Pittige Gehaktballetjes met Kokos-Limoensaus
Ninh Toa
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
mes
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 ei
- Zout en peper naar smaak
- 750 gram gehakt
- 3 bladeren ijsbergsla
- Voor de saus:
- 2 el fijngehakte pinda's
- 1 fijngehakt rood pepertje
- 2 el koriander
- 1 el fijngehakte gemberwortel
- Sap van 2 limoenen
- 165 ml kokosmelk
Hak de lente-uitjes, knoflook en gemberwortel fijn.
Meng in een grote kom het gehakt met het ei, de gehakte lente-uitjes, knoflook, gemberwortel, zout en peper.
Vorm van het gehaktmengsel balletjes van ongeveer 4 cm doorsnede en steek elk balletje apart aan een satéstokje.
Rooster de gehaktballetjes ongeveer 15 tot 20 minuten op een grill of barbecue, draai ze regelmatig zodat ze rondom gaar worden.
Meng intussen de ingrediënten voor de saus: fijngehakte pinda's, rood pepertje, koriander, gemberwortel, limoensap en kokosmelk.
Omwikkel de gare gehaktballetjes met een reepje ijsbergsla en rijg ze opnieuw aan een stokje.
Serveer de gehaktballetjes met de pittige kokos-limoensaus.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Aromatische Kruidenboter met Dragon
(plus koeltijd)15 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 3 el zeer fijngehakte verse dragon
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 tl citroensap
Meng in een kom de roomboter met de fijngehakte dragon, zout, peper en citroensap.
Gebruik een vork of garde om alles goed te vermengen tot een gladde massa.
Leg een stuk folie op een werkoppervlak en schep de boter in het midden.
Vorm de boter met behulp van de folie tot een strakke rol.
Wikkel de boterrol stevig in de folie en bewaar deze in de koelkast totdat de boter stevig is, ongeveer 1 uur.
Snijd de boterrol vlak voor het serveren in dunne plakjes.
Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de delicate smaak van deze kruidenboter met dragon.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 0g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Kippenboutjes met Verfrissende Perziksalsa
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de marinade:
- 2 el sojasaus glutenvrij
- 2 el droge sherry
- 2 el olie
- 1 limoen schil fijn geraspt, sap uitgeperst
- 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
- 1 teentje knoflook uitgeperst
Voor de perziksalsa:
- ½ verse groene peper
- 15 gram verse koriander
- 1 sjalotje
- 1 klein teentje knoflook
- 2 ½ cm verse gemberwortel
- Sap van 2 limoenen
- 4 perziken in blokjes
- Zout en peper naar smaak
- 1 el olie
Meng in een kom de sojasaus, droge sherry, olie, limoenrasp, limoensap, Chinees vijfkruidenpoeder en uitgeperste knoflook tot een marinade.
Wrijf de drumsticks goed in met de marinade en laat ze 30 minuten marineren in de koelkast.
Verwarm de barbecue tot middelhoog vuur.
Grilleer de drumsticks op de barbecue gedurende 15-20 minuten, draai ze regelmatig en bestrijk met de overgebleven marinade voor extra smaak.
Voor de perziksalsa: Hak de groene peper, koriander, sjalot, knoflook en gember fijn.
Meng dit met de perzikblokjes, limoensap, olie, zout en peper in een kom.
Serveer de gegrilde drumsticks met de perziksalsa apart in een kom.
Magnetronoptie:
Prik het vel van de drumsticks hier en daar in met een vork.
Doe de drumsticks met de marinade in een magnetronschaal en verhit afgedekt gedurende 5 minuten op 525 Watt.
Grilleer de drumsticks daarna 5-10 minuten op de barbecue tot ze gaar zijn.
Wijnadvies
Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé past perfect bij deze gemarineerde kippenboutjes met perziksalsa.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Authentieke Salsa Mexicana
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 10 rijpe tomaten ontveld en in blokjes gesneden
- 5 fijngesneden jalapeñopepers uit een potje, zaadjes verwijderd
- 1 grote ui in stukjes gesneden
- 1 eetlepel fijngesneden koriander
- 2 geperste teentjes knoflook
- 2 eetlepels limoensap
- Zout naar smaak
Snijd de tomaten, jalapeñopepers, ui, en koriander met de hand in de gewenste grootte.
Gebruik hiervoor geen blender om de grove structuur te behouden.
Pers de knoflookteentjes en voeg deze samen met de gesneden ingrediënten toe aan een grote mengkom.
Voeg het limoensap toe en meng alles goed door elkaar.
Breng de salsa op smaak met zout en meng opnieuw.
Laat de salsa 10 minuten staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
Wijnadvies
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht bruisende rosé past goed bij de pittige en frisse smaken van de salsa Mexicana.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Biefstukjes 'Colorado' van de BBQ
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram biefstuk in dunne plakken van ca. 1 ½ cm
- 1 tl gemengde gedroogde kruiden tijm, oregano, rozemarijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 grote ui in ringen
Wrijf de biefstukplakken in met de gemengde gedroogde kruiden, zout en peper.
Verwarm de barbecue tot hoge temperatuur.
Leg de biefstukplakken en uiringen op de barbecue.
Bak de biefstukplakken aan beide zijden gedurende ongeveer 2 minuten tot ze bruin en medium gaar zijn.
Grill de uiringen tegelijkertijd tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Serveer de biefstukjes met een frisse salsa Mexicana voor een extra smaakdimensie.
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel past uitstekend bij deze gegrilde biefstukjes.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Mini Loempia's met Frisse Sla
Krokante mini-loempia's geserveerd met een frisse groentesalade. Een smaakvolle combinatie van warme en koude elementen, perfect als hapje of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Airfryer (optioneel)
Koekenpan (optioneel)
Lepel
mes
- 1 Chinese kool
- 1 komkommer
- 2 eetlepel s honing
- 2 eetlepel s olijfolie
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 100 gram taugé
- 2 eetlepel s tomatenketchup
- 200 gram haricots verts
- 16 mini loempia's
Kies altijd een vloeibaar vet en zorg dat je vet rond de 180 graden is.
Je kunt de loempia's ook in de airfryer of koekenpan bakken.
Schil de 1 komkommer, halveer deze en haal met een lepel het zaad eruit.
En snijd de komkommers in hoefijzers.
Maak de 1 rode paprika schoon door de kop en de kont er af te snijden.
Halveer de paprika en verwijder het zaad.
Snijd de paprika in lange repen.
Blancheer de 100 gram taugé en 200 gram haricots verts in ruim water en spoel de taugé koud.
Goed laten uitlekken.
Snijd de 1 Chinese kool door de helft en verwijder de buitenste bladeren.
Chinese kool is vrij zacht van structuur en smaak, waardoor het goed als salade te verwerken is.
Schil de 1 rode ui, en snijd grove halve ringen.
Meng de ingrediënten voor de sla luchtig door elkaar.
Maak de salade op smaak met fijngesneden 1 rode peper, 2 eetlepels honing en 2 eetlepels olijfolie.
Frituur de 16 mini loempia's snel en kort (kijk op de verpakking voor de bereiding).
Geniet van de salade met warme knapperige loempia's.
Voor een eventuele dip is 2 eetlepels tomatenketchup goed aan te raden.
Serveertip:
- Serveer deze salade eens met Chinese stokjes, gezellig en het geeft je gerecht een echte oosterse tint.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Oliebollen met rozijnen en abrikozen
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
mes
handmixer
schone theedoek
keukenpapier
- 100 g rozijnen
- 150 g gewelde abrikozen
- 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
- 500 g bloem
- 1 eetlepel(s) kaneel
- 1 tl zout
- 1 ei
- 5 dl lauwe melk
- zonnebloemolie
Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
Schep het beslag voorzichtig door.
Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
Serveer de oliebollen op een mooie schaal.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Lepelhapje met Gerookte Zalm en Forelmousse
Een verfijnd lepelhapje met gerookte zalm, gevuld met een romige mousse van gerookte forel, kruiden en een pittige twist van tabasco. Perfect voor een elegant diner.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
Lepeltjes voor serveren
mes
- 4 sneetjes gerookte zalm
- 100 g gerookte forel
- 2 eetlepels zure room
- 1 eetlepel bieslook fijngehakt
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- 1 koffielepel paprikapoeder
- Enkele druppels tabasco
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voorbereiding van de zalm:
Serveertip:
Serveer de amuse direct uit de koelkast om de vis en mousse fris te houden. Voeg een klein stukje citroen toe voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis past perfect bij de subtiele rokerige en romige smaken van dit hapje.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Lepelhapje met Gerookte Ham en Asperges
Een elegant lepelhapje met een nestje van gerookte ham, gevuld met een smeuïge vulling van asperges, ei en mosterd. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
Lepeltjes voor serveren
mes
vork
- 4 sneetjes gekookte ham
- 2 hardgekookte eieren
- 1 koffielepel mosterd
- 100 g asperges in stukjes van 2 cm gesneden
- 3 takjes peterselie fijngehakt
Snijd de sneetjes gekookte ham in de lengte in drie stroken, rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.
Plet de hardgekookte eieren fijn met een vork in een kom, voeg de mosterd toe en meng alles goed tot een egaal mengsel.
Voeg de aspergestukjes en de fijngehakte peterselie toe aan het eimengsel en meng dit grondig tot een gelijkmatige vulling.
Vul elk hamnestje voorzichtig met een kleine hoeveelheid van het asperge-eimengsel, zodat het nestje mooi gevuld is zonder over te lopen.
Serveer de hapjes direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Serveertip:
Serveer deze hapjes koud en garneer elk lepeltje met een extra takje peterselie voor een decoratieve finishing touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij de hartige smaken van de ham en asperges.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.4g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64
Fris Lepelhapje met Ham en Fetamix
Een verfijnd lepelhapje met gekookte ham, gevuld met een frisse mix van feta, tomaat en basilicum. Perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
Lepeltjes voor serveren
mes
- 4 sneetjes gekookte ham
- 2 tomaten gepeld en ontpit
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel basilicum fijngesnipperd
- 50 g fetakaas verkruimeld
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd de sneetjes gekookte ham in de lengte in drie stroken.
Rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.
Snijd de gepelde en ontpitte tomaten in kleine blokjes.
Meng de tomatenblokjes met de olijfolie, citroensap en verkruimelde fetakaas.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Meng de fijngesnipperde basilicum door het tomaten-fetamengsel.
Vul elk hamnestje voorzichtig met een kleine hoeveelheid van het mengsel.
Serveer de hapjes direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Serveertip:
Garneer de hapjes met een extra blaadje basilicum voor een frisse en decoratieve touch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo. Deze frisse wijnen passen perfect bij de smaken van feta en basilicum.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 64