Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen

Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen

Deze bulghursalade met aubergine en rozijnen is een perfecte combinatie van hartige en zoete smaken. Ideaal als licht hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Zuidvruchten
Land van herkomst: Midden Oosten
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 1 aubergine
  • 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 handvol peterselie fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • 2 el fijngesneden munt
  • 2 tomaten in blokjes
  • 3 el olijfolie
  • 300 g grove bulghur
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de bulghur in een pan met een dikke bodem en giet er kokend water overheen totdat de bulghur 2,5 cm onder water staat.
  • Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes garen.
  • Laat de bulghur daarna 1 uur afkoelen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergine ongeveer 5 minuten.
  • Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
  • Pers de citroen, snijd de munt fijn, de tomaten in blokjes, en de lente-uitjes in dunne ringen.
  • Meng de afgekoelde bulghur met de gebakken aubergine, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, munt, tomaten, lente-uitjes, zout, peper en rozijnen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Aardappelgratin met Gerookt Spek en Emmentaler

Aardappelgratin met Gerookt Spek en Emmentaler

Deze aardappelgratin met gerookt spek en geraspte Emmentaler kaas is een heerlijk hartig gerecht, perfect voor koude dagen. Het romige aardappelgerecht krijgt extra smaak door de spekjes en tijm. Ideaal als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram aardappels
  • 70 gram gerookte spekjes
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 1 theelepel tijm
  • 35 cl kookroom
  • 50 gram geraspte Emmentaler kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng in een ovenschaal de aardappelschijfjes, het gerookte spek, de knoflook, tijm en kookroom.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat het gerecht gedurende 30 minuten garen.
  • Bestrooi de aardappelgratin met de geraspte Emmentaler kaas en laat deze nog ongeveer 15 minuten gratineren in de oven, totdat de kaas goudbruin en krokant is.
  • Let op dat de kaas niet verbrandt.
  • Verdeel de aardappelgratin over de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

El Moje – Tomatensalade met Tonijn

El Moje - Tomatensalade met Tonijn

Geniet van deze frisse en eenvoudige Spaanse tomatensalade met tonijn, perfect voor warme dagen of als lichte lunch.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan, Spanje
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 grote tomaten in stukken gesneden
  • 1 uitgelekt blikje tonijn in stukken á 185 g
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen gesneden
  • 10 zwarte olijven gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden

Instructies

  • Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard.
  • Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in partjes.
  • Meng in een grote kom de tomaten, tonijn, rode ui, olijven en de in partjes gesneden eieren.
  • Maak de dressing door de olijfolie, witte wijnazijn, zout, peper, fijngesneden knoflook en peterselie goed te mengen in een kleine kom.
  • Schenk de dressing over de tomatensalade en meng alles voorzichtig door elkaar zodat de smaken goed verdeeld zijn.
  • Serveer de salade direct of laat deze even staan zodat de smaken nog beter kunnen intrekken.

Notities

Deze salade is heerlijk als bijgerecht bij een barbecue of als lichte lunch met wat knapperig brood.
Voor extra frisheid kun je ook wat komkommer toevoegen aan de salade.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño past uitstekend bij deze tomatensalade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Ouderwetse Goulash met een Moderne Twist

Ouderwetse Goulash met een Moderne Twist

Deze traditionele goulash, gemoderniseerd met een twist, biedt een rijke en verwarmende maaltijd voor het hele gezin.
(inclusief 30 minuten voorbereiding)3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 Veel, denk ongeveer 6/8
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 augurk fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 kg runderlappen in blokjes van ongeveer 1,5 cm
  • 1 grote aardappel of 2 kleine in blokjes
  • ½ liter zelfgemaakte bouillon
  • 4 rode paprika's in blokjes
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 4 tomaten in blokjes
  • 4 uien fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt (optioneel, naar smaak)
  • Olie om te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Bak de blokjes runderlappen goudbruin en kruid ze met zout en peper.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Voeg indien nodig meer olie toe aan de pan en fruit de fijngehakte uien, geperste knoflook en rode peper (indien gebruikt) kort aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de blokjes paprika toe en bak deze even mee tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg het paprikapoeder toe en bak dit kort mee om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat ze 3 minuten meebakken.
  • Voeg het vlees opnieuw toe aan de pan, samen met de aardappelblokjes, fijngehakte augurk en zelfgemaakte bouillon.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de goulash 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen, afgedekt, tot het vlees zacht is geworden.
  • Roer af en toe om.
  • Controleer na 3 uur of het vlees zacht genoeg is.
  • Als dat het geval is, is de goulash klaar.
  • Zo niet, laat het dan langer sudderen.

Notities

Deze goulash smaakt uitstekend met een stevige rode wijn zoals een Hongaarse Bikavér of een Merlot, die de rijke smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Geroosterde Maïs en Tonijn Nacho-Schotel met Avocado en Jalapeño

Geroosterde Maïs en Tonijn Nacho-Schotel met Avocado en Jalapeño

Deze nacho-schotel combineert geroosterde maïs, tonijn en avocado met knapperige tortillachips en pittige jalapeñopepers. Een heerlijke en voedzame hoofdmaaltijd met een Mexicaanse twist.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Taco's & Nacho's, Vis
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakken Aviko Easy Veggie Roasted Corn à 450 g
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 1 avocado gehalveerd, ontpit en in blokjes
  • 1 blikje tonijnstukken in olijfolie 145 g
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • 1 blikje groene jalapeñopepers 50 g, grof gesneden
  • 3 tomaten in kwarten gesneden, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 100 g cherrytomaatjes in kwarten
  • 125 g crème fraîche
  • 150 g geraspte cheddarkaas
  • 150 g tortillachips naturel

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Easy Veggie Roasted Corn gedurende 9 minuten op middelhoog vuur.
  • Schep regelmatig om.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Schep de geroosterde maïs in een ovenschaal en bedek met de tortillachips.
  • Verdeel de rode ui, tomaat, avocado, tonijn en jalapeñopepers over de chips.
  • Bestrooi het geheel met de geraspte cheddarkaas.
  • Bak de nachos 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is.
  • Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de cherrytomaatjes in kwarten.
  • Meng de cherrytomaatjes met de crème fraîche.
  • Bestrooi de uit de oven gekomen nacho-schotel met de bosui en serveer met de tomaatjescrème.

Notities

Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Mexicaanse bier.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette

Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette

Deze frisse salade combineert knapperige röstirondjes met romige burrata en een smaakvolle basilicum-knoflookvinaigrette. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 verpakking Aviko Rösti Rondjes naturel 750 g
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 takje basilicum fijngehakt
  • 1 komkommer in lange linten geschaafd en opgerold
  • 100 g jonge bladslamelange
  • 2 sjalotten gehalveerd en in reepjes gesneden
  • 4 bollen burrata à 150 g uitgelekt
  • 1 tl mosterd
  • 2 el citroensap
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bak de röstirondjes in de oven of airfryer volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Klop in een kom een vinaigrette van mosterd, citroensap en olijfolie.
  • Pers de knoflook en hak de basilicum fijn, en voeg beide toe aan de vinaigrette.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schaaf de komkommer in lange linten en rol ze op.
  • Leg de röstirondjes in 4 kommen of op 4 borden.
  • Meng de bladslamelange met de sjalotten en de basilicum-knoflookvinaigrette.
  • Verdeel de salade en de komkommerrolletjes over de röstirondjes.
  • Leg op elke salade een bol burrata.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Scampi- en Spekbrosjes met Vers Basilicum

Scampi- en Spekbrosjes met Vers Basilicum

Geniet van deze heerlijke scampi- en spekbrosjes, eenvoudig te bereiden op de BBQ of grill. Het perfecte zomergerecht met een frisse basilicumtoets.
Bereidingstijd15 minuten
Servings: 4 3 spiesen per persoon
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 scampi gepeld
  • 12 grote blaadjes basilicum
  • 12 plakjes ontbijtspek

Instructies

  • Wikkel elke scampi in een blaadje basilicum en vervolgens in een plakje ontbijtspek.
  • Rijg de ingepakte scampi per 3 aan de houten spiesjes.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesen aan elke kant totdat het spek krokant is en de scampi gaar zijn (ongeveer 3-4 minuten per kant).

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Deze wijnen complementeren de lichte smaken van de scampi en basilicum, terwijl ze ook de zoute smaken van het spek in balans brengen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Tandoori Kippespiesjes

Tandoori Kippespiesjes

inclusief 4 uur marineren4 uur 20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kipfilet ongeveer 200g
  • 3 eetlepels tandoori kruiden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter water
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 ui in vieren gesneden en partjes uit elkaar gehaald

Instructies

  • Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Rijg de blokjes kip afwisselend met een partje ui aan de satéstokjes.
  • Maak een marinade door de olijfolie, het water en de tandoori kruiden te mengen.
  • Leg de spiesjes in een schotel en overgiet ze met de marinade.
  • Laat de spiesjes minstens 4 uur marineren in de koelkast (een hele nacht is nog beter).
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).

Notities

Voor de Gegrilde Tandoori Kippenspiesjes zou een wijn met voldoende frisheid en fruitigheid om de kruiden en specerijen aan te vullen ideaal zijn. Hier zijn enkele wijnsuggesties:

Wijnadvies

  • Riesling (droog): Een droge Riesling heeft een frisse zuurgraad en fruitige tonen die mooi samengaan met de pittige en kruidige smaken van de tandoori kruiden. De subtiele zoetheid van Riesling kan ook de complexiteit van de specerijen in balans brengen.
  • Gewürztraminer: Deze aromatische witte wijn heeft een kruidige en bloemige geur met hints van lychee en rozen, wat goed past bij de specerijen van tandoori. Gewürztraminer is vaak iets zoeter, wat helpt om de pittigheid van de kruiden te verzachten.
  • Chardonnay (ongetoast): Een ongetoaste Chardonnay met frisse citrus- en appeltonen kan een mooie aanvulling zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een wijn met een iets vollere body maar zonder de zwaardere eikeninvloeden.
  • Grenache: Als je de voorkeur geeft aan een rode wijn, probeer dan een Grenache. Deze wijn heeft zachte tannines en fruitige smaken van bessen die goed combineren met de gekruide kip, zonder te overweldigend te zijn.
Elke van deze wijnen zal helpen om de smaken van de tandoori kippenspiesjes te versterken en je maaltijd compleet te maken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gegrilde Saté van Gemarineerde Varkenshaas

Gegrilde Saté van Gemarineerde Varkenshaas

(inclusief 1 uur marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje ongeveer 300g
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels ketjap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 1 ui in partjes

Instructies

  • Snijd het varkenshaasje in blokjes van ongeveer 2 cm en doe ze in een kom.
  • Voeg de tomatenketchup, ketjap, olijfolie en plakjes knoflook toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.
  • Steek de blokjes varkenshaas afwisselend met de partjes ui aan satéstokjes.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).

Notities

Wijnadvies

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner. Deze wijnen hebben een levendige zuurgraad en citrusachtige tonen die goed samengaan met de zoetheid van de ketjap en tomatenketchup in de marinade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Klassieke Runderkebap

Klassieke Runderkebap

inclusief 4 uur marineren4 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram biefstuk
  • 2 uien fijngehakt
  • 3 takjes peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de biefstuk in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Doe het vlees, de fijngehakte uien en de peterselie in een kom.
  • Voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat het mengsel 4 uur marineren in de koelkast.
  • Rijg de stukjes vlees aan satéstokjes.
  • Verhit de BBQ of grillpan en bak de kebabs aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 8-10 minuten in totaal).

Notities

Wijnadvies

Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben een volle body en een rijke smaak die goed samengaan met de hartige en kruidige tonen van de runderkebap.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g