Geglaceerde Sinaasappel met Schuim

Geglaceerde Sinaasappel met Schuim

Een verfijnd sinaasappeldessert met een lichte, bevroren citrusvulling en een luchtige schuimtopping.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 sinaasappelen
  • 100 g suiker
  • 200 ml water
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • 100 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Instructies

  • Snijd de bovenkant van 6 sinaasappelen af en hol ze voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen.
  • Pers het sap uit de pulp en uit de extra sinaasappel.
  • Snijd de schil van een halve sinaasappel in dunne reepjes en blancheer kort in kokend water.
  • Kook een siroop van suiker en water en voeg de schillen toe.
  • Laat 5 minuten trekken.
  • Voeg het sinaasappelsap en de sinaasappellikeur toe en laat afkoelen.
  • Zet het mengsel in de vriezer en roer er na 30 minuten de opgeklopte slagroom door.
  • Vul de sinaasappelschillen met het bevroren mengsel en zet terug in de vriezer.
  • Klop de eiwitten stijf en spuit een rozet op elke sinaasappel.
  • Laat kort karamelliseren onder de grill en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra gekonfijte sinaasappelschil als garnering.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Eieren gevuld met Krab

Eieren gevuld met Krab

Luxe gevulde eieren met krab, mayonaise en zwarte olijven, perfect als verfijnd voorgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 blik krab 400 g
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 krop sla
  • 1 groot kommetje mayonaise

Instructies

  • Kook de eieren 12 minuten hard en spoel af onder koud water.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden.
  • Haal de eidooiers eruit en meng met een beetje mayonaise.
  • Laat de krab uitlekken en meng deze met de eidooiers en de helft van de fijngehakte olijven.
  • Vul de eihelften met dit mengsel.
  • Bedek een serveerschaal met slabladeren en leg de gevulde eieren erop.
  • Garneer met extra mayonaise en citroenschijfjes.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld met extra citroen en verse peterselie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Saumur past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Doradefilets in Visschelpen

Doradefilets in Visschelpen

Delicate doradefilets en garnalen in een romige saus, geserveerd in visschelpen en gegratineerd met kaas.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g doradefilets
  • 200 g grijze garnalen
  • 100 g geraspte Gruyère
  • 50 g boter
  • 2 el paneermeel
  • Peper
  • Zout

Voor de court-bouillon:

Voor de saus:

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml court-bouillon
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pocheer de doradefilets 5 minuten in de court-bouillon.
  • Zeef de bouillon en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat 3 minuten koken.
  • Voeg in één keer de afgekoelde court-bouillon toe en roer tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.
  • Neem van het vuur en meng met de eierdooiers en room.
  • Voeg de doradefilets en garnalen toe.
  • Verdeel het mengsel over schelpen of kleine ovenschaaltjes.
  • Bestrooi met Gruyère en paneermeel en gratineer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Muscadet past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Dageraadcrème

Dageraadcrème

Een frisse en smaakvolle tomatensoep met room en madeira, ideaal als zomerse soep of koude gazpacho.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olie
  • 500 ml water
  • 1 takje tijm
  • 1 l koude bouillon
  • 100 ml madeira
  • 100 g room
  • Snufje geraspte nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de tomaten en snijd ze in vieren.
  • Hak de uien en knoflook fijn en fruit ze in olie in een kookpan.
  • Voeg de tomaten, water, tijm, zout en peper toe en laat sudderen tot de tomaten zacht zijn.
  • Verwijder de tijm en pureer de soep met een staafmixer of druk door een zeef.
  • Laat afkoelen en meng er de koude bouillon en madeira door.
  • Zet de soep in de koelkast tot goed gekoeld.
  • Serveer met opgeklopte room en bestrooi met een beetje nootmuskaat.

Notities

Serveertip:
Serveer extra gekoeld op warme dagen met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Crème van Prei

Crème van Prei

Een zachte en romige preisoep met een subtiele smaak van boter en room, perfect als warm voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5-6 preien
  • 150 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • 300 ml water
  • 100 ml slagroom
  • ½ bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de prei en verwijder het groene deel en de wortels.
  • Snijd de prei in dunne ringen en stoof ze 10 minuten in 100 g boter op laag vuur.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren tot de soep dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg het water toe.
  • Laat nog 10 minuten koken en roer dan de slagroom erdoor.
  • Serveer in een voorverwarmde soepkom en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en gehakte hardgekookte eieren.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Zachte bloemkool met een krokant paneerlaagje en rijke smaak van boter en ei, gegratineerd tot perfectie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 3 hardgekookte eieren
  • 100 g boter
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes.
  • Kook of stoom de bloemkool tot beetgaar in gezouten water.
  • Hak de eieren en peterselie fijn.
  • Smelt de helft van de boter en meng met het paneermeel.
  • Giet de bloemkool af en leg in een ovenschaal.
  • Bestrooi met de gehakte eieren en peterselie.
  • Verdeel het paneermeel over de bloemkool en besprenkel met de rest van de gesmolten boter.
  • Gratineer 5 minuten onder de grill tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de bloemkool.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Krokante Rijstbeignets met Vanille

Krokante Rijstbeignets met Vanille

Knapperige beignets gevuld met een romige rijstvulling op smaak gebracht met saffraan en vanille, perfect voor een zoete traktatie.
inclusief rusttijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 ml melk
  • 75 g suiker
  • 1 snufje saffraandraden
  • 3 eierdooiers
  • Suiker of confituursaus
  • Voor het deeg:
  • 200 ml water
  • 1 tl suiker
  • 40 g boter
  • 125 g bloem
  • 3-4 eieren
  • 1 el rum cognac of oranjebloesemwater
  • Snufje zout
  • Frituurolie

Instructies

  • Breng het water aan de kook met zout, suiker en boter.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer stevig tot het deeg een bal vormt.
  • Haal van het vuur en meng één voor één de eieren erdoor.
  • Voeg de rum of oranjebloesem toe en laat 2 uur rusten.
  • Kook de rijst 5 minuten in gezouten water, giet af en voeg warme melk toe.
  • Laat op een lage temperatuur koken tot de melk is opgenomen en de rijst zacht is.
  • Voeg suiker, saffraan en eierdooiers toe en laat afkoelen.
  • Vorm kleine balletjes van de rijst, dompel ze in het deeg en frituur tot goudbruin.
  • Bestrooi met suiker en serveer met fruitsaus of compote.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een frambozensaus of vanillesaus.
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals Sauternes past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g

 Krokante Aardappelbeignets met Kaas

 Krokante Aardappelbeignets met Kaas

Heerlijke krokante aardappelbeignets met gesmolten kaas, perfect als hartige snack of bijgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen
  • 200 ml melk
  • 125 g boter
  • 150 g bloem
  • 5 eieren
  • 100 g geraspte gruyère
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • Frituurolie

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water.
  • Giet af en stamp tot een droge puree.
  • Breng de melk met boter aan de kook in een pan.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Roer de bloem in één keer door het mengsel en blijf roeren tot het deeg loskomt van de pan.
  • Haal van het vuur en voeg één voor één de eieren toe, goed mengen na elke toevoeging.
  • Voeg de geraspte kaas toe en meng goed.
  • Vorm kleine bolletjes van het deeg en laat ze even opstijven.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de beignets goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of pittige tomatensaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige beignets.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 19g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Luchtige Aubergine Soufflé

Luchtige Aubergine Soufflé

Een lichte en luchtige aubergine soufflé met een romige bechamelsaus, perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aubergines
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 el gehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aubergines en snijd ze in stukken.
  • Blancheer ze 7-8 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken.
  • Hak de aubergines fijn en bak ze in 30 g gesmolten boter.
  • Voeg zout, peper en peterselie toe.
  • Bestrooi met bloem en meng goed.
  • Voeg koude melk toe, roer goed en breng langzaam aan de kook.
  • Laat 3-4 minuten sudderen.
  • Haal van het vuur en meng de eierdooiers erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het mengsel.
  • Vet een soufflévorm in en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, want een soufflé zakt snel in.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit lichte gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Gevulde Ananas met Huisgemaakt Roomijs

Gevulde Ananas met Huisgemaakt Roomijs

Een tropisch dessert met verse ananas gevuld met romig zelfgemaakt vanille-ijs.
inclusief vriezen1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine ananassen
  • 500 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 5 eierdooiers
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Snijd de bovenkant van de ananassen af en haal het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en zet de lege ananas in de koelkast.
  • Verwarm de melk en slagroom tot lauwwarm.
  • Klop de eierdooiers met vanillesuiker en voeg langzaam de warme melk toe.
  • Verhit al roerend tot het mengsel indikt, maar laat het niet koken.
  • Laat afkoelen en giet in de ijsmachine.
  • Laat 1 uur draaien en zet daarna nog 1 uur in de vriezer.
  • Meng de ananasstukjes door het ijs en vul de ananassen ermee.

Notities

Serveertip:
Serveer op een bedje van ijsblokjes voor een verfrissend effect.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat past perfect bij de ananas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g