Appelpannenkoek

Appelpannenkoek

Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40  g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 0.4  stuk(eieren
  • 0.1  l magere melk
  • gram vloeibare margarine
  • 0.2  snufje kaneel
  • 0.4  stuk(appels

Instructies

  • Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
  • Voeg ca. 2 deciliter melk toe en roer het geheel met een garde of handmixer tot een glad beslag.
  • Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
  • Roer er een mespuntje kaneel door.
  • Laat het beslag eventueel ca. 30 minuten rusten.
  • Het zetmeel kan de melk dan absorberen, waardoor het beslag meer binding krijgt.
  • Verhit wat margarine in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.
  • Bak per pannenkoek 3 of meer schijven appel aan beide kanten.
  • Schep met een soepopscheplepel zoveel beslag over de appels in de pan, zodat de bodem bedekt is.
  • Laat het beslag met een draaiende beweging van de pan over de bodem uitvloeien.
  • Bak de pannenkoek op een matig hoog vuur tot de onderkant lichtbruin is, draai het vuur laag en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is (2-3 minuten).
  • Keer de pannenkoek om met een pannenkoekmes en bak de andere kant op een matig hoog vuur lichtbruin (1/2-1 minuut).
  • Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd hem warm door het bord op een pan met heet water te zetten.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.

Pizza met gerookte zalm

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieën: Pizza, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)

  • 250 gram bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie

Voor de saus

  • 1.5 dl water handwarm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
  • zout
  • peper versgemalen

Beleggen met:

  • 150 gram mozzarella
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm snippers
  • liter crème fraîche
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • peper versgemalen
  • enkele toefjes dille

Instructies

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
  • Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.

Aardappel-Vistaart

Aardappel-Vistaart

Voorbereidingstijd35 minuten
40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Vis
Servings: 4
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • 3 bosuitjes
  • 3 takjes peterselie
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel potje
  • Versgemalen peper
  • 25 g boter
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • Nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Snijd de kabeljauwfilet in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  • Snijd de ansjovisfilets in stukjes en meng ze met de geraspte mierikswortel en peper naar smaak door de kabeljauw.
  • Smelt de boter en bestrijk de taartvorm ermee.
  • Verdeel 1/3 deel van de aardappelplakjes over de bodem van de taartvorm.
  • Verdeel het vismengsel erover.
  • Strooi de helft van de bosui en peterselie erover.
  • Leg hierover weer een laag aardappel en verdeel de rest van de vis erover.
  • Bestrooi met de rest van de bosui en peterselie.
  • Klop in een kom de eieren los met slagroom, peper en nootmuskaat en schenk dit mengsel over de taart.
  • Strooi paneermeel erover en sprenkel de rest van de boter erover.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer de taart warm of lauwwarm.
Geniet van deze heerlijke aardappel-vistaart!

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 21g

Appeltsouwsjlaag

Appeltsouwsjlaag

Limburgse dichte appelvlaai
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Vlaaiboden en -deksel

  • 2 deciliter melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Vulling

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Afwerken

  • 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof

Instructies

Vlaaiboden en -deksel

  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
  • Kneed een soepel gistdeeg.
  • Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
  • Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
  • Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
  • Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
  • Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
  • Laat alles op een rooster afkoelen.

Notities

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.

Nonnevotten

Nonnevotten

Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotten vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakker. Wikipedia
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 40 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1000 gram Kollenberger speltbloem verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen
  • 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
  • 75 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 500 gram melk
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is.
  • Los de gist op in de melk.
  • Kneed een deeg van alle grondstoffen.
  • Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek.
  • Zet de kom op een warme plaats.
  • Laat circa 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op.
  • Laat de deegstukjes even loskomen.
  • Rol de bolletjes uit tot lange slierten.
  • Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm.
  • Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen.
  • Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn.
  • Rol ze direct na het bakken in de suiker.

Notities

Dit recept is u aangeboden door de Bisschopsmolen in Maastricht.

Zoervleesj van de mam

Zoervleesj van de mam

Limburgs zuurvlees
Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundstoofvlees of paardenstoofvlees
  • azijn
  • 1 eetlepel(s) peperbolletjes
  • 2 laurierbladeren
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • boter
  • 3 grote uien
  • Limburgse appelstroop
  • ontbijtkoek

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Doe het in een grote kom en giet er water/azijn bij, totdat het vlees bedekt is.
  • Voeg dan de specerijen toe.
  • Zet het 24 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.
  • Giet daarna het vlees in een vergiet en vang de marinade op.
  • Laat het vlees goed uitlekken en dep het droog.
  • Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem.
  • Bak hierin het vlees tot het goed bruin is.
  • Voeg dan de kleingesneden ui toe en bak deze mee, totdat ze gekleurd zijn.
  • Giet de marinade met de specerijen bij het vleesuienmengsel en laat het enkele uren op een klein vuur sudderen, totdat het vlees helemaal gaar is.
  • Haal de specerijen uit de pan.
  • Voeg 2 plakjes ontbijtkoek en 1 el stroop toe om het geheel te binden.
  • Voeg voor een wat zoetere smaak eventueel wat meer stroop toe.

Notities

Serveer met frites of brood.

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Deze frisse salade met bloemkool, ananas, rozijnen en een romige sour cream is perfect als bijgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Bruiloft, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • Zout
  • 100 g belegen kaas
  • 2 schijven ananas
  • 50 g rozijnen
  • 1 beker sour cream
  • Peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngeknipt bieslook
  • ½ rode paprika
  • Knackerbrood

Instructies

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Kook de bloemkool 5 minuten in water met wat zout.
  • Laat de bloemkool uitlekken en afkoelen.
  • Snijd de kaas in dobbelsteentjes en de ananas in stukjes.
  • Week de rozijnen in water.
  • Schep de bloemkool, kaas, ananas, en rozijnen door elkaar.
  • Roer de sour cream erdoor en breng de salade op smaak met zout, peper en tuinkruiden.
  • Garneer de salade met de reepjes paprika en serveer met knackerbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de lichte en frisse smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Kaaspoffertjes

Kaaspoffertjes

Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram Friese nagelkaas
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • deciliter melk
  • 3 eieren middelgrote
  • ½ deciliter brandewijn
  • olie om in te vetten

Instructies

  • De korst van de kaas snijden en de kaas raspen.
  • In een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar mengen en hieraan de melk scheutje voor scheutje toevoegen.
  • Dan de eieren één voor één al roerend toevoegen en de brandewijn door het beslag roeren.
  • Vervolgens 200 g van de kaas door het beslag mengen.
  • De poffertjespan verhitten en met behulp van een kwastje met olie invetten.
  • De poffertjes in 5 à 8 minuten gaar en goudbruin bakken, halverwege keren.
  • Bestrooien met de rest van de kaas en eventueel serveren met boter.

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Geniet van een exotisch dessert met deze zwarte kleefrijstpudding, perfect geserveerd met een rijke kokosmelksaus. Een smakelijke afsluiter voor elke maaltijd!
(exclusief weken)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de rijst:

  • 185 g zwarte kleefrijst
  • 750 ml water
  • 1 verse jonge kokosnoot

Voor de saus voor de rijst:

  • 3-5 eetlepels kristalsuiker
  • 125 ml dunne kokosmelk
  • ½ tl zout

Voor de saus voor de topping:

  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 65 ml dikke kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 4 el koud water

Instructies

  • Week de zwarte kleefrijst een nacht in koud water, 5 uur in warm water, of 15 minuten in kokend water.
  • Doe de rijst en het water in een pan.
  • Kook de rijst 20-30 minuten, of totdat 90% van het water is verdampt, af en toe roeren.
  • Zet de vlam op matig en voeg de dunne kokosmelk, suiker en zout toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de gekookte rijst in de verse jonge kokosnoot en zet apart.
  • Voor de saus: Verhit de dikke kokosmelk met de kristalsuiker en het zout.
  • Bind de saus met de opgeloste maïzena.
  • Doe een kleine hoeveelheid van de saus op de zwarte kleefrijst en serveer het gerecht warm of koud.

Notities

Zwarte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
In Thailand wordt de zwarte kleefrijst uitsluitend gekookt en alleen gegeten als een dessert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete Riesling of een lichte, fruitige witte wijn voor een harmonieuze afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Frisse Kruidenroom met Bieslook en Peterselie

Frisse Kruidenroom met Bieslook en Peterselie

Maak in slechts enkele minuten deze frisse kruidenroom met bieslook en peterselie. Perfect als saus of dip!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Dip, Saus, Tapas
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 ml zure room
  • ½ tl mosterd
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 teen knoflook geperst
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Deze kruidenroom past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g