Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: China, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasikruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ Chinese kool in repen gesneden
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
  • Week de nasikruiden in een beetje warm water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
  • Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Heerlijke zalmspiesjes met een kruidige korst van komijn en venkel, perfect voor een zomerse barbecue of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels venkelzaadjes
  • 1 theelepel grof zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1 dik stuk zalmfilet van 500 g

Instructies

  • Plet de komijn- en venkelzaadjes in een vijzel en voeg het grof zeezout en versgemalen peper toe.
  • Snijd de zalm in blokjes en druk één kant van elk blokje in het kruidenmengsel.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de zalm met de kruidenkant naar beneden gedurende 2 minuten.
  • Plaats de zalmblokjes 1 minuut in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat ze net gaar zijn.
  • Serveer de zalmblokjes op spiesjes en geniet direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze zalmspiesjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een lichte, verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Knapperige Zalmkroketten met Mangochutney

Knapperige Zalmkroketten met Mangochutney

Heerlijke, knapperige zalmkroketten geserveerd met limoenpartjes en mangochutney, perfect als voorgerecht of snack voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Snack, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 90 g boter
  • ¾ kop bloem
  • dl melk
  • 420 g rode zalm uit blik uitgelekt (bewaar het vocht)
  • ¼ kop fijngehakte peterselie
  • 2 lente-uitjes fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 losgeklopte eieren
  • Paneermeel
  • Olie om te frituren
  • Limoenpartjes voor garnering
  • Mangochutney als dipsaus

Instructies

  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg de bloem toe.
  • Roer 1 minuut op matig vuur.
  • Voeg de melk en het vocht van de zalm toe, blijf roeren tot het mengsel kookt en indikt.
  • Laat nog 3 minuten indikken op matig vuur.
  • Ontgraat en prak de zalm.
  • Voeg de zalm, peterselie, lente-ui, citroensap, peper en zout toe aan het bloemmengsel en roer goed door.
  • Zet het mengsel in een schaal, dek af met plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
  • Plaats bloem op een plat bord, eieren op een ander bord en paneermeel op een derde bord.
  • Schep kleine porties van het zalmmengsel, rol ze door de bloem en vorm er kroketten van.
  • Haal de kroketten door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
  • Laat 1 minuut rusten in de koelkast.
  • Verhit olie in een diepe pan en frituur de kroketten in 3-4 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Serveer de kroketten met limoenpartjes en mangochutney.

Notities

Wijnadvies
Deze zalmkroketten gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, die de rijke smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Zalmfilet met Kerriepasta en Roomkaas

Zalmfilet met Kerriepasta en Roomkaas

Deze zalmfilet met kerriepasta en romige Mon Chou saus zorgt voor een smaakvolle combinatie van zalm, kruidige kerrie en zachte pasta, ideaal voor een snelle en elegante maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 uien
  • 250 g sperziebonen
  • 1 eetlepel kerriepasta
  • 100 g Mon Chou roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 cl olijfolie
  • Zout
  • Witte peper
  • 300 g penne rigate pasta

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de zalmblokjes goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot de ui glazig is.
  • Roer de kerriepasta erdoor en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Voeg de Mon Chou roomkaas en citroensap toe en roer tot een smeuïge saus.
  • Voeg melk toe als de saus te dik is.
  • Breng de saus op smaak met zout en witte peper.
  • Kook de penne rigate beetgaar, giet af en meng met een scheut olijfolie.
  • Verdeel de pasta over de borden en schep de zalmsaus eroverheen.
  • Serveer met gekookte sperziebonen als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Deze zalm met kerriepasta gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de romige en kruidige smaken aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Zalmfilet met Kerriepasta

Zalmfilet met Kerriepasta

Een heerlijke zalmfilet met kerriepasta, sperziebonen en Mon Chou, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 uien
  • 250 g sperzieboontjes
  • 1 eetlepel kerriepasta
  • 100 g Mon Chou
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 cl olijfolie
  • Zout
  • Witte peper
  • 300 g penne rigate

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en wrijf deze in met zout en peper.
  • Verhit de olie in een pan en bak hierin de zalmblokjes om en om.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee tot de ui glazig is.

Notities

Wijnadvies:
Deze zalmfilet met kerriepasta past goed bij een frisse en lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Een klassieke Indiase dhal met linzen, perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en kruiden. Serveer met rijst of roti voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kopje linzen grondig afgespoeld
  • 2 kopjes water
  • 2 tomaten in kwarten gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 3 gedroogde rode pepers verkruimeld
  • 3 eetlepels geklaarde boter ghee
  • 1 ui in plakjes gesneden
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 theelepel gemberpoeder djahe
  • theelepel kurkuma koenjit
  • 1 snufje garam masala
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Spoel de linzen grondig af onder koud water.
  • Plaats de linzen in een kookpan met 2 kopjes water, knoflook, zout, gember en kurkuma.
  • Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat de linzen sudderen tot ze gaar en zacht zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  • Verhit in een aparte koekenpan de geklaarde boter (ghee) op middelhoog vuur.
  • Voeg de verkruimelde rode pepers en komijn toe en bak tot ze knapperig zijn en aroma's vrijgeven.
  • Voeg de plakjes ui toe en bak tot ze beginnen te bruinen, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de tomatenkwarten toe en bak deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gekookte linzen toe aan het uien-tomatenmengsel en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Meng het gehakte korianderblad door de dhal.
  • Garneer met een snufje garam masala voor extra smaak.
  • Serveer de dhal warm met witte rijst, gestoomde groenten of roti canai.

Notities

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. Voor een alcoholvrije optie is een verfrissende lassi ideaal.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Een smaakvolle gevulde Indonesische omelet met gekruid gehakt en verse groenten.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 losgeklopte eieren
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • ½ theelepel trassi
  • ½ theelepel djinten komijn
  • 15 cm prei fijngesneden
  • 1 eetlepel gesneden selderij
  • 1 theelepel sesamolie
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Meng de losgeklopte eieren met peper, zout en sesamolie.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak kleine omeletten van het eimengsel.
  • Leg ze op een schaal en houd ze warm.
  • Verhit opnieuw wat olie in dezelfde pan en fruit de ui, knoflook, prei en selderij tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en goudbruin.
  • Voeg de djahe, trassi en djinten toe en roer goed door.
  • Laat het mengsel op laag vuur gaar worden.
  • Schep een deel van het gehaktmengsel in het midden van elke omelet.
  • Vouw de omeletten dicht en serveer direct.

Notities

Heerlijk met gestoomde rijst en een frisse salade of sambal naar smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of een glas ijskoude thee past perfect bij dit gerecht

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Romige Pindasaus met Kokosmelk

Romige Pindasaus met Kokosmelk

Een heerlijke, romige pindasaus met een pittige kick en een vleugje kokos. Perfect voor bij saté en andere Aziatische gerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ kop arachide-olie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap manis
  • ½ kop geroosterde pinda's fijngehakt en gezouten
  • ½ theelepel trassi
  • 2 eetlepels ruwe suiker of rietsuiker
  • 3 eetlepels gedroogde uienvlokken
  • 3 theelepels knoflook gesnipperd
  • 1 theelepel gedroogde chilipepertjes
  • kop kokosmelk
  • 250 g pindakaas met nootjes

Instructies

  • Verhit de helft van de arachide-olie in een wok op middelhoog vuur.
  • Bak de gesnipperde knoflook en uienvlokken tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg ze opzij.
  • Bak de gedroogde chilipepertjes in dezelfde pan tot ze opzwellen en zwart worden.
  • Hak ze vervolgens fijn.
  • Voeg de resterende arachide-olie toe en bak de trassi kort, breek het met de achterkant van een lepel.
  • Zet het vuur uit en voeg sojasaus en citroensap toe.
  • Roer goed door en smoor kort.
  • Voeg de pindakaas toe aan het mengsel en roer tot een gladde saus.
  • Voeg het knoflook-uienmengsel, de gehakte chilipepertjes, suiker en gehakte pinda's toe.
  • Meng goed door.
  • Schep de geconcentreerde pindasaus in een schone pot met schroefdeksel en bewaar deze in de koelkast.
  • Verwarm voor gebruik de kokosmelk in een kleine pan om de saus te verdunnen.
  • Voeg 2/3 kop van de geconcentreerde pindasaus toe en roer tot een gladde consistentie is bereikt.

Notities

Deze saus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Indonesische Gebonden Groenten met Vlees of Garnalen

Indonesische Gebonden Groenten met Vlees of Garnalen

Ora-are
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram vlees of garnalen fijngehakt
  • Jonge boontjes of kool naar keuze
  • 4 eieren
  • 4 rode uien dun gesneden
  • 2 witte uien dun gesneden
  • 2 eetlepels reuzel of kokosolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de jonge boontjes of kool halfgaar.
  • Verhit de reuzel of kokosolie in een koekenpan en fruit de rode en witte uien tot ze halfdroog zijn.
  • Voeg het fijngehakte vlees of de garnalen toe en bak deze mee tot ze gaar zijn.
  • Voeg de halfgare groenten, peper en zout toe aan de pan en meng goed.
  • Klop de eieren los en meng ze door het groenten-vleesmengsel.
  • Laat het geheel nog even sudderen tot de eieren gaar zijn en het gerecht gebonden is.

Notities

Serveer de gebonden groenten met vlees of garnalen warm als hoofdgerecht, eventueel met rijst of brood.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht, maar als je liever witte wijn drinkt, kies dan voor een frisse Sauvignon Blanc. Hun levendige smaken zullen goed samengaan met de kruidige en hartige tonen van het gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Broccoli-Koek met Kip en Kruiden

Broccoli-Koek met Kip en Kruiden

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 3
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli fijn gesneden
  • 200 gram kipfilet in blokjes
  • 3 eieren
  • Zout peper en Provençaalse kruiden naar smaak
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Olie om in te bakken

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de broccoli fijn en de kipfilet in kleine blokjes.
  • Klop de eieren los in een kom.

Mengsel Voorbereiden:

  • Doe de fijn gesneden broccoli en kipblokjes in een grote kom.
  • Voeg de bakpoeder toe en roer goed door.
  • Voeg de losgeklopte eieren, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en meng alles goed door elkaar.

Bakken:

  • Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan op hoog vuur.
  • Giet het broccoli- en eimengsel in de pan en temper het vuur.
  • Laat het mengsel ongeveer 20 minuten bakken totdat het een stevige koek vormt.

Omdraaien en Doorbakken:

  • Draai de koek voorzichtig om met behulp van een spatel en bak de andere kant nog eens 5-10 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Houd de koek goed in de gaten om te voorkomen dat deze aanbrandt.

Serveren:

  • Snijd de broccoli-koek in stukken en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g