Zoete Honing-Tomaten Marinade voor Spareribs

Zoete Honing-Tomaten Marinade voor Spareribs

Heerlijk zoete marinade op basis van honing en tomatenpuree voor sappige en smaakvolle spareribs van de oven of barbecue.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
marineren12 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Barbecue
Servings: 2 kg spareribs
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel sojasaus gebruik eventueel glutenvrije sojasaus
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 2 kg spareribs
  • 2 eetlepels olie optioneel, voor het insmeren van de bakplaat

Instructies

  • Meng in een kom de honing, tomatenpuree, sojasaus, geperste knoflook, zout, peper en paprikapoeder goed door elkaar tot een gladde marinade.
  • Leg de spareribs in een grote schaal of een hersluitbare zak.
  • Giet de marinade over de spareribs en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
  • Masseer de marinade goed in het vlees.
  • Dek de schaal af of sluit de zak en laat de spareribs minimaal 1 dag (24 uur) in de koelkast marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet eventueel een ovenschaal of bakplaat licht in met de olie om te voorkomen dat de spareribs aanbakken.
  • Haal de gemarineerde spareribs uit de koelkast en leg ze in de voorbereide ovenschaal of op de bakplaat.
  • Braad de spareribs in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar zijn en een mooie kleur hebben.
  • Je kunt ze eventueel na 15 minuten losjes afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te snel verbrandt.
  • Controleer of het vlees gaar is door er met een vork in te prikken; het moet makkelijk van het bot afkomen.
  • Serveer de gemarineerde spareribs direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met friet, aardappelsalade, coleslaw of maïs van de cob.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Shiraz past goed bij de zoete en hartige smaken van de marinade. Een stevige rosé of een amberkleurig bier zijn ook goede opties.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 25g

Eenvoudige Chinese Marinade voor Spareribs

Eenvoudige Chinese Marinade voor Spareribs

Een snel en eenvoudig te bereiden Chinese marinade die je spareribs een heerlijke zoet-hartige smaak met een vleugje gember geeft.
Voorbereidingstijd10 minuten
marineren8 uur
Recept categorieën: Barbecue, Marinade, Saus
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Barbecue
Servings: 2 kg spareribs
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • Knoflookpers (optioneel)
  • Rasp voor gember (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 3 schijfjes verse gemberwortel
  • 2 deciliter sojasaus gebruik eventueel glutenvrije sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sherry of rijstwijn

Instructies

  • Pel het teentje knoflook en hak het fijn of pers het uit.
  • Schil de gemberwortel en snijd de schijfjes fijn of rasp ze.
  • Meng in een kom de fijngehakte knoflook, de fijngesneden of geraspte gember, de sojasaus, de suiker en de sherry (of rijstwijn) goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
  • Leg de spareribs in een platte schaal of een hersluitbare zak.
  • Giet de marinade over de spareribs, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
  • Masseer de marinade goed in het vlees.
  • Dek de schaal af of sluit de zak en laat de spareribs minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Voor een intensere smaak kun je ze enkele uren of zelfs een hele nacht marineren.
  • Na het marineren zijn de spareribs klaar om te grillen, in de oven te braden of op een andere gewenste manier te bereiden.

Notities

Variaties:
  • Wrijf de spareribs eerst in met 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker, laat ze 1 uur staan en voeg dan de marinade toe. Dit kan helpen om vocht uit het vlees te trekken en de smaak te verbeteren.
  • Gebruik 1 ½ dl sojasaus en ½ dl sherry voor een iets andere smaakbalans.
  • Voeg ½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder toe aan de marinade voor een complexere smaak.
  • Vervang de sherry door cognac voor een diepere, warmere smaak.
  • Voeg 2 eetlepels honing en 2 eetlepels hoisinsaus toe voor een zoetere en meer complexe, roodbruine marinade. Hoisinsaus is gemaakt van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder en heeft een zoet-pittige smaak.
Serveertip:
Serveer de gemarineerde en gegaarde spareribs met rijst en roergebakken groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Zinfandel past goed bij de zoet-hartige smaken van de Chinese marinade. Een amberkleurig bier is ook een goede optie.

Kleine Varkensrollades in Soja-Gember Marinade

Kleine Varkensrollades in Soja-Gember Marinade

Smaakvolle mini-varkensrollades gemarineerd in een Oosters geïnspireerde sojasaus met gember en knoflook, snel gebakken en geserveerd met gestoofde groenten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren30 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eetlepels olie plantaardige olie
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels sojasaus gebruik eventueel glutenvrije sojasaus
  • 1 teentje knoflook geperst
  • een stukje verse gember geraspt of geperst
  • peper
  • zout
  • 4 varkenslapjes ongeveer 100-125 gram per stuk
  • 2 eetlepels olie om in te bakken
  • 1 courgette
  • 4 lente-uitjes
  • 2 klontjes boter of plantaardige olie voor lactosevrij
  • cocktailprikkers

Instructies

  • Meng in een kom 8 eetlepels olie, de rijstazijn en de sojasaus.
  • Pers het teentje knoflook en rasp of pers de gember fijn boven de marinade.
  • Breng de marinade op smaak met peper en zout.
  • Leg de varkenslapjes in de marinade, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten marineren op kamertemperatuur of langer in de koelkast.
  • Was de courgette en snijd deze in de lengte in dunne reepjes.
  • Verhit een klontje boter (of plantaardige olie) in een kleine pan en stoof de courgettereepjes beetgaar.
  • Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in de lengte doormidden.
  • Verhit een ander klontje boter (of plantaardige olie) in een andere kleine pan en stoof de lente-uitjes beetgaar.
  • Haal de varkenslapjes uit de marinade en laat ze even uitlekken.
  • Bewaar een scheutje van de marinade.
  • Beleg elk varkenslapje met een kwart van de gestoofde courgettereepjes.
  • Rol het vlees stevig op en steek het vast met een cocktailprikker.
  • Kruid de opgerolde varkenslapjes aan de buitenkant met peper en zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de mini-rollades rondom bruin in de hete olie en neem ze daarna uit de pan.
  • Deglaceer de pan door een scheutje van de overgebleven marinade in de pan te gieten en de aanbaksels los te roeren.
  • Laat de saus even pruttelen.
  • Serveer de gebakken mini-rollades met de zelfgemaakte saus en de gestoofde lente-uitjes.
  • Geef er gebakken rijst of bami bij.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken rijst of bami.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een licht zoetje, zoals een Riesling of een Gewürztraminer, past goed bij de sojasaus en de lichte zoetheid van de marinade. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir kan ook.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Gevulde Varkensrollade met Zoete Appel en Rozijnen

Gevulde Varkensrollade met Zoete Appel en Rozijnen

Een sappige varkensrollade gevuld met een zoete en fruitige mengeling van appel en rozijnen, gestoofd in een smakelijke honing-wijnsaus.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zachtzure appel bijvoorbeeld Goudreinette, geschild, zonder klokhuis en in kleine blokjes gesneden
  • 1 ½ dl bouillon controleer op glutenvrije variant
  • 50 gram boter
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel maïzena
  • ½ dl room
  • 75 gram rozijnen
  • 1 varkensrollade van ca 1 kg
  • zout
  • witte peper uit de molen

Instructies

  • Steek met een lang en smal mes overlangs in de rollade en draai het mes goed rond om een holte in het vlees te creëren.
  • Meng in een kom de blokjes appel met de rozijnen.
  • Vul de holte in de varkensrollade met dit appel-rozijnenmengsel.
  • Verhit de boter in een braadpan op vrij hoog vuur.
  • Bak de gevulde rollade snel rondom bruin.
  • Voeg de bouillon en de droge witte wijn toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Temper het vuur tot laag, leg het deksel op de pan en laat de rollade 1 uur zachtjes doorstoven.
  • Roer de honing door het stoofvocht en laat alles nog 30 minuten zachtjes doorstoven, met het deksel op de pan.
  • Neem de varkensrollade uit de pan en snijd hem in dikke plakken.
  • Leg de plakken vlees dakpansgewijs op een serveerschaal en houd ze warm (eventueel onder aluminiumfolie).
  • Kook het stoofvocht dat in de pan is achtergebleven op hoog vuur in tot de helft van het oorspronkelijke volume.
  • Meng in een kommetje de maïzena glad met de room.
  • Voeg dit mengsel al roerend toe aan het ingekookte stoofvocht om de saus te binden.
  • Laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken, zodat de maïzena gaar wordt en de saus de gewenste dikte krijgt.
  • Breng de saus op smaak met zout en witte peper uit de molen.
  • Schenk wat van de warme saus over de plakken varkensrollade en serveer de rest van de saus apart in een sauskom.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, geroosterde pastinaak en gestoofde rodekool.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een licht zoete toets, zoals een halfdroge Riesling of een Pinot Gris, past goed bij de zoete vulling en de honing in de saus. Een lichte, kruidige rode wijn zoals een Beaujolais kan ook een interessante combinatie zijn.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g

Rojoes à Moda do Minho (Varkensblokjes uit de Minho)

Rojoes à Moda do Minho (Varkensblokjes uit de Minho)

Een smaakvol Portugees stoofgerecht uit de Minho-regio, waarbij malse varkensblokjes worden gemarineerd in witte wijn en kruiden, en vervolgens langzaam gestoofd in spekvet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
marineren8 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Koekenpan met deksel

Ingrediënten

  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel citroensap
  • ½ dessertlepel gemalen komijn
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • peper naar smaak
  • 500 gram varkensvlees schouder of poot, in blokjes van ± 3 cm
  • 15 gram spekvet
  • Olijven ter garnering
  • Partjes citroen ter garnering

Instructies

  • Maak de marinade door in een kom de droge witte wijn, het citroensap, de gemalen komijn, de geperste knoflook, het laurierblad en peper naar smaak te mengen.
  • Voeg de varkensvleesblokjes toe aan de marinade, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 nacht (of langer in de koelkast) marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • De volgende dag: haal de varkensvleesblokjes uit de marinade en dep ze goed droog met keukenpapier.
  • Bewaar de marinade.
  • Smelt het spekvet in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de droge varkensvleesblokjes toe aan het gesmolten spekvet en bruin ze rondom aan alle kanten.
  • Giet de bewaarde marinade bij het bruine vlees in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het varkensvlees zachtjes sudderen gedurende ongeveer 45 minuten, of tot het vlees mals is en de saus is ingedikt.
  • Roer af en toe.
  • Verwijder het laurierblad voor het serveren.
  • Garneer het gerecht met olijven en partjes citroen.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of stevig brood om de heerlijke saus op te dippen. Een frisse groene salade past er ook goed bij.
Wijnadvies:
Een stevige, droge rode wijn uit Portugal, zoals een Dão of een Alentejo, past uitstekend bij de rijke smaak van het varkensvlees en de kruidige marinade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Heerlijke varkenssaté gemarineerd met een boemboe van ui, knoflook en aromatische kruiden. Perfect voor de barbecue!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • het sap van ½ citroen
  • ¼ cm santen
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt laos
  • peper
  • 3 rode uien of ½ gewone ui
  • 250 gram varkenshaas
  • 1 eetlepel suiker
  • zout

Instructies

  • Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
  • Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
  • Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
  • Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
  • Roer opnieuw.
  • Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
  • Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren geeft een intensere smaak.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
  • Verhit een barbecue of grill.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
  • Serveer de saté warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Authentieke Javaanse varkenssaté gemarineerd in een rijke, zoete en kruidige saus. Perfect voor de barbecue of grill!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel djinten
  • 2 djeroek poeroetbladen
  • ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
  • 2 gepofte kemirienoten
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • ½ theelepel ketoembar
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 theelepel laos
  • 4 theelepels sambal oelek
  • 2 serehstengels
  • 2 eetlepels vloeibare tamarinde
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bruine suiker of 2 eetlepels Javaanse suiker
  • 500 gram varkenshaas

Instructies

  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Voeg de gesnipperde uien, knoflook, ketjap manis, gepofte kemirienoten, laos, koenjit, gemberpoeder (of verse gember), ketoembar, djinten, vloeibare tamarinde en de bruine suiker (of Javaanse suiker) samen in de kom.
  • Kneus de serehstengels en voeg ze toe aan de marinade.
  • Voeg de djeroek poeroetbladen toe aan de marinade.
  • Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
  • Voeg de varkenshaasblokjes toe aan de marinade en schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met de saus.
  • Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren versterkt de smaak.
  • Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Rijg de varkenshaasblokjes aan satéprikkers of metalen pennen.
  • Verhit een grill of barbecue.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer de saté regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
  • Serveer de Saté Babi Madura direct, eventueel met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar (zoetzure groenten).

Notities

Serveertip:
Serveer met een rijke pindasaus, lontong (gestoomde rijstcake in bananenblad), atjar campur (gemengd zoetzuur), en eventueel wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's).
Wijnadvies:
Een fruitige, lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge rosé kan goed passen bij de zoete en kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 25g

Pittige Oosterse Varkenshaas met Pindasaus

Pittige Oosterse Varkenshaas met Pindasaus

Malse varkenshaas gemarineerd in Oosterse smaken, geserveerd met een pittige zelfgemaakte pindasaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 1 eetlepel gembersiroop Royal Mail
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 varkenshaasje ± 300 gr
  • 3 eetlepels olie
  • 25 gram ongezouten pinda's
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 100 gram satésaus pot
  • 1 zakje mix voor satémarinade 40 gr, Conimex
  • 80 ml water

Instructies

  • Roer in een kom de marinademix, 1 eetlepel olie, de ketjap manis en de gembersiroop goed door elkaar.
  • Snijd de varkenshaas in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Schep de plakjes varkenshaas door de marinade en laat ze ongeveer 15 minuten intrekken.
  • Maak de rode Spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes.
  • Hak de ongezouten pinda's fijn.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Verwarm 2 borden voor.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
  • Bak de reepjes rode peper en de bosui ongeveer 1 minuut zachtjes in de hete olie.
  • Voeg 80 ml water en de satésaus toe aan de pan.
  • Verwarm het geheel al roerend tot een gladde en warme saus ontstaat.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de gemarineerde plakjes varkenshaas in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Roer de overgebleven koude marinade en de fijngehakte pinda's door de warme satésaus.
  • Verwarm de saus nog ongeveer 1 minuut goed door.
  • Leg de gebakken plakjes varkenshaas op de voorverwarmde borden.
  • Schenk de pittige pindasaus over de varkenshaas en serveer eventueel wat saus ernaast.
  • Serveer direct, eventueel met rijst of nasi goreng, kroepoek, komkommersla en atjar tjampoer.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte pinda's en verse korianderblaadjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais kan goed passen bij de Oosterse smaken en de pindasaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • Grillpan, of barbecue
  • Plat houten of metalen spiesen

Ingrediënten

  • 1 rode paprika in stukken
  • 1 groene paprika in stukken
  • 12 champignons schoongeborsteld
  • 8 sjalotjes of kleine uien gepeld
  • 12 kleine tomaten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden of barbecuekruiden
  • Zout naar smaak
  • 2 stokbroden
  • 1 potje tomatenpesto

Instructies

  • Snijd de rode en groene paprika in stukken, en halveer indien nodig de champignons.
  • Rijg de groenten afwisselend aan de spiesen: begin met een stukje rode paprika, dan een champignon, gevolgd door groene paprika, tomaat, sjalotje, en herhaal tot alle groenten op zijn.
  • Meng in een kom de zonnebloemolie met geperste knoflook.
  • Bestrijk de groentespiesjes met het knoflook-oliemengsel en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  • Verhit een grillpan of barbecue en rooster de spiesjes ongeveer 10 minuten, regelmatig draaiend, tot de groenten gaar en licht gebruind zijn.
  • Bestrooi de gegrilde groenten met een beetje zout naar smaak.
  • Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en besmeer de binnenkanten met tomatenpesto.
  • Serveer de groentespiesjes op de stokbroden.

Notities

  • Varieer met andere groenten zoals courgette, aubergine of cherrytomaten voor extra smaak.
  • Voor een pittigere variant kun je de Provençaalse kruiden vervangen door Cajun-kruiden.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij deze gegrilde groentespiesjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte cocktailgarnalen
  • 200 g cherry-/kerstomaten gehalveerd
  • Voor de chilisaus:
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pit)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel koekkruiden optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en fijngehakte rode pepers gedurende 3 minuten.
  • Voeg chilipoeder, koekkruiden (indien gebruikt), gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met zout naar smaak.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Rijg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte garnalen afwisselend aan houten satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue.
  • Gril de garnalenspiesjes en cherrytomaten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Serveer de gegrilde garnalenspiesjes met de pittige chilisaus apart geserveerd in een schaaltje.

Notities

  • Voor een mildere saus kun je minder chilipoeder gebruiken of de rode pepers desgewenst minder fijn snijden.
  • Serveer met knoflookkruidensaus (milde kwark met knoflook, peper, zout en gehakte tuinkruiden) voor extra smaakvariatie.

Wijnadvies:

Bij deze pittige garnalenspiesjes past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 15g