partjes met suiker en laat ze karamelliseren.
  • Blus af met de mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig door de vlam in de pan te laten slaan.
  • Schud de pan zachtjes om de vlam te doven.
  • Voeg het clementinesap toe en laat het geheel kort inkoken tot een licht stroperige saus.
  • Serveer de warme clementines in een diep bord met een bolletje vanille-ijs erbovenop.
  • Garneer met een takje munt en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperige amandelkoekjes of een scheutje extra mandarijnenlikeur over het ijs voor een intensere smaak.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals Muscat of een lichte, sprankelende prosecco past perfect bij de frisse citrus en het romige ijs.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spruitjes
  • 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
  • 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 4 varkensbraadworsten
  • 150 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
  • Besprenkel alles met ½ van de olie.
  • Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
  • 30 minuten in de oven.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
  • Stamp de aardappelen tot een grove puree.
  • Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.

Notities

Vegatip:

Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g