Sinaasappelbroodjes met walnoten

Sinaasappelbroodjes met walnoten

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Fruit, Lunch, Noten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takjes oregano
  • 500 g mix voor witbrood
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • 50 g boter gesmolten

Instructies

  • Sinaasappel schoonboenen, 1 eetlepel sinaasappelschil eraf raspen en sinaasappels uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 300 ml.
  • Tijm- en oregano blaadjes van takjes rissen.
  • Mix voor witbrood in de kom doen.
  • Walnoten, tijm en oregano blaadjes door broodmix roeren.
  • Aangelengd sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Met de Mixer mengsel in 5 minuten tot soepel deeg mengen.
  • Deeg met plasticfolie afdekken en op warme plaats ca. 30 min laten rijzen, tot het volume is
  • verdubbeld.
  • Oven voorverwarmen op 225 º C.
  • Deeg opnieuw kneden en er 16 bolletjes van vormen.
  • Bolletjes op de bakplaat leggen en nog 15 minuten laten rijzen. In midden van oven broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol taartdeeg
  • 400 gram gekookte varkensfilet
  • 400 gram gekookt kalfsvlees
  • 4 uien gehakt
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 150 ml witte wijn
  • 100 gram paneermeel
  • 1 struikje peterselie fijngehakt
  • 6 wortels kort gekookt en in stukjes gesneden
  • 75 gram haricots verts kort gekookt en in stukjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Maal de varkensfilet en het kalfsvlees grof.
  • Bak de gehakte uien aan tot ze glazig zijn.

Marineren:

  • Meng in een kom het gemalen vlees, de gebakken uien, ei, witte wijn, stukjes wortel, stukjes haricots verts, paneermeel en fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.

Taartvorm Bekleden:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Bekleed een bakblik met het taartdeeg, zorg dat de zijkanten goed bedekt zijn.
  • Vul het deeg met het vleesmengsel.

Afwerking:

  • Dek de pastei af met een laag taartdeeg en druk de randen goed aan.
  • Maak een kleine opening in het midden van de bovenkant van de pastei om stoom te laten ontsnappen (schoorsteenpijp).
  • Bestrijk de bovenkant met de eierdooier.

Bakken:

  • Plaats de pastei in de voorverwarmde oven en bak gedurende 1 uur.
  • Bedek de bovenkant van de pastei na 30 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te bruin wordt.

Serveren:

  • Laat de pastei 5 minuten rusten nadat deze uit de oven is gehaald.
  • Neem de pastei uit de vorm en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 struiken kardoen
  • 750 gram kalfsvlees
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • Zout naar smaak
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Beetje saffraanpoeder
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • Rode olijven voor decoratie
  • Gekonfijte citroen in partjes voor decoratie

Instructies

Voorbereiding Kardoen:

  • Schil de stengels van de kardoen grondig en snijd ze in kleine stukjes.
  • Leg de stukjes kardoen in een kom met water en een halve citroen.
  • Laat dit een uur staan.
  • Giet daarna af en zet apart.

Vlees Bereiden:

  • Was de stukken kalfsvlees en bak ze aan in de olijfolie in een tajine of grote stoofpan.
  • Voeg de gehakte ui en zout toe.
  • Bak tot de ui zacht en glazig is.
  • Voeg de zwarte peper, saffraanpoeder en geplette knoflook toe.
  • Meng goed.

Stoofpot:

  • Voeg een flinke scheut water toe aan het vlees en laat dit 35 minuten smoren met het deksel op de pan.
  • Haal daarna het deksel van de pan en voeg de kardoen toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken tot de kardoen zacht en smeuïg is.

Afwerking:

  • Gebruik een voorverwarmde platte schaal om eerst de stukken kalfsvlees op te leggen.
  • Voeg vervolgens de kardoen toe.
  • Garneer met partjes gekonfijte citroen en rode olijven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Indiase Shrikhand met Mango en Pistache

Indiase Shrikhand met Mango en Pistache

Indiase hangop
(inclusief uitlekken)12 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: India
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt
  • 50 ml halfvolle melk
  • ½ theelepel versgemalen kardemom
  • 0,05 gram saffraan
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetrijpe mango's
  • 2 eetlepels ongezouten pistachenoten

Instructies

  • Spoel de theedoek uit en wring goed uit.
  • Leg de theedoek in een zeef met daaronder een kom en schenk de yoghurt in de theedoek.
  • Laat de yoghurt een nacht uitlekken, goed afgedekt, om dikke yoghurt te verkrijgen.
  • Verwarm de melk met de kardemom en saffraan tot het net niet kookt.
  • Neem de pan van het vuur en los de suiker erin op.
  • Laat de melk 20 minuten afkoelen.
  • Voeg de uitgelekte yoghurt toe aan de afgekoelde melk en roer goed door.
  • Schil de mango's en snijd ze in blokjes.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Verdeel de hangop over schaaltjes en bestrooi met mango en pistachenoten.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een late oogst Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Verfrissende Zomerse Salade met Feta en Citroen

Verfrissende Zomerse Salade met Feta en Citroen

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ komkommer in blokjes
  • 150 gram feta in blokjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • 2 zure augurken in schijfjes
  • 1 eetlepel mayonaise
  • ½ theelepel citroensap
  • Citroenrasp naar smaak

Instructies

  • Snijd de komkommer, feta, tomaat, lente-ui en augurken in blokjes of schijfjes en doe ze in een kom.
  • Meng in een klein kommetje de mayonaise met het citroensap en de citroenrasp.
  • Voeg het mayonaisemengsel toe aan de gesneden ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  • Serveer direct als een frisse zomerse salade.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el mayonaise
  • 2 gekookte eieren
  • 12 krieltjes gekookt en in plakjes
  • 150 gram gesneden andijvie
  • 2 pijpjes bosui in ringetjes
  • ½ handje zwarte olijven in plakjes
  • 1 flinke augurk in stukjes
  • 1 blikje wilde zalm
  • 2 kleine stokbroodjes afgebakken
  • 6 stukjes zongedroogde tomaten in olie in stukjes
  • Stukjes feta
  • Stukje gember ca. 2 cm, geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de zalm los in een grote kom.
  • Voeg de gekookte en in plakjes gesneden krieltjes, gesneden andijvie, stukjes zongedroogde tomaten, olijven, feta, geraspte gember, bosui, en stukjes augurk toe aan de kom.
  • Hussel alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg zout, peper en mayonaise toe en meng opnieuw goed.
  • Serveer de salade met de afgebakken stokbroodjes.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Pittig Gehaktbrood in Bladerdeeg

Pittig Gehaktbrood in Bladerdeeg

Een pittig gehaktbrood omhuld met bladerdeeg. Makkelijk te maken en heerlijk met frietjes en salade.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei geklopt
  • 1 sjalotje fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl sambal
  • 1 el beschuitkruim
  • 1 el El-Andalus kruiden
  • 2 tomaatjes in stukjes gesneden
  • 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 250 gr gehakt
  • ½ tl maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng in een grote kom het gehakt met de sambal, tomaatjes, El-Andalus kruiden, geklopt ei, sjalotje, knoflook, beschuitkruim en maizena tot een gelijkmatig mengsel.
  • Leg een plak bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vorm een bal van het gehaktmengsel en leg deze op het bladerdeeg.
  • Verspreid het gehakt gelijkmatig over het deeg, maar laat 1/2 cm van de randen vrij.
  • Leg het tweede plak bladerdeeg over het gehakt en druk de randen aan met een vork om het goed af te sluiten.
  • Bak het gehaktbrood 22 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz voor een optimale smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Geniet van deze heerlijk gebakken witte vis in een romige tahinsaus met knapperige walnoten, een ware smaaksensatie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Midden Oosten
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 scheut arachideolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl geraspte gember
  • 100 gr walnoten
  • 2 el tahin
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr pijnboompitten
  • 800 gr witte vis
  • 1 citroen rasp ervan
  • 1 ui klein gesneden
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de vis in met grof zeezout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de vis af, wrijf in met arachideolie en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  • Terwijl de vis in de oven staat, fruit de gesneden ui en pijnboompitten 10 minuten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng in een kom de tahin, citroensap, en 2 eetlepels water.
  • Voeg de basilicum, geraspte gember en een snufje grof zeezout toe.
  • Voeg dit tahinmengsel toe aan de gefruite uien en pijnboompitten, en laat de saus 5-10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de oven en giet de tahinsaus eroverheen.
  • Strooi de walnoten over de vis.
  • Zet de vis terug in de oven en laat nog 10 minuten sudderen.

Notities

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Verse Gazpacho met Provençaalse Kruiden

Verse Gazpacho met Provençaalse Kruiden

Geniet van deze verfrissende gazpacho met Provençaalse kruiden, perfect voor warme zomerdagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1140 g Tasty Tom tomaten gewassen
  • ½ L water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 ui in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 stengel selderij in stukken gesneden
  • Voor de garnering:
  • Krokante soepbolletjes
  • Komkommer in blokjes gesneden
  • Kleine gele tomaatjes in vieren gesneden
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • Warm stokbrood optioneel, bij maaltijdsoep

Instructies

  • Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
  • Voeg de gewassen tomaten, selderij, ui, knoflook en Provençaalse kruiden toe aan de bouillon en laat dit 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Hang een zeef boven een kom en giet de soep door de zeef.
  • Druk met een lepel goed aan om zoveel mogelijk sap eruit te halen.
  • Bewaar de vaste restanten van de zeef samen met een beetje gezeefde gazpacho in een apart bakje; dit kan worden gebruikt als saus bij pasta.
  • Verdeel de gazpacho over 4 kommen en serveer met krokante soepbolletjes, komkommerblokjes, gele tomaatjes en ringetjes bosui.
  • Voor een maaltijdsoep, serveer er warm stokbrood bij.

Notities

Een lichte, droge witte wijn zoals een Verdejo of een koele rosé past perfect bij gazpacho.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Haricots Verts Salade met Feta en Tomaat

Haricots Verts Salade met Feta en Tomaat

Een frisse en smaakvolle haricots verts salade met feta, tomaat en een pittige dressing. Perfect voor zomerse dagen!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Lunch, Salade
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 3
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 300 g haricots verts punten verwijderen, halveren en koken
  • 2 vleestomaten in kleine blokjes gesneden
  • ½ blok feta in kleine blokjes gesneden
  • 4 el olie
  • el basilicumazijn blank
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl Worcestersaus

Instructies

  • Kook de haricots verts in een pan met water tot ze beetgaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • In een kom, meng de olie, basilicumazijn, zout, peper, mosterd en Worcestersaus goed door elkaar om de dressing te maken.
  • Voeg de afgekoelde haricots verts, blokjes feta en tomaten toe aan de kom met de dressing.
  • Roer alles goed door elkaar zodat de groenten en feta gelijkmatig bedekt zijn met de dressing.
  • Serveer direct of zet in de koelkast om goed door te laten trekken voor het serveren.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g