Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer

Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer

Een verfijnde blauwkaasterrine met de subtiele smaak van rode ui en komkommer. De combinatie van romige kaas en frisse ingrediënten maakt dit gerecht perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd29 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 cl rode porto
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel agar-agar
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 cl arachideolie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 150 g blauwschimmelkaas
  • 75 g halfvolle verse kaas
  • 1 rode ui
  • ½ komkommer
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop de room stijf en zet opzij.
  • Vet een kleine cakevorm in met arachideolie.
  • Snipper de rode ui en fruit deze in een beetje arachideolie in een koekenpan.
  • Voeg de helft van de rode porto toe en laat kort koken.
  • Haal van het vuur.
  • Was de komkommer, snijd deze in plakjes en breng ze met de helft van het citroensap aan de kook in een bodempje water.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Pureer de gefruite ui met het vocht, de komkommer en de blauwschimmelkaas in een kom.
  • Breng de rest van het citroensap en de rode porto samen met wat water en de agar-agar aan de kook.
  • Roer tot de agar-agar volledig is opgelost.
  • Haal van het vuur en meng dit mengsel door de kaasmassa.
  • Voeg de stijf geslagen room, de verse kaas en de helft van de bieslook toe aan het kaasmengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het mengsel in de ingevette cakevorm, strijk het glad en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer met de overgebleven bieslook en serveer in plakken.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokant brood of crackers.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur en pittige smaak van de blauwkaasterrine.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas

Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas

Deze knapperige bladerdeeghapjes met ui en kaas zijn de perfecte snack of borrelhapje voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg voor 4 pakketjes
  • 1 ui
  • 50 g belegen kaas
  • Peper
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de ui heel fijn en hak de kaas in kleine stukjes.
  • Meng het eigeel met het eiwit in een kom.
  • Snijd het bladerdeeg in vieren, zodat je 4 vierkantjes krijgt.
  • Leg op elk vierkantje bladerdeeg wat fijngehakte ui en stukjes kaas.
  • Bestrooi de vulling met een beetje zwarte peper naar smaak.
  • Vouw de punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze stevig tegen elkaar aan om kleine pakketjes te vormen.
  • Besmeer de bovenkant van de pakketjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met extra kaas.
  • Plaats de bladerdeegpakketjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de hapjes even afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bladerdeeghapjes met een frisse salade of dip naar keuze.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de hartige smaken van de ui en kaas.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 4g | Sugar: 3g

Romig bitterkoekjesijs met peer en chocolade

Romig bitterkoekjesijs met peer en chocolade

Een romig dessert met de unieke smaak van bitterkoekjes, sappige peer en een vleugje chocolade.
Bereidingstijd20 minuten
opstijven in de vriezer1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • mes
  • Lege ijsdoos

Ingrediënten

  • 500 ml roomijs
  • 5 bitterkoekjes
  • ½ sinaasappel
  • Snufje kaneel
  • 8 halve peren uit blik
  • Chocoladesaus uit een flesje

Instructies

  • Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes.
  • Pers het sap van de halve sinaasappel.
  • Laat de bitterkoekjes 15 minuten weken in het sinaasappelsap.
  • Meng de geweekte bitterkoekjes en het sap met een snufje kaneel door het roomijs.
  • Schep het mengsel in een lege ijsdoos en strijk het glad.
  • Laat het ijs minstens 1 uur opstijven in de vriezer.
  • Snijd voor elk bord twee perenhelften doormidden.
  • Snijd plakken van het bitterkoekjesijs en leg op elk bord een plak.
  • Leg twee stukken peer tegen of over beide zijden van de plak ijs.
  • Giet de chocoladesaus zigzaggend over de plak, zodat er een mooi strepenpatroon ontstaat.

Notities

Serveertip:
Serveer met een sprankeltje sinaasappelrasp als extra garnering.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti past perfect bij de frisse, zoete smaken van dit nagerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
  • 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
  • Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
  • Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
  • Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
  • Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Snel Gegaarde Bietjes uit de Magnetron

Snel Gegaarde Bietjes uit de Magnetron

Met deze snelle magnetronmethode bereid je smaakvolle bietjes in slechts enkele minuten. Perfect als eenvoudig en gezond bijgerecht!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Magnetron koken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Magnetronbestendige schaal met deksel
  • Schaaf of rasp,
  • mes

Ingrediënten

  • 500 g gekookte bietjes
  • 10 g boter
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Kruidnagelpoeder naar smaak

Instructies

  • Was, schil en schaaf de bietjes.
  • Smelt de boter in een magnetronbestendige schaal gedurende 30 seconden op HOOG (100%).
  • Voeg de fijngesneden ui toe en verwarm deze in de magnetron gedurende 3 minuten op HOOG (100%) tot de ui glazig is.
  • Roer de geschaafde bietjes, azijn, suiker en kruidnagelpoeder door de ui en meng goed.
  • Plaats een deksel op de schaal en verwarm het geheel gedurende 5 minuten op HOOG (100%).
  • Als alternatief kunnen rauwe bieten ook in de magnetron worden gekookt: was de bieten, snijd de bovenkant eraf en plaats ze met 1 eetlepel water in een afgedekte magnetronbestendige schaal.
  • Kook ze gedurende 15 minuten op HOOG (100%) en laat ze vervolgens 5 minuten nagaren.
  • Serveer direct als smaakvol bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer de bietjes met een beetje verse peterselie of een scheutje balsamicoazijn voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de zoete en aardse tonen van de bietjes.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Frisse Bietensalade met Zalm en Paksoi

Frisse Bietensalade met Zalm en Paksoi

Deze frisse bietensalade combineert de zoete smaak van rode bietjes met knapperige paksoi en zachte zalm. Een kleurrijke en smaakvolle salade!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stronkjes paksoi alleen de groene bladeren
  • 4 rode bietjes gekookt en fijngesneden
  • 4 rode uien fijngesneden
  • 300 g zalm in reepjes
  • Wijnazijn naar smaak, maar niet te weinig

Instructies

  • Was de paksoi en gebruik alleen de groene bladeren.
  • Snijd ze grof en meng met een beetje wijnazijn.
  • Snijd de rode bietjes en rode uien fijn en meng ze samen met wat extra wijnazijn in een aparte kom.
  • Snijd de zalm in dunne reepjes.
  • Leg de paksoi in een grote schaal en verdeel het mengsel van bietjes en rode ui erover.
  • Plaats de reepjes zalm bovenop en dek de schaal af.
  • Laat de salade minstens 15 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Serveer gekoeld en geniet van deze kleurrijke en smaakvolle bietensalade!

Notities

Serveertip:
Garneer de salade met wat verse dille of een handje geroosterde noten voor extra smaak en bite.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze bietensalade. De lichte zuren en fruitige tonen vullen de smaken van de zalm en bietjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g

Verfrissend Bieten-Mandarijnensap met Mierikswortel

Verfrissend Bieten-Mandarijnensap met Mierikswortel

Dit frisse bieten-mandarijnensap is een gezonde dorstlesser met een verrassende twist van rucola en mierikswortel. Een boost voor je energie!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Sapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 ongekookte bieten elk ongeveer 200 g
  • 2 middelgrote winterwortels
  • 6 grote mandarijnen of 2 perssinaasappels
  • 4 blaadjes rucola fijngehakt
  • Geraspte mierikswortel naar smaak

Instructies

  • Boen de bieten en de wortels schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Gebruik een sapcentrifuge om het sap uit de bieten en wortels te persen.
  • Pers het sap uit de mandarijnen of sinaasappels met een citruspers.
  • Snijd de rucola heel fijn.
  • Schenk het groentesap samen met het mandarijnensap in twee glazen en roer er naar smaak wat geraspte mierikswortel door.
  • Garneer met fijngesneden rucola en zet een roerstokje in elk glas.
  • Serveer direct en geniet van deze gezonde en verfrissende drank!

Notities

Serveertip:
Serveer met een schijfje sinaasappel op de rand van het glas voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Niet van toepassing

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g

Frisse Bieslookmayonaise

Frisse Bieslookmayonaise

Een romige en frisse bieslookmayonaise die perfect past bij tal van gerechten.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje bieslook
  • 200 ml mayonaise
  • 100 ml crème fraîche
  • Een paar druppels citroensap
  • Peper

Instructies

  • Was de bieslook grondig onder koud stromend water en laat deze goed drogen.
  • Snijd de bieslook fijn met een scherp mes.
  • Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Breng het mengsel op smaak met enkele druppels citroensap en peper naar wens.
  • Voeg de fijngesneden bieslook toe en roer goed door tot de bieslook gelijkmatig verdeeld is.
  • Serveer de bieslookmayonaise als bijgerecht bij vis, vlees, groenten of als dipsaus.

Notities

Heerlijk bij gegrilde vis, gebakken aardappeltjes of als frisse dip voor rauwkost.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige en frisse smaak van deze bieslookmayonaise.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 1g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g

Smeuïge Bierworstjes met Champignons en Tomaat

Smeuïge Bierworstjes met Champignons en Tomaat

Deze bierworstjes worden langzaam gegaard in een rijke saus van dubbelbier, champignons en cherrytomaatjes. Heerlijk als borrelhapje of hoofdgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 saucijzenworstjes
  • 250 g champignons hele of gehalveerde
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 flesje dubbelbier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ dl room
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de saucijzen rondom bruin.
  • Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en fijngehakte knoflook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en bak het geheel 5 minuten mee.
  • Blus af met het dubbelbier en laat het geheel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Roer vlak voor het serveren de room door de saus en laat nog 2 minuten mee verwarmen.
  • Serveer de bierworstjes met de saus en geniet ervan als borrelhapje of met aardappelpuree als hoofdgerecht.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig stokbrood of een romige aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de hartige smaak van de worstjes, maar een Belgisch dubbelbier blijft de perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g

Romige Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Romige Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Deze romige pompoen-biersoep met een vleugje Karmeliet Tripel en gerookte ham is een hartverwarmend gerecht met een diepe, kruidige smaak. Perfect voor koude dagen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen geschild en in blokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij fijngesneden

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook, bleekselderij (houd 2 eetlepels apart) en pompoenblokjes toe en roerbak deze 3 minuten.
  • Zet het vuur lager, giet de bouillon erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg kerriepoeder, peper en zout toe en pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Giet de soep terug in de pan en voeg de helft tot driekwart van het bier toe.
  • Verwarm de soep nog 5 minuten zonder te laten koken.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham erdoor en laat nog even op laag vuur doorwarmen.
  • Serveer de soep in voorverwarmde soepkommen en garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij.
  • Lekker met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel.

Notities

Serveertip:
Voeg geroosterde pompoenpitten of dunne ringetjes bleekselderij toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze soep, maar de beste combinatie blijft een goed gekoeld glas Karmeliet Tripel.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g