Romige Franse Ajuinsoep
Een romige en hartverwarmende Franse ajuinsoep met een zijdezachte textuur, geserveerd met knapperige broodkorstjes.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Pureezeef
Soeplepel
- 600 g ajuinen
- 150 g verse room
- 60 g boter
- 30 g bloem
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 1 liter water
- Peper
- Zout
Schil de ajuinen, snijd ze in reepjes en kook ze 5 minuten in gezouten water.
Laat uitlekken.
Smelt 50 g boter in een kookpan en bak de ajuinen tot ze licht kleuren.
Bestrooi met bloem en meng goed.
Voeg de koude melk toe, roer goed door en breng aan de kook.
Laat enkele minuten zachtjes doorkoken.
Breng 1 liter water aan de kook.
Zeef de ajuinen en de saus en voeg het kokende water toe.
Meng goed en breng op smaak met zout en peper.
Laat nog 5 minuten zachtjes koken.
Klop de eierdooiers los met de verse room in een soepkom.
Giet de hete soep erover en meng goed.
Serveer met in boter gebakken broodkorstjes.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en geraspte kaas.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de soep.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Luchtige abrikozenmousse met eierschuim
Een heerlijke luchtige abrikozenmousse met opgeklopt eierschuim en een zoete vanillesiroop. Perfect als zomers dessert.
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Bain-marie (waterbad)
garde of mixer
kookpan
mes
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 2 dl water
- 5 eiwitten
- 150 g fijne suiker
- 150 g suiker voor de siroop
- 500 g abrikozen
- Boter voor de bakvorm
- Meel voor de bakvorm
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot stevige pieken.
Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en blijf kloppen tot een glanzend schuim ontstaat.
Breng in een pan het water met de suiker en vanillesuiker aan de kook.
Was, halveer en ontpit de abrikozen.
Laat de abrikozen 5 minuten pocheren in de kokende siroop.
Haal de abrikozen met een schuimspaan uit de siroop en pureer ze.
Laat de abrikozenpuree afkoelen en meng voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.
Vet een bakvorm in met boter en bestuif met meel.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Plaats de bakvorm in een bain-marie en bak in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 40 minuten.
Laat het dessert afkoelen en haal het uit de vorm.
Meng de abrikozenjam met de gezeefde siroop en bestrijk de mousse hiermee.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een takje munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een zoete Riesling past hier uitstekend bij.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Waterzooi met tarbot en romige groentesaus
Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,2 kg tarbot
- Voor de court-bouillon:
- 1 liter water
- 1 ui in schijfjes
- 1 wortel in schijfjes
- 1 tak selderij
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper en zout
- Voor het garnituur:
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 30 g boter
- 25 g meel
- 1 eierdooier
- 50 g room
- Citroensap
- Peper en zout
Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
Laat 20 minuten trekken.
Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 36g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Romige waterkerssoep met tomaat
Een lichte, romige waterkerssoep met een vleugje tomaat en peterselie. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter bouillon
- 150 g room
- 2 bundeltjes waterkers
- 3 tomaten
- ½ liter melk
- 1 eetlepel rijstmeel
- Zout
- Gehakte peterselie
Pluk de blaadjes van de waterkers en was ze grondig.
Bewaar enkele blaadjes voor de garnering.
Breng de bouillon aan de kook en laat de waterkersblaadjes hierin 15 minuten garen.
Pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde massa.
Voeg de melk en het rijstmeel toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
Giet de soep in een soepterrine en laat afkoelen.
Roer vlak voor het opdienen de room erdoor en breng verder op smaak met zout.
Pel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg toe aan de soep.
Bestrooi met gehakte peterselie en garneer met de achtergehouden waterkersblaadjes.
Serveertip:
Serveer met vers brood of croutons voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Vol-au-vent met tongfilets en garnalen
Een elegante vol-au-vent gevuld met zachte tongfilets, garnalen en een romige champignonsaus. Perfect als verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 80 g boter
- 150 g champignons
- 150 g gepelde garnalen
- 250 g champignons
- 2 dl witte wijn-sec
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels madeira
- 2 koffielepels rijstcrème
- 3 dl room
- 6 vol-au-vents
- 12 tongfilets
- 1 dl water
- 1 eetlepel anijslikeur
- 2 eetlepels melk
- Zout en peper
Pocheer de tongfilets 2 minuten per zijde in water en azijn met peper, zout, 1 eetlepel citroensap en de fijngehakte steeltjes van de champignons.
Haal de filets uit de pan, was ze zorgvuldig en houd ze warm in aluminiumfolie.
Laat het kooknat met de visgraten 10 minuten koken, zeef het en leg de filets terug in het vocht.
Snipper 150 g champignons en stoof ze 40 minuten in 40 g boter.
Haal de champignons uit de pan en voeg de rest van de fijngehakte champignons toe.
Voeg na een minuut 1 eetlepel citroensap en de madeira toe.
Laat verdampen en voeg 1 dl room toe.
Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken.
Meng de gehakte garnalen door het mengsel en voeg 40 g boter toe.
Vul de tongfilets met dit mengsel, rol ze op en zet vast met een stokje.
Voeg het kookvocht van de vis toe aan het champignonvocht, warm op en voeg de in melk opgeloste rijstcrème toe.
Giet 2 dl room en de apart gehouden fijngehakte champignons erbij.
Verwarm zachtjes zonder te laten koken.
Voeg de anijslikeur en de opgerolde visfilets toe en breng op smaak.
Verwarm de vol-au-vents kort in een hete oven tot ze knapperig zijn.
Vul elke vol-au-vent met twee tongfilets (verwijder de stokjes).
Schenk de saus erover en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Graves, Chablis of Pouilly-Fuissé past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 25g | Zout: 12g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Hartige taart met merg, uien en rozijnen
Een unieke hartige taart met zachte uien, rozijnen en romig merg, gebakken in een knapperig bladerdeeg. Ideaal als verrassend voorgerecht.
(plus voorbereidingstijd de dag ervoor)45 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (25 cm doorsnee)
kookpan
mes
vork
- 500 g bladerdeeg diepvries, ontdooid
- 3 à 4 mergpijpen ongeveer 250 g merg
- 1 kg uien
- 125 g sultanarozijnen
- 3 eetlepels olie
- 2 eetlepels suiker
- Zout en peper
Haal het bladerdeeg een dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
Week de rozijnen een nacht in water of rode wijn.
Pel en snijd de uien fijn.
Verhit de olie in een pan en stoof de uien zonder ze te laten bruinen.
Voeg de suiker toe en meng goed.
Breng de gestoofde uien op smaak met zout en peper.
Voeg de uitgelekte rozijnen toe en roer door.
Haal het merg uit de beenderen met een stevig mes en voeg het merg toe aan het uienmengsel.
Laat zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en bekleed een ingevette bakvorm ermee.
Prik gaatjes in het deeg met een vork.
Giet het uien-mergmengsel in de bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de taart iets afkoelen en serveer lauwwarm.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een rode Bourgogne past perfect bij deze hartige taart.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Romige spruitjespuree
Een smaakvolle en romige spruitjespuree, perfect als bijgerecht bij een vleesschotel of een vegetarische maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg spruitjes
- 2 koffielepels bloem
- 1 dl melk
- 50 g boter
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper
Maak de spruitjes schoon door de buitenste fletse blaadjes te verwijderen, maar laat het onderste gedeelte intact.
Was de spruitjes grondig en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water tot ze gaar zijn.
Giet de spruitjes af en pureer ze met een pureestamper of staafmixer.
Verwarm 25 g boter in een kookpan en voeg de bloem toe.
Roer goed door en voeg de melk toe.
Laat het mengsel indikken tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Meng de saus door de spruitjespuree en voeg de resterende boter toe.
Klop krachtig tot een luchtige puree ontstaat.
Serveertip:
Serveer de spruitjespuree als bijgerecht bij een vleesschotel of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Sorbet met champagne
Fris, fruitig en feestelijk: een perziksorbet gecombineerd met bruisende champagne.
Bereidingstijd15 minuten min
opstijven1 uur uur
Servings: 6 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Blender of mortier
kookpan
Sorbetière
champagneglazen
- 1 kleine fles champagne sec
- 1,5 kg perziken
- 400 g fijne suiker
- 1 citroen
Pel de perziken, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes.
Pureer de perziken in een blender of plet ze in een mortier.
Voeg het sap van de citroen toe aan de perzikpulp.
Los de suiker op in een glas water en maak een siroop door het 5 minuten te koken.
Laat de siroop afkoelen en meng het met de perzikpulp.
Giet het mengsel in een sorbetière en laat het 1 uur opstijven.
Schep twee bollen van de perziksorbet in gekoelde champagneglazen.
Giet de champagne over de sorbet en serveer direct.
Voedingswaarden (per portie):
Serveertip:
Serveer met een schijfje citroen of een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Champagne sec, een frisse prosecco of een goede schuimwijn.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.02g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Sinaasappelcrème met karamel
Een elegante sinaasappelcrème met een heerlijke laag karamel. Perfect als fris en zoet dessert voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten min
Afkoelen1 uur uur
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
- 6 sappige sinaasappelen
- 925 g suiker in stukjes
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ liter melk
- 6 grote eieren of 8 middelgrote
Voor de karamel:
- 12 suikerklontjes
- 4 el water
Was de sinaasappelen grondig en droog ze af.
Druk de suikerstukjes een voor een in de schil, zodat ze het sap opnemen en uiteenvallen.
Leg de suikerstukjes in een kom.
Pers de sinaasappelen uit en zeef het sap.
Giet het sap over de suiker in de kom en laat dit intrekken.
Breng de melk aan de kook.
Klop in een aparte kom de eieren schuimig en voeg al kloppend beetje bij beetje de hete melk toe.
Voeg daarna het gesuikerde sinaasappelsap en de vanillesuiker toe en meng goed.
Bereid de karamel door de suikerklontjes op een zacht vuur te smelten zonder water.
Als de suiker goudbruin is, voeg je 4 eetlepels water toe en laat je het mengsel kort op hoog vuur staan.
Bedek de bodem en zijkanten van 6 puddingvormpjes met de karamel.
Verdeel het sinaasappelmengsel over de vormpjes.
Plaats de vormpjes in een bain-marie en verwarm ze op een laag vuur.
Laat de crème ongeveer 30 minuten stollen.
Controleer de gaarheid door een breinaald in het midden te steken; deze moet droog en glad blijven.
Laat de sinaasappelcrèmes volledig afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt.
Serveer ze op een bord met de karamel naar boven gericht.
Serveertip:
Garneer met een paar schijfjes verse sinaasappel of een toefje slagroom voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Grand Marnier versterkt de frisse sinaasappelsmaak van dit dessert.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 7g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 60g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5
Appelcompote met een luchtig schuimtopping
Geniet van een heerlijk luchtig dessert met huisgemaakte appelcompote en een knapperig gebakken eiwittopping. Een feestelijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg appels voor compote
- Griessuiker naar smaak
- 3 eiwitten
- 100 g kristalsuiker
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Doe de appels in een kookpan met een scheutje water en laat ze op een lage vlam gaar koken.
Roer regelmatig en plet de appels met een lepel tot een gladde compote.
Voeg suiker naar smaak toe.
Giet de appelcompote in een vuurvaste schotel en laat volledig afkoelen.
Klop de eiwitten stijf met een garde of elektrische mixer.
Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe en klop tot het eiwit glanzende, stevige pieken vormt.
Verdeel het opgeklopte eiwit gelijkmatig over de afgekoelde appelcompote.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 180°C en laat het eiwit 10 minuten lichtbruin worden.
Serveer de appelcompote met schuimtopping lauwwarm.
Serveertip:
Garneer met een snufje kaneel of een lepel vanillevla voor extra smaak. Voeg eventueel stukjes ananas toe aan de compote voor een tropische twist.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn zoals een Riesling of een glas cider voor een perfect complement.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 5