Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden

Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden

Luchtige partybroodjes gevuld met een frisse zalmsalade, perfect als feestelijke traktatie of lichte lunchoptie.
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Vis, Zalm
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 gedroogde tomaatjes op olie fijngehakt
  • 12 bake-off partybroodjes of glutenvrije variant
  • 50 g waterkers of veldsla
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 stengel bleekselderij in piepkleine blokjes
  • Snufje gedroogde dragon
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bak de 12 bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de gerookte zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes in kleine blokjes.
  • Meng de zalm, bleekselderij en tomaatjes met mayonaise, citroensap, dragon, peper en zout in een kom.
  • Snijd de partybroodjes open.
  • Leg een toefje waterkers of veldsla op de onderkant van elk broodje.
  • Schep de zalmsalade op de sla.
  • Plaats de bovenkant van de broodjes erop en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer de broodjes met een extra schijfje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij deze zalmsalade partybroodjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g

Romige Gegratineerde Mosselschotel met Champignons

Romige Gegratineerde Mosselschotel met Champignons

Een luxe ovenschotel met sappige mosselen, romige bechamelsaus, champignons en een krokante kaas-panerlaag. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaaltjes of vuurvaste schaal
  • kookpan
  • Grill (ovenstand)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 kg verse mosselen
  • 150 g verse champignons in plakjes gesneden
  • 2 kopjes dikke bechamelsaus
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 25 g roomboter in kleine klontjes
  • Paneermeel naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Meng de mosselen met de plakjes champignons en de dikke bechamelsaus in een kom.
  • Verdeel het mosselmengsel over 4 kleine ovenschaaltjes of één grote vuurvaste schaal.
  • Bestrooi het gerecht royaal met paneermeel en geraspte kaas.
  • Verdeel kleine klontjes roomboter over het gerecht.
  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Plaats de schaaltjes in de oven en gratineer het gerecht gedurende 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is en het paneermeel knapperig.
  • Serveer de gegratineerde mosselschotel direct uit de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 26g | Zout: 2.4g | Sugar: 4g

Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers

Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers

Knapperige toast met romig roerei, sappige mosselen en frisse tuinkers – een perfect voorgerecht of feestelijk hapje!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • 4 eieren
  • 1 el tomatenketchup
  • 3 el water
  • 20 g boter
  • Verse tuinkers gehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de schoongemaakte mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Rooster de sneetjes brood goudbruin.
  • Besprenkel de toast met enkele druppels mosselnat.
  • Kluts de eieren in een kom met water, gehakte tuinkers, zout en peper.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de geklutste eieren toe.
  • Roer constant tot het ei gestold is en een romig roerei ontstaat.
  • Verdeel het roerei gelijkmatig over de geroosterde sneetjes brood.
  • Beleg de toast met de gekookte mosselen.
  • Garneer met extra gehakte tuinkers.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g

Caribische Mosselsalade met Tropische Vruchten

Caribische Mosselsalade met Tropische Vruchten

Een frisse en exotische salade met sappige mosselen, tropisch fruit en een pittige saus, perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 klein blikje mandarijnen
  • 2 bananen in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels cognac
  • 3 schijven ananas in stukjes gesneden
  • 6 eetlepels olie
  • Enkele blaadjes sla
  • Geschaafde amandelen naar smaak
  • Kant-en-klare pepersaus naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water, haal ze uit de schelpen en dep ze droog.
  • Bekleed een slakom met blaadjes sla.
  • Meng de mosselen, bananen, ananas en mandarijnen voorzichtig door elkaar.
  • Voeg het mengsel toe aan de slakom.
  • Roer citroensap, olie, zout, peper, pepersaus en cognac tot een pikante saus.
  • Giet de saus net voor het opdienen over de mosselsalade.
  • Schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Garneer met geschaafde amandelen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse komkommer-limoensalade.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Riesling of Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1.7g | Sugar: 12g

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Een verfijnde Belgische waterzooi met sappige parelhoen, seizoensgroenten en een romige saus. Perfect voor een feestelijk diner of een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml gevogeltefond
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 500 ml slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1,5 liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 gram haricots verts
  • 250 gram worteltjes in plakjes
  • 250 gram peultjes
  • 250 gram geschrapte krieltjes
  • 500 gram cantharellen of andere paddenstoelen
  • Fijngehakte kervel
  • 200 gram zuring of spinazie

Instructies

  • Bak de sjalotten in boter gedurende ongeveer 3 minuten in een grote pan.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook, kruid de parelhoenfilets met zout en peper, en pocheer ze gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de haricots verts, worteltjes, peultjes en krieltjes in ruim kokend water gedurende ongeveer 5 minuten, of tot ze beetgaar zijn.
  • Bak de cantharellen in boter gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Snijd het parelhoenvlees in plakjes.
  • Doe de groenten, krieltjes, paddenstoelen en parelhoenvlees in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk deze over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de waterzooi met vers knapperig brood of aardappelpuree om de rijke saus volledig te benutten.
Wijnadvies:
Een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay of een Belgische Pinot Gris sluit perfect aan bij de romige saus en het delicate parelhoenvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Supersnel zomerfruitijs met kwark en munt

Supersnel zomerfruitijs met kwark en munt

Een verfrissend en snel nagerecht met diepvrieszomerfruit, romige kwark en frisse munt. Ideaal voor warme zomerdagen!
Voorbereidingstijd5 minuten
Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 198kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el vruchtensiroop limonade tropical
  • 2 zakjes vanillesuiker à 8 g
  • 300 g diepvries zomerfruit
  • 4 kletskoppen
  • 4 takjes verse munt
  • 500 g magere kwark

Instructies

  • Knip de muntblaadjes van de takjes en hak fijn.
  • Roer de kwark los met de vanillesuiker.
  • Voeg de helft van de fijngehakte munt toe aan de kwark.
  • Maal het bevroren zomerfruit grof met een keukenmachine of staafmixer.
  • Schep de kwark en het zomerfruitijs naast elkaar in dessertschaaltjes.
  • Schenk de vruchtensiroop over het zomerfruitijs.
  • Steek een kletskop tussen het ijs en de kwark in elk schaaltje.
  • Garneer met de resterende gehakte muntblaadjes.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding zodat het ijs stevig blijft. Ook lekker met wat geraspte limoenschil voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d’Asti of een fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 198kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 10g | Vet: 6g | Zout: 0g | Sugar: 20g

Knapperige Aardappelkroketten: Perfect Bijgerecht voor Elke Maaltijd

Knapperige Aardappelkroketten: Perfect Bijgerecht voor Elke Maaltijd

Zelfgemaakte aardappelkroketten met een krokante buitenkant en een romige binnenkant. Heerlijk als bijgerecht bij vlees- of wildgerechten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardappels
  • 15 g boter
  • 1 ei
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar en giet ze af.
  • Prak of stamp de aardappelen fijn in een grote kom.
  • Voeg zout, nootmuskaat, gesmolten boter, de eierdooier en stijfgeklopt eiwit toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm kleine balletjes of kroketjes van het aardappelmengsel.
  • Haal de kroketjes eerst door eiwit en rol ze vervolgens door paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit het frituurvet tot 180°C.
  • Bak de aardappelkroketten goudbruin in het hete vet.
  • Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de krokante aardappelkroketten met een luxe vleesgerecht zoals Chateaubriand of ossenhaas, en voeg een rijke rode wijnsaus toe voor een perfecte combinatie.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon vormt een uitstekende match met deze knapperige aardappelkroketten.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g