Geroosterde Zoete Aardappel Frittata met Rucola en Pecorino
Geniet van een smaakvolle twist op de traditionele Italiaanse frittata door zoete aardappelblokjes en rucola toe te voegen. Buonissimo!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 verpakking Aviko Zoete Aardappelblokjes 450 g
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 6 eieren
- 100 ml melk
- 75 g rucola
- 25 g geraspte pecorino
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 100 g halfgedroogde cherrytomaatjes
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan.
Fruit de ui gedurende 1 minuut.
Voeg de zoete aardappelblokjes toe en bak ze in 10 minuten gaar.
Klop de eieren los en meng met de melk.
Hak 25 gram rucola grof en meng dit met de pecorino door het eimengsel.
Breng op smaak met peper.
Schenk het eimengsel over de aardappelblokjes en bak de frittata met de deksel op de pan op laag vuur in 10-12 minuten bruin en gaar.
Maak de rest van de rucola aan met de laatste 3 eetlepels olijfolie en de balsamicoazijn.
Bestrooi met de tomaatjes en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de frittata in punten en serveer met de salade.
- Varieer met 100 gram verkruimelde feta in plaats van pecorino.
- Perfect als borrelhapje!
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Pasta-knolselderij-ovenschotel
Hartige ovenschotel met macaroni, knolselderij, spek en een romige kaassaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 60 gram boter 30 gram + klontjes voor de topping
- 100 gram casselerrib in stukjes
- 50 gram geraspte oude Goudse kaas
- 1 knolselderij ± 800 gram, in blokjes
- 1 ½ dl melk
- 100 gram Mon Chou
- 1 eetlepel olie
- 3 eetlepels paneermeel
- 100 gram katenspek in stukjes
- 350 gram macaroni
- 2 eetlepels fijngeknipte selderij
- 1 theelepel tijm
- Zout
- Versgemalen peper
Schil en snijd de knolselderij in blokjes.
Verhit de helft van de boter in een pan en roerbak de knolselderij.
Voeg tijm, selderij, zout en peper toe en stoof 15 minuten.
Kook de macaroni gaar met zout en olie.
Snijd spek en casselerrib en roer door de knolselderij.
Schenk melk bij de knolselderij en verkruimel Mon Chou erboven.
Verhit tot de kaas smelt en breng op smaak met zout en peper.
Laat de macaroni uitlekken.
Beboter een ovenschaal en schep er de helft van het knolselderijmengsel, de helft van de macaroni, de rest van het knolselderijmengsel en de rest van de macaroni in.
Meng kaas met paneermeel en strooi over de macaroni.
Verdeel klontjes boter over de topping.
Bak 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Varkensreepjes met Broccoli in Romige Kruidensaus
Snelle en smakelijke maaltijd met malse varkensreepjes en broccoli in een romige kruidensaus, afgemaakt met geroosterde amandelen.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- 300 gram broccoli
- 2 ongepaneerde varkensschnitzels
- zout
- peper
- 2 eetlepels boter
- 1 pakje roomkaas met kruiden 80 gram
- 150 gram Umer room of kookroom
Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan op middelhoog vuur in ongeveer 2 minuten lichtbruin.
Houd ze apart.
Maak de broccoli schoon.
Snijd de stronk in dunne plakjes en verdeel de roosjes in kleinere stukjes.
Kook de broccolistronkjes en -roosjes ongeveer 5 minuten in water met een beetje zout.
Giet ze af.
Snijd de varkensschnitzels in dunne reepjes.
Bestrooi de varkensreepjes met zout en peper.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de varkensreepjes al omscheppend in ongeveer 3 minuten lichtbruin en gaar.
Voeg de gekookte broccolistronkjes en -roosjes toe aan de pan met het vlees en bak het geheel al omscheppend nog ongeveer 3 minuten.
Roer de roomkaas met de Umer (room of kookroom) los in een kommetje.
Voeg het roomkaasmengsel toe aan het vlees en de broccoli in de pan.
Verwarm het geheel al roerend ongeveer 2 minuten, tot de saus glad is.
Breng op smaak met peper.
Strooi als laatste de geroosterde amandelen over het gerecht.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met spaghetti, rijst of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Varkensschnitzels op Franse Wijze met Kruidenkaas
Eenvoudige maar smaakvolle varkensschnitzels gekruid met Franse kruiden en gegratineerd met romige Boursin of pittige Roquefort.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
vuurvaste schaal
Grill of oven
- Boter om in te bakken
- Boursin naar smaak, ongeveer 4 plakken óf Roquefort (naar smaak, ongeveer 4 plakken)
- Peper
- 4 schnitzels
- Slakkenkruiden of een ander Frans kruidenmengsel
- Zout
Wrijf de varkensschnitzels aan beide kanten in met zout, peper en slakkenkruiden (of een ander Frans kruidenmengsel naar keuze).
Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de varkensschnitzels in de hete boter aan beide kanten goudbruin en gaar.
Dit duurt ongeveer 3-5 minuten per kant, afhankelijk van de dikte.
Leg de gebakken schnitzels in een vuurvaste schaal.
Beleg elke schnitzel met een plakje Boursin of Roquefort.
Zet de vuurvaste schaal onder een hete grill in de oven of plaats hem bovenin een hete oven totdat de kaas gesmolten is en licht begint te kleuren.
Dit duurt slechts enkele minuten, houd het goed in de gaten om verbranden te voorkomen.
Serveer de varkensschnitzels direct.
Serveertip:
Lekker met frites, aardappelpuree of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn uit de Loire of een droge witte wijn uit de Bourgogne.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Varkensfilet met Piccalilly-Sherrysaus
Malse varkensfilet, eenvoudig gebakken en geserveerd met een pittige en zoetzure piccalilly-sherrysaus.
Voorbereidingstijd4 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- boter om in te bakken
- 4 eetlepels piccalilly
- 2 eetlepels sherry
- 4 varkensfilets elk ongeveer 150 gram
- peper
- zout
Wrijf de varkensfilets in met zout en peper.
Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de varkensfilets in de hete boter rondom bruin en gaar in ongeveer 10-12 minuten, afhankelijk van de dikte.
Haal de varkensfilets uit de pan en leg ze op een warme schaal.
Houd ze warm.
Voeg een scheutje water toe aan de pan met de bakboter en roer alle aanbaksels los.
Voeg de piccalilly en de sherry toe aan de pan.
Laat de saus even zachtjes doorkoken tot hij iets is ingedikt.
Serveer de piccalilly-sherrysaus apart bij de warme varkensfilets.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of puree en een groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Gevulde Varkenskarbonades Zwitserse Stijl
Sappige ribkarbonades gevuld met ham en smeltende kaas, gepaneerd en gebakken, daarna kort in de oven gegaard. Een smakelijk gerecht geïnspireerd door de Zwitserse keuken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Zwitserland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram boter
- ½ citroen in partjes
- 2 eieren
- 4 plakken ham
- 4 plakken lichtbelegen kaas bijv. Gruyère of Emmentaler
- olie om mee te bakken
- paneermeel
- 4 dikke ribkarbonades
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd elke ribkarbonade aan de zijkant tot aan het been in, zodat een soort 'zakje' ontstaat.
Wrijf de binnenkant van de inkeping in met zout en peper.
Plaats in elke inkeping een plak ham en een plak kaas.
Prik de opening dicht met een cocktailprikker.
Klop in een diep bord de eieren los met een snufje zout, peper en een beetje olie.
Strooi het paneermeel op een plat bord.
Haal elke gevulde karbonade eerst door het losgeklopte ei en wentel hem vervolgens rondom door het paneermeel, zodat hij volledig bedekt is.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de gepaneerde karbonades in ongeveer 10 minuten lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.
Leg de karbonades over in een ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de karbonades nog 5-10 minuten garen, totdat de kaas gesmolten is en het vlees gaar is.
Garneer de karbonades met partjes citroen bij het serveren.
Serveertip:
Lekker met een frisse gemengde salade met Emmentaler kaas en gebakken aardappelen of rösti.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Zwitserse Fendant of een droge Riesling.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Hartige Duitse Bonenschotel met Vlees
Een stevige en smaakvolle Duitse bonenschotel met diverse soorten vlees, waaronder schouderkarbonades en spek, langzaam gestoofd met witte bonen en kruiden.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur 10 minuten min
weken12 uur uur
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 400 gram witte bonen
- 1 liter bouillon
- 2 grofgesneden grote uien
- peper
- zout
- 1 laurierblaadje
- tijm enkele takjes of gedroogd
- 4 eetlepels olie
- 1 eetlepel gesnipperde peterselie
- 3 eetlepels paneermeel
- 25 gram boter in vlokjes
- 400 gram schouderkarbonades zonder been
- 250 gram vers mager spek of pekelspek in blokjes
- 100 gram salami boerenmetworst of cervelaatworst (in stukjes)
Week de witte bonen de avond tevoren (minimaal 8 uur) in ruim water.
Giet de bonen af en spoel ze goed.
Breng de bouillon aan de kook.
Voeg de geweekte bonen, de grofgesneden uien, peper, zout, het laurierblaadje en de tijm toe.
Laat alles goed afgedekt ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.
Snijd de schouderkarbonades in dobbelstenen.
Verhit de olie in een koekenpan en braad het vlees rondom bruin.
Blus af met een beetje van de bouillon uit de bonenpan.
Voeg het aangebraden vlees toe aan de bonenbouillon.
Zorg ervoor dat alles net onder het vocht staat.
Laat het vlees in een goed gesloten pan nog 1 uur zachtjes gaar sudderen.
Snijd het spek in blokjes en de worst in stukjes.
Voeg het spek en de stukjes worst toe aan de bonen en het vlees.
Schep alles voorzichtig door elkaar.
Breng het bonen-vleesmengsel over in een grote vuurvaste schaal.
Strooi het paneermeel gelijkmatig over de bovenkant en leg hier en daar kleine vlokjes boter.
Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250°C (of tot de bovenkant goudbruin is).
Strooi vlak voor het serveren de gesnipperde peterselie over de schotel.
Serveertip:
Serveer de Duitse bonenschotel warm, eventueel met stevig donker brood en mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Duitse Dornfelder of een Oostenrijkse Zweigelt. Ook een krachtig donker bier past goed bij dit gerecht.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 50g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Schouderkarbonades in Mediterrane Tomatensaus
Malse schouderkarbonades gestoofd in een smaakvolle tomatensaus met mediterrane groenten en Provençaalse kruiden.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd22 minuten min
Servings: 2
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 stengel bleekselderij
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blikje stukjes gepelde tomaat 400 gram
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 1 dl rode wijn
- 2 schouderkarbonades
- 1 ui
- 1 wortel
- peper
- zout
Maak de ui, de wortel en de bleekselderij schoon en snijd ze klein.
Wrijf de schouderkarbonades in met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de karbonades in ongeveer 5 minuten aan beide kanten bruin.
Voeg de gesneden ui, wortel en bleekselderij toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
Pers de knoflook boven de pan uit.
Voeg de Provençaalse kruiden, de stukjes gepelde tomaat met het vocht en de rode wijn toe.
Zet het deksel schuin op de pan en stoof de karbonades in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar.
Serveertip:
Lekker met gesmoorde venkel, aardappelpuree of polenta.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn uit de Rhône of een Italiaanse Sangiovese.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Karbonades met Cranberry-Portsaus
Heerlijke ribkarbonades gekruid met mosterd en tijm, geserveerd met een zoetzure cranberrysaus verrijkt met sinaasappel en rode port.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- allesbinder of maïzena
- 25 gram boter
- 4 eetlepels cranberrycompote
- ½ eetlepel Franse mosterd
- peper
- 2 eetlepels rode port
- 1 sinaasappel
- 1 theelepel tijm gedroogd
- 2 ribkarbonades
- zout
Bestrooi de ribkarbonades aan beide kanten met zout en peper.
Bestrijk de karbonades met de Franse mosterd en bestrooi ze met de gedroogde tijm.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de karbonades in ongeveer 20 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
Was intussen de sinaasappel grondig en rasp de helft van de sinaasappelschil fijn.
Pers de sinaasappel uit en vang het sap op.
Verwarm het sinaasappelsap in een klein pannetje op laag vuur.
Roer de cranberrycompote en de rode port erdoor.
Bind de saus licht met wat allesbinder (of een papje van maïzena met water) tot de gewenste dikte.
Blijf roeren om klontjes te voorkomen.
Roer de geraspte sinaasappelschil door de warme cranberry-portsaus.
Leg de gebakken karbonades op twee borden en schep de cranberry-portsaus ernaast.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze feestelijke karbonades met romige roomaardappeltjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn met een lichte zoetheid, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, past uitstekend bij de zoetzure cranberrysaus.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76
Karbonades met ananaspiccalilly
Sappige schouderkarbonades geserveerd met een zelfgemaakte, zoetzure ananaspiccalilly met een vleugje gember, mosterd en specerijen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl azijn
- 4 schijven ananas vers of uit blik
- 25 gram boter
- ½ theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- ½ eetlepel maïzena
- 1 eetlepel mosterd
- peper
- 2 schouderkarbonades
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- zout ongeveer ½ theelepel, naar smaak
Snijd de ananas in kleine stukjes.
Wrijf het vlees in met zout, peper en gemberpoeder.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de karbonades in ± 20 minuten aan
beide kanten bruin en gaar.
Roer intussen de mosterd, de koenjit, het kerriepoeder en de suiker door
elkaar.
Breng de azijn aan de kook en roer het mosterdmengsel erdoor.
Roer de maïzena glad met 1 eetlepel water en bind het mosterdmengsel hiermee.
Neem de saus van het vuur en roer de ananas erdoor.
Breng de piccalilly op smaak met ± 1/2 theelepel zout en laat hem tot lauw afkoelen.
Schep het vlees op 2 borden en schep de piccalilly ernaast.
Lekker met gekookte aardappelen en worteltjes met honing en geitenkaas.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en worteltjes met honing en geitenkaas.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een licht zoetje, zoals een halfdroge Riesling of een Gewürztraminer, past goed bij de zoetzure smaken van de piccalilly.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 76