Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus
Verfijnde aspergetimbaaltjes met een romige aspergesaus. Een elegant lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 10
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Timbaaltjes:
- 350 gram aspergepuree
- 4 eidooiers
- 4 eieren
- 50 asperges
- ¾ liter slagroom
- Peper
- Zout
Timbaaltjes:
Schil de asperges en snijd de punten (8 cm) eraf.
Trek bouillon van de schillen en kook de stengels gaar.
Pureer de stengels en wrijf door een zeef (350 gram puree).
Meng de puree met slagroom, eieren en eidooiers.
Breng op smaak met zout en peper.
Vul beboterde timbaalvormpjes.
Dek af met folie en zet in een braadslee met water.
Bak 45 minuten op 150 °C.
Kook de aspergepunten in het kookvocht gaar.
Saus:
Kook visfumet, wijn, Noilly Prat en kruiden in tot een beetje over is.
Zeef de saus in een schone pan.
Voeg slagroom en aspergepuree toe en kook in tot sausdikte.
Breng op smaak met zout en peper.
Klop koude boter door de saus.
Serveren:
Stort de timbaaltjes op borden.
Giet saus over de timbaaltjes.
Garneer met aspergepunten en kervel.
Serveertip:
Serveer de aspergetimbaaltjes direct.
Wijnadvies:
- Pouilly-Fumé: Een Franse witte wijn met minerale tonen die goed past bij de asperges en visfumet.
- Sancerre: Een droge witte wijn met kruidige tonen die de smaken van de aspergesaus versterkt.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Lente Ossenhaas met Asperges en Kerrie
Malse ossenhaas met asperges en een romige kerriesaus. Een luxe lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 800 gram groene asperges
- 800 gram witte asperges
- 1 kg ossenhaas
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ bosje peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 dl room
- Peper versgemalen
- Zout
- 1 theelepel zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de witte asperges en verwijder de harde uiteinden van de groene asperges.
Kook de asperges in gezouten water beetgaar.
Giet af en houd warm.
Bestrooi de ossenhaas met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een braadslee en bak de ossenhaas rondom bruin.
Plaats de braadslee in de oven en bak de ossenhaas tot de gewenste gaarheid (ca.
15-20 minuten voor medium-rare).
Haal de ossenhaas uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie.
Giet het bakvet uit de braadslee in een sauspan.
Voeg de room en kerriepoeder toe en breng aan de kook.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de peterselie fijn en voeg toe aan de saus.
Snijd de ossenhaas in plakken en serveer met de asperges en kerriesaus.
Serveertip:
Serveer met krieltjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Rhône Asperges met Zwitserse Kaas
Een heerlijke ovenschotel met asperges en gesmolten Zwitserse kaas, geïnspireerd door de Rhône-vallei.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Was de asperges en snijd de harde onderkanten eraf.
Zet de asperges rechtop in een hoge pan en kook ze 15 minuten in water met zout of tot ze gaar zijn.
Laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukjes van ± 2 1/2 cm.
Beboter een ovenschaal en leg er een laag asperges in.
Bestrooi met zout, peper, geraspte kaas en klontjes boter en herhaal dit.
De bovenste laag moet uit kaas bestaan.
Bespikkel met klontjes boter en zet het gerecht in een voorverwarmde oven (190°C) tot de kaas bubbelt en lichtbruin wordt.
Serveer direct.
Serveertip:
- Serveer direct na het bakken.
- Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
- Fendant (Zwitserse witte wijn): Een frisse en fruitige witte wijn die goed past bij de asperges en kaas.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Asperge-Champignon Pizza
Lenteachtige pizza met groene asperges, champignons en mozzarella. Een heerlijke combinatie van smaken.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Pizza en Tomato deeg
- 1 teentje knoflook geperst
- 150 gram gemengde paddenstoelen
- 2 eetlepels basilicum fijngesneden
- 2 eetlepels groene pesto
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram groene asperges
- Mozzarella plakken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het pizzadeeg uit en bekleed een ingevette bakplaat.
Roer basilicum door de tomatensaus en bestrijk de deegbodem.
Snijd de asperges in stukken van 5 cm.
Verhit olijfolie en fruit de knoflook.
Roerbak de asperges 3 minuten en schep ze uit de pan.
Roerbak de champignons 2 minuten in de olie.
Verdeel de asperges en champignons over de pizzabodem.
Leg de plakken mozzarella op de pizza.
Bak de pizza 20 minuten in de oven.
Besprenkel de pizza met groene pesto.
Snijd de pizza in vierkanten.
Garneer elk vierkant met een basilicumblad.
Serveertip:
Serveer de pizza direct.
Wijnadvies:
- Pinot Grigio: Een frisse, droge witte wijn die goed past bij de asperges en champignons.
- Rosé wijn: Een lichte rosé complementeert de smaken van de pizza.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Asperge Spinazie Gratin
Romige aspergegratin met spinazie en kaas. Een heerlijk lentegerecht uit de oven.
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ kg asperges geschild
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- 2 dl melk
- 2 kg gewassen spinazie
- 20 gram boter
- 40 gram bloem
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Kook de asperges.
Bewaar 2 1/2 dl van het kookvocht en meng met de melk.
Maak een roux van de boter en de bloem en laat 3 minuten garen.
Roer beetje bij beetje het melkmengsel door de roux en laat 20 minuten zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het water eruit.
Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Roer de eidooiers en kaas door de saus.
Leg de asperges in een ovenschaal.
Schep de spinazie op de asperges.
Verdeel de saus over de spinazie.
Gratineer 25 minuten in het midden van de oven.
Serveertip:
Serveer de aspergegratin direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en spinazie.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de gratin complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Zeebaars met Venkelsalsa en Aioli
Delicate zeebaars met stevige aioli en frisse venkelsalsa. Een smaakvolle combinatie van subtiele en pittige smaken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 1 fijngehakte chilipeper
- 1 fijngehakte kleine rode ui
- 1 gehakt klein bosje verse peterselie
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel wijnazijn
- 1 venkelknol
- 2 gesneden tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels Hellmann's Real
- 4 zeebaars
- 1 gekneusde teen knoflook
- Peper
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Snijd de zeebaars aan beide kanten 3 keer lichtjes in.
Plaats de vissen in een braadslee en sprenkel olijfolie erover.
Breng op smaak met peper.
Zet de zeebaars 8-10 minuten in de oven.
Rasp de venkel zo fijn mogelijk.
Doe de venkel in een kom en voeg rode ui, tomaat, chilipeper, peterselie, olijfolie en azijn toe.
Breng op smaak met peper en meng.
Meng mayonaise, knoflook en mosterd in een kom.
Serveertip:
Serveer de zeebaars met venkelsalsa en aioli.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de zeebaars en venkel.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van de zeebaars complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Ski Vlaai met Kersen en Merengue
Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
spuitzak met spuitmond
taartrooster
vlaaivorm
Bodem:
- 1 ei
- 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
- 25 gram basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 3 gram zout
- 50 ml melk
- 75 gram boter
Merengue staafjes:
- 100 gram eiwit 3-4 eieren
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram suiker
Topping:
- 150 gram mascarpone
- 500 ml slagroom
- 70 gram poedersuiker
Vulling:
- 1 grote pot kersen
- 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
- 50 gram suiker
Merengue staafjes:
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.
Deeg voor de bodem:
Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.
Kersenvulling:
Doe de kersen met het sap in een steelpan.
Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.
Topping en afwerking:
Breek de merengue staven in stukjes.
Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
Bedek de vlaai met een laag slagroom.
Strooi de merengue staafjes over de vlaai.
Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
- Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
- Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Luxe Ossenhaas Gamba Burger
Malse ossenhaas met gamba's en knoflook, afgemaakt met cocktailsaus en limoen. Een luxe burger voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Kruid de ossenhaas met peper en zout.
Bak de ossenhaas in de margarine of olie aan beide kanten bruin.
Plaats de ossenhaas in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Verhit de ossenhaas tot een kerntemperatuur van 57 °C (meet met een vleesthermometer).
Haal de ossenhaas uit de oven en laat 10 minuten rusten.
Pel de gamba's en maak ze schoon.
Breng de gamba's op smaak met peper en eventueel zout.
Bak de gamba's in de margarine of olie met de knoflook.
Snijd de ossenhaas in plakjes.
Snijd de broodjes open.
Beleg de broodjes met sla, ossenhaas en gamba's.
Knijp limoensap over de burger.
Doe de cocktailsaus over de burger.
Serveertip:
Serveer de burger direct.
Wijnadvies:
Rosé wijn of een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Gemarineerde Ovenkip met Groenten
Malse ovenkip met een fenomenale marinade en geroosterde groenten. Perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd12 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bol knoflook doormidden gesneden
- 1 citroen het sap ervan
- 1 kip
- 100 ml honing
- 1 venkelknol in stukken gesneden
- 2 prei
- 20 gram currypoeder
- 20 gram gember geraspte verse
- 200 gram ui geraspte
- 250 ml droge witte wijn
- 3 chioggia bieten
- 3 jonge worteltjes
- 3 sinaasappelen het sap ervan
- 3 wortelen doormidden gesneden
- 4 verse tomaten
- 6 sjalotjes
- 20 kleine aardappels
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve de groenten en de kip.
Plaats de kip in een braadslee en wrijf in met de ingrediëntenmix.
Sluit de braadslee af met folie en marineer 12 uur.
Voeg de groenten toe aan de kip in de braadslee.
Voeg olijfolie, zout en peper toe.
Plaats de braadslee afgedekt met zilverfolie in een voorverwarmde oven (170 °C).
Verwijder het zilverfolie als de kip zacht is.
Giet de saus en groenten in een kom.
Plaats de braadslee met de kip terug in de oven (200 °C).
Braad de kip goudbruin.
Snijd de kip in stukken.
Serveer met Hellmann's Real mayonaise.
Serveertip:
Serveer de geroosterde kip met de geroosterde groenten en mayonaise.
Wijnadvies:
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van de kip en groenten complementeert.
- Chenin Blanc: Een droge witte wijn met fruitige en kruidige tonen die goed passen bij de marinade.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112
Aardappelgratin 2
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg vastkokende aardappels geschild
- 750 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 150 gram Gruyère geraspt
- Versgemalen peper
Kook de aardappels gedurende 15 minuten, giet ze af, laat ze uitdampen en snijd ze in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Meng de slagroom met de geraspte knoflook, 100 g van de Gruyère en breng op smaak met peper en zout.
Doe driekwart van de aardappelplakjes in een ovenschaal.
Schenk het roommengsel erover en schep voorzichtig om zodat alles goed gemengd is.
Leg de achtergehouden aardappelplakjes dakpansgewijs bovenop het mengsel en strooi de rest van de kaas eroverheen.
Dek af met aluminiumfolie als de gratin te donker dreigt te worden.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de aardappelgratin tot de aardappelen zacht zijn en de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Geniet van deze heerlijke aardappelgratin als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd!
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 112