Aromatische Chinese Paddenstoelensoep met Malse Runderreepjes

Aromatische Chinese Paddenstoelensoep met Malse Runderreepjes

Een smaakvolle Chinese paddenstoelensoep met malse runderreepjes, perfect voor een verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes in schuine stukjes van 2 cm gesneden
  • 150 g shiitakes stelen verwijderd en hoedjes in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g runderreepjes
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 pak soepbasis groentebouillon
  • Optioneel
  • 75 g eiermie
  • 10 zwarte peperkorrels

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd de hoedjes in dunne reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de runderreepjes toe en bak ze al roerend bruin.
  • Voeg de lente-uitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg de ketjap manis, de shiitakes en de soepbasis groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • (Optioneel) Voeg 75 g eiermie en 10 zwarte peperkorrels toe aan de soep en laat deze meekoken.
  • Serveer de soep heet, eventueel met extra lente-ui of verse kruiden voor garnering.

Notities

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een frisse rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 1g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: China, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasikruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ Chinese kool in repen gesneden
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
  • Week de nasikruiden in een beetje warm water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
  • Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g

Verfrissende Citrusdrank met Oranjebloesemwater

Verfrissende Citrusdrank met Oranjebloesemwater

Deze verfrissende citrusdrank met oranjebloesemwater en granaatappelsiroop is de perfecte dorstlesser op een warme dag. Verfrissend en lichtzoet!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • sapcentrifuge
  • glas
  • Lepel

Ingrediënten

  • 6 geschilde sinaasappelen
  • 20 g muntblaadjes
  • theelepel oranjebloesemwater
  • 1 theelepel granaatappelsiroop
  • Ijsblokjes
  • Takjes munt om te serveren
  • Extra
  • granaatappelsiroop naar smaak

Instructies

  • Pers de sinaasappelen en muntblaadjes uit in een sapcentrifuge.
  • Roer het oranjebloesemwater en de granaatappelsiroop door het vers geperste sap.
  • Serveer het sap met ijsblokjes in glazen.
  • Garneer met takjes munt en een extra scheutje granaatappelsiroop naar wens.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze citrusdrank, waarbij de zoetheid van de wijn mooi balanceert met de verfrissende citrus en granaatappelsiroop.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Een klassieke Indiase dhal met linzen, perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en kruiden. Serveer met rijst of roti voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kopje linzen grondig afgespoeld
  • 2 kopjes water
  • 2 tomaten in kwarten gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 3 gedroogde rode pepers verkruimeld
  • 3 eetlepels geklaarde boter ghee
  • 1 ui in plakjes gesneden
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 theelepel gemberpoeder djahe
  • theelepel kurkuma koenjit
  • 1 snufje garam masala
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Spoel de linzen grondig af onder koud water.
  • Plaats de linzen in een kookpan met 2 kopjes water, knoflook, zout, gember en kurkuma.
  • Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat de linzen sudderen tot ze gaar en zacht zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  • Verhit in een aparte koekenpan de geklaarde boter (ghee) op middelhoog vuur.
  • Voeg de verkruimelde rode pepers en komijn toe en bak tot ze knapperig zijn en aroma's vrijgeven.
  • Voeg de plakjes ui toe en bak tot ze beginnen te bruinen, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de tomatenkwarten toe en bak deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gekookte linzen toe aan het uien-tomatenmengsel en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Meng het gehakte korianderblad door de dhal.
  • Garneer met een snufje garam masala voor extra smaak.
  • Serveer de dhal warm met witte rijst, gestoomde groenten of roti canai.

Notities

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. Voor een alcoholvrije optie is een verfrissende lassi ideaal.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Romige Currysaus met Appel en Ui

Romige Currysaus met Appel en Ui

Een eenvoudige, maar smaakvolle currysaus met een zoete toets van appel en een romige textuur. Perfect bij kip of groenten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel currypoeder naar smaak
  • 500 ml water
  • 1 bouillonblokje kip of groente

Instructies

  • Smelt de boter in een kookpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de appel en ui toe en stoof deze aan tot ze zacht zijn.
  • Bestrooi het appel-uimengsel met de bloem en currypoeder en roer goed door.
  • Laat dit mengsel even drogen op een zacht vuur.
  • Voeg het water toe aan de pan, terwijl je continu roert om klontjes te voorkomen.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de pan en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.
  • Giet de saus door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Proef en voeg indien gewenst meer currypoeder toe.
  • Roer dit goed door de saus.
  • Voor een zachtere saus, voeg een scheutje room toe en roer tot alles goed gemengd is.

Notities

Deze currysaus gaat goed samen met een droge Riesling of een lichte Chardonnay, die de romige en kruidige smaken mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Probeer deze heerlijke gekarameliseerde krielaardappeltjes, perfect om je maaltijd een zoete twist te geven. De suiker en boter zorgen voor een heerlijke karamellaag die deze aardappeltjes onweerstaanbaar maakt. Ideaal als bijgerecht bij feestelijke diners!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Denemarken
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg krielaardappeltjes gekookt en gepeld
  • 85 g suiker
  • 75 g boter

Instructies

  • Laat de krielaardappeltjes niet te ver doorkoken.
  • Spoel ze af met koud water en droog ze goed.
  • Smelt de suiker in een koekenpan totdat deze begint te karamelliseren.
  • Voeg de boter toe aan de gesmolten suiker.
  • Voeg de krielaardappeltjes toe zodra de boter is gestopt met sissen.
  • Karamelliseer de krielaardappeltjes door ze op matig tot hoog vuur te roeren totdat ze een mooi karamellaagje hebben.
  • Serveer de gekarameliseerde aardappeltjes direct, aangezien ze de dag erna minder lekker zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze gekarameliseerde aardappeltjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoetheid van de aardappeltjes aanvult.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois

Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois

Impressioneer je gasten met deze luxe terrine, waarin de rijke smaak van gerookte zalm wordt gecombineerd met een delicate kreeftenbavarois. Perfect voor speciale gelegenheden, dit gerecht is even elegant als heerlijk.
(plus tijd om op te stijven)1 uur
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gerookte zalm
  • 4 gekookte kreeften
  • 1 bosje bieslook

Voor de Bavarois:

  • 5 dl kreeftenfond
  • 12 g gelatine
  • 2,5 dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Cognac naar smaak

Voor de Garnituur:

  • 75 g pousse de blette snijbietscheuten
  • 75 g rucola
  • 1 frisée sla

Voor de Dressing:

  • 1 dl kreeftenfond
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl olijfolie
  • Mosterd naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 5 blaadjes citroenmelisse

Instructies

  • Snijd de gerookte zalm in dunne plakjes en bewaar in de koeling.
  • Haal het kreeftenvlees uit de schalen en hak de bieslook fijn.

Bavarois:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de helft van de kreeftenfond aan de kook en los de gelatine erin op.
  • Laat dit afkoelen.
  • Klop de room lobbig en spatel dit door de afgekoelde gelatine.
  • Voeg het kreeftenvlees en de fijngehakte bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en een scheutje cognac.

Garnituur:

  • Pluk de pousse de blette, rucola en frisée sla en bewaar in ijswater.

Dressing:

  • Roer mosterd, zout en peper door het kreeftenfond.
  • Voeg al roerende de zonnebloemolie, druivenpitolie en olijfolie toe.
  • Hak de citroenmelisse fijn en roer door de dressing.
  • Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en cognac.

Terrine:

  • Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg de gerookte zalm op de bodem.
  • Schep hier de kreeft bavarois op en leg nog een laagje gerookte zalm bovenop.
  • Sluit de terrine met de overhangende folie en laat opstijven in de koeling.

Serveren:

  • Snijd de terrine in plakken en leg ze op borden.
  • Schep een lepel dressing erlangs en garneer met citroenmelisse.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei

Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei

Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden: deze feestelijke terrine van parelhoender in gelei, met een rijke bouillon en delicate smaken, is een ware blikvanger op elk feestelijk diner.
(plus tijd om op te stijven)2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Bouillon:

  • Parelhoenkarkassen
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 100 g knolselderij
  • 1 sjalot
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 foelieblaadjes
  • 2 dl witte wijn
  • 1 liter gevogeltebouillon

Voor de Gelei:

  • 1 liter gevogeltebouillon
  • ½ dl Madeira
  • 25 g gelatine
  • Voor de Salade:
  • 300 g mesclun

Voor de Dressing:

  • ½ dl sherryazijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ dl gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl basilicumolie
  • 1 dl zonnebloemolie

Voor de Garnering:

  • Kervel naar behoefte
  • Shiso purper rode shiso naar behoefte

Instructies

  • Verwijder de poten en borstfilets van de parelhoenders.
  • Rooster de parelhoenkarkassen 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Snijd de groenten grof en kook samen met de karkassen, witte wijn, gevogeltebouillon, tijm, laurier en foelie gedurende 1 uur tot een bouillon.
  • Zeef de bouillon en bewaar 1 liter voor de gelei.
  • Week de gelatine in koud water, voeg deze toe aan de ingekookte bouillon met Madeira, breng op smaak en laat afkoelen.

Parelhoenpoten:

  • Pekel de poten en confit ze in ganzenvet gedurende 60 minuten op 160 graden.
  • Pluk daarna het vlees.
  • Bak de borstfilets en pocheer 2 borstfilets.
  • Snijd alles in repen.
  • Blancheer de wortelplakken en laat uitlekken.

Terrine:

  • Bouw de terrine op in een vorm, begin met blokjes appel, plakjes bloedworst, gelei en het parelhoenvlees.
  • Laat de terrine opstijven in de koeling en stort deze daarna op een bord.

Dressing:

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
  • Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.

Serveren:

  • Snijd de terrine in plakken, leg deze op borden en garneer met kervel en shiso purper.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een verfijnde witte wijn zoals een Pouilly-Fuissé of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Deze klassieke Spaanse knoflooksaus, ook wel bekend als Alioli, is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan veel gerechten. Of je het nu serveert met vis, aardappels of als dip, deze saus geeft je gerecht een krachtige boost van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 150 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • Klein beetje citroensap
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Stamp de gepelde knoflookteentjes samen met een beetje zout in een vijzel tot een fijne pasta ontstaat.
  • Voeg een klein beetje citroensap toe en meng het goed door de knoflookpasta.
  • Blijf roeren terwijl je heel langzaam, in een dun straaltje, de olijfolie toevoegt.
  • Blijf mengen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Indien gewenst, kun je de saus verder binden door gekookte aardappel toe te voegen, maar dit is optioneel.
  • Serveer de knoflooksaus als dip of als begeleidende saus bij vis, aardappelen of tapas.

Notities

Deze saus laat zich goed combineren met salades met aardappels, met alle soorten vis (koud of warm) maar ook met bijvoorbeeld slakken.
 
Wijnadvies:
Deze knoflooksaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño. De frisse zuren van de wijn helpen de intense smaak van de knoflook te balanceren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 0g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Zelfgemaakte Knoflookboter en Twee Verrukkelijke Dipsausjes

Zelfgemaakte Knoflookboter en Twee Verrukkelijke Dipsausjes

Maak je maaltijd compleet met deze smaakvolle knoflookboter en twee veelzijdige dipsausjes!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Boters, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kommen (3 stuks)
  • Lepel
  • Potje of kleine container

Ingrediënten

Knoflookboter:

  • ½ pakje roomboter
  • teen knoflook geperst
  • Peterselie naar smaak
  • Bieslook naar smaak
  • Oregano naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Saus 1:

  • 1 el augurk fijngesneden
  • 1 el ketchup
  • 1 el yoghurt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • Peterselie naar smaak
  • Tipje mayonaise
  • Zure room naar smaak

Saus 2:

  • 1 el yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl kerriepoeder
  • Bieslook naar smaak
  • Peterselie naar smaak
  • Zure room naar smaak

Instructies

Knoflookboter:

  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Meng de roomboter met geperste knoflook, peterselie, bieslook, oregano, peper en zout in een kom.
  • Schep de knoflookboter in een potje en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Serveer met stokbrood of bij een gourmet.

Saus 1:

  • Meng zure room, een tipje mayonaise, yoghurt, fijngesneden augurk, sjalot, peterselie en ketchup in een kom.
  • Roer goed door tot een gladde saus.
  • Serveer bij gourmet of als dipsaus.

Saus 2:

  • Meng zure room, mayonaise, yoghurt, bieslook, kerriepoeder en peterselie in een kom.
  • Roer goed door tot een gladde saus.
  • Heerlijk als dipsaus of bij gourmet.

Notities

Deze knoflookboter en sauzen passen goed bij een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 1g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g