Tomaat ricotta timbaaltjes

Tomaat ricotta timbaaltjes

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 250 ml tomatensap
  • ½ theelepel tijm gedroogde
  • 250 g romaatjes
  • 1 bakje ricotta 250 g
  • 1 kleine rode ui
  • ½ zakje rucolasla à 75 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 g grana padano stukje, in grove krullen
  • ijsblokjes

Instructies

  • Gelatine 5 minuten weken in koud water.
  • In steelpan tomatensap met tijm aan de kook brengen.
  • Gelatine uitknijpen.
  • Pan van vuur nemen en gelatine al roerend in warme sap oplossen.
  • Laten afkoelen tot lobbig (na ca. 25 minuten).
  • Vormpjes bekleden met stuk plasticfolie.
  • Tomaatjes wassen en in mooie plakjes snijden.
  • Laag tomaatplakjes op bodem van vormpjes leggen.
  • Ricotta mengen met lobbig tomatensap en op smaak brengen met zout en peper.
  • Ricottamengsel over vormpjes verdelen en gladstrijken.
  • Bovenkant afdekken met tomaatplakjes (restant bewaren) en overhangend plasticfolie erover vouwen.
  • In koelkast minstens 1 uur laten opstijven.
  • Intussen ui pellen en in flinterdunne ringen snijden.
  • Ringen in kom ijswater leggen en 45 minuten in koelkast zetten, zodat ui lekker knapperig wordt.
  • Rucola grof scheuren en in kom omscheppen met restant tomaatplakjes, olie, zout en peper.
  • Timbaaltjes uit koelkast nemen en folie openvouwen.
  • Op elk timbaaltje bord leggen en samen keren.
  • Timbaaltjes voorzichtig uit vorm laten glijden en folie verwijderen.
  • Sla en kaaskrullen rond timbaaltjes leggen en uiringen erop.

Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter

Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Boters, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) sinaasappelsap met vruchtvlees
  • ½ eetlepel(s) ansjovisboter tube
  • 100 g roomboter zachte
  • 8 groene olijven grofgehakt
  • 1 schaaltje kalkoenmedaillons
  • 1 eetlepel(s) olie

Instructies

  • In kom met vork sinaasappelsap en ansjovisboter door zachte boter prakken.
  • Olijven erdoor mengen.
  • Kom afdekken met plasticfolie of boter op stuk plasticfolie tot smalle rol vormen en in folie wikkelen.
  • Boter in koelkast in 1 uur laten opstijven.
  • Grillpan verhitten.
  • Kalkoenmedaillons droogdeppen en licht bestrijken met olie.
  • Kalkoenmedaillons in 3-4 minuten per kant bruin en gaar grillen.
  • Met meloenbolletjessteker bolletjes uit boter maken, of rol boter in plakjes snijden.
  • Medaillons over twee borden verdelen en op elk bolletje of plakje boter leggen.

Notities

Lekker met frites en salade.

Oesters in bieslookvinaigrette

Oesters in bieslookvinaigrette

snel te maken
Recept categorieën: Amuse, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 oesters
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ½ eetlepel Thaise vissaus
  • 2 theelepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 sprietjes bieslook

Instructies

  • Oesters openen met oestermesje, oesters uit schelp nemen, oestervocht opvangen en door theezeefje schenken.
  • Oesters tot gebruik in koelkast zetten.
  • Diepe gedeelte van schelpen onder koud water schoonspoelen en droogdeppen met keukenpapier.
  • In kommetje balsamicoazijn, oestervocht, vissaus en honing door elkaar roeren.
  • Olie in dun straaltje al roerend toevoegen tot egale dressing ontstaat.
  • Bieslook klein knippen en aan dressing toevoegen.
  • Oesters terugleggen in schelp en dressing erover scheppen.
  • Oesters op schaal serveren.

Pesto ricottataart

Pesto ricottataart

Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zonnebloempitten
  • 75 g melbatoast
  • 50 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) milde olijfolie
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 14 blaadjes basilicum
  • 350 gr ricotta

Instructies

Voorbereiden

  • In droge koekenpan zonnebloempitten goudbruin roosteren.
  • In keukenmachine zonnebloempitten en melbatoast fijnmalen.
  • Boter smelten en op 1 eetlepel na door toastkruim mengen.
  • Taartvorm invetten met rest van boter.
  • Toastkruim gelijkmatig over bodem van vorm verdelen en goed aandrukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Met mixer ricotta, olie, bloem en zout kloppen.
  • Eieren één voor één toevoegen en erdoor mengen.
  • Ricottamengsel op taartbodem scheppen en gladstrijken.
  • Ricottataart in midden van oven in ca. 40 minuten licht goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 30 minuten in geopende oven laten afkoelen.
  • Op taartrooster verder laten afkoelen.

Bereiden

  • Riccottataart rondom garnaren met basilicumblaadjes en bestrijken met pesto.
  • Pesto-ricottataart in 14 puntjes snijden.

Biefstuksalade

Biefstuksalade

Recept categorieën: Rundvlees, Salade, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de dressing:

  • 120 gram Gorgonzola
  • 6 eetlepels olie
  • 2 ½ eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 tenen knoflook grote uitgeperste
  • 2 theelepel basilicum verkruimelde gedoogde

Voor de salade:

  • 8 tenen knoflook ongepelde grote
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote paprika
  • 4 steaks van 120 gr
  • 6 koppen groene sla gemengde
  • 1 klein uitje dun gesneden
  • 1 grote tomaat in partjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine, voeg naar smaak peper toe, dek af en zet de dressing in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C, gasovenstand 6.
  • Vermeng de knoflook en de olie op een bakplaat en zet die ± 10 minuten in de oven tot de knoflook gaar is en laat afkoelen.
  • Knijp de knoflook tussen de vingers uit, zodat de pel ervan afgaat en snijd de knoflook in reepjes.
  • Blaker de paprika boven de gasvlam zwart, doe hem in een plastic zak en laat 10 minuten uitstomen.
  • Ontvel de paprika, ontdoe hem van zaad en snijd het vruchtvlees i reepjes.
  • Verhit wat boter in een grote braadpan en bak de steaks daarin 3 minuten aan iedere kant.
  • Op vleesplank leggen en 5 minuten laten staan.
  • Groene sla over borden verdelen.
  • Steaks diagonaal in dunne reepjes snijden en op sla leggen.
  • Garneren met geroosterde paprika, ui en tomaat.
  • Dressing erover scheppen. knoflook erover strooien en serveren.

Do thua

Do thua

ingemaakte groenten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Vietnam
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram Radijs in reepjes
  • 200 gram wortels in reepjes
  • bos(jes) Groene ui gesneden
  • ½ groene papaya in reepjes
  • 3 groene pepers gehakt
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • ½ liter vissaus
  • 60 gram bruine suiker

Instructies

  • Droog de groenten een uur in de oven op 90°c,
  • Laat ze afkoelen en doe ze in een glazen pot.
  • Breng de vissaus aan de kook met de suiker, pepers en knoflook en kook dit 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Giet dit mengsel over de groenten, laat de pot afkoelen en zet de pot een week in de koelkast alvorens de groenten te serveren.

Geschnatzeltes

Geschnatzeltes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes
  • 1 bak champignons fijn 250 g,
  • 3 takjes peterselie zakje á 30 g,
  • 500 g ongepaneerde kalfsschnitzels
  • Zout
  • versgemalen peper,
  • 40 g boter of margarine
  • 3 eetlepel(s) cognac of vieux slijter,
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • ¼ liter slagroom

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • Grote exemplaren in vieren snijden, kleine halveren. In kopje peterselie fijnknippen.
  • Vlees in smalle reepjes snijden.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Vlees bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot en champignons ca. 4 minuten bakken.
  • Uit pan op bord scheppen.
  • Rest van boter verhitten.
  • Vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Cognac toevoegen.
  • Pan van vuur nemen en cognac aansteken (= flamberen.
  • Als u de cognac aansteekt moet u de afzuigkap uitzetten, anders loopt u het risico dat het filter in de afzuigkap vlam vat!!).
  • Als vuur gedoofd is bloem over vlees strooien en door elkaar scheppen.
  • Sjalot, champignons, wijn en slagroom toevoegen.
  • Mengsel al roerend aan de kook brengen en nog ca. 3 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Peterselie erover strooien.

Notities

Serveren met rösti en sperziebonen.

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Brunch, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel pesto rosso Sacla
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 sneetjes oud witbrood
  • 200 g zachte Franse geitenkaas
  • 1 ei
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 ml droge witte wijn
  • ¼ kruidenbouillontablet
  • 4 kerstomaatjes
  • 2 takjes peterselie
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier.
  • Hak de helft van de champignons fijn en snijd de rest in plakjes.
  • Snijd de oesterzwammen in vieren.
  • Zet de champignonplakjes en oesterzwammen afgedekt in de koelkast.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de fijngehakte champignons en de helft van de sjalot ca. 3 minuten al omscheppend.
  • Roer de pesto erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het in de keukenmachine.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en voeg toe aan de keukenmachine samen met het ei en 3 eetlepels crème fraîche.
  • Pureer tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de timbaaltjes in en schep het kaasmengsel erin.
  • Maak in het midden een kuiltje en schep het champignonmengsel erin.
  • Strijk de bovenkant glad.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Breng in een pan 100 ml water met de wijn, het bouillontablet en de rest van de sjalot aan de kook.
  • Laat in ca. 5 minuten tot de helft inkoken.
  • Zeef het vocht boven een andere pan en roer de rest van de crème fraîche erdoor.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Was de kerstomaatjes en snijd in vieren.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Zet de timbaaltjes in een ovenschaal en schenk het kokende water in de schaal tot ca. 3 cm onder de rand van de timbaaltjes.
  • Laat de timbaaltjes in het midden van de oven in ca. 25-30 minuten stevig worden.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen in ca. 3 minuten bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de saus zachtjes gedurende ca. 2 minuten.
  • Zet een timbaaltje op elk bord, keer om, schud even en laat het timbaaltje op het bord glijden.
  • Schenk de saus om de timbaaltjes en leg de paddenstoelen in de saus.
  • Garneer met partjes tomaat en toefjes peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Garnalenkroketten

Garnalenkroketten

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Snack, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje roze garnalen 125 g AH
  • 2 takjes peterselie zakje á 30 g
  • 30 g boter of margarine
  • 30 g bloem
  • ½ visbouillontablet
  • zout
  • peper
  • 1 ei
  • ½ pakje paneermeel á 150 g AH
  • 4 blaadjes sla
  • 2 tomaten
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Garnalen fijnsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen. In pan boter smelten.
  • Bloem erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toevoegen.
  • Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat.
  • Garnalen en peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Massa uitstrijken op plat bord en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur goed laten opstijven.
  • In diep bord ei loskloppen.
  • Op ander bord paneermeel strooien.
  • Garnalenmengsel in 8 gelijke punten snijden en tot kleine rolletjes vormen.
  • Rolletjes door paneermeel rollen en ook uiteinden bedekken met paneermeel.
  • Overtollig paneermeel eraf schudden.
  • Kroketten door ei halen en opnieuw door paneermeel rollen.
  • Sla wassen en uitslaan.
  • Tomaten wassen en in partjes snijden.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Kroketten met vier tegelijk in ca. 3 a 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op vier borden leggen.
  • Garneren met blaadjes sla en partjes tomaat.

Garnalen en Krab in dilleroom van Allerhande

Garnalen en Krab in dilleroom van Allerhande

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje verse dille
  • 125 gram surimiflakes
  • 125 gram garnalen
  • 3 eetlepel(s) medium sherry
  • 250 ml slagroom
  • zout en vers gemalen peper
  • waterkers

Instructies

  • Helft dille fijnhakken.
  • Surimi kleinsnijden,
  • Garnalen afspoelen en droogdeppen.
  • In kom garnalen, surimi, fijngehakte dille en sherry voorzichtig door elkaar scheppen.
  • Minstens 2 uur in de koelkast laten marineren.
  • Rest dille fijnhakken.
  • In kom slagroom met zout en peper naar smaak stijfkloppen.
  • Garnalen er luchtig doorscheppen.
  • Dille erover.
  • Op schaal garneren met waterkers.