Gegratineerde Appelcompote met Krokante Amandelen
Een heerlijk warm nagerecht met zachte appelcompote, romige slagroom en een knapperige amandel-suikerlaag. Perfect om je maaltijd zoet af te sluiten!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 klein potje appelcompote
- ½ theelepel Silvo Kaneel Gemalen
- 1 dl slagroom
- 1 eetlepel geschaafde amandelen
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
Verwarm de oven voor op 225°C.
Roer de appelcompote en kaneel door elkaar in een mengkom.
Verdeel de appelcompote over twee kleine ovenschaaltjes.
Klop de slagroom half stijf en verdeel deze over de appelcompote.
Strooi de geschaafde amandelen en bruine basterdsuiker gelijkmatig over de slagroom.
Plaats de schaaltjes in de oven en verwarm ze gedurende ongeveer 10 minuten, tot de suiker is gesmolten en licht gekaramelliseerd.
Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de gegratineerde appelcompote met een bolletje vanille-ijs of een knapperig koekje voor extra textuur en smaak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een lichtgekoelde Riesling, past uitstekend bij dit warme nagerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Romige Eiersalade met Rookvlees en Augurk
Deze romige eiersalade met rookvlees en frisse augurk is een heerlijke combinatie van smaken. Perfect op toast, stokbrood of als bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 50 g rookvlees
- 2 augurken
- 1 sjalotje
- 2½ eetlepel mayonaise
- 1 theelepel Silvo Peterselie
- Silvo Witte Peper Gemalen naar smaak
Kook de eieren in ongeveer 9 minuten hard.
Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en hak ze fijn.
Snijd het rookvlees in dunne reepjes.
Snijd de augurken in kleine blokjes.
Pel het sjalotje en snijd het zeer fijn.
Doe de fijngehakte eieren, rookvlees, augurkjes, sjalotje, mayonaise en peterselie in een mengkom.
Schep alles goed door elkaar.
Breng de eiersalade op smaak met gemalen witte peper.
Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Serveertip:
Serveer deze eiersalade op knapperig stokbrood, toastjes of als vulling in een sandwich.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio sluit mooi aan bij de romige textuur en hartige smaken van de salade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Romige Bosvruchten Coupe
Een heerlijk romig dessert met frisse bosvruchten, romige yoghurt en een vleugje kaneel. Perfect om samen van te genieten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gemengde diepvries bosvruchten
- 2 bolletjes vanille-ijs
- 2 dl yoghurt
- ¼ theelepel Silvo Kaneel Gemalen
Laat de diepvries bosvruchten licht ontdooien.
Doe de bosvruchten, vanille-ijs, yoghurt en kaneel in een mengkom of keukenmachine.
Mix het geheel met een staafmixer of keukenmachine op de hoogste stand tot een romige drank.
Schenk de romige drank in een groot glas of een mooie glazen schaal.
Voeg twee rietjes toe en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze romige bosvruchtencoupe met een extra toefje slagroom en een paar verse muntblaadjes voor een feestelijke finishing touch.
Wijnadvies:
Een zoete, mousserende dessertwijn zoals een Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de romige en fruitige smaken van dit nagerecht.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas
Een heerlijke romige aardappel-courgettegratin met kruidenkaas, krokant gebakken in de oven – perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
lage ovenschaal
scherp mes
Mixer (optioneel)
- 800 g aardappelen
- Zout
- 1 courgette ± 350 g
- 1 el boter of margarine
- Witte peper
- 1½ tl Provençaalse kruiden
- 100 g geraspte oude kaas
- 150 g roomkaas met kruiden
- 1 dl volle melk
- ¼ tl knoflookpoeder
Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Kip uit de Römertopf met Gevulde Vulling en Wijnsaus
Sappige kip uit de Römertopf, gevuld met gekruid gehakt en omringd door paprika, champignons, ontbijtspek en een heerlijke witte wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 44 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 100 g champignons
- 250 g half-om-half gehakt
- 1 ei
- 1 el paneermeel
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- BBQ kruiden
- 1 kip ca. 1.200 g
- 1 tl paprikapoeder
- 4 plakjes ontbijtspek
- 1 glas witte wijn
Zet de Römertopf 15 minuten onder water om goed door te weken.
Snijd de rode, groene en gele paprika in kleine stukjes.
Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, een kwart van de stukjes paprika, peper, zout en nootmuskaat.
Wrijf de kip van binnen en buiten in met peper, zout, paprikapoeder en BBQ kruiden.
Vul de kip met het gehaktmengsel.
Plaats de kip in de Römertopf.
Verdeel de resterende paprika en champignons rondom de kip.
Bedek de kip met plakjes ontbijtspek.
Giet het glas witte wijn over de kip.
Sluit de Römertopf met de deksel.
Bereidingswijze:
Zet de Römertopf in een koude oven.
Stel de oven in op 250°C en laat de kip in 1,5 uur garen.
Controleer of de kip gaar is door in het dikste deel van de kip te prikken (het sap moet helder zijn).
Serveer met gekruide gebakken aardappeltjes, krieltjes of schijfjes aardappel en een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een volle, droge witte wijn zoals Chardonnay of Viognier.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Bonte Aardappelsalade met Yoghurt en Mosterd
Een frisse en kleurrijke aardappelsalade met een yoghurt-mosterddressing. Ideaal voor picknicks en zomerse barbecues!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gekookte aardappelen
- 3 hardgekookte eieren in partjes
- 500 g tomaten
- 3 zure augurken
- 1 bekertje yoghurt
- ¼ liter zure room
- 1 theelepel mosterd
- Wijnazijn
- Zout
- Peper
Snijd de gekookte aardappelen in plakjes.
Halveer de hardgekookte eieren en snijd ze in partjes.
Ontdoe de tomaten van schil en pitjes, en snijd ze in partjes.
Snijd de augurken in stukjes.
Meng in een grote kom de aardappelen, eieren, tomaten en augurken voorzichtig door elkaar.
Voeg de yoghurt, zure room en mosterd toe.
Breng op smaak met wijnazijn, zout en peper.
Laat de salade minstens 30 minuten intrekken om de smaken goed te laten mengen.
Voeg eventueel een scheutje augurkenazijn toe als de salade te droog is.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past uitstekend bij deze frisse aardappelsalade.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus
Delicaat gefrituurde zwezerik, geserveerd met een rijke sjalottencompote en een verfijnde wortel-appelsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Voor de zwezerik:
- 1 kg zwezerik
- 1 wit van prei
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 blaadje laurier
- 2 takjes tijm
Voor het beslag:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruschetta kruiden
- IJswater
Voor de sjalottencompote:
- 1 kg sjalotten
- 100 g boter
- 1 dl witte wijn
- Zout peper en suiker naar smaak
Voor de saus:
- 2 wortelen
- 4 granny smith appels
- 2 dl room
- Gembersiroop naar smaak
Voor de garnering:
- Plakjes gember
- Takjes kervel
Zwezerik:
Spoel de zwezerik in koud water.
Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine stukjes (brunoise).
Breng 1 liter koud water met groenten, laurier en tijm aan de kook.
Voeg de zwezerik toe en pocheer 20 minuten.
Spoel de zwezerik koud, pel deze en laat opstijven in de koeling.
Beslag:
Meng bloem, zetmeel, zout en bruschetta kruiden.
Voeg ijswater toe en roer tot een glad beslag.
Koel bewaren.
Sjalottencompote:
Schil de sjalotten en snijd in vieren.
Smelt boter en fruit de sjalotten aan.
Voeg witte wijn toe, breng aan de kook en laat op laag vuur garen.
Laat overtollig vocht verdampen en breng op smaak met zout, peper en suiker.
Saus:
Schil wortelen en snijd in stukken van 2 cm.
Kook wortelen in gezouten water gaar.
Voeg geschilde en gesneden appels toe en kook 5 minuten mee.
Laat uitlekken, pureer wortelen en appels en verwerk met room tot een sausdikte.
Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
Zwezerik:
Snijd de zwezerik in 16 plakken, zout licht en wentel door bloem.
Haal door het beslag en frituur goudbruin.
Dresseren:
Leg een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
Plaats de gefrituurde zwezerik erop.
Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
Lepel de saus rondom.
Wijnadvies:
Een medium droge witte wijn zoals een Viognier of een Pinot Gris past perfect bij de delicate smaak van de zwezerik en de rijke sjalottencompote.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Barigoule van Zomergroenten met Verse Kruiden
Een kleurrijk zomers groentegerecht met artisjokken, asperges en paddenstoelen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 12 blaadjes basilicum
- 150 g paddenstoelen bijv. melkzwam of shiitake
- 1 takje bonenkruid
- 1 takje tijm
- 24 blanke asperges
- 3 teentjes knoflook
- 4 jonge wortels
- 8 baby-artisjokken
- 8 eetlepels droge witte wijn
- 8 eetlepels olijfolie
- 8 lente-uitjes alleen witte gedeelte, 8 cm
- 8 kleine witte uitjes
- Het sap van een halve citroen
- Peper
- Zout
Voorbereiding:
Schil de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren en snijd de puntjes af.
Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week ze in water met citroensap.
Schil de asperges, verwijder de houterige delen en snijd ze in stukken.
Pel de witte uitjes en lente-uitjes, gebruik 8 cm van het witte gedeelte.
Maak de paddenstoelen schoon.
Bereiding:
Verwarm een scheut olijfolie in een pan.
Voeg de in plakjes gesneden wortels en witte uitjes toe.
Bruin de uitjes op laag vuur.
Pers twee teentjes knoflook en voeg dit samen met de tijm, bonenkruid en een snufje zout toe aan de pan.
Dek af en laat 15 minuten sudderen.
Meng in een kom 3 eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum tot een smeuïg mengsel.
Doe de artisjokken en lente-uitjes in de pan met wortels en witte uitjes.
Laat 10 minuten sudderen op laag vuur.
Voeg de asperges toe en kook alles nog 10 minuten.
Bak de paddenstoelen op hoog vuur in een beetje olijfolie.
Kruid met peper en zout.
Laat uitlekken.
Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddenstoelen toe.
Afwerking:
Meng het stoofvocht met het basilicum-knoflookmengsel en kruid de saus.
Verdeel de groenten over vier warme borden.
Giet de saus over de groenten en versier met verse kruiden.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Gegrilde Griet met Ragout van Groene Asperges
Een verfijnde amuse met gegrilde grietfilet en een romige aspergeragout.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 16 amuse-porties
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 16 x 60 g victoriabaarsfilet
- 2 bossen groene asperges
- 40 g boter
- 1 sjalotje
- 60 g bloem
- 1 takje kervel
- Citroensap
- Olijfolie
- Room
- Peper
- Zout
Voorbereiding:
Snijd de grietfilet in 16 porties van 60 g.
Besprenkel de vis met citroensap, olijfolie, zout en peper.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Ragout:
Schil de groene asperges en snijd de kopjes af op 3 cm lengte.
Snijd de rest van de asperges in stukken van 1 cm.
Kook de asperges net gaar in gezouten kokend water.
Snipper de sjalot fijn.
Smelt de boter in een kleine pan en fruit de sjalot zonder te kleuren.
Voeg de bloem toe en maak een roux.
Laat 1 minuut op laag vuur garen.
Voeg al roerend met een garde 500 ml aspergevocht toe en kook tot een gladde saus.
Voeg de aspergestukken en room toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerken:
Verwarm de aspergepunten.
Verwarm de ragout zachtjes door.
Grill de grietfilet in een zeer hete grillpan tot deze net gaar is.
Dresseren:
Schep een lepel aspergeragout op elk bordje.
Leg hierop een stuk gegrilde griet.
Garneer met aspergepunten en een takje kervel.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante Franse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5
Tongrolletjes met Hollandaisesaus en Limoengarnituur
Verfijnde tongrolletjes gevuld met zalmmousse, geserveerd met een rijke Hollandaisesaus en een frisse garnering van limoen en bieslook.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie
plasticfolie
Voor de zalmmousse:
- 100 g zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 dl slagroom
- Zout en peper naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 g boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- Cayennepeper naar smaak
Voorbereiden:
Zet een diepvries mengkom koud.
Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor.
Voeg de slagroom, zout en peper toe en meng goed.
Zet de zalmmousse in de koelkast om op te stijven.
Tongrolletjes maken:
Sla de tongfilets voorzichtig tussen plasticfolie platter.
Smeer een dunne laag zalmmousse over de filets en rol ze vanaf de dunne kant losjes op.
Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker en bewaar afgedekt in de koelkast.
Koken:
Breng de visbouillon, witte wijn en sjalot aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten zachtjes gaar worden.
Hollandaisesaus maken:
Smelt de boter in de oven op 100°C.
Schep het melkachtige gedeelte uit de gesmolten boter.
Houd de gesmolten boter au bain-marie vloeibaar.
Klop de eidooiers au bain-marie tot een dikke massa.
Voeg water, citroensap en cayennepeper toe en blijf kloppen totdat het mengsel bleker en romiger wordt.
Voeg al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe.
De saus is klaar als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerken:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus eromheen.
Serveer met broccoli- en wortelpuree, en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een elegante Chardonnay, die de romige Hollandaisesaus perfect aanvult.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 800g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 5