Caribische Geflambeerde Bananen

Caribische Geflambeerde Bananen

Een exotisch dessert met gekarameliseerde bananen, rum en een vleugje sinaasappel, geflambeerd voor extra smaak.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Martinique
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 bananen niet te rijp
  • 1 sinaasappel
  • 100 g rozijnen
  • 50 g boter
  • 100 ml rum
  • 1 kruidnagel
  • Poedersuiker

Instructies

  • Schil de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de bananen tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi met poedersuiker en voeg de rozijnen en kruidnagel toe.
  • Giet de rum over de bananen en verwarm enkele minuten.
  • Steek de rum voorzichtig aan en laat de alcohol verbranden.
  • Verwijder de kruidnagel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes past goed bij de gekarameliseerde bananen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Luchtige Aubergine Soufflé

Luchtige Aubergine Soufflé

Een lichte en luchtige aubergine soufflé met een romige bechamelsaus, perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aubergines
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 el gehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aubergines en snijd ze in stukken.
  • Blancheer ze 7-8 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken.
  • Hak de aubergines fijn en bak ze in 30 g gesmolten boter.
  • Voeg zout, peper en peterselie toe.
  • Bestrooi met bloem en meng goed.
  • Voeg koude melk toe, roer goed en breng langzaam aan de kook.
  • Laat 3-4 minuten sudderen.
  • Haal van het vuur en meng de eierdooiers erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het mengsel.
  • Vet een soufflévorm in en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, want een soufflé zakt snel in.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit lichte gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas, perfect voor een smaakvolle Italiaanse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg auEbergines
  • 500 g tomaten
  • 1 glas olijfolie
  • 1 glas paneermeel
  • 1 glas geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de aubergines en snijd ze in lange plakken.
  • Snijd de tomaten in dunne schijfjes.
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de geperste knoflook kort aan.
  • Bak de tomatenschijfjes 5 minuten per kant, haal ze uit de pan en zet apart.
  • Bak de aubergines in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Vet een ovenschaal in en leg afwisselend een laag aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas.
  • Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
  • Bestrooi met paneermeel en besprenkel met resterende olie.
  • Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Gevulde Ananas met Huisgemaakt Roomijs

Gevulde Ananas met Huisgemaakt Roomijs

Een tropisch dessert met verse ananas gevuld met romig zelfgemaakt vanille-ijs.
inclusief vriezen1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine ananassen
  • 500 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 5 eierdooiers
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Snijd de bovenkant van de ananassen af en haal het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en zet de lege ananas in de koelkast.
  • Verwarm de melk en slagroom tot lauwwarm.
  • Klop de eierdooiers met vanillesuiker en voeg langzaam de warme melk toe.
  • Verhit al roerend tot het mengsel indikt, maar laat het niet koken.
  • Laat afkoelen en giet in de ijsmachine.
  • Laat 1 uur draaien en zet daarna nog 1 uur in de vriezer.
  • Meng de ananasstukjes door het ijs en vul de ananassen ermee.

Notities

Serveertip:
Serveer op een bedje van ijsblokjes voor een verfrissend effect.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat past perfect bij de ananas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Een heerlijke luchtige abrikozenmousse met opgeklopt eierschuim en een zoete vanillesiroop. Perfect als zomers dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 2 dl water
  • 5 eiwitten
  • 150 g fijne suiker
  • 150 g suiker voor de siroop
  • 500 g abrikozen
  • Boter voor de bakvorm
  • Meel voor de bakvorm

Instructies

  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot stevige pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en blijf kloppen tot een glanzend schuim ontstaat.
  • Breng in een pan het water met de suiker en vanillesuiker aan de kook.
  • Was, halveer en ontpit de abrikozen.
  • Laat de abrikozen 5 minuten pocheren in de kokende siroop.
  • Haal de abrikozen met een schuimspaan uit de siroop en pureer ze.
  • Laat de abrikozenpuree afkoelen en meng voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Vet een bakvorm in met boter en bestuif met meel.
  • Giet het mengsel in de bakvorm.
  • Plaats de bakvorm in een bain-marie en bak in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 40 minuten.
  • Laat het dessert afkoelen en haal het uit de vorm.
  • Meng de abrikozenjam met de gezeefde siroop en bestrijk de mousse hiermee.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een takje munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een zoete Riesling past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Deze smaakvolle Amerikaanse zeeduivel wordt langzaam gegaard met spek, tomaten, sjalotten en een vleugje cognac. Heerlijk met krokant brood of aardappelen.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: America
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,3 kg zeeduivel
  • 6 sjalotten
  • 6 tomaten
  • 6 plakjes gezouten spek
  • 4 eetlepels cognac
  • 4 eetlepels olie
  • 3 dl witte wijn
  • 40 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Cayennepeper naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kruid de zeeduivel met peper en zout.
  • Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een cocotte en leg de vis erin.
  • Leg de spekplakjes schuin op de vis en plaats de cocotte met deksel in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Laat 20-25 minuten garen.
  • Pel en hak ondertussen de sjalotten en knoflook.
  • Verhit de resterende boter en olie in een pan en fruit de sjalotten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten toe, samen met de geplette knoflook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de cognac en witte wijn erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree, gehakte peterselie en cayennepeper erdoor.
  • Haal de spekplakjes van de vis en giet de saus over de zeeduivel.
  • Dek de cocotte af en laat nog 20-25 minuten op laag vuur stoven tot de vis gaar is.

Notities

Serveertip:
Serveer met gefrituurd brood, bladerdeegbloemetjes of aardappelen naar keuze.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Gewürztraminer of Tokay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Varkensrib met romige mosterdsaus

Varkensrib met romige mosterdsaus

Een heerlijk gerecht met sappige varkensribstukken in een romige en pittige mosterdsaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd of een diner met vrienden.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 varkensribstukken lage rib
  • 2 eetlepels sterke mosterd
  • 300 ml slagroom
  • 60 g boter
  • 30 g meel
  • 1 ei eidooier
  • 3 sjalotten fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwarm de boter in een grote pan en bak de varkensribstukken op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Verlaag het vuur en laat de ribstukken nog minstens 10 minuten zachtjes garen.
  • Houd ze warm.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de fijngehakte sjalotten op laag vuur tot ze glazig zijn.
  • Voeg de resterende boter toe, strooi het meel erover en roer goed door.
  • Laat het mengsel kort koken tot er geen klontjes meer zijn.
  • Giet de slagroom erbij en roer tot een gladde, dikke saus ontstaat.
  • Voeg de mosterd, zout, peper en een scheutje citroensap toe.
  • Roer goed door.
  • Haal de saus van het vuur en roer de eidooier erdoor om de saus extra romig te maken.
  • Proef en voeg eventueel extra kruiden toe.
  • Leg de varkensribstukken op een serveerschaal en giet de mosterdsaus erover.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met Engelse aardappelen, frietjes of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de romige en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 36g | Zout: 1.3g | Sugar: 1g

Varkensrib met groene kool en boterjus

Varkensrib met groene kool en boterjus

Een eenvoudig maar smaakvol gerecht met sappige varkensribstukken en gekruide groene kool, afgewerkt met een boterige jus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 varkensribstukken van de filet
  • 1 groene kool
  • 1 dl olie
  • 25 g boter
  • 1 glas water
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwijder de verwelkte bladeren van de groene kool en was de kool in azijnwater.
  • Blancheer de kool 10 minuten in kokend zoutwater.
  • Giet af en laat iets afkoelen.
  • Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stengels en nerven, en snijd de rest in dunne repen.
  • Verwarm de helft van de olie in een grote pan en stoof de kool op laag vuur, regelmatig roerend.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de varkensribstukken op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze op laag vuur nog 5 minuten per zijde garen.
  • Haal de kool uit de pan en leg deze op een serveerschaal.
  • Leg de varkensribstukken erbovenop.
  • Giet het braadvet uit de koekenpan en blus de pan met een glas water.
  • Schraap de aanbaksels los met een houten spatel en neem de pan van het vuur.
  • Roer de boter door de jus tot deze is gesmolten en giet de jus over de varkensribstukken.
  • Serveer met gekookte aardappelen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree voor een complete en smaakvolle maaltijd.
Wijnadvies:
Een pittige rode wijn zoals een Bourgogne past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Varkensham met porto-ananas saus

Varkensham met porto-ananas saus

Een sappige en feestelijke varkensham in een rijke porto-ananas saus, perfect voor een speciale maaltijd met familie en vrienden.
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkensham van 1 2 kg
  • ½ selderij in stukken gesneden
  • 2 worteltjes in stukken gesneden
  • 1 grote ui met kruidnagel erin geprikt
  • 1 kruidnagel
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • 250 ml porto
  • 12 schijven ananas uit blik sap behouden
  • Zout en peper

Instructies

  • Plaats de varkensham in een grote pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat en breng aan de kook.
  • Schuim het kookvocht af en voeg de selderij, worteltjes, ui met kruidnagel, het kruidenbosje, zout en peper toe.
  • Laat de ham ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes sudderen.
  • Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken.
  • Plaats de ham in een braadslee en overgiet met de porto en het sap van de ananas uit blik.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ham 40 minuten.
  • Draai de ham halverwege de baktijd om en overgiet regelmatig met de saus.
  • Haal het vlees uit de oven en houd warm.
  • Voeg de gehalveerde schijven ananas toe aan de braadslee en een beetje bouillon uit de pan.
  • Laat de saus nog even inkoken.
  • Snijd de varkensham in plakken en overgiet met de porto-ananas saus.
  • Leg de halve ananasringen rondom het vlees.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst en spinazie, of aardappelen uit de oven voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, likeurachtige wijn zoals een Rancio, of een zachte rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 14g

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Een kleurrijke en smaakvolle salade met witte en rode kool, aardappelen en appel, geserveerd met twee soorten mayonaisedressing.
Bereidingstijd30 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ witte kool
  • ½ rode kool
  • 400 g aardappelen
  • 1-2 appels
  • 8 eetlepels olie
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes peterselie
  • 2 uienringen
  • 1 bol mayonaise
  • 2 snufjes mierikswortel
  • 2 koffielepels tomatenconcentraat
  • 2 citroenen sap
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de witte en rode kool en snijd ze in fijne reepjes of rasp ze.
  • Meng de kool met de olie, azijn, laurierbladeren, peterselie en uienringen in een grote kom.
  • Laat minstens 2 uur marineren en roer af en toe door.
  • Kook de aardappelen met schil.
  • Pel ze en snijd ze in schijfjes.
  • Besprenkel de aardappelschijfjes met citroensap.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Besprenkel ook deze met citroensap.
  • Bereid de mayonaise en verdeel deze in twee delen.
  • Meng het tomatenconcentraat door het ene deel en de mierikswortel door het andere deel.
  • Laat de gemarineerde kool uitlekken.
  • Meng de witte kool met de aardappelen en de mayonaise met mierikswortel.
  • Meng de rode kool met de appel en de mayonaise met tomatenconcentraat.
  • Schep de witte en rode koolmengsels afwisselend in een schaal voor een kleurrijk effect.

Notities

Serveertip:
Garneer de salade met extra peterselie voor een frisse uitstraling en serveer als bijgerecht bij een hoofdgerecht of barbecue.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g