Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng

Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng

Een heerlijke Indische twist op de klassieke hutspot, met tartaarballetjes, nasi goreng boemboe en een topping van seroendeng voor een extra smaakbeleving.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g tartaar
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 750 g aardappels geschild en in stukjes
  • 1 pakket panklare hutspotgroenten inh. 1 kg
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 zakje boemboe nasi goreng gedroogde nasigroente
  • 1 eetlepel boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Doe de tartaar in een kom.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven de tartaar.
  • Voeg de ketjap en sambal toe en meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van de tartaar 24 kleine balletjes en zet ze in de koelkast.
  • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en bewaar ze onder water.
  • Verwarm de pan voor.
  • Doe de hutspotgroenten, de aardappelen, de bouillontabletten en water in een pan, breng aan de kook en laat het ± 25 minuten koken.
  • Laat intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzingen op de verpakking weken.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in ± 4 minuten rondom bruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
  • Roer de geweekte boemboe nasi goreng door het bakvet in de koekenpan en bak dit ± 3 minuten zachtjes.
  • Giet het aardappelen-groentenmengsel af en stamp het door met een stamper.
  • Roer er de boemboe nasi goreng door en laat alles al roerend ± 2 minuten door en door warm worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met seroendeng (gebakken kokos met pinda's).

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Hutspot met Salami en Pittige Jus

Hutspot met Salami en Pittige Jus

Een hartige hutspot met goudsalami en een pittige jus van rode peper – een perfecte winterse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappels geschild en in 4 stukken gesneden
  • 1 kg schoongemaakte hutspotgroente
  • 1 goudsalami 250 g
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 16 g
  • 1 eetlepel ketchup

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in 4 stukken.
  • Zet de aardappelen en hutspotgroente op in een grote pan met een laagje water, breng het aan de kook en kook het geheel, half afgedekt, in ± 20 minuten gaar.
  • Verwijder het velletje van de salami en snijd het in blokjes.
  • Voeg de salami de laatste 4-5 minuten toe.
  • Maak intussen de peper schoon, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees heel fijn.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de peper zachtjes.
  • Voeg al roerend het juspoeder en 1/4 liter water toe.
  • Voeg de ketchup toe en laat de jus zachtjes koken.
  • Giet de hutspot af, stamp hem fijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de pittige jus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van deze hutspot en de pittige jus.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 7g

Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Een klassieke hutspot met mals klapstuk, gekookte aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een beetje mosterd voor de perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g klapstuk rundvlees
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ theelepel zout
  • 1 kg aardappels geschild
  • 8 uien gesneden in ringen
  • 8 winterwortelen gewassen
  • ¼ theelepel peper
  • 4 theelepels mosterd

Instructies

  • Kook het klapstuk in de groentebouillon voor minstens 1½ uur gaar (voeg indien nodig zout toe).
  • Laat het klapstuk wat afkoelen en snijd het in niet te dunne plakken.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Was de wortelen en kook ze samen met de uien in 30 minuten gaar.
  • Kook de aardappelen in ruim water in 20 minuten gaar.
  • Giet de wortelen, uien en aardappelen af, stamp ze door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Serveer de stamppot met de mosterd ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij het rijke klapstuk en de hartige stamppot.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Hutspot met Klapstuk en Winterwortelen

Hutspot met Klapstuk en Winterwortelen

Een klassieke hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, een perfect comfortfood gerecht voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg winterwortelen gewassen en gesneden in snippers
  • ½ kg aardappels geschild
  • 500 g klapstuk of 75 g boter of vet
  • 400 g ui gesneden
  • 10 g zout

Instructies

  • Was het vlees goed en zet het op met genoeg water zodat het onderstaat.
  • Voeg het zout toe en laat het geheel ± 1 uur zachtjes sudderen (niet hard koken).
  • Schil intussen de winterwortels, snijd ze in snippers en was ze goed.
  • Leg de aardappelen in de pan bij het vlees, voeg de uien hierop toe en leg de wortelen bovenop.
  • Laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven.
  • Na 5 minuten het vlees uit de pan halen.
  • Stamp de aardappelen, wortelen en uien fijn en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de hutspot met het vlees of zonder (bijzonder lekker met een klontje boter en een beetje water).

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van het klapstuk en de hutspot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

De klassieke Hollandse hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een royale portie versgemalen peper – een traditioneel gerecht voor 3 oktober.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g klapstuk
  • 750 g winterwortelen in plakjes gesneden
  • 250 g ui in ringen gesneden
  • 1 kg aardappels geschild en in vieren gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Laat het klapstuk in ± 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
  • Voeg de in plakjes gesneden wortelen en uien toe (door de uien eerst licht aan te fruiten wordt de smaak pittiger), en de in vieren gesneden aardappelen.
  • Doe er naar smaak wat zout bij en laat het geheel ¾ uur zachtjes stoven tot alles gaar is.
  • Roer de aardappelen en groenten goed door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe.
  • Snijd het vlees in plakken en leg deze bovenop de hutspot.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd witbrood dat is geweekt in bouillon, met wat appelmoes erop voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van de hutspot en het klapstuk.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Spek en Appels – Traditionele Stamppot

Hete Bliksem met Spek en Appels – Traditionele Stamppot

Een heerlijke stamppot met aardappels, appels en mager spek, een hartige maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg appels geschild en in stukken gesneden
  • 2 kg aardappels geschild en in stukken gesneden
  • 600 g mager spek in blokjes
  • Water naar behoefte
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was en schil de aardappelen en appels, snijd ze in stukken.
  • Zet de aardappelen, appels, spek en een beetje water in een pan en kook alles samen gaar.
  • Haal het spek uit de pan, stamp de aardappelen en appels door elkaar en breng het gerecht op smaak met zout.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van het spek en de zoetheid van de appels.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Een klassieke hete bliksem met een pittige gehaktsaus en een vleugje appel, gebakken tot goudbruin – de perfecte comfortfood maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 4 uien gesneden
  • 5 zure appels 4 in plakjes, 1 geraspt
  • 1 pakje aardappelpuree inh. 130 g
  • 2 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 2 theelepels gemalen peper
  • ¼ theelepel gemalen jeneverbessen
  • 3 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Bak ¾ deel van de uien 5 minuten zachtjes in 50 g boter.
  • Voeg de plakjes appel toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk en wat water volgens de aanwijzing op de verpakking, en roer er het ei en 25 g boter door.
  • Bak de rest van de uien 5 minuten zachtjes in 25 g boter, voeg het gehakt toe en bak het 10 minuten rul.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1½ dl water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het 5 minuten met het deksel op de pan stoven.
  • Roer de peperkorrels erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de gebakken ui met de plakjes appel, de geraspte appel, zout, peper en de jeneverbessen door de aardappelpuree.
  • Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
  • Strooi er paneermeel over en verdeel 15 g boter in vlokjes over de bovenkant.
  • Laat de stamppot in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een stevige, medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de hartige smaken van het gehakt en de appel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Een heerlijke variatie op de klassieke hete bliksem, met pittige chorizo, paprika en appels voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukjes
  • 3 goudrenetten geschild en in stukjes
  • 3 stevige appels zoals Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
  • 2 theelepels tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 paprika gesneden in reepjes
  • 200 g chorizo in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¼ dl melk

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng de aardappelen met de appels en de tijm in een pan met weinig water en zout aan de kook.
  • Kook ze 15 minuten zachtjes gaar.
  • Laat zoveel mogelijk vocht verdampen, maar pas op voor aanbranden.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes.
  • Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan zachtjes uit.
  • Voeg de paprika en ui toe aan de pan en bak ze ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Stamp de aardappelen grof en roer het geheel tot een smeuïge stamppot.
  • Roer er de olijfolie en eventueel een scheutje melk door en breng de hete bliksem op smaak met zout en peper.
  • Schep de hete bliksem op 4 warme borden en verdeel het chorizomengsel erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte, medium-bodied rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de zoetheid van de appels.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 14g

Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Een eenvoudige, hartige hete bliksem met aardappelen, zure appels en boter – het perfecte comfortfood voor de koudere maanden.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg geschilde gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
  • Zout naar smaak
  • kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
  • 100 g boter
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
  • Doe de aardappelen in de pan, leg de appelparten erop en breng het geheel weer aan de kook.
  • Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
  • Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
  • Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
  • Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten het kookvocht en de boter door.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de zure appels in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Hete Bliksem met Zoete en Zure Appels

Hete Bliksem met Zoete en Zure Appels

Deze traditionele hete bliksem, gemaakt van aardappelen en een combinatie van zoete en zure appels, is een heerlijk en verwarmend gerecht. Perfect geserveerd met gebakken rolpens of bloedworst.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • 750 g zoete appels
  • 1 kg zure appels
  • Water
  • Zout en peper naar smaak
  • 50-80 g boter

Instructies

  • Schil en was de aardappelen en appels.
  • Snijd de appels in vieren.
  • Breng de aardappelen en appels aan de kook in een pan met weinig water.
  • Zet het vuur laag en kook alles afgedekt gedurende ongeveer 25 minuten gaar.
  • Giet het kookvocht af en bewaar dit apart.
  • Stamp de aardappelen en appels door elkaar met een pureestamper.
  • Roer de boter door het mengsel en voeg, indien nodig, wat van het bewaarde kookvocht toe voor de juiste consistentie.
  • Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en zout.

Notities

Optioneel:

Serveer met gebakken rolpens of bloedworst voor een klassieke combinatie.
Wijnadvies:
Serveer deze hete bliksem met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer. De zuren en zoete tonen in de wijn passen perfect bij de appels en de hartige aardappelen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g