Koreaanse Japchae met Rundvlees en Groenten

Koreaanse Japchae met Rundvlees en Groenten

Geniet van de authentieke Koreaanse smaak met deze heerlijke Japchae, een gerecht vol glasnoedels, groenten en rundvlees.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Korea
Dieët: Notenvrij
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Korean potato vermicelli
  • 200 g malse rundvlees
  • 120 g shiitake paddenstoelen
  • 100 g fijngesneden wortelen
  • 100 g spinazie
  • 1 ui
  • 4 eetlepels Japchae saus

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe en kook ze gedurende 5 minuten.
  • Giet het water uit, spoel de noedels af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Knip de noedels in stukken van ongeveer 10 cm met een schaar.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de ui tot deze geurig is.
  • Voeg het rundvlees en de shiitake paddenstoelen toe, roerbak kort.
  • Voeg 4 eetlepels Japchae saus toe en roer alles goed door elkaar.
  • Blancheer de spinazie kort in kokend water, spoel af met koud water en knijp voorzichtig het vocht eruit.
  • Meng de glasnoedels, groenten en rundvlees goed door elkaar in een grote kom.
  • Serveer de Japchae direct of bewaar het voor later.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Spaghetti met Asperges en Garnalen in Kaassaus

Spaghetti met Asperges en Garnalen in Kaassaus

Een smaakvolle combinatie van spaghetti met asperges en knoflookgarnalen, overgoten met een romige kaassaus. Perfect voor een heerlijk diner!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g spaghetti
  • 1 kg groene en witte asperges geschild en gekookt
  • 450 g diepvriesgarnalen met knoflook en kruiden
  • Verse pasta kaassaus naar keuze

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Schil en kook de groene en witte asperges tot ze gaar zijn, maar nog een beetje bite hebben.
  • Houd ze warm.
  • Verhit een koekenpan en bak de garnalen met knoflook en kruiden tot ze gaar en licht gekleurd zijn.
  • Verwarm de kaassaus in een pan tot deze goed heet en romig is.
  • Leg de gekookte spaghetti op een grote schaal, verdeel de asperges erover en leg de gebakken garnalen bovenop.
  • Giet als laatste de warme kaassaus over het geheel en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Deze romige risotto met witte asperges, gerookte kip en een frisse room-citroensaus is een perfecte lentecombinatie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram risotto rijst gekookt met witte wijn
  • 1 kg geschilde witte asperges in stukjes gesneden en voorgekookt
  • 250 gram gerookte kip in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieserwten ontdooid
  • 4 hardgekookte eieren in partjes gesneden
  • Roomsaus met citroen kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kook de risotto rijst volgens de instructies op de verpakking, voeg een scheut witte wijn toe tijdens het koken voor extra smaak.
  • Kook de gesneden witte asperges tot ze beetgaar zijn.
  • Meng de voorgekookte asperges met de ontdooide erwten en houd dit mengsel warm.
  • Verhit een koekenpan en warm de gerookte kipblokjes kort op.
  • Voeg de warme gerookte kipblokjes toe aan de risotto samen met het asperge-erwtenmengsel.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de risotto en meng deze erdoor.
  • Maak het gerecht af met een royale hoeveelheid room-citroensaus voor een romige en frisse toets.
  • Serveer de risotto direct en garneer met partjes hardgekookt ei.
  • Optioneel kun je er een groene salade bij serveren.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Deze aspergesalade met krieltjes, aardbeien en gerookte kip combineert frisse en hartige smaken tot een heerlijke maaltijdsalade.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram geschilde krieltjes
  • 1 kg schoongemaakte asperges in stukjes gesneden
  • Flinke scheut citroenolie
  • 400 gram veldsla
  • 500 gram schoongemaakte aardbeien in vieren gesneden
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • 2 stuks gerookte kipfilet in blokjes gesneden

Instructies

  • Meng de citroenolie en Griekse yoghurt goed door elkaar in een mengkom.
  • Voeg zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak toe.
  • Kook de asperges in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Bak de krieltjes in een koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ook deze afkoelen tot lauwwarm.
  • Doe ondertussen de veldsla, aardbeien en gerookte kipblokjes in een ruime schaal.
  • Voeg de dressing van olie en yoghurt toe aan de schaal met veldsla en hussel alles goed door elkaar.
  • Voeg de lauwwarme krieltjes en asperges toe aan de salade en meng voorzichtig.
  • Serveer de aspergesalade direct, eventueel met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Foe Yong Hai met Zoetzure Tomatensaus

Foe Yong Hai met Zoetzure Tomatensaus

Foe Yong Hai, een heerlijke Chinese omelet met een zoetzure tomatensaus. Eenvoudig en snel te bereiden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de omelet:

  • 4 eieren
  • Fijne soepgroenten ongeveer 200-250 gram

Voor de saus:

  • 250 gram tomatensaus
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • Scheut ketjap manis
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Scheutje gembersiroop
  • Chilivlokken naar smaak

Instructies

  • Klop de eieren in een kom en meng er de fijne soepgroenten doorheen.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak het eimengsel tot een grote omelet.
  • Zorg ervoor dat de omelet gelijkmatig gaar wordt.
  • Terwijl de omelet bakt, bereid je de saus.
  • Voeg de tomatensaus, geraspte knoflook, ketjap manis, bruine suiker, gembersiroop en chilivlokken toe aan een kookpan.
  • Breng de saus aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost en de smaken goed zijn vermengd.
  • Snijd de omelet in stukken en leg deze op een bedje van gekookte rijst.
  • Giet de warme zoetzure tomatensaus over de omelet en serveer direct.

Notities

Een droge Riesling of een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Tortilla met Paprika en Chorizo

Tortilla met Paprika en Chorizo

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tortilla, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g chorizoworst in blokjes
  • 500 g vastkokende aardappels
  • 2 uien in ringen
  • 1 teentje knoflook in plakjes
  • 6 eieren
  • 50 g pittige kaas grof gesneden
  • 1 rode paprika in stukjes

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de chorizo op zacht vuur gedurende 5 minuten.
  • Boen intussen de aardappels schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Haal de chorizo uit de pan.
  • Voeg ui, knoflook en aardappel toe aan het bakvet van chorizo in de koekenpan en bak op laag vuur, afgedekt, gedurende 10-12 minuten, tot het mengsel gaar is maar niet bruin.
  • Klop in een kom de eieren los met zout en peper naar smaak.
  • Voeg kaas, chorizo, paprika en het aardappelmengsel toe aan de losgeklopte eieren.
  • Verdeel het eimengsel direct over de bodem van de koekenpan en bak de tortilla op matig hoog vuur gedurende 10-15 minuten, tot de bovenkant droog is.
  • Keer indien nodig met behulp van een deksel en bak de onderkant nog 2-3 minuten.
  • Laat de tortilla in de pan 10 minuten afkoelen en snijd het vervolgens in 8 punten.
  • Verdeel over de borden en serveer, eventueel met een frisse salade.

Notities

Lekker met een frisse salade.

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Geroosterde Tomatenrisotto met Mediterrane Worstjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 300 g arboriorijst
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 12 Mediterrane worstjes verkrijgbaar bij de vleesafdeling
  • 1 krop romaine sla
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

  • Verhit in een ruime pan 2 eetlepels olijfolie en bak de sjalot 2 minuten zachtjes tot deze glazig is.
  • Voeg de rijst toe en roer tot de rijst glazig wordt.
  • Meng de tomatenblokjes erdoor en verwarm tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg telkens een deel van de bouillon toe en laat de rijst dit opnemen, herhaal tot de rijst na ongeveer 20 minuten al dente is.
  • In een koekenpan verhit je 2 eetlepels olijfolie en bak de worstjes rondom bruin.
  • Draai het vuur laag en laat de worstjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Scheur de bladeren van de romaine sla in stukken, was en dep ze droog.
  • Meng in een slakom een dressing van de overgebleven olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper.
  • Voeg de sla toe en meng goed.
  • Breng de risotto op smaak met zout en cayennepeper en verdeel over vier borden.
  • Leg de geroosterde worstjes erbovenop en serveer de gemengde sla apart.

Aromatische Thaise Kokos-Vissoep met Knapperige Groenten

Aromatische Thaise Kokos-Vissoep met Knapperige Groenten

Een heerlijke Thaise vissoep vol knapperige groenten en rijke smaken, perfect voor een zomerse picknick of lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 persoon
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse koriander
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel Thaise rode currypasta
  • 2 eetlepels olie
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 g tilapiafilet in dunne plakjes
  • 4 eetlepels Thaise vissaus
  • 4 lente-uitjes
  • 100 g peultjes
  • 1 gele paprika

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de currypasta gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak nog 2 minuten zachtjes.
  • Schenk de kokosmelk, 500 ml water, vissaus en sojasaus in de pan.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg de tilapia toe en laat de soep nog 3 minuten zachtjes koken, tot de vis gaar is.
  • Breng indien nodig op smaak met extra vissaus en sojasaus.
  • Laat de soep afgedekt afkoelen.
  • Maak ondertussen de peultjes, gele paprika en lente-uitjes schoon, snijd ze in stukjes en verpak ze in een plastic zakje.
  • Bewaar de afgekoelde soep en de groenten tot gebruik gekoeld.
  • Op de picknickplaats roer je de groenten door de vissoep.
  • Verwarm de soep en laat deze 3-5 minuten zachtjes koken, tot de groenten beetgaar zijn.
  • Schep de soep in kommen en pluk korianderblad van de takjes erboven.

Notities

Serveer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Hertenfilet:

  • 1,5 kg hertenfilet
  • Boter

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 250 g kastanje puree
  • 50 g boter
  • ½ dl room
  • Peper
  • Zout

Saus:

  • ½ liter wildfond
  • 2 dl rode wijn
  • 10 jeneverbessen gekneusd
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl room
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 250 g vossebessen
  • 75 g suiker
  • 1 kg bospaddenstoelen schoongemaakt en indien groot, gesneden

Instructies

Hertenfilet:

  • Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
  • Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
  • Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
  • Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
  • Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Saus:

  • Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
  • Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
  • Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
  • Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
  • Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
  • Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
  • Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
  • Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
  • Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
  • Schep de saus rondom het gerecht.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 15g

Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Scholfilet:

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 1 liter visfond
  • 1 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 80 g eidooier
  • Truffelpasta naar smaak

Saus:

  • Kookvocht van de aardappelen
  • Crème fraîche
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 500 g zuurkool
  • Laurier
  • Room
  • Tijm
  • Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden

Instructies

Scholfilet:

  • Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
  • Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
  • Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
  • Bewaar de puree tot gebruik.

Garnituur:

  • Spoel de zuurkool af onder koud water.
  • Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
  • Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Scholfilets:

  • Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
  • Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met truffelpasta.
  • Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.

Saus:

  • Verhit het kookvocht van de aardappelen en roer er crème fraîche door.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
  • Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
  • Schep de saus rondom het gerecht.
  • Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.

Notities

Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 4g