Paksoi met Karwij en Boter

Paksoi met Karwij en Boter

Deze Oostenrijkse Weense paksoi met karwijzaad en boter is een verrassend bijgerecht voor elke maaltijd. Snel klaar, vol van smaak en heerlijk bij vleesgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr. boter
  • 1 gesnipperde ui
  • dl. water
  • 3 eetl. azijn
  • 4 eetl. suiker
  • 1 kg paksoi
  • 1 theel. karwijzaad
  • Zout
  • Eventueel maizena

Instructies

  • Laat de suiker caramelliseren (licht bruin branden) in een pan met dikke bodem.
  • Voeg de boter, ui, in stukjes gesneden paksoi, zout, karwijzaad en water toe.
  • Kook het geheel even door.
  • Voeg azijn toe en laat nog heel even koken.
  • Bind het teveel aan vocht met wat aangemaakte maizena

Notities

Serveertip:
Serveer deze Weense paksoi als bijgerecht bij gebraden vlees of vis. Het maakt een geweldig complement voor een rijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past goed bij dit gerecht.
 

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 250 gr prei schoongemaakt
  • 3 eetl mosterd
  • 4 eetl room
  • ¾ liter bouillon
  • Eierdooier losgeroerd
  • Snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
  • Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
  • Breng alles aan de kook.
  • Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
  • Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
  • Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
  • Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
  • Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Wortel-Pastinaak Gratin

Wortel-Pastinaak Gratin

Deze wortel-pastinaakgratin is een heerlijk, romig bijgerecht met een krokant korstje. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm of ovenschaal
  • Koekenpan of steelpan
  • maatbeker
  • Mes en snijplank

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 350 g pastinaken geraspt
  • 350 g wortelen geraspt
  • 2 eieren geklutst
  • 1,5 dl room
  • Paneermeel
  • Versgemalen nootmuskaat
  • Zout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in een grote koeken- of steelpan.
  • Fruit de uiringen en het uitgeperste knoflook in de boter tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de geraspte wortelen en pastinaken toe, bak ze enkele minuten en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet een ondiepe ovenschaal in en schep het groentemengsel erin.
  • Strijk de bovenkant van het groentemengsel glad.
  • Klop in een maatbeker de eieren los met de room, nootmuskaat, zout en peper.
  • Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal.
  • Bestrooi de gratin met paneermeel.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de gratin stevig aanvoelt en goudbruin van kleur is.

Notities

Serveertip:
Deze gratin is heerlijk als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of als onderdeel van een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij de romige smaken van de gratin.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Een heerlijke, romige snijbietsoep met een pittige touch van rode peper en een hartige bite door de blokjes belegen kaas. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el gehakte koriander vers of diepvries
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 dl groentebouillon
  • 100 gr belegen kaas eventueel 30+
  • 300 gr gesneden snijbietblad of spinazie panklaar
  • Citroensap
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
  • Snijd de snijbiet in kleinere stukken.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en rode peper kort aan.
  • Voeg de snijbiet toe en bak deze kort mee.
  • Doe de koriander, bouillon en een scheutje citroensap erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Schep de kaasblokjes vlak voor het serveren door de soep.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stuk brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Lekker met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Soep, Vlees, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje bosui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 klontje roomboter
  • 1 eetlepel havervlokken
  • 2 liter kippenbouillon
  • 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
  • ¼ liter slagroom
  • Geraspte extra oude kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Snufje geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
  • Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
  • Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige kabeljauwpuree

Romige kabeljauwpuree

Een zachte en romige puree van kabeljauw, perfect te combineren met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Saus, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.2 kg kabeljauwfilets
  • 1 citroen
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 1 ui
  • ½ liter olijfolie
  • 1 dl dikke room optioneel
  • 6 teentjes knoflook
  • Peper
  • 1 mespunt muskaat

Instructies

  • Week de kabeljauw een dag van tevoren in koud water en ververs het water regelmatig.
  • Snijd de vis in stukken en doe ze in een pan met ongezouten water.
  • Voeg de gehakte ui, tijm, laurierblad, kruidnagel en knoflook toe.
  • Breng aan de kook en haal de pan direct van het vuur.
  • Laat 10 minuten trekken.
  • Haal de vis uit de pan en stamp fijn met een vork of pureepers.
  • Roer er langzaam de hete olijfolie door, zoals bij mayonaise.
  • Voeg peper en muskaat toe en blijf roeren tot een gladde puree ontstaat.
  • Plaats op een warmwaterbad en meng er al roerend het citroensap en de room door.
  • Serveer direct met gekookte aardappelen.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn zoals een Muscadet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Princessebonen in romige citroensaus

Princessebonen in romige citroensaus

Licht gekookte prinsessenbonen overgoten met een romige citroensaus, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg extra-fijne prinsessenbonen
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel gehakte peterselie
  • 2 eierdooiers
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • Zout
  • Peper

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g

Dutch Love Cocktail

Dutch Love Cocktail

Een exotische en fruitige cocktail vol passie en pit met rode wodka, Passoa en rum. Perfect voor speciale momenten!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Cocktails
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Valentijnsdag
Servings: 1
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • cocktailshaker
  • Hoog glas
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 50 ml rode wodka
  • 25 ml Passoa
  • 25 ml Amaretto
  • 25 ml rum
  • Sinaasappelsap naar smaak
  • IJsblokjes

Instructies

  • Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
  • Voeg de rode wodka, Passoa, Amaretto en rum toe.
  • Schud krachtig totdat de ingrediënten goed gemengd en gekoeld zijn.
  • Vul een hoog glas met ijsblokjes.
  • Schenk de cocktail uit de shaker in het glas.
  • Vul het glas verder met sinaasappelsap.
  • Roer kort door en garneer eventueel met een schijfje sinaasappel of een kers.

Notities

Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig, deze cocktail is perfect op zichzelf.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Romige aardappelflensjes, gebakken tot goudbruin en geserveerd met knapperige rauwe ham voor een smaakvol bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter voor het bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
  • Laat 1 uur afkoelen.
  • Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot een stevig flensjesbeslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm).
  • Bak de rauwe ham in 1/2 eetlepel boter knapperig.
  • Strooi de ham over de flensjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze aardappelflensjes met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die perfect passen bij de romigheid van de flensjes en de hartige ham.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 7g | Vet: 5g | Zout: 400g | Sugar: 2g

Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus

Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus

Geniet van een traditioneel Belgisch gerecht met dit malse kalkoengebraad à la Bobonne, geserveerd met romige ananassaus en krokante kroketten. Perfect voor een feestelijke maaltijd of een zondagse diner.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gourmet, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g maïzena
  • 1 grote doos ananas met sap
  • 1 kalkoengebraad
  • ¼ l room
  • Erwten naar smaak
  • Kroketten naar behoefte
  • Mosterd naar smaak
  • Wortelen naar smaak

Instructies

  • Wrijf het kalkoengebraad in met mosterd.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees aan.
  • Laat het vlees op een zacht vuurtje 20 minuten braden, draai het regelmatig om en overgiet met de saus.
  • Voeg de helft van het ananassap toe aan het vlees en laat het nog 30 minuten sudderen.
  • Klop in een kom de room, de rest van het ananassap en de helft van de maïzena lichtjes op.
  • Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat de saus al roerend doorkoken zonder het vlees.
  • Voeg eventueel extra maïzena toe om de gewenste sausdikte te bereiken.
  • Verwarm het vlees kort terug in de saus zonder het te laten koken.
  • Serveer het kalkoengebraad met erwten, wortelen en kroketten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g