Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Laat je verrassen door dit snelle en heerlijke gerecht van warm gerookte zalm met een frisse ricotta-yoghurtspread, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Asperges, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Milde olijfolie
  • 900 gr minikrieltjes
  • 350 gr groene asperges in stukjes van 2 cm gesneden
  • 200 gr sugar snaps schoongemaakt en gehalveerd
  • 4 salade-uitjes in stukjes van 1 cm gesneden
  • 1 citroen
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 250 gr ricotta
  • 4 warm gerookte zalmfilets
  • Peper en zout naar smaak
  • Mespunt gerookte paprikapoeder optioneel

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de minikrieltjes met peper en zout tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Houd ze warm.
  • In dezelfde pan, bak de salade-uitjes, groene asperges en sugar snaps gedurende 4 minuten tot ze gaar zijn, maar nog knapperig.
  • Schep alles goed om.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil van een halve citroen.
  • Pers deze helft uit en snijd de andere helft in plakjes.
  • Meng in een kom de ricotta met de Griekse yoghurt, citroensap, citroenrasp, peper en een beetje zout.
  • Voeg eventueel een mespunt gerookte paprikapoeder toe voor extra smaak.
  • Verdeel het ricotta-yoghurtmengsel over de borden.
  • Leg daarop de gebakken krieltjes en groenten.
  • Plaats bovenop de groenten een stuk warm gerookte zalmfilet en garneer met een plakje citroen.
  • Serveer direct en geniet van deze snelle, gezonde maaltijd.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Portobello gevuld met spekjes

Portobello gevuld met spekjes

Deze gevulde portobello's met spekjes, paprika en een romige crème fraîche zijn een heerlijke combinatie van hartige smaken en zachte texturen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 portobello’s uitgehold en lamellen verwijderd
  • 300 gr gerookte spekblokjes
  • 1 puntpaprika in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 250 ml crème fraîche
  • Verse basilicum fijn gesneden
  • Provençaalse kruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de fijn gesneden ui en puntpaprika toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig en zacht is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche en de fijn gesneden basilicum erdoor.
  • Breng op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Vul de uitgeholde portobello's met het spek- en roommengsel.
  • Plaats de gevulde portobello's op een bakplaat of in een ovenschaal en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-18 minuten, tot de portobello's zacht zijn en de vulling goed heet is.
  • Serveer direct als hoofdgerecht of als een smaakvol voorgerecht.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte Chardonnay voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Risotto met Paddestoelen, Courgette en Walnoten

Risotto met Paddestoelen, Courgette en Walnoten

Deze unieke risotto met een rijke mix van paddestoelen, courgette en walnoten brengt comfortfood naar een hoger niveau.
(inclusief het weken van eekhoorntjesbrood)40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram risotto
  • 1 courgette in kleine blokjes
  • 250 gr oesterzwammen in stukjes gesneden
  • 2 pakjes gedroogd eekhoorntjesbrood 1/2 dag geweekt en daarna in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 ui fijn gesneden
  • 150 gram walnoten in stukjes
  • 100 gram geraspte Grana Padano
  • Beetje kookroom
  • Bouillonblokje

Instructies

  • Kook de risotto in een grote pan met water en een bouillonblokje gedurende 20 minuten, totdat deze gaar is.
  • Giet de risotto goed af en zet opzij.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de oesterzwammen, het geweekt eekhoorntjesbrood, de fijn gesneden ui en geperste knoflook.
  • Bak dit geheel tot de paddestoelen zacht zijn.
  • Voeg de blokjes courgette en de stukjes walnoten toe aan de pan en bak dit nog ongeveer 5 minuten mee, tot de courgette beetgaar is en de noten licht geroosterd zijn.
  • Neem een grote schaal en doe de afgegoten risotto hierin.
  • Voeg een scheutje kookroom en de geraspte Grana Padano toe.
  • Voeg het paddestoelen- en groentemengsel toe aan de risotto in de schaal en roer alles goed door elkaar.
  • Serveer de risotto warm, en zet extra geraspte kaas op tafel voor de liefhebbers.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zomerse Salade met Verse Perzik en Geitenkaas

Zomerse Salade met Verse Perzik en Geitenkaas

Een frisse zomerse salade met sappige perziken en romige geitenkaas, afgewerkt met balsamico crème voor een perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 perziken
  • Gemengde rucola sla
  • 100 gr geitenkaas
  • Balsamico crème

Instructies

  • Verdeel de gemengde rucola sla gelijkmatig over de twee borden.
  • Was de perziken, verwijder de pit en snijd elke perzik in 8 stukjes.
  • Snijd de geitenkaas in plakjes en leg deze tussen de perzikstukjes op de sla.
  • Sprenkel een beetje balsamico crème over de salade om het gerecht af te maken.
  • Serveer direct en geniet van deze lichte, zomerse salade.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een rosé voor een perfecte zomerse combinatie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 16g

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Deze Provençaalse aardappelgratin combineert de rijke smaken van tomaat, basilicum en knoflook met aardappelschijfjes en geraspte kaas. Een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor elk seizoen!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Frans Huits

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram tomaatblokjes blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 kg aardappels in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 25 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten in een pan.
  • Voeg de tomaatblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
  • Leg de dunne aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en schenk het tomaatmengsel erover.
  • Verdeel de fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en boter gelijkmatig over het mengsel.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten, totdat de aardappels gaar en de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de gratin iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Radijssoep Recept van sterk in de keuken

Radijssoep Recept van sterk in de keuken

Deze romige radijssoep is verrassend lekker en een perfecte combinatie van radijsjes, room en tuinkruiden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram radijsjes gebruik 3 bossen voor extra smaak
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram roomkaas
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 2 aardappels geschild en in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • Tuinkers voor garnering

Instructies

  • Verwijder het loof van de radijsjes en houd enkele radijsjes apart voor garnering.
  • Was de radijsjes en maal ze fijn in een keukenmachine of blender.
  • Snipper de ui en fruit deze aan in een grote pan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tuinkruidenbouillon toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en laat ze samen met de fijngemalen radijsjes ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht zijn.
  • Voeg de slagroom en roomkaas toe aan de soep en laat alles nog een minuut zachtjes verwarmen.
  • Blend de soep met een staafmixer voor een gladde textuur, of laat de soep zoals hij is voor een meer rustieke smaak.
  • Optioneel kun je de soep nog zeven.
  • Snijd plakjes van de achtergehouden radijsjes en leg deze in een cirkel op de soep als garnering.
  • Garneer de soep met wat tuinkers en serveer direct.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Romige Risotto met Witte Asperges en Gerookte Kip

Deze romige risotto met witte asperges, gerookte kip en een frisse room-citroensaus is een perfecte lentecombinatie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram risotto rijst gekookt met witte wijn
  • 1 kg geschilde witte asperges in stukjes gesneden en voorgekookt
  • 250 gram gerookte kip in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieserwten ontdooid
  • 4 hardgekookte eieren in partjes gesneden
  • Roomsaus met citroen kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kook de risotto rijst volgens de instructies op de verpakking, voeg een scheut witte wijn toe tijdens het koken voor extra smaak.
  • Kook de gesneden witte asperges tot ze beetgaar zijn.
  • Meng de voorgekookte asperges met de ontdooide erwten en houd dit mengsel warm.
  • Verhit een koekenpan en warm de gerookte kipblokjes kort op.
  • Voeg de warme gerookte kipblokjes toe aan de risotto samen met het asperge-erwtenmengsel.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de risotto en meng deze erdoor.
  • Maak het gerecht af met een royale hoeveelheid room-citroensaus voor een romige en frisse toets.
  • Serveer de risotto direct en garneer met partjes hardgekookt ei.
  • Optioneel kun je er een groene salade bij serveren.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Aspergesalade met Krieltjes, Aardbeien en Gerookte Kip

Deze aspergesalade met krieltjes, aardbeien en gerookte kip combineert frisse en hartige smaken tot een heerlijke maaltijdsalade.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram geschilde krieltjes
  • 1 kg schoongemaakte asperges in stukjes gesneden
  • Flinke scheut citroenolie
  • 400 gram veldsla
  • 500 gram schoongemaakte aardbeien in vieren gesneden
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • 2 stuks gerookte kipfilet in blokjes gesneden

Instructies

  • Meng de citroenolie en Griekse yoghurt goed door elkaar in een mengkom.
  • Voeg zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak toe.
  • Kook de asperges in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Bak de krieltjes in een koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ook deze afkoelen tot lauwwarm.
  • Doe ondertussen de veldsla, aardbeien en gerookte kipblokjes in een ruime schaal.
  • Voeg de dressing van olie en yoghurt toe aan de schaal met veldsla en hussel alles goed door elkaar.
  • Voeg de lauwwarme krieltjes en asperges toe aan de salade en meng voorzichtig.
  • Serveer de aspergesalade direct, eventueel met geroosterd brood aan de zijkant.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Frisse Aziatische Salade met Fruit en Pittige Saus

Frisse Aziatische Salade met Fruit en Pittige Saus

Deze frisse Aziatische salade met mango, peer en appel is de perfecte aanvulling op een rijsttafel, met een heerlijke pittige saus.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 mango in blokjes gesneden
  • 1 conference peer in blokjes gesneden
  • 1 appel in blokjes gesneden
  • ½ komkommer in blokjes gesneden
  • 3 cm gember geraspt
  • Voor de saus:
  • Scheut ketjap
  • 2 theelepels sambal
  • Chilivlokken naar smaak
  • ½ eetlepel visolie
  • 1 eetlepel gembersiroop

Instructies

  • Snijd de mango, peer, appel en komkommer in blokjes en doe alles in een grote mengkom.
  • Voeg de geraspte gember toe aan de kom met fruit en groenten.
  • Meng in een aparte kom de ketjap, sambal, chilivlokken, visolie en gembersiroop tot een gladde saus.
  • Giet de saus over de gesneden ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de salade direct als een fris en pittig bijgerecht, perfect voor bij een rijsttafel.

Notities

Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals Riesling past goed bij de fruitige en pittige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.7g | Sugar: 20g

Traditionele Gado Gado met Satésaus en Kroepoek

Traditionele Gado Gado met Satésaus en Kroepoek

Geniet van deze traditionele Indonesische Gado Gado, een kleurrijke groenteschotel met heerlijke satésaus en krokante kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram haricots verts gebroken
  • 1 winterwortel in schijfjes gesneden
  • ½ spitskool fijn gesneden
  • 150 gram taugé
  • 6 eieren hardgekookt en in kwarten gesneden
  • ½ komkommer in blokjes gesneden
  • Satésaus verwarmd
  • Kroepoek in stukken gebroken

Instructies

  • Snijd de spitskool fijn, breek de haricots verts en snijd de winterwortel in schijfjes.
  • Kook de haricots verts, winterwortel en spitskool in een kookpan gaar.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard, laat afkoelen en snijd ze in kwarten.
  • Leg de gekookte groenten op een grote schaal, voeg de taugé en komkommerblokjes toe.
  • Plaats de kwartjes ei bovenop de groenten.
  • Verwarm de satésaus en giet deze over de groenten en eieren.
  • Garneer het gerecht met stukjes kroepoek bovenop de satésaus.
  • Serveer de Gado Gado direct als een kleurrijk en smaakvol hoofdgerecht.

Notities

Een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
 

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g