Zomerse Coupe met Vanille-ijs, Aardbeien en Amandelen
Een heerlijke zomerse coupe met huisgemaakt vanille-ijs, verse aardbeien, slagroom en geroosterde amandelen. Perfect om af te sluiten met een frisse, zoete traktatie!
(exclusief koeltijd)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 2 vanillestokjes gespleten
- 250 g suiker
- 200 g eidooiers
- 3 dl room
- Saus:
- 5 dl aardbeiencoulis
- 1 dl fraises des bois kleine wilde aardbeien
Garnituur:
- 500 g aardbeien gewassen en in vieren gesneden
- 4 dl room
- 150 g amandelschaafsel
- 1 chocolade sigaret per coupe
Vanille-ijs:
Doe de melk in een pan samen met de gespleten vanillestokjes en voeg de helft van de suiker toe.
Breng aan de kook.
Draai het vuur uit en laat de melk met vanille 20 minuten trekken onder een deksel.
Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker luchtig en wit.
Giet de warme melk op het dooiermengsel en verwarm dit samen opnieuw tot 80°C.
Voeg de room toe, roer goed door en koel het geheel terug.
Plaats het mengsel in een ijsmachine en draai tot ijs.
Garnituur:
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze in vieren.
Klop de room met een beetje suiker stijf.
Dresseren:
Schep een bol vanille-ijs in gekoelde coupes.
Voeg wat aardbeien en saus toe.
Voeg nog een bol ijs toe, gevolgd door aardbeien en saus.
Garneer met een flinke toef slagroom, de geroosterde amandelen en een chocolade sigaar.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer deze coupe met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een frisse rosé voor een zomerse combinatie.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 10g | Vet: 40g | Zout: 0.2g | Sugar: 50g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Spaanse Gemarineerde Uien met Gember en Cayennepeper
Deze Spaanse gemarineerde uien zijn een perfecte aanvulling bij zure haring of als pittige toevoeging aan salades. De cayennepeper en gember geven een extra kick aan dit smaakvolle bijgerecht.
(plus 14 dagen om te marineren)15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 30kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 g uien in dunne ringen gesneden
- 5 g suiker
- 10 g zout
- 300 ml kruidenazijn
- 1 g cayennepeper
- 3 g verse gember in dunne plakjes gesneden
Voorbereiding:
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Snijd de gember in flinterdunne plakjes.
Kook een bokaal van 500 ml en het bijbehorende deksel enkele minuten in water met zout om te steriliseren.
Laat de bokaal omgekeerd uitlekken.
Meng de suiker, zout, cayennepeper en gember samen.
Bereiding:
Leg de uiringen laag voor laag in de steriele bokaal.
Bestrooi elke laag met het suiker-zoutmengsel.
Breng de kruidenazijn aan de kook en giet deze over de uien in de bokaal, zodat de uien volledig onder staan.
Sluit de pot hermetisch af en laat afkoelen.
Bewaar de bokaal op een koele plek.
De uien zijn klaar na 14 dagen marineren.
Ongeopend kan de bokaal enkele maanden bewaard worden.
Serveer de gemarineerde uien bij zure haring, slaatjes of als pittige smaakmaker bij andere gerechten.
Wijnadvies:
Deze Spaanse gemarineerde uien passen goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Spaanse Gebakken Gamba's met Knoflook en Uien in Sherry
Deze Spaanse gebakken gamba's met knoflook, uien en een vleugje sherry zijn een smaakvolle, snel te bereiden maaltijd. Perfect met rijst en gestoofde groenten voor een mediterrane twist.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 24 rauwe gamba's
- 4 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
- 2 kleine uien in dunne ringen gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels medium sherry
- 1 eetlepel citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie vers of uit de diepvries
Was de gamba's en dep ze droog.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan en bak de plakjes knoflook lichtbruin.
Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voeg de uienringen toe aan de pan en bak ze 4 minuten op hoog vuur.
Schep ze uit de pan en zet apart.
Verhit de rest van de olijfolie in de pan en bak de gamba's al omscheppend in 3-4 minuten gaar.
Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien weer toe aan de pan.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat het geheel kort doorwarmen en strooi de fijngehakte peterselie erover.
Serveer met gekookte rijst en gestoofde courgette met rode paprika voor een complete maaltijd.
Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo, die de smaken van de gamba's en de sherry aanvullen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Spaanse Borrelballetjes met Chorizo en Cognacsaus
Heerlijke Spaanse borrelballetjes met chorizo, gekruid met paprika en een pittige cognacsaus. Perfect voor feestjes of als tapas met een glas rode Spaanse wijn!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 125 g chorizo of salami
- 1 groene Spaanse peper zonder zaadjes
- 1 ui gesneden
- 2 eetlepels paprikapoeder edelsüß
- 2 eieren
- 500 g rundergehakt
- 2 vleestomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels cognac of vieux
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 teentjes knoflook geperst
- Mespuntje sambal
- Wat room naar smaak
Snijd de chorizo, Spaanse peper en ui in kleine stukjes.
Meng dit met het paprikapoeder en de eieren door het rundergehakt.
Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel.
Kruis de vleestomaten in en dompel ze enkele tellen in heet water.
Pel ze en snijd ze in blokjes.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
Haal de balletjes uit de pan.
Voeg de tomatenpuree toe aan het braadvet en roer de blokjes tomaat en cognac erdoor.
Laat de saus even inkoken.
Voeg peper, zout, de geperste knoflook en een mespuntje sambal toe.
Pureer de saus met een staafmixer.
Voeg naar smaak wat room toe en verwarm de saus opnieuw.
Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer in een schaal.
Serveer met stokbrood of vloerbrood en een glas Spaanse rode wijn.
Wijnadvies:
Deze borrelballetjes passen perfect bij een volle, Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of een Crianza. De kruidigheid van de chorizo en de pittige saus sluiten mooi aan bij de rijke smaken van de wijn.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Spaanse Aardappelsalade met Knoflooksaus
Een frisse Spaanse aardappelsalade met knoflooksaus en peterselie, perfect voor bij een zomerse barbecue of als bijgerecht bij een picknick.
(exclusief koeltijd)25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 pot knoflooksaus bij voorkeur Spaanse
- 1 kg aardappelen
- Peterselie fijngehakt, naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten.
Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen in een schaal.
Meng de knoflooksaus en fijngehakte peterselie door de afgekoelde aardappelen.
Zorg ervoor dat alle aardappelen goed bedekt zijn met de saus.
Zet de aardappelsalade in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer koud.
Wijnadvies:
Deze aardappelsalade gaat goed samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een Verdejo.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Kabeljauw in Room met Haricots Verts en Paprika
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kabeljauwfilets elk 100 g
- 1 ui
- 1 puntpaprika
- 1 klein pakje keukenroom 200 ml
- 250 g haricots verts
- 2 el olie
- 1 tl baharat kruiden
- Zout naar smaak
Verwarm de luchtoven voor op 200 graden.
Doe de keukenroom in een ovenschaal.
Roer de baharat kruiden en zout door de room.
Leg de stukken kabeljauw in de room.
Snijd de ui fijn.
Snijd de puntpaprika in blokjes.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en paprika met wat zout en baharat kruiden tot ze zacht zijn.
Kook de haricots verts in een pan met water beetgaar.
Leg het ui-paprika mengsel bovenop de kabeljauw en daarbovenop de haricots verts.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de schaal 45 minuten in de oven.
Bij dit gerecht past een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Verfrissende Quinoa Salade met Tonijn
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 3 kopjes gekookte quinoa
- 100 g babyspinazie en/of 200 g rucola
- Cherry tomaatjes naar wens
- 3 hardgekookte eieren in partjes
- 1 blik tonijn op water ongeveer 400 g, uitgelekt
- 4 zoetzure augurken in blokjes
- 2 avocado's in blokjes
- Geroosterde broodblokjes met knoflook
- 1 stukje komkommer in blokjes
- 8 el goede olijfolie
- 1 citroen rasp van de schil en het sap van de helft
Voorbereiding van de ingrediënten:
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Snijd ondertussen de babyspinazie, rucola, cherry tomaatjes, augurken, avocado’s en komkommer in gewenste grootte en zet apart.
Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in partjes.
Samenstellen van de salade:
Neem een grote mengkom waarin alle ingrediënten gemakkelijk gemengd kunnen worden zonder dat er iets over de rand valt.
Dit voorkomt ook dat je ingrediënten kwijtraakt tijdens het mengen.
Voeg eerst de gekookte en afgekoelde quinoa toe aan de kom.
Hieraan voeg je de babyspinazie en/of rucola toe, gevolgd door de gesneden cherry tomaatjes, blokjes augurk, stukjes avocado en komkommer.
Integreren van tonijn en op smaak brengen:
Voeg de uitgelekte tonijn aan de kom toe.
Zorg ervoor dat je de tonijn met een vork in kleinere stukjes breekt, zodat deze gelijkmatig door de salade verdeeld kan worden.
Dit zorgt ervoor dat elke hap een beetje tonijn bevat.
Besprenkel de salade met de 8 eetlepels olijfolie en voeg zowel het citroensap als de citroenrasp toe.
De citroen geeft de salade een frisse, zomerse smaak die mooi contrasteert met de hartigheid van de tonijn en de knapperigheid van de groenten.
Mengen en proeven:
Gebruik grote saladebestekken om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed verspreiden en dat elke hap een evenwichtige mix van alle ingrediënten bevat.
Proef de salade en voeg naar smaak extra olijfolie, citroensap, zout of peper toe.
Dit helpt om de smaken perfect in balans te brengen.
Afwerking en serveren:
Maak de borden op door de salade gelijkmatig te verdelen.
Leg als laatste de partjes hardgekookt ei en de geroosterde broodblokjes met knoflook bovenop de salade.
Dit geeft niet alleen een mooie presentatie, maar zorgt er ook voor dat de knapperigheid van de broodblokjes behouden blijft.
Voor een extra feestelijk tintje kun je de salade garneren met wat garnalen en blokjes gerookte zalm.
Aanbevelingen voor bijgerechten:
Serveer de salade met warm bruin stokbrood.
Dit brood kan gebruikt worden om de heerlijke sappen van de salade op te vangen, wat de maaltijd compleet maakt.
Bij deze frisse en hartige salade past een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen versterken de frisse tonen van de citroen en de groenten, en contrasteren mooi met de hartige tonijn en olijfolie.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Provençaalse Vissoep met Garnalen en Mosselen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter visbouillon
- 4 gekookte krieltjes in schijfjes
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 6 kastanjechampignons in plakjes
- 6 groene aspergetips
- ½ courgette in blokjes
- 1 kleine gele paprika in blokjes
- 1 vleestomaat in blokjes
- 200 g tilapiafilet in blokjes
- 75 g gekookte mosselen
- 9 grote garnalen
- Olijfolie om te bakken
- Zout en peper naar smaak
Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de champignons, aspergetips, gele paprika, vleestomaat en courgette tot ze zacht zijn.
Breng de visbouillon aan de kook in een grote kookpan.
Voeg de tilapiafilet toe aan de bouillon en laat een paar minuten zachtjes koken tot de vis bijna gaar is.
Voeg het gebakken groentemengsel, de garnalen en mosselen toe aan de bouillon.
Voeg de gesneden krieltjes en bosuitjes toe.
Laat alles goed doorkoken tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen goed zijn doorgewarmd.
Breng op smaak met zout en peper.
Bij deze soep past een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Couscous Schotel met Kip en Groenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g couscous 75 g per persoon
- 150 g sugar snaps schoongemaakt
- 150 g haricots verts puntjes eraf
- 150 g wortels in plakjes
- 1 courgette in blokjes
- 3 vleestomaten in blokjes
- 400 g kipfilet in blokjes
- 1½ el Baharat kruiden Jonnie Boer
- Zout naar smaak
- Olijfolie om te bakken
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit wat olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de kipblokjes toe en bak ze tot ze goudbruin en gaar zijn.
Voeg de sugar snaps, haricots verts, wortels, courgette en vleestomaten toe aan de pan en roerbak alles tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
Voeg de Baharat kruiden en zout naar smaak toe en roer goed door.
Serveer de groente-kipmix op een bedje van couscous.
Bij dit gerecht past een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, of een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12
Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 450 g gesneden andijvie
- 1-2 sjalotten in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- Klein potje zongedroogde tomaten in olie
- 150 g zwarte olijven in plakjes gesneden
- 75 g pijnboompitten
- 400 g spekjes uitgebakken
Kook de aardappelen in een grote pan met water en een beetje zout tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes uit.
Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper.
Voeg een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten toe voor extra smaak.
Voeg de gesneden andijvie toe aan de aardappelpuree en roer goed door tot de andijvie iets geslonken is.
Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de zwarte olijven toe aan de stamppot.
Roer goed door en verwarm nog even kort.
Voeg de uitgebakken spekjes met sjalot en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed.
Serveer de stamppot warm en garneer met de geroosterde pijnboompitten.
Bij dit gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 12