Feestelijke MonChou Hapjes
Bereidingstijd30 minuten min
koeltijd2 uur uur
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de MonChou Rolletjes:
- 200 gram MonChou roomkaas
- 8 plakken boerenham
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 handje gesneden bieslook
- 1 handje gesneden peterselie
- ¼ rode paprika
- Peper
Voorbereiding:
Rasp de oude kaas en verdeel gelijkmatig over een groot plak bladerdeeg.
Breng op smaak met Italiaanse kruidenmix.
Rol het bladerdeeg op vanaf de lange zijde tot halverwege.
Draai het bladerdeeg om en rol het op vanaf de andere kant.
Snijd het bladerdeeg doormidden met een koksmes en plaats het in de vriezer.
Breng de MonChou op smaak met peper en paprikapoeder.
Hak de peterselie fijn en snijd de bieslook in kleine ringetjes.
Meng beide kruiden met de MonChou.
Snijd de rode paprika in kleine blokjes en meng de helft ervan door het MonChou-mengsel.
Leg vier plakken ham op elkaar en smeer de helft van het MonChou-mengsel er gelijkmatig overheen.
Strooi de resterende blokjes paprika eroverheen.
Rol de ham voorzichtig op vanaf de lange zijde.
Wikkel de rolletjes in vershoudfolie en laat ze opstijven in de koelkast.
Herhaal deze stappen voor de overige ingrediënten.
Bereiding van de MonChou Hapjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijd het bevroren bladerdeeg in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
Leg de kaasvlinders verspreid over twee bakplaten met bakpapier.
Bak ze gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de kaasvlinders even afkoelen.
Snijd ondertussen de rolletjes ham in porties en serveer ze op de krokante kaasvlinders.
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze verfijnde hapjes.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Rookworstpasteitjes met Pittige Mosterdsaus
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Pizzasnijder
Siliconen kwastje
- 4 Gelderse rookworsten recht
- 1 rol vers bladerdeeg 270 gram
- 1 ei
- Saus:
- 3 takjes dille fijngehakt
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel honing
- ¼ theelepel sambal
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijd het grote plak bladerdeeg in vier gelijke kwarten.
Maak schuine inkepingen met een pizzasnijder op de onderste helft van de plakken bladerdeeg.
Maak de saus door grove mosterd, fijngesneden dille, honing en sambal te mengen.
Verdeel over elk plak bladerdeeg een theelepel van de saus (op de kant zonder inkepingen).
Snijd met een koksmes de uiteinden van de rookworst zodat deze mooi past in het bladerdeeg.
Leg de rookworst op de saus.
Vouw de kant met inkepingen voorzichtig over de worst en druk het bladerdeeg samen met een vork.
Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei.
Bak de Rookworstbroodjes gedurende 24 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
Een licht gekoelde rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de rookworst en de pittige mosterdsaus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 20g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Romige Bokkepootjestaart met Chocoladevulling
Deze romige bokkepootjestaart met chocolade is een ware traktatie! Met een krokante koekbodem, luchtige chocoladevulling en knapperige bokkepootjes is dit een feestelijk dessert voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
koeltijd4 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Bodem:
- 250 gram spritsen
- 50 gram ongezouten roomboter
Vulling:
- 600 milliliter ongeklopte slagroom
- 600 gram pure chocolade
- 50 milliliter koffielikeur optioneel, bijvoorbeeld Tia Maria
- 1 eetlepel suiker
Vermaal de spritsen in een hakmolen tot fijne kruimels.
Smelt de roomboter in een pan op laag vuur.
Meng de spritsenkruimels goed door de gesmolten boter.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en druk het koekmengsel stevig aan op de bodem.
Zet de vorm 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
Plaats de bokkenpootjes rechtop langs de rand van de springvorm, zodat ze de hele omtrek bedekken.
Klop de slagroom op met de suiker tot stijve pieken.
Breek de chocolade in stukken en smelt deze au bain-marie.
Giet de gesmolten chocolade voorzichtig bij de opgeklopte slagroom en spatel dit mengsel voorzichtig door elkaar.
Voeg eventueel de koffielikeur toe voor extra smaak.
Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een siliconen spatel.
Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Hak de overgebleven bokkenpootjes fijn met een koksmes.
Decoreer de taart met de gehakte bokkenpootjes langs de randen, zodat de chocoladevulling in het midden zichtbaar blijft.
Serveertip:
Serveer deze heerlijke bokkepootjestaart met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Cream Sherry vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaak van deze taart.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 38g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei
Een heerlijke Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei, perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 1 Flammkuchen
Calories: 800kcal
Author: Cor Klaar
- 5 groene asperges
- 1 rol flammkuchendeeg
- 150 gram crème fraîche
- 2 eieren
- Nootmuskaat
- Peper
- 10 plakken serranoham
- Een handvol verse peterselie
- Zout
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de asperges en snijd de harde uiteinden af.
Halveer de asperges in de lengte.
Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het deeg met crème fraîche en rol de randjes iets naar binnen.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel de asperges en serranoham over het deeg.
Bestrooi met peterselie.
Bak 17 minuten in de oven.
Kook de eieren hard, pel en snijd fijn.
Verdeel het ei over de Flammkuchen.
Serveertip:
Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
Een droge witte Elzasser wijn, zoals Pinot Blanc.
Calories: 800kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Romige Ravigotesaus met Visfrietjes
Servings: 1 schaaltje
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ingrediënten voor de Ravigotesaus:
- 20 sprietjes bieslook
- 8 kleine augurken
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel crème fraîche
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 sjalotje
- 1 theelepel gedroogde fijngehakte dragon
- 1 theelepel mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Pel en snijd het sjalotje in halve ringen.
Snijd de augurkjes in plakken.
Hak de bieslook fijn en hak kort de kappertjes.
Je kunt ervoor kiezen om de ingrediënten grof te houden of fijner te snijden, afhankelijk van je voorkeur.
Meng in een mengkom de gesneden sjalot, augurk, bieslook, kappertjes, gedroogde dragon, mosterd, zout, peper, crème fraîche en mayonaise met behulp van een siliconen spatel.
Serveer de romige ravigotesaus met bijvoorbeeld visfrietjes, kibbeling, lekkerbek of een andere gebakken vis.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de romige ravigotesaus en de gebakken vis.
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Gegratineerde Mosselen met Romige Champignonsaus
Geniet van deze verfijnde gegratineerde mosselen, gecombineerd met champignons en een romige saus, perfect gegratineerd met een goudbruine kaaslaag.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 kg mosselen
- 250 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
- 2 takjes selderij in stukjes gesneden
- 1 dikke ui gehakt
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 citroen
- 2 dl room
- 2 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 50 g meel
- 100 g geraspte kaas
- Een beetje paneermeel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schrap de mosselen schoon en verwijder eventuele vezelachtige delen van de schelpen.
Spoel ze snel twee- tot driemaal zonder ze in water te laten weken.
Kook de mosselen in een grote kookpot met de gehakte ui, in stukjes gesneden selderij, zout en peper.
Wanneer alle schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
Haal de mosselen uit de kookpot en verwijder ze uit hun schelpen.
Houd ze warm in een beetje van hun kooknat en filter het overige kooknat (ongeveer 3 dl) voor later gebruik.
Smelt 50 g boter in een pan en smoor de fijngehakte sjalotten zachtjes.
Voeg de schoongemaakte en gevierendeelde champignons toe en laat dit toegedekt koken tot de champignons hun vocht hebben afgegeven.
Strooi het meel over de champignons en meng goed.
Giet het gefilterde kooknat van de mosselen erbij en laat al roerend indikken tot een saus.
Voeg de room toe en roer goed door.
Proef de saus en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
Voeg de afgegoten mosselen toe aan de saus en roer voorzichtig door.
Giet de bereiding in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en een beetje paneermeel.
Verdeel klontjes boter over de bovenkant en plaats de schaal in een hete oven.
Laat gratineren tot er een mooie goudbruine korst ontstaat.
Serveer direct met een schijfje citroen voor een frisse toets.
Een frisse, droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant past perfect bij dit gerecht, met hun lichte en mineralige tonen die de rijke smaken van de mosselen aanvullen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 352.53g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Verfrissende Gazpacho met Romige Geitenkaasmousse
Ervaar de frisse smaken van deze gazpacho, perfect gecombineerd met een romige geitenkaasmousse. Een ideaal voorgerecht voor warme dagen.
(plus koeltijd)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de Gazpacho:
- 10 tomaten pomodori, ontveld
- 7,5 dl tomatensap
- 1 stengel bleekselderij geschild en in stukken gesneden
- 1 venkelknol in stukken gesneden
- 2 sjalotten
- 2 sinaasappels partjes verwijderd
- 5 dl olijfolie
- Snufje cayennepeper
- Snufje kaneel
- Zout naar smaak
Voor de Geitenkaasmousse:
- 500 g geitenkaas zonder korst
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 bosje dragon fijngehakt
- 1 bosje basilicum fijngehakt
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- Citroensap naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Gazpacho:
Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en vervolgens in ijswater te leggen.
Verwijder de schil.
Schil en snijd de bleekselderij, venkelknol en sjalotten in stukken.
Doe de tomaten, bleekselderij, venkel, sjalotten en sinaasappelpartjes samen met het tomatensap in een blender en pureer tot een gladde massa.
Zet het mengsel in de koelkast om goed af te koelen.
Zeef de afgekoelde puree om een gladde textuur te verkrijgen en monteer deze met de olijfolie met behulp van een staafmixer.
Breng de gazpacho op smaak met cayennepeper, kaneel en zout.
Zet het opnieuw in de koelkast om door te koelen.
Geitenkaasmousse:
Verwijder de korst van de geitenkaas en snipper de sjalot.
Hak de knoflook, dragon, basilicum en peterselie fijn.
Pureer de geitenkaas in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg de knoflook, sjalot en kruiden toe en meng goed.
Breng de mousse op smaak met zout, peper en citroensap naar smaak.
Dresseren:
Schep de gekoelde gazpacho in glazen of kommen.
Gebruik een lepel om een kleine quenelle van de geitenkaasmousse te vormen en leg deze voorzichtig in het midden van de gazpacho.
Garneer met een plukje kervel of een paar kruidenblaadjes naar keuze.
Voor een extra frisse smaak kun je de gazpacho enkele uren of zelfs een dag van tevoren bereiden zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer met knapperig brood of croutons voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Frisse Zalmcarpaccio met Grapefruit en Avocado
Een lichte en verfijnde zalmcarpaccio, gemarineerd in frisse grapefruit en geserveerd met avocado en kappertjes. Perfect voor een stijlvol voorgerecht.
(plus 1 uur marineren)20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g zalmfilets zonder vel en graten
- 1 grote roze grapefruit
- Cayennepeper naar smaak
- ¼ krop lollo bionda in plukjes
- 1 rijpe avocado in kleine blokjes gesneden
- 2 eetlepels kleine kappertjes
- Takjes dille optioneel
Snijd de zalmfilets in flinterdunne plakjes.
Verwijder eventuele donkere delen van de vis voor een mooiere presentatie.
Schil de grapefruit dun en snijd de schil in zeer dunne reepjes.
Kook de reepjes kort in kokend water en spoel ze daarna direct koud af.
Pers de grapefruit uit en vang het sap op in een kom.
Breng het sap op smaak met een snufje cayennepeper.
Leg de zalmplakjes in een enkele laag in een schaal en giet het grapefruitsap eroverheen.
Dek de schaal af en zet het 1 uur in de koelkast om de zalm te laten marineren.
Verdeel de plukjes lollo bionda over borden.
Leg de gemarineerde zalmplakjes op de lollo bionda en schenk de overgebleven marinade erover.
Verdeel de blokjes avocado en de kleine kappertjes gelijkmatig over de zalm.
Garneer met de gekookte reepjes grapefruitschil en takjes dille, indien gewenst.
Een volle droge witte wijn zoals een Chablis past uitstekend bij deze zalmcarpaccio. De frisheid en mineraliteit van de wijn complementeren de smaken van het gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Aromatische Chinese Paddenstoelensoep met Malse Runderreepjes
Een smaakvolle Chinese paddenstoelensoep met malse runderreepjes, perfect voor een verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 lente-uitjes in schuine stukjes van 2 cm gesneden
- 150 g shiitakes stelen verwijderd en hoedjes in reepjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 g runderreepjes
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 pak soepbasis groentebouillon
- Optioneel
- 75 g eiermie
- 10 zwarte peperkorrels
Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes van ongeveer 2 cm.
Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd de hoedjes in dunne reepjes.
Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
Voeg de runderreepjes toe en bak ze al roerend bruin.
Voeg de lente-uitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
Voeg de ketjap manis, de shiitakes en de soepbasis groentebouillon toe aan de pan.
Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
(Optioneel) Voeg 75 g eiermie en 10 zwarte peperkorrels toe aan de soep en laat deze meekoken.
Serveer de soep heet, eventueel met extra lente-ui of verse kruiden voor garnering.
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een frisse rosé past goed bij deze soep.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 1g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8
Zalmtartaar met Dille en Limoen
Een frisse en verfijnde zalmtartaar met een vleugje dille en limoen, perfect als elegant voorgerecht.
(plus 1 uur marineren)20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 250 g verse zalm in kleine blokjes van ongeveer 5 mm gesneden
- 2 lente-uitjes fijngesneden
- 1 takje verse dille fijn gesnipperd
- Sap van 1 limoen
- Fijngeraspte schil van 1 limoen
- Olijfolie naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd de zalm met een scherp mes in kleine blokjes van ongeveer 5 mm.
Meng de fijngesneden lente-uitjes en de gesnipperde dille door de zalmblokjes.
Voeg de geraspte limoenschil, limoensap en een scheutje olijfolie toe aan het zalmmengsel.
Breng op smaak met peper en zout, en meng alles goed door elkaar.
Laat de tartaar minimaal 1 uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer de zalmtartaar in kleine kommetjes en garneer met een takje verse dille.
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay met lichte houtrijping past uitstekend bij deze zalmtartaar.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 8