Paksoi met Karwij en Boter
Deze Oostenrijkse Weense paksoi met karwijzaad en boter is een verrassend bijgerecht voor elke maaltijd. Snel klaar, vol van smaak en heerlijk bij vleesgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gr. boter
- 1 gesnipperde ui
- 1½ dl. water
- 3 eetl. azijn
- 4 eetl. suiker
- 1 kg paksoi
- 1 theel. karwijzaad
- Zout
- Eventueel maizena
Laat de suiker caramelliseren (licht bruin branden) in een pan met dikke bodem.
Voeg de boter, ui, in stukjes gesneden paksoi, zout, karwijzaad en water toe.
Kook het geheel even door.
Voeg azijn toe en laat nog heel even koken.
Bind het teveel aan vocht met wat aangemaakte maizena
Serveertip:
Serveer deze Weense paksoi als bijgerecht bij gebraden vlees of vis. Het maakt een geweldig complement voor een rijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Fijne smaakmaker met prei en mosterd
Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 15 gr boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
- 250 gr prei schoongemaakt
- 3 eetl mosterd
- 4 eetl room
- ¾ liter bouillon
- Eierdooier losgeroerd
- Snufje foelie en/of nootmuskaat
- 2 theelepels mierikswortel geraspt
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
Snijd de prei in fijne reepjes.
Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
Breng alles aan de kook.
Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.
Serveertip:
Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Wortel-Pastinaak Gratin
Deze wortel-pastinaakgratin is een heerlijk, romig bijgerecht met een krokant korstje. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm of ovenschaal
Koekenpan of steelpan
maatbeker
Mes en snijplank
- 25 g boter
- 1 grote ui in ringen gesneden
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 350 g pastinaken geraspt
- 350 g wortelen geraspt
- 2 eieren geklutst
- 1,5 dl room
- Paneermeel
- Versgemalen nootmuskaat
- Zout
- Zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt de boter in een grote koeken- of steelpan.
Fruit de uiringen en het uitgeperste knoflook in de boter tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de geraspte wortelen en pastinaken toe, bak ze enkele minuten en breng op smaak met zout en peper.
Vet een ondiepe ovenschaal in en schep het groentemengsel erin.
Strijk de bovenkant van het groentemengsel glad.
Klop in een maatbeker de eieren los met de room, nootmuskaat, zout en peper.
Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal.
Bestrooi de gratin met paneermeel.
Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de gratin stevig aanvoelt en goudbruin van kleur is.
Serveertip:
Deze gratin is heerlijk als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of als onderdeel van een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij de romige smaken van de gratin.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Snijbietsoep met pittige kaasblokjes
Een heerlijke, romige snijbietsoep met een pittige touch van rode peper en een hartige bite door de blokjes belegen kaas. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 el gehakte koriander vers of diepvries
- 2 el olijfolie
- 1 rode Spaanse peper
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 dl groentebouillon
- 100 gr belegen kaas eventueel 30+
- 300 gr gesneden snijbietblad of spinazie panklaar
- Citroensap
- Zout en versgemalen peper
Pel en snipper de ui en knoflook.
Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
Snijd de snijbiet in kleinere stukken.
Verhit de olijfolie in een soeppan.
Fruit de ui, knoflook en rode peper kort aan.
Voeg de snijbiet toe en bak deze kort mee.
Doe de koriander, bouillon en een scheutje citroensap erbij.
Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Schep de kaasblokjes vlak voor het serveren door de soep.
Serveertip:
Serveer met een knapperig stuk brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Lekker met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Brandnetelroomsoep met Oude Kaas
Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje bosui
- 1 flinke teen knoflook
- 1 klontje roomboter
- 1 eetlepel havervlokken
- 2 liter kippenbouillon
- 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
- ¼ liter slagroom
- Geraspte extra oude kaas
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Snufje geraspte nootmuskaat
Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.
Serveertip:
Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Romige kabeljauwpuree
Een zachte en romige puree van kabeljauw, perfect te combineren met gekookte aardappelen.
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
maatbeker
Pureepers
- 1.2 kg kabeljauwfilets
- 1 citroen
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 bosje peterselie
- 1 ui
- ½ liter olijfolie
- 1 dl dikke room optioneel
- 6 teentjes knoflook
- Peper
- 1 mespunt muskaat
Week de kabeljauw een dag van tevoren in koud water en ververs het water regelmatig.
Snijd de vis in stukken en doe ze in een pan met ongezouten water.
Voeg de gehakte ui, tijm, laurierblad, kruidnagel en knoflook toe.
Breng aan de kook en haal de pan direct van het vuur.
Laat 10 minuten trekken.
Haal de vis uit de pan en stamp fijn met een vork of pureepers.
Roer er langzaam de hete olijfolie door, zoals bij mayonaise.
Voeg peper en muskaat toe en blijf roeren tot een gladde puree ontstaat.
Plaats op een warmwaterbad en meng er al roerend het citroensap en de room door.
Serveer direct met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn zoals een Muscadet.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Princessebonen in romige citroensaus
Licht gekookte prinsessenbonen overgoten met een romige citroensaus, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg extra-fijne prinsessenbonen
- 1 citroen
- 1 koffielepel gehakte peterselie
- 2 eierdooiers
- 30 g boter
- 30 g bloem
- Zout
- Peper
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Dutch Love Cocktail
Een exotische en fruitige cocktail vol passie en pit met rode wodka, Passoa en rum. Perfect voor speciale momenten!
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 1
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
cocktailshaker
Hoog glas
maatbeker
- 50 ml rode wodka
- 25 ml Passoa
- 25 ml Amaretto
- 25 ml rum
- Sinaasappelsap naar smaak
- IJsblokjes
Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
Voeg de rode wodka, Passoa, Amaretto en rum toe.
Schud krachtig totdat de ingrediënten goed gemengd en gekoeld zijn.
Vul een hoog glas met ijsblokjes.
Schenk de cocktail uit de shaker in het glas.
Vul het glas verder met sinaasappelsap.
Roer kort door en garneer eventueel met een schijfje sinaasappel of een kers.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig, deze cocktail is perfect op zichzelf.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham
Romige aardappelflensjes, gebakken tot goudbruin en geserveerd met knapperige rauwe ham voor een smaakvol bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g aardappelen geschild
- ¼ liter melk
- 2 eetlepels bloem
- Zout naar smaak
- 2 eieren
- 2 eiwitten
- 1 eetlepel crème fraîche
- Boter voor het bakken
- 50 g rauwe ham in reepjes
Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
Stamp de aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
Laat 1 uur afkoelen.
Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot een stevig flensjesbeslag.
Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm).
Bak de rauwe ham in 1/2 eetlepel boter knapperig.
Strooi de ham over de flensjes.
Wijnadvies
Serveer deze aardappelflensjes met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die perfect passen bij de romigheid van de flensjes en de hartige ham.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 7g | Vet: 5g | Zout: 400g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker
Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus
Geniet van een traditioneel Belgisch gerecht met dit malse kalkoengebraad à la Bobonne, geserveerd met romige ananassaus en krokante kroketten. Perfect voor een feestelijke maaltijd of een zondagse diner.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 50 g maïzena
- 1 grote doos ananas met sap
- 1 kalkoengebraad
- ¼ l room
- Erwten naar smaak
- Kroketten naar behoefte
- Mosterd naar smaak
- Wortelen naar smaak
Wrijf het kalkoengebraad in met mosterd.
Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees aan.
Laat het vlees op een zacht vuurtje 20 minuten braden, draai het regelmatig om en overgiet met de saus.
Voeg de helft van het ananassap toe aan het vlees en laat het nog 30 minuten sudderen.
Klop in een kom de room, de rest van het ananassap en de helft van de maïzena lichtjes op.
Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat de saus al roerend doorkoken zonder het vlees.
Voeg eventueel extra maïzena toe om de gewenste sausdikte te bereiken.
Verwarm het vlees kort terug in de saus zonder het te laten koken.
Serveer het kalkoengebraad met erwten, wortelen en kroketten.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / maatbeker