Saté van Grote Garnalen
satéSaté Oedang Spesial van grote garnalen
Bereidingstijd25 minuten min
marineren2 uur uur
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar
Citroenpers
satéstokjes
Grill (of barbecue)
Pan om te blancheren
- 24 steurgarnalen
- 500 gram broccoli in roosjes
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 1 citroen geperst
- Verse zwarte peper naar smaak
Indien diepvriesgarnalen gebruikt worden, laat deze eerst ontdooien.
Garnalen niet pellen, alleen de kop eventueel verwijderen.
Maak een marinade van het citroensap, de uitgeperste knoflook en verse zwarte peper.
Leg de garnalen in de marinade en laat ze tenminste 1-2 uur marineren.
Blancheer de broccoliroosjes kort (ongeveer 2-3 minuten) in kokend water en laat ze uitlekken.
Rijg aan satéstokjes afwisselend een garnaal en een broccoliroosje in de volgorde: garnaal, broccoli, garnaal, broccoli, garnaal.
Rooster de saté boven een houtskoolvuur of op een grill, tot de garnalen roze en gaar zijn en de broccoli licht geroosterd is, ongeveer 5-7 minuten per kant.
Verwijder de schil van de garnalen bij het eten.
- Voor extra smaak kun je wat fijngesneden verse kruiden zoals peterselie of koriander aan de marinade toevoegen.
- Serveer de saté met een frisse salade of gestoomde rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Bij deze lichte en frisse garnalensaté past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio perfect. De frisse zuren van de wijn vullen de citroenmarinade goed aan en verfrissen de smaakpapillen.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Gekruide Gehaktballetjes
Frikadel Goreng
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram half-om-half gehakt varkens- en rundergehakt
- 4½ eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels uienpoeder
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 2 eieren losgeklopt
- Zout naar smaak
Doe de geraspte kokos in een kom.
Voeg de ketjap manis en 2 eetlepels warm water toe, meng goed en laat 5 minuten staan.
Meng het gehakt met het kokosmengsel, sambal oelek, uienpoeder, knoflookpoeder, losgeklopte eieren en zout naar smaak.
Vorm het gehaktmengsel tot balletjes en druk ze iets plat.
Leg de gehaktballetjes op de grill of barbecue en bak ze totdat ze gaar en goudbruin zijn, ongeveer 8-10 minuten per kant.
- Voor een pittigere smaak kun je meer sambal oelek toevoegen.
- Serveer met een frisse komkommersalade en rijst of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.
Wijnadvies:
Bij deze pittige gehaktballetjes past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een gekoelde rosé wijn. De frisheid van de wijn helpt de pittigheid van de sambal in balans te brengen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Roerbakschotel van Krielaardappels en Groenten uit de Airfryer
Deze roerbakschotel van krielaardappels en groenten is een heerlijk en gezond gerecht, eenvoudig te bereiden in de airfryer. Met knapperige aardappels en een kleurrijke mix van courgette, paprika, en rode ui, is dit een perfect bijgerecht of lichte maaltijd vol smaak en textuur.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olijfolie of knoflookolie
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 1 stengel bleekselderij
- 400 g krielaardappels
- ½ courgette
- Peper naar smaak
- Piment of een ander kruid naar keuze voor een pittiger accent
- Zout naar smaak
Doe de krielaardappels in een kom, voeg er één eetlepel olie aan toe en meng dit goed door elkaar.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius en bak de aardappels gedurende 15 minuten totdat ze mooi bruin beginnen te worden.
Terwijl de aardappels bakken, snijd de courgette, paprika's, rode ui en bleekselderij in blokjes van ongeveer één cm.
Als de aardappels klaar zijn, voeg de gesneden groenten toe aan het mandje van de airfryer.
Bak de roerbakschotel gedurende 10 minuten, waarbij je halverwege de tijd het mandje een paar keer schudt om de groenten gelijkmatig te roosteren.
Breng de schotel op smaak met zout, peper, en piment of een ander kruid naar keuze.
Serveer direct als bijgerecht of lichte maaltijd.
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Besani roti
Gebakken kikkererwtenbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram kikkererwtenmeel besan
- 1 theelepel zout
- 2 dl water
- 100 gram ghee
- 200 gram boter gesmolten
Zeef het meel in een kom; wrijf de klontjes erdoor met de rug van een lepel.
Roer het zout erdoor en klop geleidelijk het water erdoor tot een stevig deeg.
Meng de ghee erdoor en kneed het glad.
Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken van 8 cm doorsnee.
Vorm er ballen van en rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
Giet wat gesmolten boter over de bodem van een koekenpan met dikke bodem en bak de Roti's een voor een op een laag vuur 3 minuten per kant.
Leg ze op een ovenvaste schotel en houd ze warm in de oven; bak intussen de rest.
Serveer ze warm, bestreken met de rest van de gesmolten boter.
Dit is een gebakken broodsoort, die onweerstaanbaar lekker is.
Besan is meel van kikkererwten en verschilt nogal van gewone tarwebloem.
Het is geuriger en bevat minder zetmeel.
Het is ook vrij moeilijk tot een glad deeg te kneden, hoewel dat essentieel is voor een goed resultaat.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Naanbrood met chili en koriander
Heerlijk zelfgemaakt naanbrood, bestrooid met chili en verse koriander. Perfect als bijgerecht bij Indiase curries.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
rijzen1 uur uur
Servings: 10 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 450 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 gram
- 150 gram volle yoghurt
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel gesmolten boter
- 1 ½ dl lauwwarme melk
- Chilipoeder naar smaak
- Verse koriander fijngehakt, naar smaak
- Extra melk om te bestrijken
Vermeng de bloem, bakpoeder, zout en gist in een kom.
Voeg de yoghurt, het ei, de gesmolten boter en de lauwwarme melk toe.
Kneed tot een stevig deeg.
Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek.
Verdeel het gerezen deeg in 10 gelijke stukken.
Rol elk stuk deeg heel dun uit tot een ovale vorm.
Leg de uitgerolde naans op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de bovenkant van het deeg dun met melk.
Bestrooi met chilipoeder en fijngesneden koriander.
Bak het naanbrood in het midden van een voorverwarmde oven op 220°C gedurende ongeveer 10 minuten, of tot het goudbruin en luchtig is.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer warm bij Indiase gerechten zoals curry, dal of tandoori. Lekker om te dippen in sauzen of om te vullen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met wat fruitigheid, zoals een Riesling of een Pinot Grigio, past goed bij Indiase gerechten.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette
Deze frisse salade combineert knapperige röstirondjes met romige burrata en een smaakvolle basilicum-knoflookvinaigrette. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 verpakking Aviko Rösti Rondjes naturel 750 g
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 takje basilicum fijngehakt
- 1 komkommer in lange linten geschaafd en opgerold
- 100 g jonge bladslamelange
- 2 sjalotten gehalveerd en in reepjes gesneden
- 4 bollen burrata à 150 g uitgelekt
- 1 tl mosterd
- 2 el citroensap
- 6 el olijfolie extra vierge
- Zout en peper naar smaak
Bak de röstirondjes in de oven of airfryer volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Klop in een kom een vinaigrette van mosterd, citroensap en olijfolie.
Pers de knoflook en hak de basilicum fijn, en voeg beide toe aan de vinaigrette.
Breng op smaak met zout en peper.
Schaaf de komkommer in lange linten en rol ze op.
Leg de röstirondjes in 4 kommen of op 4 borden.
Meng de bladslamelange met de sjalotten en de basilicum-knoflookvinaigrette.
Verdeel de salade en de komkommerrolletjes over de röstirondjes.
Leg op elke salade een bol burrata.
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Kippenvleugeltjes in gembersaus
Heerlijke en sticky kippenvleugeltjes in een zoet-hartige gembersaus, perfect als borrelhapje of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kippenvleugeltjes
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl ketjap
- 2 el olie
- 2 el suiker
- 2 el verse geraspte gember
- 3 el sherry
- 25 gram geroosterde sesamzaadjes
Rasp de gember, pers de knoflook en rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Zet de sesamzaadjes apart.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vorm de kippenvleugeltjes in driehoekjes (indien gewenst) en leg ze in een grote braadslede.
Meng in een kom de geperste knoflook, ketjap, olie, suiker, geraspte gember en sherry.
Giet het mengsel over de kippenvleugeltjes en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
Bak de kippenvleugeltjes in de voorverwarmde oven in 25 tot 30 minuten bruin en gaar.
Keer ze tijdens het bakken een paar keer.
Haal de kippenvleugeltjes uit de oven en leg ze op een serveerschaal.
Bestrooi ze royaal met de geroosterde sesamzaadjes.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Viognier, of een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Gegrilde Karbonades met Perzik
Sappige schouderkarbonades gemarineerd in een zoete en kruidige saus, gegrild tot perfectie en geserveerd met zoete, gegrilde perzikpartjes. Een heerlijk zomers gerecht van de barbecue of grill.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepel kerriepoeder
- peper
- 2 rijpe perziken
- 2 eetlepels slaolie
- 2 schouderkarbonades
- 2 eetlepels tomatenketchup controleer op glutenvrije variant
- zout
Schil de perziken, halveer ze en verwijder de pit.
Snijd elke halve perzik in 3 partjes.
Besprenkel de perzikpartjes met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
Meng in een kom de slaolie, bruine basterdsuiker, tomatenketchup, kerriepoeder, zout en peper tot een marinade.
Bestrijk de schouderkarbonades royaal met de zelfgemaakte marinade.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg de gemarineerde karbonades op het grillrooster onder de hete grill.
Gril ze in ongeveer 20 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
Keer ze halverwege de grilleertijd.
Leg halverwege de grilleertijd (na ongeveer 10 minuten) de perzikpartjes naast de karbonades op het grillrooster.
Gril de perzikpartjes tot ze zachte grillstrepen hebben en licht gekaramelliseerd zijn.
Leg de gegrilde karbonades en de gegrilde perzikpartjes op twee borden.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade met knoflook en gebakken aardappelen of friet.
Wijnadvies:
Een fruitige, gekoelde rosé of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de zoete perzik en de kruidige marinade van de karbonades
Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Langzaam Gesmoorde Gemarineerde Karbonades
Malse en smaakvolle schouderkarbonades die eerst urenlang marineren in een aromatische marinade van sherry, citroen en kruiden, en vervolgens langzaam gestoofd worden tot ze botermals zijn.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 5 minuten min
marineren5 uur uur
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- Boter om in te bakken
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 laurierblad
- 1 theelepel maïzena
- ½ eetlepel paprikapoeder
- Peper
- 8 eetlepels sherry
- 1 gesnipperde ui
- 500 gram ontbeende schouderkarbonade aan één stuk
- 2 eetlepels citroensap
- Zout
- Eventueel 1 eetlepel water
Wrijf de schouderkarbonade aan één stuk in met zout en peper.
Maak de marinade door in een kom de citroensap, sherry, paprikapoeder, gemberpoeder, geperste knoflookteen, gesnipperde ui en het laurierblad te mengen.
Leg de karbonade in de marinade, zorg ervoor dat het vlees goed bedekt is, en laat het minimaal 5 uur in de koelkast marineren.
Keer het vlees af en toe om.
Haal de karbonade uit de marinade en dep het vlees goed droog met keukenpapier.
Verwijder de ui en het laurierblad.
Verhit boter in een koekenpan op matig vuur.
Bak de karbonade in ongeveer 15 minuten rondom bruin.
Giet de marinade (zonder de vaste stukjes ui en laurierblad) bij het vlees in de pan.
Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de karbonade nog 45 minuten zachtjes sudderen, totdat het vlees gaar en mals is.
Neem de karbonade uit de pan en leg deze op een snijplank.
Laat het stoofvocht in de pan nog ongeveer 5 minuten doorkoken om de smaken te intensiveren.
Voeg eventueel een eetlepel water toe als de saus te dik wordt.
Zeef het stoofvocht om een gladde saus te krijgen.
Meng in een klein kommetje de maïzena met 1 eetlepel water tot een glad papje.
Voeg dit al roerend toe aan de hete saus.
Laat de saus al roerend indikken tot de gewenste dikte.
Let op dat de saus niet te dik wordt.
Breng de saus op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Snijd de karbonade in dikke plakken en serveer deze met de zelfgemaakte saus.
Serveertip:
Heerlijk met aardappelpuree, rijst of brood en gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54
Haaskarbonade met Ananas-Mosterdsaus
Malse haaskarbonades met een zoetzure en licht pittige saus van ananas en Zaanse mosterd, verrijkt met zure room.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje ananasstukjes 227 gram netto, op eigen sap
- 2 theelepels bloem
- 25 gram boter
- 4 haaskarbonades
- 2 ½ eetlepel Zaanse mosterd
- 1 beker zure room 125 ml
- peper
- zout
Besmeer de haaskarbonades met 1 ½ eetlepel Zaanse mosterd.
Laat de ananasstukjes in een zeef boven een kom uitlekken.
Vang het ananassap op.
Snijd de ananasstukjes eventueel kleiner.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de karbonades in ongeveer 10 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege de baktijd.
Leg de gebakken karbonades op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Voeg de uitgelekte ananasstukjes, het opgevangen ananassap en de overige 1 eetlepel Zaanse mosterd toe aan het bakvet in de pan.
Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels los.
Laat de saus ongeveer 1 minuut onafgedekt zachtjes sudderen.
Roer in een kom de bloem met 2 theelepels koud water glad.
Meng de zure room door het bloemmengsel.
Voeg het zure roommengsel al roerend toe aan de ananassaus in de pan.
Blijf roeren tot een gladde, gebonden saus ontstaat (laat de saus niet meer koken).
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Leg de warm gehouden karbonades terug in de saus en verwarm ze nog ongeveer 2 minuten zachtjes mee.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappelgolfjes en broccoli of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een halfdroge Riesling of een Viognier.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 54