Cranberrybuideltjes met Bessengelei
Feestelijke cranberrybuideltjes met bessengelei, perfect als garnituur bij rundvlees of wild.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eieren
- 200 gram bessengelei
- 4 granen pannekoekmix
- 50 gram cranberries
- 9 dl melk
- Prei
- Port
- Suiker
Was de cranberries en laat ze uitlekken.
Doe ze met weinig aanhangend water in een pan en zet op het vuur.
Voeg de bessengelei toe, dek af en laat ze op hoog vuur even opspringen.
Roer de port erdoor en breng op smaak met suiker.
Doe de pannekoekmix in een kom, voeg de helft van de melk toe en roer glad met een staafmixer.
Klop de eieren er één voor één door en vervolgens de rest van de melk.
Bak de crêpes en spreid ze uit op het werkblad.
Leg een hoopje cranberries in het midden en bind het buideltje dicht met preigroen.
Serveer de buideltjes als garnituur bij rundvlees of wild.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een late harvest Riesling.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Mini Cakejes in Papieren Vormpjes
Luchtige mini cakejes, perfect voor een traktatie of bij de koffie. Makkelijk te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 14 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- ½ zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 mespuntjes zout
- 2 eetlepels melk
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop de boter en suiker licht en romig.
Voeg vanillesuiker en zout toe en klop de eieren erdoor.
Klop het deeg 5 minuten luchtig.
Voeg de melk toe en schep het gezeefde bakmeel luchtig door het deeg.
Vul de vormpjes tot de helft met het deeg.
Bak de cakejes 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cakejes afkoelen.
Serveertip:
- Garneer met poedersuiker, glazuur of slagroom.
- Voeg eventueel stukjes chocolade, noten of vruchten toe aan het deeg.
Wijnadvies:
- Geen specifieke wijn aanbevolen.
- Lekker met koffie, thee of sap.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Charlotte met Rode Vruchten
Een klassieke charlotte met rode vruchten en brood. Heerlijk fris en zomers dessert.
Bereidingstijd30 minuten min
opstijven1 uur uur
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Taps toelopende vorm
plat bord
- 500 gram rode vruchten aardbeien, bosbessen, bramen
- 150 gram suiker
- 6 blaadjes gelatine
- 12 sneetjes witbrood
Verwijder steeltjes, bladeren en ongerechtigheden van de vruchten.
Was en dep de vruchten droog.
Doe de vruchten in een kom en schep de suiker erdoor.
Zet de kom in de koelkast.
Bekleed een taps toelopende vorm met ontkorste sneetjes brood.
Snijd 1 sneetje rond en bekleed de bodem.
Snijd de rest van de sneetjes schuin en zet tegen de kant.
Week de gelatine en los op in het opgewarmde vocht van de vruchten.
Schep de vruchten in de vorm en giet het vocht erop.
Bedek de bovenkant met brood.
Leg een plat bord met een gewicht erop en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Serveertip:
- Serveer koud.
- Garneer eventueel met slagroom of extra fruit.
Wijnadvies:
- Moscato d'Asti: Een zoete, licht mousserende wijn die goed past bij het fruitdessert.
- Rosé: Een fruitige rosé is ook een goede optie.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Frisse Bietensalade met Appel en Ui
Een eenvoudige en frisse salade met biet, appel en ui, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 appel
- 1 biet
- 1 eetlepel slasaus
- 1 takje peterselie of selderij
- ¼ ui
- ½ theelepel zout
Stroop het vel van de biet onder de kraan.
Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
Schil de ui en snijd fijn.
Doe biet, appel en ui in een kom.
Voeg slasaus en zout toe, eventueel peper.
Meng alles goed.
Doe de salade op een bord.
Garneer met peterselie of selderij.
Serveertip:
Serveer de salade direct na bereiding voor de beste smaak.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Asperges met Warme Citrusbotersaus
Koude, beetgare asperges met een warme, romige citrusbotersaus. Een verrassend en elegant voorgerecht.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg witte asperges
- Zout
- ½ theelepel suiker
- 10 gram boter
- Voor de saus:
- 100 gram boter
- 2 eieren
- Zout
- Versgemalen peper
- Cayennepeper
- 1 dl sap van bloedsinaasappels
- 0.5 sinaasappel geraspte schil
- 2-3 eetlepels citroensap
- Enkele takjes kervel
Kook de asperges in ruim water met zout, suiker en boter beetgaar.
Laat ze volledig afkoelen.
Smelt 100 gram boter op laag vuur in een steelpan.
Doe het bloedsinaasappelsap, citroensap en sinaasappelrasp in een pan en laat tot 1/3 inkoken.
Breng een laagje water in een pan aan de kook.
Klop de eidooiers met zout, peper en cayennepeper romig in een kom.
Zet de kom in het kokende water (au bain-marie).
Voeg de ingekookte saus toe en roer er beetje bij beetje de gesmolten boter door.
De saus mag niet meer koken.
Serveer de koude asperges met de warme citrusbotersaus en garneer met kervel.
Serveertip:
- Serveer de saus direct na bereiding.
- Garneer eventueel met extra citrusrasp.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de saus.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges
Lichte en romige aspergebavarois met gekonfijte asperges. Een verfijnd lentenagerecht.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- ½ liter slagroom
- 2 dl melk
- 25 gram poedersuiker
- 300 gram suiker
- 350 gram asperges
- 4 eieren
- 5 blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- Water
Vul 4 kopjes met koud water en zet ze 1 uur in de koelkast.
Kook 200 gram asperges en pureer ze.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg toe aan melk en aspergepuree.
Breng tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken.
Week de gelatine in koud water.
Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een crème.
Zeef de melk en klop door het dooiermengsel.
Verwarm de crème au bain-marie tot gebonden.
Los de uitgeknepen gelatine op in de crème.
Zet de kom in ijswater en roer tot de crème lobbig wordt.
Klop de slagroom met poedersuiker op tot yoghurtdikte.
Spatel de slagroom door de lobbige crème.
Giet het mengsel in de kopjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
Karamelliseer de rest van de suiker.
Voeg rauwe, geschilde asperges en water toe en kook 12 minuten.
Giet af en laat afkoelen.
Stort de bavarois op een bord.
Garneer met gekonfijte asperges en slagroomtoefjes.
Giet wat vocht van de gekarameliseerde asperges erover.
Serveertip:
Serveer de aspergebavarois koud.
Wijnadvies:
- Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de bavarois.
- Dessertwijn (bijv. Sauternes): Een zoete dessertwijn complementeert de gekonfijte asperges en de romige textuur.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Asperges met Sardine Mayonaise
Asperges met een Italiaans tintje: romige sardine mayonaise en kleurrijke garnituren. Een feestelijk lentegerecht.
Bereidingstijd32 minuten min
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl koksroom
- 1 ei hardgekookt
- 1 ei eidooier
- 1 knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 ½ dl maïsolie
- 18 gekookte groene asperges
- 18 gekookte witte asperges
- 2 eetlepels bieslook versgehakt
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels peterselie versgehakt
- 2 eetlepels tomaat blokjes
- 2 ½ eetlepels citroensap
- 2 sardines uit blik, zonder vel of graten
- Peper
- Zout
Maak mayonaise van de eidooier en olie (zorg dat beide ingrediënten dezelfde temperatuur hebben).
Klop druppelsgewijs olie door de eidooier en voeg mosterd, citroensap, knoflook, peper en zout toe.
Pureer de sardines in een keukenmachine.
Voeg de mayonaise toe en maak de saus zacht met room.
Leg om en om 3 groene en 3 witte asperges op de borden en schep de saus erop.
Prak het hardgekookte ei fijn.
Garneer met tomaatblokjes, bieslook, peterselie, kappertjes en ei.
Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
- Vermentino: Een Italiaanse witte wijn met kruidige en citrus tonen die goed past bij de asperges en sardine mayonaise.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Klassieke Aardappelsalade
Een recht-toe-recht-aan aardappelsalade met mayonaise, venkel en peterselie. Perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Barbecue, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg geschilde rauwe aardappels
- 1 limoen sap van
- 20 gram venkel gehakt
- 50 gram peterselie gehakte verse
- 500 gram Hellmann's Real
- Peper
- Zout
Doe de aardappels in een pan koud water en breng aan de kook.
Kook 15-20 minuten, giet af en laat afkoelen.
Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes.
Meng de aardappels met de mayonaise, limoensap, venkel, peterselie, zout en peper in een kom.
Serveertip:
Serveer de aardappelsalade bij gebakken biefstuk of gehaktballen.
Wijnadvies:
- Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de aardappelsalade.
- Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Zeebaars met Venkelsalsa en Aioli
Delicate zeebaars met stevige aioli en frisse venkelsalsa. Een smaakvolle combinatie van subtiele en pittige smaken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 1 fijngehakte chilipeper
- 1 fijngehakte kleine rode ui
- 1 gehakt klein bosje verse peterselie
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel wijnazijn
- 1 venkelknol
- 2 gesneden tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels Hellmann's Real
- 4 zeebaars
- 1 gekneusde teen knoflook
- Peper
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Snijd de zeebaars aan beide kanten 3 keer lichtjes in.
Plaats de vissen in een braadslee en sprenkel olijfolie erover.
Breng op smaak met peper.
Zet de zeebaars 8-10 minuten in de oven.
Rasp de venkel zo fijn mogelijk.
Doe de venkel in een kom en voeg rode ui, tomaat, chilipeper, peterselie, olijfolie en azijn toe.
Breng op smaak met peper en meng.
Meng mayonaise, knoflook en mosterd in een kom.
Serveertip:
Serveer de zeebaars met venkelsalsa en aioli.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de zeebaars en venkel.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van de zeebaars complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71
Aardappel Groenten Burger
Vegetarische aardappelburger met courgette, paprika, asperges en gekarameliseerde walnoten. Een sensatie voor ogen en smaakpapillen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 1
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Schil en rasp de aardappels grof.
Doe de aardappels in een kom met ei, bloem, zout en peper.
Meng en vorm burgers.
Bak de burgers goudbruin in de pan.
Doe courgette, paprika, champignons, asperges en tomaten in een ovenschaal.
Besprenkel met olijfolie en eventueel gerookt zout.
Bak de groenten 30 minuten op 150 °C.
Karamelliseer de suiker in een pan.
Voeg de gehakte walnoten toe en laat afkoelen.
Snijd het broodje open en bestrijk met mayonaise.
Leg de aardappelburger, groenten en rucola op het broodje.
Strooi de walnoten erover.
Serveertip:
Serveer de aardappelburger direct.
Wijnadvies:
- Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de geroosterde groenten en aardappelburger.
- Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 71