Zelfgemaakte Sour Cream & Onion Dip

Zelfgemaakte Sour Cream & Onion Dip

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 25 milliliter zure room
  • 100 gram roomkaas
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zak Bugles
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook gedurende 2 minuten.
  • Voeg de honing toe en laat op laag vuur 10 minuten stoven.
  • Was de bosui en snijd deze in ringen.
  • Meng in een kom de roomkaas en zure room goed door elkaar.
  • Voeg de helft van de bosui en de helft van de gebakken ui toe en meng alles goed.
  • Schep de Sour Cream & Onion Dip in een mooi schaaltje en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de resterende bosui en gebakken uien.
  • Serveer met Bugles chips en geniet!

Notities

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze romige dip.

Truffel Carpaccio Wraptaart

Truffel Carpaccio Wraptaart

Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees, Varkensvlees, Wraps
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram spekreepjes
  • 80 gram pecannoten
  • 40 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 handenvol rucola
  • 4 kleine tortilla wraps
  • 3 pakjes carpaccio vlees ca. 100 gram per pakje
  • 1 eetlepel truffeltapenade
  • Parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

Voorbereiding van de Ingrediënten:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • In dezelfde pan, bak de spekreepjes knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Truffelmayonaise maken:

  • Meng de mayonaise en truffeltapenade in een kom totdat alles goed gemengd is.

Bereiding van de Wraptaart:

  • Verwarm de tortilla wraps elk 10 seconden in de magnetron.
  • Besmeer elke tortilla met een laagje van de zelfgemaakte truffelmayonaise.
  • Beleg elke tortilla vervolgens met een laagje carpaccio vlees, een handvol rucola, geraspte Parmezaanse kaas, pecannoten, geroosterde pijnboompitten en de uitgebakken spekreepjes.

Opbouwen van de Wraptaart:

  • Herhaal dit proces met de overige tortilla wraps en ingrediënten totdat je een stapel van drie lagen hebt.

Serveren:

  • Snijd de Carpaccio Wraptaart in punten en serveer direct.

Notities

De aardse tonen van truffel en de smaakvolle combinatie van ingrediënten in deze Carpaccio Wraptaart vragen om een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. Als je liever wit drinkt, probeer dan een Chardonnay met een lichte houttoon.

Big Mac Geïnspireerde Burrito

Big Mac Geïnspireerde Burrito

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Tortilla
Land van herkomst: America, Mexico
Servings: 4 Burrito's
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram rundergehakt
  • 150 gram cheddar geraspte
  • 4 handenvol frietjes
  • 4 extra grote tortilla's
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 augurken
  • 1 ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • ½ rode ui
  • ¼ krop ijsbergsla
  • Peper
  • Zout

Voor de Big Mac Saus:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 snufje Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 theelepel natuurazijn
  • 1 theelepel suiker
  • ½ rode ui geraspt
  • ½ theelepel zout

Instructies

Voorbereiding van de Big Mac Saus:

  • Snijd de rode ui fijn en meng deze met de mayonaise, piccalilly, tomatenketchup, Hot & Spicy Kruidenmix, natuurazijn, suiker en zout in een schaal.
  • Zet apart.
  • Snijd ook de rode ui voor de burrito's fijn, samen met de augurken en ijsbergsla.
  • Bak de frietjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Terwijl de frietjes bakken, bak je het gehakt rul in een pan tot het bruin is.
  • Voeg ketchup, mosterd, peper, zout en worcestersaus toe voor smaak.
  • Leg de tortilla's op je werkblad en verdeel het gehakt horizontaal in het midden van de tortilla's (laat de zijkanten vrij).
  • Bestrooi met geraspte cheddar, augurk, rode ui, ijsbergsla, een flinke lepel Big Mac Saus, gebakken frietjes en nog meer cheddar.
  • Vouw eerst de zijkanten van de tortilla's naar binnen en rol vervolgens strak op tot een burrito.
  • Verwarm een droge koekenpan en bak de Big Mac geïnspireerde burrito's kort aan beide zijden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de burrito's warm en geniet van deze smaakvolle Big Mac variatie!
De intense en hartige smaken van deze Big Mac geïnspireerde burrito's vragen om een frisse en fruitige wijn om te compenseren. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Rosé zou goed samengaan met dit gerecht. Hun levendige smaken zullen de verschillende ingrediënten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal

Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus

Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus

Een snelle en smaakvolle maaltijd met kruidige gehaktballetjes in romige satésaus, geserveerd met bami. Perfect voor een doordeweekse avond!
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Noedels, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt of rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 1 theelepel sambal
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 pakje satésaus
  • 500 g kant-en-klare bami

Instructies

  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel in een kom.
  • Rol kleine balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
  • Bereid ondertussen de satésaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg de gehaktballetjes in de warme satésaus en roer goed door.
  • Verwarm de kant-en-klare bami in een ruime pan op hoog vuur, terwijl je het regelmatig omschept.
  • Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart bij de bami.

Notities

Serveertip:

Serveer met kroepoek, atjar en extra sambal voor een authentieke Indonesische smaakbeleving.

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Oosterse Bami

Oosterse Bami

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g bami-vlees gaar en in stukjes gesneden
  • 100 g ham in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos galangal
  • 2 theelepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de djahe, laos, ketoembar en het verkruimelde kippenbouillonblokje toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg 2 eetlepels zoete ketjap toe, samen met het gare bami-vlees.
  • Voeg vervolgens de bami-groenten en daarna de ham toe.
  • Voeg beetje bij beetje de gare eiermie toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg op het laatst de gedroogde selderij toe en meng goed.
  • Kluts de twee eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of zure uitjes.

Notities

Serveertip:

Garneer de bami eventueel met wat fijngehakte lente-ui of verse koriander voor extra smaak en frisheid.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Gegratineerde Kipfilet met Tomaat en Brandnetelkaas

Gegratineerde Kipfilet met Tomaat en Brandnetelkaas

Een sappige gegratineerde kipfilet met tomaat, uien en brandnetelkaas, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 kipfilets
  • 100 g room
  • 150 g tomaten in kwartjes
  • 100 g Hollandse brandnetelkaas
  • 2 jonge uien in schijfjes
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets 2-3 minuten aan beide zijden tot lichtbruin.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Leg de kipfilets in een ovenschaal.
  • Roer het braadvocht in de pan los met de room en giet het mengsel over de kip.
  • Pel de tomaten en snijd ze in kwartjes.
  • Snijd de jonge uien in schijfjes.
  • Verdeel de tomaat en uien over de kip in de ovenschaal.
  • Breng opnieuw op smaak met een beetje peper en zout.
  • Bedek het gerecht met plakjes Hollandse brandnetelkaas.
  • Pers het teentje knoflook uit boven het gerecht.
  • Plaats de schaal in de oven en gratineer het gerecht gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
  • Serveer warm met een frisse salade of geroosterde aardappelen.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Heerlijke karnemelkcrêpes gevuld met kruidig kalfsgehakt, gegratineerd met kaas en kalfsfond.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de crêpes:

  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Voor de vulling:
  • 350 g kalfsgehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngesneden
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper

Voor de gratin:

  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • 100 g boter

Instructies

Bereiding van de crêpes:

  • Meng de karnemelk, bloem, ei, olie, zout en een snufje nootmuskaat tot een glad beslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
  • Zet apart.

Bereiding van de vulling:

  • Meng het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, ui, lente-uitje en ei.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Vullen en gratineren:

  • Bestrijk elke crêpe met een laagje gehaktmengsel, rol ze op en snijd ze schuin doormidden.
  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg de crêpes met de snijkant naar boven in de schaal.
  • Bestrooi de crêpes met geraspte Emmentaler.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes.
  • Bak de crêpes in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 25-30 minuten, tot ze gaar en mooi goudbruin zijn.

Serveertip:

  • Serveer warm met een frisse groene salade.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Traditionele Ratatouille met Kaas en Paneermeel

Traditionele Ratatouille met Kaas en Paneermeel

Een klassieke Franse ratatouille met courgette, aubergine en tomaat, gegratineerd met kaas en paneermeel.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 courgettes in blokjes
  • 2 aubergines in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 4 tomaten in blokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee tot ze licht zacht zijn.
  • Voeg de tomaten toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het groentemengsel in een ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de groenten en bestrooi met paneermeel.
  • Bak de ratatouille in de oven gedurende 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
  • Serveer warm als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Smeuïge champignons in een rijke witte wijnsaus, gegratineerd met oude kaas voor een heerlijke, knapperige topping. Perfect als bijgerecht of luxe voorgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Grill of oven met grillfunctie
  • ovenschaaltjes

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas ca. 100 g
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de champignons schoon en halveer de grotere exemplaren.
  • Verhit de boter in een koekenpan op matig vuur en fruit de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de uitgeperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe de champignons in de pan en bak ze al omscheppend gedurende 3 minuten.
  • Schenk de witte wijn erbij, voeg tijm en bouillonpoeder toe, en laat het geheel op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de crème fraîche en gemalen kaas door het champignonmengsel.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het mengsel over 4 lage ovenschaaltjes.
  • Plaats de schaaltjes onder de grill en gratineer gedurende 3 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met dezelfde droge witte wijn die in het gerecht is gebruikt, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Een romige en smaakvolle aardappelschotel met spek, sjalot en Gruyère kaas.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g vastkokende aardappelen in dunne plakjes
  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 50 g ontbijtspek in repen van 1 cm
  • 1 eetlepel boter of margarine voor bakken
  • l slagroom
  • ½ zakje geraspte Gruyère kaas 50 g
  • 10 sprietjes bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepel boter of margarine voor invetten
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het in ringen.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak de spekreepjes 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de sjalotringen toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Meng de slagroom in een kom met een snufje zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Verdeel de spekreepjes en sjalotringen erover.
  • Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen en bestrooi met de helft van de Gruyère kaas.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bak de aardappelschotel in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Bestrooi na 20 minuten bakken de schotel met de resterende kaas.
  • Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook erover voor een frisse afwerking.

Notities

Serveertip:

Serveer deze gegratineerde aardappelschotel als bijgerecht bij haaskarbonades en een frisse gemengde salade.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g