Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 pakje Conimex Mix voor Babi Ketjap
  • Conimex Wok Olie
  • 400 g varkensvleesreepjes naturel of vervang door tofu voor een veganistische versie
  • 600 g Chinese kool
  • 1 ui
  • 1 pakje Conimex Wok Noedels
  • 2 theelepels Conimex Sambal Brandal
  • 5 eetlepels bladselderij grofgehakt

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel fijn.
  • Schil de sinaasappel, verdeel in partjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Meng de marinademix (uit het pakje) met 4 eetlepels olie en de geraspte sinaasappelschil.
  • Voeg de vleesreepjes toe (of tofu) en marineer gedurende 5 minuten.
  • Snijd de Chinese kool in kleine stukken.
  • Pel en snijd de ui fijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het gemarineerde vlees (of tofu) gedurende 5 minuten.
  • Roer de sausmix en 300 ml koud water erdoor.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen een wok.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de ui met de Chinese kool gedurende 5 minuten.
  • Schep de noedels, de sambal en de helft van de bladselderij erdoor en wok nog 2 minuten.
  • Schep de noedels in kommen of diepe borden, verdeel de babi ketjap erover en bestrooi met de rest van de bladselderij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Aziatische smaken en de varkensvleesreepjes. Voor een veganistische versie, overweeg een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 25g | Vet: 19g | Zout: 2.4g | Sugar: 8g

Portugese Cataplana met Mosselen

Portugese Cataplana met Mosselen

Dit gerecht is heerlijk met vers brood en een frisse salade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in halve ringen
  • 100 g chorizo in blokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g, uitgelekt
  • 2 kg panklare mosselen
  • 1 dikke plak ham 100 g, in blokjes
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de basis:

  • Verhit de olijfolie in een mosselpan of braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de uien en chorizo toe en bak deze ongeveer 5 minuten zachtjes tot de uien glazig zijn en de chorizo zijn vet begint los te laten.

Toevoegen van specerijen en tomaten:

  • Voeg de paprikapoeder en uitgelekte tomatenblokjes toe aan de pan.
  • Laat het geheel nog 3 minuten zachtjes bakken, totdat het meeste vocht is verdampt.

Voorbereiden van de mosselen:

  • Spoel de mosselen grondig onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwijder kapotte mosselen en openstaande mosselen die niet sluiten na een tik tegen het aanrecht.

Samenstellen van het gerecht:

  • Voeg de ham en de helft van de peterselie toe aan het uimengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de mosselen in de pan en schep wat van het uimengsel erover.

Garen van de mosselen:

  • Doe de deksel op de pan en laat de mosselen op zacht vuur in 8-10 minuten gaar worden.
  • Schud de pan af en toe om de mosselen gelijkmatig te laten garen.

Serveren:

  • Serveer de mosselen in de pan, bestrooid met de resterende peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze Cataplana met mosselen past een frisse en droge witte wijn zoals een Vinho Verde of een Albariño uitstekend. De lichte en citrusachtige smaken van deze wijnen complementeren de zoute en pittige tonen van het gerecht perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 24g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Deze hartige wafels met gerookte zalm, spinazie en zachtgekookt ei vormen een verfijnde lunch of brunch met romige en frisse smaken.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 562kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bakje dille
  • 1 citroen schoongeboend
  • 1 el olijfolie
  • 200 g crème fraîche
  • 20 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g gerookte zalm
  • 400 g volle kwark
  • 600 g spinazie
  • 8 eieren
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm het wafelijzer voor.
  • Klop 4 eieren los in een grote kom met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel zout boven de kom en meng tot een glad beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter.
  • Verdeel de helft van het beslag over het wafelijzer en bak in 6 minuten goudbruin.
  • Herhaal met de rest van het beslag.
  • Kook de overige 4 eieren in 6 minuten zacht.
  • Laat schrikken onder koud water en pel ze.
  • Verhit olie in een koekenpan en roerbak de spinazie in delen tot geslonken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden of schaal.
  • Smeer er crème fraîche op.
  • Verdeel de spinazie en gerookte zalm over de wafels.
  • Leg op elke wafel een zachtgekookt ei.
  • Bestrooi met peper, zout en resterende dille.
  • Serveer met citroenpartjes.

Notities

Serveertip:
Serveer op een houten plank met extra citroenpartjes en verse dille voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc met citrus en groene tonen past perfect bij dit gerecht en brengt balans in de romigheid van ei en crème fraîche.

Nutrition

Calories: 562kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 33g | Vet: 36g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Avocadosalade met gepocheerd ei

Avocadosalade met gepocheerd ei

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 353kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
  • 1 komkommer
  • 2 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 tl chilipeper vlokken optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de dressing:

  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Meng het rasp en 1 eetlepel citroensap met de olijfolie.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.

Voorbereiden van de salade:

  • Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schaaf lange linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en verdeel ze samen met de avocado en de dressing over de sla.

Pocheren van de eieren:

  • Breng een laag van ongeveer 5 cm water in een hapjespan tot net tegen de kook aan (niet laten koken).
  • Voeg de azijn toe aan het water.
  • Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
  • Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en pocheer ongeveer 3 minuten of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Neem het ei met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces voor de overige eieren.

Samenstellen van de salade:

  • Leg op elk bord een gepocheerd ei bovenop de salade.
  • Bestrooi eventueel met zout en chiliflakes naar smaak.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze frisse avocadosalade met gepocheerd ei past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uitstekend. De frisse zuren en fruitige aroma's van deze wijnen complementeren de romigheid van de avocado en de subtiele smaak van het gepocheerde ei perfect.

Nutrition

Calories: 353kcal

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Kuikentjes uit het ei met bieslookpannenkoek en roerei

Deze vrolijke kuikens uit het ei zijn perfect voor de paaslunch. Luchtige bieslookpannenkoek met zacht roerei, versierd als schattige kuikentjes.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Kinderkoken, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 268kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kleine winterpeen
  • 1 mespunt zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 4 takjes dille
  • 6 eieren
  • 8 krenten
  • 10 g bieslook
  • 150 g bloem
  • 250 ml halfvolle melk + 2 el extra

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn.
  • Zeef de bloem en het zout boven een kom.
  • Voeg 1 ei en de helft van de melk toe, klop met een garde tot een glad beslag.
  • Roer de rest van de melk en bieslook erdoor.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie.
  • Schenk ¼ van het beslag in de pan en draai rond zodat een ei-vorm ontstaat.
  • Bak 2 minuten, keer om en bak nog 1 minuut.
  • Herhaal voor de overige 3 pannenkoeken.
  • Leg de pannenkoeken op elkaar en snijd gekarteld door.
  • Houd warm onder een deksel.
  • Klop de resterende eieren los met 2 el melk.
  • Verhit boter in dezelfde pan, voeg het ei toe en roerbak tot het gestold is.
  • Breng op smaak.
  • Leg de gekartelde pannenkoeken op de borden als gebroken eieren.
  • Schep het roerei ertussen als kuikentjes.
  • Snijd snavels van de wortel, gebruik krenten voor ogen en dille als kuif.
  • Serveer direct.

Notities

How-to-tip
Maak een ei-vorm van aluminiumfolie.
Leg in de pan en giet het beslag hierin.
Zodra het ei iets stolt, verwijder je de folie.
Serveertip:
Serveer deze kuikentjes op een kleurrijk bordje met wat extra wortelreepjes of komkommer voor een vrolijke paaslunch.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig bij dit vrolijke gerecht — serveer liever met versgeperst sinaasappelsap of een glas melk voor de kleintjes.

Nutrition

Calories: 268kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade

Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 447kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelschijfjes
  • 350 g kipfilet in blokjes
  • ½ eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 blikjes tonijn op olie ca. 160 g per blikje
  • 1 komkommer
  • 125 ml suikervrije zure room
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 bosuitjes in ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes

Instructies

  • Kook de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn.
  • Bestrooi de kipblokjes met Provençaalse kruiden, zout en peper.
  • Verhit 3 eetlepels van de olie uit de tonijnblikjes in een braadpan en bak de kipblokjes in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Schil de komkommer en snijd deze in plakjes.
  • Meng in een grote kom de komkommerplakjes met 2 eetlepels suikervrije zure room, 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes, 1 gesneden bosuitje, zout en peper.
  • Giet de tonijn af en meng deze met de kappertjes, de rest van de bosuitjes en de resterende suikervrije zure room door de kipblokjes.
  • Verwarm het mengsel nog 2 minuten door.
  • Verdeel de aardappelschijfjes en het kip-tonijnmengsel over de borden en schep de komkommersalade ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 447kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 21g | Zout: 1.1g | Sugar: 0g

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 200 g peultjes
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte palingfilet
  • 100 ml yogonaise
  • 1 komkommer in plakjes
  • ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
  • 25 g verse bieslook fijngeknipt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
  • Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
  • Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
  • Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
  • Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
  • Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
  • Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
  • Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Kruidenbouillon met Fijne Omeletreepjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Ei, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ eetlepel gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 worteltjes
  • 30 g verse peterselie
  • 12½ g verse bieslook
  • 2 takjes tijm
  • 380 ml vleesfond zonder toegevoegde suikers
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 tablet kruidenbouillon zonder toegevoegde suikers
  • ½ eetlepel citroensap

Instructies

Voorbereiding Omelet:

  • Klop in een kom het ei los met de Parmezaanse kaas, melk, zout en peper.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Giet het eiermengsel in de pan en laat het uitvloeien tot een dunne omelet.
  • Bak deze in ongeveer 3 minuten gaar, halverwege keren.
  • Rol de omelet op, laat afkoelen en snijd in dunne reepjes.

Bereiding Bouillon:

  • Schil en snijd de worteltjes in piepkleine blokjes.
  • Hak de peterselie, bieslook en tijm fijn.
  • Breng in een pan 400 ml water aan de kook samen met de vleesfond en witte wijn.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer tot deze is opgelost.
  • Voeg de wortelblokjes toe en kook ongeveer 1 minuut.
  • Roer de gehakte kruiden erdoor en warm nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Breng de bouillon op smaak met citroensap, zout en peper.

Serveren:

  • Verdeel de omeletreepjes over vier diepe borden.
  • Schenk de hete bouillon erover en serveer direct.

Notities

Serveer met soepstengels voor extra crunch. Voor een vegetarische variant kan de vleesfond vervangen worden door groentefond.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past uitstekend bij deze lichte kruidenbouillon.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 witte vloerkadetten afbakbrood
  • 1 rode paprika
  • 2 Groninger metworsten
  • 100 g Goudse belegen kaas stukje
  • 6 eetlepels slasaus
  • Gemalen kruidnagel
  • 30 g boter of margarine
  • 100 g botersla

Instructies

Voorverwarmen en Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Leg de vloerkadetten op een rooster en bak ze in het midden van de oven gedurende 3 minuten af.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.

Voorbereiden van de Salade:

  • Was en maak de paprika schoon.
  • Snijd de paprika, metworst en Goudse kaas in dobbelstenen.
  • Meng in een kom de slasaus met de blokjes paprika, metworst en kaas.
  • Breng de salade op smaak met een mespunt gemalen kruidnagel.

Samenstellen van de Broodjes:

  • Snijd de vloerkadetten open en besmeer ze met boter.
  • Beleg de onderste helft van de broodjes met botersla.
  • Schep de metworst-kaas salade op de sla en leg de bovenste helft van het broodje erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige broodjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Tropische Groenterijstschotel met Cashewnoten

Tropische Groenterijstschotel met Cashewnoten

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 575kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 300 g basmatirijst
  • 3 eetlepels Indiase currypasta
  • 2 tomaten in partjes
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 50 g blanke rozijnen
  • 150 g ongezouten cashewnoten grofgehakt
  • 500 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei toe en fruit deze 5 minuten.
  • Voeg de laatste 2 minuten de rijst toe en bak deze mee.
  • Roer de currypasta door het prei-rijstmengsel.
  • Voeg 500 ml water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de tomatenpartjes, bevroren tuinerwten en rozijnen toe aan de rijst en warm nog 5 minuten mee.
  • Rooster ondertussen de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenterijstschotel over vier borden en bestrooi met de geroosterde cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een verfrissende Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een lichte en frisse smaak die goed samengaat met de kruidige en zoete elementen van de rijstschotel.

Nutrition

Calories: 575kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g