Temaki Sushi met Rosbief en Cocktailgarnalen

Temaki Sushi met Rosbief en Cocktailgarnalen

Maak je sushi-ervaring compleet met zelfgemaakte temaki sushi. Geniet van krokante nori, frisse waterkers en heerlijke vullingen van rosbief en cocktailgarnalen!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Rijst, Sushi, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
Servings: 10 personen
Calories: 300kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 3 stengels bleekselderij
  • 100 g rosbief vleeswaar
  • 32,5 g zakje waterkers
  • 125 g cocktailgarnalen
  • 1 pakje nori-vellen
  • 1 eetlepel wasabipasta
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng de rijstazijn, suiker en zout in een kommetje en roer goed door.
  • Besprenkel de gekookte rijst met het azijnmengsel terwijl je het voorzichtig omschept met een spatel.
  • Laat de rijst volledig afkoelen.
  • Schil de bleekselderij met een dunschiller, snijd in stukken van ca.
  • 5 cm en snijd deze in dunne reepjes.
  • Snijd de rosbief in reepjes en pluk de blaadjes waterkers van de takjes.
  • Verwijder het staartje van 10 cocktailgarnalen.
  • Spreid de nori-vellen uit en verdeel een diagonaal 'reepje' rijst over elk vel, waarbij je de randen vrijhoudt.
  • Bestrijk de randen met wasabipasta.
  • Leg op 5 nori-vellen elk 3 cocktailgarnalen (met het staartje omhoog) en de reepjes bleekselderij.
  • Leg op de overige 5 vellen reepjes rosbief en blaadjes waterkers.
  • Rol de nori-vellen tot hoorntjes, waarbij de vulling aan één kant iets uitsteken mag.
  • Leg de temaki sushi op een schaal en serveer direct met een schaaltje Japanse sojasaus voor de dipsaus.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaken van temaki sushi.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 5g | Zout: 2g

Taartje van paling

Taartje van paling

Een verfijnd voorgerecht: romig taartje van gerookte paling op een bodem van oudewijvenkoek, met frisse venkel en gekarameliseerde appel.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl olijfolie
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
  • 300 g gerookte palingfilet
  • 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
  • 2 grote groene appels Granny Smith
  • 1 venkelknol
  • 8 kleine verse basilicumblaadjes
  • Ijsklontjes

Instructies

  • Halveer de palingfilets in de lengte en snijd de repen in dobbelsteentjes.
  • Pel de sjalot en snipper deze fijn.
  • Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche met de gesnipperde sjalot en de palingblokjes.
  • Snijd de korst van de oudewijvenkoek en steek met de ringvorm een rondje uit elke plak.
  • Maak de venkel schoon door het groen en het onderste stuk eraf te snijden.
  • Snijd de venkelknol flinterdun met een koksmes.
  • Leg de venkelrepen in een kom met ijskoud water en ijsklontjes.
  • Klop in een maatbeker een dressing van de olijfolie en het citroensap.
  • Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.
  • Was de appels goed, zet ze rechtop op een snijplank en snijd ze verticaal in dunne plakken tot aan het klokhuis.
  • Leg 6 appelplakken dakpansgewijs op elkaar en steek er met de ringvorm een cirkel uit.
  • Herhaal dit nog 3 keer.
  • Bestrooi de appelcirkels met suiker en karameliseer ze met de gasbrander, of leg de appelcirkels op een met aluminiumfolie bekleed rooster en karameliseer ze onder de grill in 2-3 minuten.
  • Zet de ringvorm op een bord en leg een rondje oudewijvenkoek als bodem erin.
  • Schep een kwart van de palingmassa in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Dek het taartje af met de gekarameliseerde appel.
  • Herhaal dit voor de andere 3 taartjes.
  • Haal de venkel uit het ijswater met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
  • Vorm naast elk palingtaartje een bergje venkel, verdeel de dressing erover en garneer met basilicum.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sancerre of een Grüner Veltliner is een uitstekende match bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 15g

Luchtige Limoen-Aardbeientaart met Kwark

Luchtige Limoen-Aardbeientaart met Kwark

Geniet van deze frisse taart met limoen en aardbeien, perfect voor een zomerse traktatie of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 g boter om in te vetten
  • 10 aardbeien
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 16 g lemon curd
  • 2 el poedersuiker
  • 250 g vanillekwark
  • 250 ml slagroom
  • 30 g maizena
  • 40 g slagroomversteviger zakje klop-fix
  • 6 eieren
  • 1 limoen
  • 90 g bloem
  • 1 mespunt zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet de springvorm in met boter en bestuif licht met bloem.
  • Zeef de bloem, maizena en een snufje zout boven een kom.
  • Mix met een handmixer de basterdsuiker en eieren in een beslagkom ca.
  • 10 minuten tot een crèmekleurige massa.
  • Spatel het bloemmengsel in gedeelten luchtig door het eiermengsel.
  • Schenk het beslag in de ingevette springvorm.
  • Bak de taart in de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart in een open oven ca.
  • 20 minuten afkoelen.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de limoen uit.
  • Klop de vanillekwark met slagroom, limoensap, slagroomversteviger en poedersuiker tot een dikke, stevige crème.
  • Snijd de taart horizontaal door en bestrijk de onderste helft met de lemon curd en de helft van het roommengsel.
  • Leg de bovenste taarthelft erop en bestrijk de bovenkant en zijkanten met de rest van de room.
  • Garneer met limoenrasp en aardbeien.

Notities

Een frisse Moscato d'Asti of een lichtzoete Prosecco past perfect bij deze fruitige taart.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Geniet van deze klassieke Engelse syllabub, een luchtig en romig dessert met een vleugje kaneel en sherry.
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 3 el cream sherry
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • ½ kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt piment
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 125 ml slagroom
  • 2 kaneelbiscuits bijvoorbeeld Kanelly's van Bolletje

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de citroen goed schoon onder koud water.
  • Trek met een citroentrekker smalle reepjes schil van de citroen (of schil de citroen dun met een scherp mesje en snijd de schil in smalle reepjes).
  • Leg de reepjes in een kommetje met koud water.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Verwarm in een steelpan het citroensap, de sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat zachtjes al roerend, tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en laat het sherrymengsel ongeveer 1 uur trekken.
  • Intussen, klop de slagroom half stijf in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel uit het sherrymengsel.
  • Klop het sherrymengsel in een dunne straal door de slagroom totdat een luchtig mengsel (syllabub) ontstaat.
  • Schep de syllabub in wijnglazen.
  • Garneer met de citroenreepjes en steek in elk glas een kaneelbiscuit.

Notities

Deze syllabub kan goed geserveerd worden met een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete dessertwijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Dit luchtige paasbrood met rozijnen en bigarreaux is snel klaar zonder gist. Een ideaal zoet brood met cakemeel en karnemelk voor bij het paasontbijt.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 20 personen
Calories: 148kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Cakevorm (1,5 liter)
  • Handmixer met deeghaken
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl citroenschil geraspt
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 el suiker
  • 50 g bigarreaux fijngehakt
  • 75 g rozijnen
  • 200 ml karnemelk
  • 350 g cakemeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Zeef het cakemeel, bakpoeder en ½ tl zout boven een kom.
  • Roer de rozijnen, bigarreaux, citroenschil en suiker door het meelmengsel.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meel.
  • Voeg het losgeklopte ei en de karnemelk toe.
  • Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
  • Bestrooi je handen met bloem en kneed het deeg nog 1 minuut met de hand.
  • Druk het deeg in een ingevette cakevorm.
  • Bak het paasbrood in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een taartrooster.
  • Wikkel het brood in aluminiumfolie en bewaar tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Snijd het brood in dikke plakken en serveer met boter of roomkaas. Ook heerlijk met een beetje lemon curd bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Lekker met een glas lichtzoete wijn zoals een Moscato of een sprankelende prosecco voor een feestelijk effect.

Nutrition

Calories: 148kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Miniquiches met shii-take

Miniquiches met shii-take

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 300 g shii-takes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 12½ g bieslook verse
  • 25 g pijnboompitten
  • zout
  • peper versgemalen
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • boter om in te vetten
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

  • Deeg in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Shii-takes schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • In koekenpan olie verhitten, shiitakes en knoflook ca.2min al omscheppend bakken.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bieslook erboven fijn knippen, pijnboompitten toevoegen.
  • Paddestoelmengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • (In magnetron) boter smelten.
  • Zes vormpjes dun invetten en elk met plakje deeg bekleden.
  • Overhangend deeg langs rand afsnijden.
  • Paddestoelmengsel over vormpjes verdelen.
  • Eimengsel voorzichtig over vulling in vormpjes schenken, tot net onder de rand.
  • Miniquiches ca. 30 minuten in midden van oven gaar en goudbruin bakken.
  • Quiches uit oven nemen en warm serveren.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 17g

Prei-kaas quiche

Prei-kaas quiche

Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • wat olie of boter
  • 1 pak Tivall spekreepjes 150 gr, AH
  • 3 stengels prei
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom of sojaroom
  • 100 gr geraspte kaas
  • peper
  • nootmuskaa

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Bekleed een springvorm met de plakjes deeg.
  • Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen van de taartvorm helemaal zijn bedekt.
  • Bak in olie of boter de preiringen 3 minuten al omscheppend op hoog vuur.
  • Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekreepjes, prei en wat peper/nootmuskaat door.
  • Schenk het eimengsel in de beklede springvorm.
  • Bak de quiche in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal de quiche uit de oven en laat hem 5-10 minuten staan voor je hem in punten snijdt.

Plattekaaspudding met frambozen

Plattekaaspudding met frambozen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 vanillestokje
  • liter slagroom
  • 75 gr basterdsuiker
  • 500 gr volle kwark
  • 125 gr frambozen
  • 2 geperste citroenen

Instructies

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het merg met de slagroom.
  • Klop de slagroom met 50 gr basterdsuiker bijna stijf en meng hem met de kwark.
  • Meng de frambozen in een kom met de rest van de suiker en leg het leeggeschraapte vanillestokje erbij, zodat dit extra smaak afgeeft.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Verwarm het citroensap in een pannetje, neem de pan van het vuur en los de gelatine in het citroensap op.
  • Meng het citroensap voorzichtig door de roomkwark, schep het kwarkmengsel in de vorm, dek de pudding met plasticfolie af en laat hem in de koelkast in 3 uur opstijven.
  • Dompel de pudding in een bak heet water, snijd de rand van de pudding voorzichtig los, leg er een bord op, keer ze samen en laat de pudding op een schaal glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozen over en naast de pudding.

Gevulde broodbol met spinazie

Gevulde broodbol met spinazie

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Varkensvlees, Vlees
Servings: 8 stuks
Calories: 440kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 g gerookt ontbijtspek in dunne reepjes
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 600 g panklare spinazie
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • peper
  • 2 fougasse de boulogne voorgebakken

Instructies

  • In wok olie verhitten.
  • Spekreepjes in ca. 2 minuten knapperig bruin bakken.
  • Pijnboompitten ca. 1 minuut meebakken.
  • Spekjes en pijnboompitten op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • In spekvet knoflook 30 seconden bakken.
  • Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken.
  • In zeef laten uitlekken en beetje laten afkoelen.
  • Zo veel mogelijk vocht eruit drukken.
  • In kom spek, pijnboompitten en kaas door spinazie mengen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Topjes van broden eraf snijden en bewaren.
  • Broden voorzichtig uithollen.
  • Broden vullen met spinazie mengsel.
  • Kapjes er weer opzetten en in oven broden in 8-10 minuten afbakken.

Notities

Warm of lauwwarm serveren.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 19g | Vet: 29g

Traditionele Kandeel voor de Kraamvisite

Traditionele Kandeel voor de Kraamvisite

Deze traditionele kandeel is een heerlijk verwarmende drank voor de kraamvisite. Het zachte, kruidige aroma van kaneel en de rijke smaken van de wijnen maken het een perfecte traktatie voor feestelijke momenten.
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Geboorte
Servings: 18 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 eierdooiers
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 16 eetlepels witte suiker
  • 1 fles witte wijn
  • 1 fles moezelwijn
  • 8 pijpen kaneel

Instructies

  • Laat de kaneel 24 uur trekken in de moezelwijn, goed afgesloten.
  • Roer de eierdooiers met de suiker tot een stevige massa.
  • Voeg de witte wijn en moezelwijn, beetje bij beetje en steeds roerend, toe aan het eimengsel.
  • Kook het mengsel au-bain-marie tot een smeuïge, vloeibare drank.
  • Serveer de kandeel warm in kopjes, of voor een verfrissende twist, koud in glazen.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij de rijke smaak van deze traditionele kandeel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g