Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Feestelijke cranberrybuideltjes met bessengelei, perfect als garnituur bij rundvlees of wild.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 200 gram bessengelei
  • 4 granen pannekoekmix
  • 50 gram cranberries
  • 9 dl melk
  • Prei
  • Port
  • Suiker

Instructies

  • Was de cranberries en laat ze uitlekken.
  • Doe ze met weinig aanhangend water in een pan en zet op het vuur.
  • Voeg de bessengelei toe, dek af en laat ze op hoog vuur even opspringen.
  • Roer de port erdoor en breng op smaak met suiker.
  • Doe de pannekoekmix in een kom, voeg de helft van de melk toe en roer glad met een staafmixer.
  • Klop de eieren er één voor één door en vervolgens de rest van de melk.
  • Bak de crêpes en spreid ze uit op het werkblad.
  • Leg een hoopje cranberries in het midden en bind het buideltje dicht met preigroen.
  • Serveer de buideltjes als garnituur bij rundvlees of wild.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een late harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Mini Cakejes in Papieren Vormpjes

Mini Cakejes in Papieren Vormpjes

Luchtige mini cakejes, perfect voor een traktatie of bij de koffie. Makkelijk te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 eetlepels melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Klop de boter en suiker licht en romig.
  • Voeg vanillesuiker en zout toe en klop de eieren erdoor.
  • Klop het deeg 5 minuten luchtig.
  • Voeg de melk toe en schep het gezeefde bakmeel luchtig door het deeg.
  • Vul de vormpjes tot de helft met het deeg.
  • Bak de cakejes 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes afkoelen.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met poedersuiker, glazuur of slagroom.
  • Voeg eventueel stukjes chocolade, noten of vruchten toe aan het deeg.
Wijnadvies:
  • Geen specifieke wijn aanbevolen.
  • Lekker met koffie, thee of sap.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Charlotte met Rode Vruchten

Charlotte met Rode Vruchten

Een klassieke charlotte met rode vruchten en brood. Heerlijk fris en zomers dessert.
Bereidingstijd30 minuten
opstijven1 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Taps toelopende vorm
  • plat bord

Ingrediënten

  • 500 gram rode vruchten aardbeien, bosbessen, bramen
  • 150 gram suiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 12 sneetjes witbrood

Instructies

  • Verwijder steeltjes, bladeren en ongerechtigheden van de vruchten.
  • Was en dep de vruchten droog.
  • Doe de vruchten in een kom en schep de suiker erdoor.
  • Zet de kom in de koelkast.
  • Bekleed een taps toelopende vorm met ontkorste sneetjes brood.
  • Snijd 1 sneetje rond en bekleed de bodem.
  • Snijd de rest van de sneetjes schuin en zet tegen de kant.
  • Week de gelatine en los op in het opgewarmde vocht van de vruchten.
  • Schep de vruchten in de vorm en giet het vocht erop.
  • Bedek de bovenkant met brood.
  • Leg een plat bord met een gewicht erop en laat 1 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
  • Serveer koud.
  • Garneer eventueel met slagroom of extra fruit.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een zoete, licht mousserende wijn die goed past bij het fruitdessert.
  • Rosé: Een fruitige rosé is ook een goede optie.
 

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Frisse Bietensalade met Appel en Ui

Frisse Bietensalade met Appel en Ui

Een eenvoudige en frisse salade met biet, appel en ui, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 biet
  • 1 eetlepel slasaus
  • 1 takje peterselie of selderij
  • ¼ ui
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Stroop het vel van de biet onder de kraan.
  • Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
  • Schil de ui en snijd fijn.
  • Doe biet, appel en ui in een kom.
  • Voeg slasaus en zout toe, eventueel peper.
  • Meng alles goed.
  • Doe de salade op een bord.
  • Garneer met peterselie of selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade direct na bereiding voor de beste smaak.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Koude, beetgare asperges met een warme, romige citrusbotersaus. Een verrassend en elegant voorgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • Zout
  • ½ theelepel suiker
  • 10 gram boter
  • Voor de saus:
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • Cayennepeper
  • 1 dl sap van bloedsinaasappels
  • 0.5 sinaasappel geraspte schil
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • Enkele takjes kervel

Instructies

  • Kook de asperges in ruim water met zout, suiker en boter beetgaar.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt 100 gram boter op laag vuur in een steelpan.
  • Doe het bloedsinaasappelsap, citroensap en sinaasappelrasp in een pan en laat tot 1/3 inkoken.
  • Breng een laagje water in een pan aan de kook.
  • Klop de eidooiers met zout, peper en cayennepeper romig in een kom.
  • Zet de kom in het kokende water (au bain-marie).
  • Voeg de ingekookte saus toe en roer er beetje bij beetje de gesmolten boter door.
  • De saus mag niet meer koken.
  • Serveer de koude asperges met de warme citrusbotersaus en garneer met kervel.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de saus direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra citrusrasp.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Lichte en romige aspergebavarois met gekonfijte asperges. Een verfijnd lentenagerecht.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter slagroom
  • 2 dl melk
  • 25 gram poedersuiker
  • 300 gram suiker
  • 350 gram asperges
  • 4 eieren
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • Water

Instructies

  • Vul 4 kopjes met koud water en zet ze 1 uur in de koelkast.
  • Kook 200 gram asperges en pureer ze.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg toe aan melk en aspergepuree.
  • Breng tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een crème.
  • Zeef de melk en klop door het dooiermengsel.
  • Verwarm de crème au bain-marie tot gebonden.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in de crème.
  • Zet de kom in ijswater en roer tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel de slagroom door de lobbige crème.
  • Giet het mengsel in de kopjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Karamelliseer de rest van de suiker.
  • Voeg rauwe, geschilde asperges en water toe en kook 12 minuten.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Stort de bavarois op een bord.
  • Garneer met gekonfijte asperges en slagroomtoefjes.
  • Giet wat vocht van de gekarameliseerde asperges erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergebavarois koud.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de bavarois.
  • Dessertwijn (bijv. Sauternes): Een zoete dessertwijn complementeert de gekonfijte asperges en de romige textuur.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Asperges met Sardine Mayonaise

Asperges met Sardine Mayonaise

Asperges met een Italiaans tintje: romige sardine mayonaise en kleurrijke garnituren. Een feestelijk lentegerecht.
Bereidingstijd32 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl koksroom
  • 1 ei hardgekookt
  • 1 ei eidooier
  • 1 knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 ½ dl maïsolie
  • 18 gekookte groene asperges
  • 18 gekookte witte asperges
  • 2 eetlepels bieslook versgehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels peterselie versgehakt
  • 2 eetlepels tomaat blokjes
  • 2 ½ eetlepels citroensap
  • 2 sardines uit blik, zonder vel of graten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak mayonaise van de eidooier en olie (zorg dat beide ingrediënten dezelfde temperatuur hebben).
  • Klop druppelsgewijs olie door de eidooier en voeg mosterd, citroensap, knoflook, peper en zout toe.
  • Pureer de sardines in een keukenmachine.
  • Voeg de mayonaise toe en maak de saus zacht met room.
  • Leg om en om 3 groene en 3 witte asperges op de borden en schep de saus erop.
  • Prak het hardgekookte ei fijn.
  • Garneer met tomaatblokjes, bieslook, peterselie, kappertjes en ei.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
  • Vermentino: Een Italiaanse witte wijn met kruidige en citrus tonen die goed past bij de asperges en sardine mayonaise.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Klassieke Aardappelsalade

Klassieke Aardappelsalade

Een recht-toe-recht-aan aardappelsalade met mayonaise, venkel en peterselie. Perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Barbecue, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg geschilde rauwe aardappels
  • 1 limoen sap van
  • 20 gram venkel gehakt
  • 50 gram peterselie gehakte verse
  • 500 gram Hellmann's Real
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Doe de aardappels in een pan koud water en breng aan de kook.
  • Kook 15-20 minuten, giet af en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes.
  • Meng de aardappels met de mayonaise, limoensap, venkel, peterselie, zout en peper in een kom.

Notities

Serveertip:
Serveer de aardappelsalade bij gebakken biefstuk of gehaktballen.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de aardappelsalade.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Zeebaars met Venkelsalsa en Aioli

Zeebaars met Venkelsalsa en Aioli

Delicate zeebaars met stevige aioli en frisse venkelsalsa. Een smaakvolle combinatie van subtiele en pittige smaken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • braadslee
  • Mandoline of kaasrasp (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 fijngehakte chilipeper
  • 1 fijngehakte kleine rode ui
  • 1 gehakt klein bosje verse peterselie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel wijnazijn
  • 1 venkelknol
  • 2 gesneden tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels Hellmann's Real
  • 4 zeebaars
  • 1 gekneusde teen knoflook
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Snijd de zeebaars aan beide kanten 3 keer lichtjes in.
  • Plaats de vissen in een braadslee en sprenkel olijfolie erover.
  • Breng op smaak met peper.
  • Zet de zeebaars 8-10 minuten in de oven.
  • Rasp de venkel zo fijn mogelijk.
  • Doe de venkel in een kom en voeg rode ui, tomaat, chilipeper, peterselie, olijfolie en azijn toe.
  • Breng op smaak met peper en meng.
  • Meng mayonaise, knoflook en mosterd in een kom.

Notities

Serveertip:
Serveer de zeebaars met venkelsalsa en aioli.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de zeebaars en venkel.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van de zeebaars complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Aardappel Groenten Burger

Aardappel Groenten Burger

Vegetarische aardappelburger met courgette, paprika, asperges en gekarameliseerde walnoten. Een sensatie voor ogen en smaakpapillen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Schil en rasp de aardappels grof.
  • Doe de aardappels in een kom met ei, bloem, zout en peper.
  • Meng en vorm burgers.
  • Bak de burgers goudbruin in de pan.
  • Doe courgette, paprika, champignons, asperges en tomaten in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie en eventueel gerookt zout.
  • Bak de groenten 30 minuten op 150 °C.
  • Karamelliseer de suiker in een pan.
  • Voeg de gehakte walnoten toe en laat afkoelen.
  • Snijd het broodje open en bestrijk met mayonaise.
  • Leg de aardappelburger, groenten en rucola op het broodje.
  • Strooi de walnoten erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aardappelburger direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de geroosterde groenten en aardappelburger.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g