Indonesische Vis met Pittige Tomaten-Mango Saus

Indonesische Vis met Pittige Tomaten-Mango Saus

Een heerlijke Indonesische visgerechten met een pittige tomaten-mango saus. Perfect voor een smaakvolle en exotische maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauw of andere witvis
  • 250 ml tomatensaus
  • 2 groene pepers fijngehakt
  • Chilivlokken naar smaak
  • 1 mango in blokjes gesneden
  • 3 cm gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geraspt

Instructies

  • Bereid de saus door de groene pepers, gember en knoflook fijn te hakken en dit door de tomatensaus te roeren.
  • Voeg chilivlokken toe naar smaak voor extra pit.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Vet een ovenschaal of koekenpan in en leg de stukken vis erin.
  • Giet de pittige tomatensaus over de vis en verdeel de mangoblokjes gelijkmatig over de saus.
  • Laat de vis langzaam garen op een laag vuur of plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius en bak de vis 20-25 minuten tot deze gaar is.
  • Serveer de vis met rijst of noedels voor een complete maaltijd.

Notities

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Gevulde Groene Courgette met Gehakt en Rijst

Gevulde Groene Courgette met Gehakt en Rijst

Probeer deze smaakvolle gevulde groene courgette met gehakt en rijst, perfect voor een voedzame maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 flinke courgette doormidden gesneden en uitgehold
  • 100 gram basmatirijst gekookt
  • 175 gram gehakt
  • ¼ rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 bosui fijn gesneden
  • Paar champignons in schijfjes gesneden en gebakken
  • Blikje tomaten in blokjes
  • Beetje zout
  • Beetje peper
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
  • Snijd de courgette doormidden en hol deze uit met een lepel.
  • Bewaar het uitgeschepte vruchtvlees.
  • Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een kom het gehakt met het uitgeschepte vruchtvlees van de courgette, de fijn gesneden rode paprika, bosui, en de gebakken champignons.
  • Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
  • Vul de uitgeholde courgettehelften met het gehaktmengsel.
  • Giet het blikje tomatenblokjes in een ovenschaal en leg de gevulde courgettehelften erop.
  • Verdeel de overgebleven champignons rondom de courgette in de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de courgette 45 minuten garen.
  • Serveer de gevulde courgette op een bedje van gekookte basmatirijst.
  • Geniet van deze heerlijke en voedzame maaltijd!

Notities

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Rijkgevulde Maaltijdsoep met Bonen en Chorizo

Rijkgevulde Maaltijdsoep met Bonen en Chorizo

Deze rijkgevulde maaltijdsoep met bonen, chorizo en groenten is perfect voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Maaltijdsoep, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram bruine bonen uitgelekt indien uit blik
  • 350 gram kidneybonen uitgelekt indien uit blik
  • 350 gram veldertjes uitgelekt indien uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 grote tomaten in 8 stukken gesneden
  • 4 stengels selderij in schijfjes gesneden
  • 2 winterpenen in dunne plakjes gesneden
  • 150 gram chorizo in plakjes gesneden
  • 1 hele bos bosui in schijfjes gesneden
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 liter water

Instructies

  • Breng het water aan de kook in een grote soeppan.
  • Voeg de bouillonblokjes, selderij, winterpeen, bosui en tomatenpuree toe en laat dit 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg vervolgens de bruine bonen, kidneybonen, veldertjes en plakjes chorizo toe aan de soep.
  • Laat de soep verder sudderen tot de wortel zacht is, ongeveer 15-20 minuten.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep warm, eventueel met een wit bolletje aan de zijkant.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Rioja of een stevige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze maaltijdsoep.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Frisse Koolrabi Salade met Radijs en Champignons

Frisse Koolrabi Salade met Radijs en Champignons

Een supergezonde en frisse koolrabi salade met radijs, champignons en een vleugje tijm. Perfect als bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolrabi rauw, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 bosje radijs gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 1 bakje kleine champignons gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote prei schoongemaakt en in dunne ringetjes gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel tijm

Instructies

  • Schil de koolrabi en snijd deze in kleine blokjes.
  • Was de radijs en snijd deze in dunne plakjes.
  • Was de champignons en snijd deze in dunne plakjes.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in heel dunne ringetjes.
  • Meng de koolrabi, radijs, champignons en prei goed door elkaar in een grote mengkom.
  • Voeg de olie, azijn en tijm toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de salade direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Hertenfilet:

  • 1,5 kg hertenfilet
  • Boter

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 250 g kastanje puree
  • 50 g boter
  • ½ dl room
  • Peper
  • Zout

Saus:

  • ½ liter wildfond
  • 2 dl rode wijn
  • 10 jeneverbessen gekneusd
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl room
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 250 g vossebessen
  • 75 g suiker
  • 1 kg bospaddenstoelen schoongemaakt en indien groot, gesneden

Instructies

Hertenfilet:

  • Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
  • Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
  • Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
  • Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
  • Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Saus:

  • Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
  • Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
  • Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
  • Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
  • Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
  • Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
  • Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
  • Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
  • Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
  • Schep de saus rondom het gerecht.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 15g

Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Scholfilet:

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 1 liter visfond
  • 1 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 80 g eidooier
  • Truffelpasta naar smaak

Saus:

  • Kookvocht van de aardappelen
  • Crème fraîche
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 500 g zuurkool
  • Laurier
  • Room
  • Tijm
  • Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden

Instructies

Scholfilet:

  • Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
  • Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
  • Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
  • Bewaar de puree tot gebruik.

Garnituur:

  • Spoel de zuurkool af onder koud water.
  • Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
  • Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Scholfilets:

  • Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
  • Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met truffelpasta.
  • Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.

Saus:

  • Verhit het kookvocht van de aardappelen en roer er crème fraîche door.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
  • Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
  • Schep de saus rondom het gerecht.
  • Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.

Notities

Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 4g

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Verwen je gasten met een verfijnde lamsfilet in knapperig filodeeg, geserveerd met verse voorjaarsgroenten en een rijke lamsfondsaus.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Lamsfilet:

  • 1,5 kg lamsfilet
  • 12 sneetjes witbrood zonder korst
  • 200 g boter
  • 20 g basilicum fijngehakt
  • 120 g peterselie fijngehakt
  • 8 g tijm fijngehakt
  • Vers vet spek in plakken
  • Filodeeg
  • 1 eidooier

Groenten:

  • 500 g doperwten
  • 500 g tuinbonen
  • 150 g shiitakes
  • 500 g waspeen
  • 4 meiknollen

Saus:

  • 1 liter lamsfond
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook geplet
  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 g boter

Instructies

Lamsfilet:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Maal de sneetjes witbrood tot kruim.
  • Meng het broodkruim met fijngehakte basilicum, peterselie, tijm, en 200 g zachte boter.
  • Leg de plakken vet spek op plasticfolie en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Rol de lamsfilets in het spek en het kruidenmengsel, wikkel strak in de folie en laat opstijven in de koelkast.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier, leg de opgerolde filets erop, rol in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg de ingepakte filets op een bakplaat met een siliconenmat.

Saus:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Voeg sjalotten, knoflook, tijm, rozemarijn en honing toe.
  • Laat de saus inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en monteer met 100 g boter.

Groenten:

  • Dop de tuinbonen en doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne plakken, blancheer beetgaar en spoel koud.
  • Schil de meiknollen, snijd in batons van 3 mm dikte, blancheer en spoel koud.
  • Sauteer de shiitakes in boter en breng op smaak met zout.
  • Roerbak de andere groenten in olie en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Bak de lamsfilets in een voorverwarmde oven van 200°C tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Laat de lamsfilets rusten op 50°C.
  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken, dresseer 2 stukken per bord.
  • Plaats de groenten en shiitakes naast het vlees en giet de saus eromheen.

Notities

Serveer met een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Thaise Varkensvlees Roerbak met Mie

Thaise Varkensvlees Roerbak met Mie

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, Thailand
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 2 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 4 el vissaus
  • 7,5 g verse koriander
  • 125 g taugé
  • 150 g waterkers
  • 250 g Chinese eiermie
  • 400 g varkensschnitzels
  • 1 dl heet water

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Rol de pepers tussen je handen, verwijder de uiteinden en zaadjes, en snijd de pepers in ringetjes.
  • Pel de ui, halveer en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Verwijder de harde steeltjes van de waterkers.
  • Snijd de varkensschnitzels in dunne reepjes.
  • Verhit de olie in een wok en fruit hierin de knoflook, rode peper en ui.
  • Voeg de reepjes varkensvlees toe en roerbak deze 2-3 minuten.
  • Voeg de vissaus en 1 dl heet water toe, leg het deksel op de wok en laat het vlees, onder af en toe omscheppen, nog 5 minuten stoven.
  • Bereid intussen de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pluk de blaadjes van de koriander.
  • Giet de mie af en schep deze met de waterkers en taugé door het varkensvlees.
  • Verwarm het geheel nog 2 minuten op hoog vuur.
  • Verdeel de mie over vier diepe borden en strooi de koriander erover.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Riesling of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 32g | Vet: 16g | Zout: 3g | Sugar: 3g

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 varkensschnitzels à 150 g
  • 3 el olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml Marsala wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 el bloem
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Kruid de varkensschnitzels met zout en peper.
  • Bak de schnitzels in de pan tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Haal ze uit de pan en houd warm.
  • Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe aan de pan en bak de sjalotten en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Strooi de bloem over de sjalotten en knoflook en roer goed door.
  • Voeg de Marsala wijn toe en breng aan de kook, laat het 2 minuten inkoken.
  • Voeg de kippenbouillon, slagroom, oregano en tijm toe en laat de saus indikken, ongeveer 5-7 minuten.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Leg de schnitzels terug in de pan en laat ze nog 2 minuten sudderen in de saus.
  • Serveer de schnitzels met de saus eroverheen.

Notities

Bij dit gerecht past een volle rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Medaillons van Varkenshaas met Zwarte Olijvenjus

Medaillons van Varkenshaas met Zwarte Olijvenjus

40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Vaderdag
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes ca. 500 g
  • 4 el boter
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 struik bleekselderij
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 dl water
  • Versgemalen witte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukken van ongeveer 8 cm lengte.
  • Snijd de varkenshaasjes elk in 4 dikke plakken (medaillons) en omwikkel elke medaillon met een plakje ontbijtspek.
  • Zet vast met een cocktailprikker.
  • Snijd de olijven in plakjes.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een hapjespan.
  • Roerbak de bleekselderij ongeveer 5 minuten en schep deze dan op een bord.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan.
  • Bak de varkenshaasmedaillons in de pan in 7-8 minuten rondom bruin en gaar.
  • Voeg de laatste minuut de bleekselderij weer toe aan de pan.
  • Schep de bleekselderij op borden en leg de varkenshaasmedaillons erop.
  • Roer de olijven en 1 dl water door het achtergebleven bakvet in de pan en breng aan de kook.
  • Schep de olijvenjus over en rondom het gerecht en bestrooi met zout en peper.

Notities

Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn, zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 38g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g