Advocaatmousse
Deze luchtige advocaatmousse is een feestelijk dessert dat perfect is voor een speciale gelegenheid. De combinatie van romige slagroom en rijke advocaat zorgt voor een heerlijke afsluiting van elke maaltijd!
(exclusief opstijven)30 minuten min
Servings: 12
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Afruimbak (rond)
Mengmachine
sauspan
- 4 eidooiers
- 100 ml witte wijn
- 10 g gelatinepoeder
- 500 ml slagroom
- 100 g suiker
- 200 ml advocaat
Vermeng de eidooiers met de witte wijn en de gelatinepoeder.
Klop dit mengsel in een sauspan op laag vuur (of au bain-marie) op tot een luchtig geheel.
Blijf kloppen tot de saus als een lint van de garde loopt.
Laat de massa tot kamertemperatuur afkoelen.
Klop de room met de suiker op tot slagroom en bewaar deze koel.
Meng de advocaat door de slagroom.
Meng het afgekoelde dooier/gelatinemengsel voorzichtig met een spatel door het advocaat/roommengsel.
Verdeel de mousse over de vormen en laat de mousse in de koelkast opstijven.
Serveer deze mousse met een glas lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Gevulde Aardappelen met Knolselderijpuree
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Pomparisiënboor
steamerbak
- 4 kleine aardappelen
- 200 g knolselderijpuree
- Zout
- Pommes gaufrettes optioneel, ter garnering
Was de aardappelen grondig en stoom ze in de schil gedurende 15 minuten, laat ze daarna afkoelen.
Snijd van elke aardappel een kapje af en hol de aardappelen voorzichtig uit met een pomparisiënboor.
Zorg ervoor dat de wanden niet te dun worden uitgehold.
Vul de uitgeholde aardappelen met de knolselderijpuree.
Plaats het kapje terug op de aardappelen.
Bestrooi de aardappelen licht met zout.
Verwarm de gevulde aardappelen in de steamer tot ze goed doorwarmd zijn.
Garneer de gevulde aardappelen eventueel met pommes gaufrettes voor een extra knapperige textuur.
Serveer de gevulde aardappelen als bijgerecht bij vleesgerechten of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Rood Fruit Dessert
Een fris en fruitig rood fruit dessert met cassis sorbet en met bessengelei bedekte crackers. Perfect als een lichte afsluiting van de maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 12 Premium naturel crackers
- 150 g rode bessengelei Robbertson
- 200 g gemengd rood fruit
- 4 bolletjes cassis sorbetijs Den Hertog
- 2 eetlepels water
Breng de rode bessengelei samen met 2 eetlepels water al roerend aan de kook in een pan.
Laat het mengsel 2 minuten zachtjes koken.
Laat de gelei 3 minuten afkoelen en bestrijk de driehoekjes van de crackers met de afgekoelde gelei.
Stapel het gemengde rood fruit bovenop de crackers en bestrijk het fruit met de rest van de gelei.
Schep een bolletje cassis sorbetijs op het midden van elk dessertbord en schik de fruitdriehoekjes er mooi omheen.
Geniet van dit heerlijke rood fruit dessert als verrukkelijke afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Dit frisse dessert gaat goed samen met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een rosé brut.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Haring-Amuse met Frisse Appelreepjes en Bieslook
Verfrissende haring-amuse met dunne appelreepjes en een vleugje citroen. Een heerlijke, lichte snack voor feestelijke gelegenheden!
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Auteur onbekend
- Haringfilets vers of uit een potje, in kleine stukjes gesneden
- Friszure appels zoals Granny Smith, in dunne reepjes gesneden
- Citroensap
- Verse bieslook fijngehakt
- Zwarte peper naar smaak
Marineer de dunne appelreepjes kort in citroensap om verkleuring te voorkomen en een frisse smaak toe te voegen.
Leg op elk stukje haringfilet een paar reepjes appel.
Bestrooi de haring en appelreepjes met zwarte peper naar smaak.
Garneer de amuse met fijngehakte verse bieslook.
Gebruik kleine prikkertjes om de haring en appelreepjes samen te serveren of presenteer de amuse op kleine amuselepels.
Serveer de haring-amuse op kleine amuselepels of op een mooi serveerschaaltje.
Deze haring-amuse met appelreepjes is een verrassend en smaakvol hapje, perfect voor een feestelijke gelegenheid of als een culinair hoogtepunt tijdens een gezellig samenzijn.
Wijnadvies:
Deze lichte amuse combineert goed met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Grüner Veltliner.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 7g | Vet: 4g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons
Een feestelijk gerecht met sappige kalkoen, tomaten, champignons en knoflookgebakken aubergines, perfect voor een luxe diner.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 panklare kalkoen 2.5 kg
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 80 g boter
- 1 liter warme bouillon
- 400 g tomaten
- 500 g champignons
- 2 aubergines
- 16 eetlepels olie
- Peterselie fijngehakt, als garnering
- 3 teentjes knoflook geperst
Bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout.
Verhit de boter in een braadslee en braad de kalkoen hierin 15 minuten aan.
Blus af met de helft van de bouillon.
Zet de kalkoen in een ovenschaal en plaats deze 2 uur in een voorverwarmde oven op 200°C.
Bedruip regelmatig met bouillon.
Was de tomaten, kruis ze aan de bovenkant in en voeg ze 10 minuten voor het einde van de braadtijd toe aan de kalkoen.
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm, zout ze licht en leg ze 30 minuten in een beboterde ovenschaal.
Verhit 2 eetlepels olie in een steelpan en bak de champignons 5-8 minuten.
Kruid met peper en zout.
Dep de aubergines droog, bestrooi met knoflook en peper, en bak ze in de resterende olie aan beide kanten 5 minuten.
Haal de kalkoen uit de oven, trancheer en leg de stukken op een warme schotel.
Serveer met de tomaten, champignons en aubergines.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Franse Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de volle smaken van de kalkoen en aubergine aanvullen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 55g | Zout: 45g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Romige Bucatini met Paprika en Mozzarella
Dit gerecht uit Italië biedt een heerlijke combinatie van bucatini, sappige paprika en courgette, en romige mozzarella. De kruiden en kappertjes voegen extra smaak toe, terwijl verse basilicum zorgt voor een verfrissend element. Een eenvoudig en smaakvol hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 350 g bucatini dikke holle spaghetti
- 350 g reepjes paprika
- 200 g courgette in reepjes gesneden
- 150 g mozzarella in blokjes gesneden
- 30 g gesnipperde ui
- Gedroogde oregano
- Kappertjes
- Verse peterselie gehakt
- Verse basilicumblaadjes
- Olijfolie
- Zout
- Gemalen zwarte peper
Breng een grote kookpot met gezouten water aan de kook.
Voeg de bucatini toe en kook volgens de instructies op de verpakking tot al dente.
Terwijl de pasta kookt, verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg de reepjes paprika en courgette toe aan de pan.
Strooi er wat gedroogde oregano overheen en voeg ook de gehakte kappertjes en verse peterselie toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Bak de groenten gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
Giet de al dente gekookte bucatini af en voeg toe aan de pan met de groenten.
Meng goed zodat de pasta bedekt is met de groenten en kruiden.
Verdeel de romige mozzarellablokjes over de pasta en garneer met verse basilicumblaadjes en gemalen zwarte peper.
Serveer direct en geniet van deze smaakvolle bucatini met paprika en mozzarella.
Wijnadvies:
Deze romige pasta gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti of een Barbera. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de paprika en basilicum aan, terwijl de zachte tannines de romige mozzarella complementeren.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Italiaanse Bruschetta met Witte Bonen
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 g romanesco
- Zout
- 1 kopje radicchio
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 g spekjes
- 300 g witte bonen uit blik
- ½ bosje basilicum
- Peper
- 1 eetlepel vruchtenazijn
- 1 ciabatta
- 3 eetlepels knoflookolie
Maak de romanesco schoon en verdeel hem in roosjes.
Blancheer de romanesco ca.
3 minuten in kokend water met een beetje zout.
Was de radicchio en scheur de blaadjes in stukjes.
Laat de romanesco uitlekken en schep de roosjes om met de radicchio en de olijfolie.
Bak de spekjes uit in een koekenpan.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
Was het basilicum, dep het droog en snijd het in reepjes.
Voeg de bonen en het basilicum toe aan de spekjes.
Schep de radicchio en de romanesco door het bonenmengsel.
Verwarm het gerecht 2 minuten door en breng het op smaak met peper en azijn.
Snijd het brood en bestrijk de sneden met knoflookolie.
Rooster het brood in een koekenpan.
Serveer het geroosterde brood bij de salade.
Wijnadvies:
Deze bruschetta met witte bonen past goed bij een lichte Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti Classico of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de salade en het geroosterde brood.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Appelkruimeltaart met Licor 43 van de Barbecue
Deze appelkruimeltaart met Licor 43 krijgt een heerlijke rokerige smaak door de barbecue. Serveer met kaneelijs voor een extra luxe dessertervaring!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 3 Elstar appels
- 75 g bloem
- 75 g ongezouten roomboter koud
- 75 g witte basterdsuiker
- 50 ml Licor 43
- 25 g amandelmeel
- 6 bolletjes kaneelijs
- 4 Belgische boterwafels
- 1 tl kaneel
- ½ limoen
- Snufje zout
Steek drie aanmaakblokjes aan op het rooster van de barbecue.
Plaats de brikettenstarter met briketten erboven en wacht 15 minuten.
Giet de briketten aan één kant van de barbecue en plaats de deksel erop.
Verhit de barbecue tot 220°C en regel de temperatuur met de ventilatiegaten.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes.
Voeg het sap van een halve limoen toe om verkleuring te voorkomen.
Meng de appelblokjes met kaneel en een scheutje Licor 43 en doe ze in een barbecuebestendige schaal.
Meng in een kom bloem, amandelmeel, koude boterblokjes, witte basterdsuiker, verkruimelde boterwafels en een snufje zout.
Kneed met je vingers tot kruimels ontstaan.
Strooi de kruimels over de appels in de schaal.
Bak de taart 30 minuten op indirecte hitte (kant zonder kolen) met gesloten deksel.
Controleer tussendoor op gaarheid.
Als je de taart in de oven bakt, gebruik dan 180°C en bak 30 minuten.
Serveer de warme appelkruimeltaart met een bolletje kaneelijs en een scheutje Licor 43 eroverheen.
Serveertip:
Voeg wat geroosterde amandelen toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Zelfgemaakte Frikandellen
Maak zelf heerlijke ambachtelijke frikandellen met deze eenvoudige methode. Perfect om te serveren met een wit puntje, mayonaise, curry en gesnipperde ui!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g speklappen
- 300 g kippendijen
- 40 g paneermeel
- 12 g frikandellen kruidenmix
- Curry naar smaak
- Mayonaise naar smaak
- Witte puntjes 6 stuks
- Witte ui gesnipperd
Snijd de kippendijen en speklappen in kleine blokjes.
Doe het vlees in de foodprocessor en maal fijn tot een glad mengsel.
Voeg de frikandellen kruidenmix en het paneermeel toe en mix tot alles goed gemengd is.
Verdeel het vleesmengsel in zes gelijke porties van ongeveer 92 gram.
Rol elke portie op een snijplank tot een frikandel van ongeveer 18 cm lang.
Leg elke frikandel op een stuk vershoudfolie en rol deze strak op.
Draai de uiteinden van de folie stevig aan om een mooie frikandelvorm te krijgen.
Verwarm een pan met water tot 70°C.
Laat de frikandellen 15 minuten pocheren in het warme water.
Verhit de frituurolie tot 175°C.
Verwijder de vershoudfolie en frituur de frikandellen 1,5 minuut tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de frikandellen met een wit puntje, mayonaise, curry en gesnipperde ui.
Serveertip:
Serveer met een knapperig wit broodje en een extra topping van gesnipperde ui voor de ultieme snackervaring.
Wijnadvies:
Een lichte pilsener of blond bier past uitstekend bij deze snack.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 19g | Zout: 1.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7
Verfrissende Bacardi Citroencake
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de cake:
- 250 gram bloem
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram roomboter kamertemperatuur
- 80 milliliter Bacardi Lemon
- 5 eieren kamertemperatuur
- Schil van 2 citroenen alleen het gele gedeelte
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
Voor de siroop:
- 75 milliliter 7UP
- 50 gram kristalsuiker
- 15 milliliter Bacardi Lemon
- Sap van 1 citroen
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 3 eetlepels Bacardi Lemon
Voor de topping:
- 1 citroen voor rasp en schijfjes
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Klop in een mengkom de roomboter met de suiker luchtig gedurende minstens 5 minuten.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het mengsel en voeg ook de Bacardi Lemon toe.
Meng alles goed door elkaar.
Rasp de schil van de citroenen en spatel dit door het beslag.
Bekleed de cakevorm met bakpapier.
Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Prik met een cocktailprikker in de cake om te controleren of deze gaar is.
Als er geen beslag aan de prikker blijft kleven, is de cake klaar.
Ga ondertussen verder met de volgende stap.
Breng in een pan de 7UP en kristalsuiker aan de kook.
Laat dit inkoken tot een siroop.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Voeg het sap van de citroenen en Bacardi Lemon toe aan de siroop en meng goed.
Als de cake gaar is, haal je deze uit de oven en prik je met een cocktailprikker veel gaatjes in de bovenkant.
Verdeel vervolgens de siroop over de cake met behulp van een kwastje.
Laat de cake volledig afkoelen in de vorm.
Meng de poedersuiker met de Bacardi Lemon om een dik glazuur te maken.
Haal de afgekoelde cake uit de vorm en verdeel het glazuur er sierlijk overheen.
Serveer de Bacardi Citroencake met citroenrasp en -schijfjes voor een verfrissende finishing touch.
Deze citroencake gaat goed samen met een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese. Hun zoetheid en fruitige aroma's vullen de frisheid van de citroen mooi aan.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 7