Kruidige Inmaakazijn met Specerijen

Kruidige Inmaakazijn met Specerijen

Een kruidige inmaakazijn boordevol specerijen zoals gember, kaneel en kruidnagel – perfect voor het inmaken van groenten of als smaakmaker in dressings.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kruidenmengsels
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 liter
Calories: 3kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Fles met goed afsluitbare dop
  • Trechter

Ingrediënten

  • 1 liter azijn
  • Stukje gehakte gemberwortel
  • Stukje gehakte foelie
  • 6 kruidnagelen
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 el mosterdzaad
  • 5 cm pijpkaneel
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • ½ el zout

Instructies

  • Voeg 2 dl azijn toe aan een pan samen met de gember, foelie, kruidnagelen, laurierblaadjes, mosterdzaad, pijpkaneel, peperkorrels en zout.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de rest van de azijn toe en kook nog 3 minuten door.
  • Zeef de azijn en giet deze met behulp van een trechter in een schone fles.
  • Sluit de fles goed af en bewaar op een koele, donkere plaats.

Notities

Gebruik deze kruidige azijn voor het inmaken van groenten, als basis voor vinaigrettes of als smaakmaker in sauzen.

Nutrition

Calories: 3kcal | koolhydraten: 0.2g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 0g

Ingemaakte Champignons met Feta en Kruiden

Ingemaakte Champignons met Feta en Kruiden

Heerlijk mediterrane ingemaakte champignons met feta, knoflook, paprika en aromatische kruiden – perfect als bijgerecht of tapas.
Bereidingstijd30 minuten
inmaaktijd4 dagen
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g champignons liefst kleintjes
  • 1 citroen
  • 250 g feta
  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • Tijm enkele takjes
  • Basilicum enkele takjes
  • 4-5 dl goede olijfolie

Instructies

  • Maak de champignons schoon en verwijder de onderkant van de steeltjes.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de rode pepers in ringetjes en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de knoflook in plakjes.
  • Snijd de feta in blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika, blaker de paprika boven een gaspit, laat afkoelen, ontvel en snijd in sliertjes.
  • Kook de champignons in citroensap met water (net ondergedompeld) gedurende 3-4 minuten.
  • Laat afkoelen in het vocht.
  • Haal de champignons uit het vocht en laat ze goed uitlekken.
  • Dep eventueel droog met keukenpapier.
  • Vul een schone pot om en om met champignons, pepers, knoflook, paprika, feta en kruiden.
  • Vul de pot volledig met olijfolie zodat alles onder staat.
  • Bewaar de pot op een koele, donkere plek.
  • Wacht minimaal 3-4 dagen voor gebruik.

Notities

Heerlijk als voorgerecht met knapperig stokbrood, als tapas, over een salade of als bijgerecht bij vlees of kip.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gerookte Gemarineerde Haring met Citroen

Gerookte Gemarineerde Haring met Citroen

Heerlijke gerookte haring, gemarineerd in een aromatische mix van witte wijn, sjalot en knoflook, geserveerd met frisse citroen.
(exclusief marineertijd)45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Rooster voor rookoven
  • kookpan
  • Keukenmes

Ingrediënten

Instructies

  • Was de haringen grondig aan de binnen- en buitenkant en dep ze droog.
  • Schil en snipper de sjalotjes en knoflook.
  • Fruit de sjalotjes en knoflook kort in olijfolie.
  • Voeg de witte wijn toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de marinade afkoelen.
  • Leg de haringen in de marinade en laat ze enkele uren marineren.
  • Dep de haringen droog na het marineren.
  • Plaats ze in de rookoven en rook ze gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Leg de haringen op een voorverwarmde schaal.
  • Garneer met partjes of plakjes citroen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gerookte Forel met Romige Dillesaus

Gerookte Forel met Romige Dillesaus

Geniet van perfect gerookte forel met een romige dillesaus, een heerlijk Hollands gerecht dat de delicate smaak van vis benadrukt.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Rooster voor rookoven
  • kookpan

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de forellen schoon en dep ze droog.
  • Vet het rooster van de rookoven in met olie.
  • Plaats de forellen op het rooster en rook ze gedurende 25 minuten.
  • Bestrooi de forellen met zout en houd ze warm.
  • Maak de saus door visbouillon en witte wijn in te koken tot de helft.
  • Voeg de crème fraîche toe en verhit de saus zachtjes.
  • Klop de boter in kleine vlokjes door de saus tot deze romig is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de dille door de saus.
  • Serveer de forellen direct met de saus apart erbij.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Gerookte Entrecote met Teriyakisaus

Gerookte Entrecote met Teriyakisaus

Een smaakvolle gerookte entrecote gemarineerd in teriyakisaus, perfect bereid in de rookoven en geserveerd met lente-ui.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Rookoven met rookmot
  • Rooster voor rookoven
  • kookpan

Ingrediënten

  • Meng teriyakisaus citroensap, gembersiroop, pepertje, knoflook, peper en zout.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het enkele minuten inkoken.
  • Bestrijk de entrecotes royaal met het mengsel en laat ze 30 minuten marineren.
  • Bestrooi de entrecotes met peper en zout.
  • Plaats de entrecotes op het ingevette rooster van de rookoven.
  • Bestrijk de bovenkant opnieuw met teriyakisaus.
  • Rook de entrecotes gedurende 20-30 minuten afhankelijk van de dikte.
  • Voeg de laatste 15 minuten de lente-uitjes toe aan de rookoven.
  • Snijd de entrecotes in plakken en verdeel ze over de borden.
  • Leg de lente-uitjes eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Malbec.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Een eenvoudig en smaakvol bijgerecht met beetgare haricots verts en geroosterde pijnboompitten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g haricots verts
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Kook de haricots verts 6-8 minuten beetgaar.
  • Laat de haricots verts uitlekken in een vergiet.
  • Smelt de boter in een koekenpan en verwarm de haricots verts hierin gedurende 5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten over de warme haricots verts en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Coronas van Torres uit de Spaanse Penedès past uitstekend bij dit bijgerecht, vooral in combinatie met lamsvlees en mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Aardappelsalade op Amerikaanse Wijze

Aardappelsalade op Amerikaanse Wijze

Een frisse en pittige Amerikaanse aardappelsalade, ideaal voor een zomerse barbecue of picknick.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • scherp mes
  • kookpan
  • Ingrediënten:

Ingrediënten

  • 1 kg geschilde aardappelen in blokjes
  • 1 liter kruidenbouillon tablet
  • 3 geschilde appels in stukjes
  • 1 blikje maïskorrels 250 g, uitgelekt
  • 1 kleine komkommer in blokjes
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 5 augurkjes in blokjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 eetlepels kleine zilveruitjes
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels tacosaus
  • Sap van 1 limoen
  • 1 theelepel kappertjes
  • 2 fijngesneden jalapeñopepers zonder zaadjes
  • Zout en peper
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Instructies

  • Kook de aardappelen in de bouillon in circa 20 minuten gaar en laat ze uitlekken.
  • Meng de gekookte aardappelblokjes met appel, maïs, komkommer, groene en rode paprika, augurkjes, tomaten, ui en zilveruitjes in een grote kom.
  • Voor de dressing: Roer olie, azijn, yoghurt, mayonaise, tacosaus, limoensap, kappertjes, jalapeñopepers, zout, peper, basilicum en knoflook door elkaar.
  • Schep de dressing door de salade en laat circa 30 minuten intrekken voor optimale smaak.
  • Garneer de salade met de fijngesneden peterselie.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo vormt een heerlijke combinatie met de pittige en fruitige tonen van de salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Geniet van een aardappelragout met een frisse tuinkerssaus, gecombineerd met gekookte eieren voor een compleet gerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen
  • 500 g koolraap
  • 2 uien
  • 50 g boter
  • ¼ liter bouillon van tablet
  • 8 eieren
  • 2 bakjes tuinkers
  • 200 g crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eetlepels sausbinder

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in grote dobbelstenen.
  • Snipper de ui en fruit deze in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de aardappel- en koolraapblokjes toe en schenk de bouillon erbij.
  • Laat dit afgedekt ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Kook de eieren 8-9 minuten in kokend water, spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Knip de tuinkersblaadjes los en houd enkele blaadjes apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de tuinkers met 1 eetlepel kookvocht van de aardappelen en 100 g crème fraîche in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Roer de resterende crème fraîche en de tuinkerspuree door de aardappelragout.
  • Breng het geheel aan de kook en bind het met de sausbinder.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Halveer de eieren en serveer ze bij de aardappelragout.
  • Garneer met de achtergehouden tuinkersblaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht door de combinatie van groenten en de frisse tuinkerssaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Aardappelpuree met Wortel, Santen en Koriander

Aardappelpuree met Wortel, Santen en Koriander

Een romige aardappelpuree met wortel, santen en koriander, perfect als bijgerecht bij vis of vlees.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 185kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen afkokers
  • 300 g winterwortel
  • 1 ui
  • 50 g santen opgelost in 1½ dl water
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel korianderpoeder ketoembar
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Scheutje citroensap of azijn
  • Verse korianderblaadjes optioneel, voor garnering

Instructies

  • Schil en halveer de aardappelen.
  • Rasp de winterwortel en snijd deze in stukken.
  • Snijd de ui in kwarten.
  • Kook de aardappelen, wortel en ui samen in een laagje gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet het geheel af en laat het droog stomen.
  • Pureer de aardappelen, wortel en ui met een aardappelstamper tot een glad mengsel.
  • Roer de opgeloste santen, tomatenpuree en korianderpoeder door de puree.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper, en een scheutje citroensap of azijn.

Notities

Optioneel:

Garneer met verse korianderblaadjes.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc om de smaken van koriander en kokos te complimenteren.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Romige Aardappelpuree met Hartige Toppings

Romige Aardappelpuree met Hartige Toppings

Romige aardappelpuree met spekjes, prei en kruidenkaas, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 342kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 portie aardappelpuree volgens basisrecept
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 100 g ontbijtspek dik gesneden
  • 1 klontje boter
  • ½ prei lichtgekleurde deel
  • 150 g kruidenkaas

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree volgens het basisrecept en voeg een mespuntje kerriepoeder toe in plaats van nootmuskaat.
  • Let op met zout vanwege het spek en de kaas.
  • Smelt de boter in een pan en bak de plakjes ontbijtspek knapperig.
  • Laat het spek afkoelen en verkruimel het.
  • Snijd de prei in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
  • Snijd de kruidenkaas in blokjes.
  • Roer het spek, de prei en de blokjes kaas door de aardappelpuree en laat alles kort doorwarmen.
  • Optioneel: Verdeel de puree over een ovenschaal, bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, en beleg met vlokjes boter.
  • Zet de schaal in de oven en laat een goudbruin korstje ontstaan.
  • Serveer de aardappelpuree met gekookte eieren en frisse komkommer.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay om de romige smaken van de puree en kaas te complimenteren.

Nutrition

Calories: 342kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g