Lente-galette met asperges, mosterd en tuinkers
Deze krokante galette met witte asperges, romige mascarpone en een frisse mosterddressing is hét ultieme lente-gerecht voor brunch of lunch.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 534kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el appelazijn
- 1 el honing
- 1 ei
- 1,5 el grove mosterd
- 10 g tuinkers
- 230 g quiche- en taartdeeg
- 250 g mascarpone
- 500 g witte asperges
- 1 tl sesamzaad
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat het deeg op kamertemperatuur komen en rol het uit op het bijgeleverde bakpapier.
Meng de mascarpone met 1 eetlepel grove mosterd en breng het op smaak.
Smeer het mascarponemengsel over de deegbodem en laat daarbij een rand van 4 cm vrij.
Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant.
Snijd ze in de lengte doormidden (dikke exemplaren in kwarten).
Verdeel de asperges over het mascarponemengsel.
Vouw de deegranden over de asperges en druk licht aan.
Kluts het ei en bestrijk het deeg met behulp van een kwastje.
Bestrooi de rand met sesamzaad.
Bak de galette in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Meng de resterende halve eetlepel mosterd met honing en appelazijn tot een dressing.
Garneer de galette na het bakken met de dressing en tuinkers.
Serveertip:
Heerlijk met een salade van veldsla, radijs en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een droge Pinot Blanc of frisse Grüner Veltliner past perfect bij dit lichte lente-gerecht.
Calories: 534kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 38g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Krakelingen
Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boter gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels grove kristalsuiker
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 2,4 dl warm water
- 300 g bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eidooier
- 2 theelepels instantgist
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 24 porties.
Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
Bestrooi met grove kristalsuiker.
Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Gegrilde Basilicumkip met Frisse Marinade
Heerlijke gegrilde kipfilet met een frisse basilicummarinade, perfect voor zomerse diners.
(inclusief marineren)4 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 dl olijfolie
- 4 kipfilets
- 50 g basilicumblad
- Versgemalen peper
- Zout
Doe de basilicum, olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
Mix tot een gladde saus ontstaat.
Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe kerven in elke kipfilet.
Leg de kipfilets met de ingekerfde kant naar boven in een lage schaal.
Overgiet de kipfilets met de marinade.
Gebruik een kwastje om de marinade goed in de kerven te werken.
Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast.
Grill de kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan gedurende 15 minuten.
Draai de kip regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Gegrilde Kipfilet met Basilicummarinade
Heerlijk gegrilde kipfilets, gemarineerd in een frisse basilicummarinade.
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 dl olijfolie
- 4 kipfilets
- 50 g basilicumblad
- Versgemalen peper
- Zout
Doe de basilicum, olijfolie, wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
Mix tot een gladde saus ontstaat.
Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe kerven in elke kipfilet.
Leg de kipfilets met de ingekerfde kant naar boven in een lage schaal.
Overgiet de kipfilets met de marinade.
Gebruik een kwastje om de marinade in de kerven te werken.
Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast.
Grill de kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan.
Grill ongeveer 15 minuten en draai regelmatig om.
Wijnadvies:
Kies een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 34g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Zalm-Paling Buideltjes met Gember-Citroensaus
Heerlijk verfijnde buideltjes gevuld met gerookte zalm en paling, geserveerd in een aromatische gember-citroensaus. Ideaal voor een bijzonder diner!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g gerookte palingfilet
- 200 g gerookte zalm
- 250 ml melk
- 3 el citroensap
- 3 eieren
- 3 el fijngehakte peterselie
- 4 el gembersiroop
- 75 g bloem
- Boter om in te vetten
- Peper naar smaak
- Snufje zout
Meng de bloem met een snufje zout in een beslagkom.
Klop de eieren los met de melk en voeg toe aan de bloem.
Roer tot een glad beslag en laat 2 uur rusten.
Verhit een koekenpan en vet licht in met boter.
Bak 4 dunne flensjes van het beslag en houd ze warm.
Snijd de gerookte zalm en paling in reepjes.
Meng met de peterselie en breng op smaak met peper.
Leg op elk flensje een portie van het vismengsel en vouw dicht tot buideltjes.
Verwarm gembersiroop met citroensap in een pannetje.
Mix met de staafmixer tot een gladde saus.
Serveer de buideltjes met warme gember-citroensaus erover.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en een schijfje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Serveer bij dit gerecht een frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de smaken van de gerookte zalm en paling perfect aanvult.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Gegratineerde Kreeft met Kruidenboter
Deze gegratineerde kreeft met kruidenboter is een luxe hapje voor speciale gelegenheden. De kreeft wordt overgoten met een heerlijk mengsel van boter, knoflook en Provençaalse kruiden en onder de grill gegratineerd tot perfectie. Serveer met knapperig stokbrood!
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
grill
kwastje
Kleine steelpan
mes
- 1 kreeft gekookt
- 1 teen knoflook geperst
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 2 flinke eetlepels boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Smelt de boter in een kleine steelpan en voeg de geperste knoflook, Provençaalse kruiden, peper en zout toe.
Verwarm de grill voor op hoge temperatuur.
Gebruik een kwastje om de kreeft ruim in te smeren met de gekruide boter.
Plaats de kreeft onder de grill en bak hem tot hij goed warm is en de boter bubbelt, ongeveer 5-7 minuten.
Serveer de gegratineerde kreeft direct met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde kreeft past perfect bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. De boterige en kruidige smaken van de kreeft worden mooi in balans gebracht door de frisse tonen van de wijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Geglaceerde Varkensrug met Fruitige Cranberry-Kiwisaus
Geniet van deze sappige geglaceerde varkensrug met een fruitige en pittige cranberry-kiwisaus. Dit Amerikaanse gerecht is een smaakvolle topper, perfect geserveerd met groene tagliatelle voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
grill
keukenpapier
kwastje
mes
- Zout naar smaak
- Witte peper naar smaak
- 3 tenen knoflook geperst
- 4 el olie
- 5 dl vleesbouillon
- 3 cl witte rum
- 100 g cranberry’s afgespoeld en uitgelekt
- 100 g kiwi geschild en in plakjes gesneden
- 2 el ingelegde peperkorrels uitgelekt
- 6 el ahornsiroop
- 200 g crème fraîche
- Citroenmelisse voor garnering
Voorbereiding:
Dep de varkensrug droog en kruid met zout en witte peper.
Wrijf het vlees in met de geperste knoflook.
Verhit de olie in een braadpan en bak de varkensrug rondom mooi bruin.
Voeg de vleesbouillon en rum toe en laat het vlees op matig vuur in circa 90 minuten gaar koken.
Bereidingswijze:
Spoel de cranberry's af en laat ze uitlekken.
Schil de kiwi's, halveer ze en snijd in plakjes.
Laat de ingelegde peperkorrels goed uitlekken.
Haal het vlees uit de pan en bestrijk met ahornsiroop.
Glaceer het vlees circa 10 minuten onder de grill.
Verhit de vleesbouillon opnieuw, voeg het fruit en de peperkorrels toe en laat circa 5 minuten trekken.
Roer de crème fraîche door de saus en breng op smaak met peper en zout.
Wijnadvies:
Een rijke, volle rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Geglaceerde Kippenvleugels met Abrikozen-Barbecuesaus
Geniet van deze sappige, geglaceerde kippenvleugels met een heerlijke combinatie van barbecuesaus en abrikozenjam. Perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg kippenvleugels
- 125 ml barbecuesaus uit de fles
- 125 ml abrikozenjam
- 2 eetlepels witte azijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels tomatensaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 geperste teentjes knoflook
Verwijder de vleugeluiteinden van de kippenvleugels en snijd overtollig vet weg.
Meng de barbecuesaus, abrikozenjam, azijn, sojasaus, tomatensaus, sesamolie en knoflook in een pan op laag vuur.
Roer goed door.
Giet de saus over de kippenvleugels en schep goed om zodat alle vleugels bedekt zijn.
Laat de kippenvleugels afgedekt 1 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Giet de overtollige marinade van de kippenvleugels af.
Plaats de vleugels in een ovenschaal en bak ze 45 minuten in de oven.
Draai de vleugels halverwege de baktijd om.
Voeg eventueel een ½ kopje water toe om aanbakken te voorkomen.
Serveer de vleugels warm, eventueel bestrooid met sesamzaadjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een lichte Merlot past perfect bij de zoete en hartige smaken van deze geglaceerde kippenvleugels.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Zelfgemaakte Pretzels uit de Airfryer
Heerlijke zelfgemaakte pretzels
Perfect voor elk moment van de dag
Makkelijk te maken en in te vriezen
Geniet van de warme, knapperige pretzels rechtstreeks uit de airfryer
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gezeefde bloem
- 7 g bakpoeder
- 1 zakje gedroogde gist
- 4 el suiker
- 3 tl zout
- 1 geklutste eidooier
- 2 dl warm water
Meng de bloem, gist, 2 theelepels zout, suiker, bakpoeder en warm water in een kom tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en rol ze op tot bollen.
Laat de bollen 10 minuten rusten.
Rol elke bol in drie fasen uit tot slierten ter dikte van een potlood, met pauzes van 10 minuten tussen elke fase.
Vorm de slierten tot krakelingen (pretzels) en bestrijk ze met de geklutste eidooier.
Bestrooi de pretzels met de resterende theelepel zout.
Bak de pretzels 7 minuten op 180 graden in een voorverwarmde Airfryer.
Wijnadvies:
Een licht bier zoals een Duitse pilsner past perfect bij deze knapperige pretzels.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kwastje
Gegrilde Lamskoteletten met Citroen en Rozemarijn
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1-2 middelgrote dikke lamskoteletten van 100-150 g elk
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- ½ citroen in partjes gesneden
- Gehakte verse rozemarijn voor garnering
Verwarm de airfryer 3 minuten voor op 175°C.
Leg de lamskoteletten in het mandje van de airfryer.
Stel de timer in op 10 minuten en bak de lamskoteletten.
Keer ze halverwege de baktijd om voor gelijkmatige bereiding.
Bestrooi het gebakken vlees met zout en peper en laat het ongeveer 10 minuten rusten.
Knijp voor het serveren een beetje citroensap boven de lamskoteletten uit en bestrooi met de gehakte rozemarijn.
Wijnadvies:
Lamskoteletten gaan goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. Als je liever witte wijn drinkt, probeer dan een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 25g | Vet: 17g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kwastje