Ovenschotel Kabeljauw in Folie met Groenten

Ovenschotel Kabeljauw in Folie met Groenten

Een heerlijke en gezonde kabeljauwfilet verpakt in folie met groenten en een smaakvolle marinade van sherry en sojasaus.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter voor invetten
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 2 bosuitjes in schuine ringetjes
  • ¼ paprika in reepjes
  • 50 g champignons in plakjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 eetlepels sojasaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bestrijk twee stukken aluminiumfolie met boter.
  • Leg de kabeljauwfilets met het vel naar beneden op de folie.
  • Verdeel de bosui, paprika en champignons over de kabeljauw.
  • Bestrooi de vis met zout en peper.
  • Besprenkel met sherry en vouw de folie losjes dicht, zodat er ruimte blijft voor de stoom.
  • Plaats de pakketjes in het midden van de oven en laat de vis in circa 10 minuten gaar worden.
  • Maak de pakketjes open en besprenkel de kabeljauw met sojasaus.

Notities

Serveertip:

Lekker met rijst en gekookte peultjes voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse Elzas Pinot Blanc past perfect bij dit lichte visgerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Knapperig Pistoletje met Romige Beenhamsalade

Knapperig Pistoletje met Romige Beenhamsalade

Een heerlijk knapperig pistoletje belegd met romige beenhamsalade, frisse rucola en tomaat. Perfect als snelle lunch of hartige snack!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch, Snack, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 voorgebakken pistoletjes
  • 125 gram beenhamsalade
  • 2 eetlepels mayohalf
  • 1 handje rucola
  • 1 tomaat in dunne plakjes
  • 1 eetlepel peterselie fijngeknipt

Instructies

  • Verwarm de oven en bak de pistoletjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de broodjes kort afkoelen en snijd ze doormidden.
  • Bestrijk beide helften dun met mayohalf.
  • Verdeel de rucola over de broodjes.
  • Schep de beenhamsalade erop en leg er plakjes tomaat overheen.
  • Bestrooi met fijngeknipte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of een glas versgeperste sinaasappelsap.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en romige smaken van dit broodje.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Een verrassende Mexicaanse ovenschotel met gehakt, ananas, banaan en ham. Een combinatie van hartig en zoet, afgebakken tot een heerlijke, knapperige ovenschotel.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram gehakt
  • 750 gram aardappelen
  • 4 schijven ananas
  • 3 plakjes ham in reepjes gesneden
  • 3 paprika’s
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 4 uien
  • 1 banaan
  • 1 zakje mix voor aardappelschotel
  • 100 gram geraspte kaas
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan zonder olie of boter.
  • Snijd de uien in ringen en fruit ze kort mee met het gehakt.
  • Snijd de paprika’s in stukjes en bak ze kort mee met het gehaktmengsel.
  • Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe en roer goed door.
  • Schil de aardappelen, kook ze beetgaar en snijd ze in schijfjes.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Schep het gehaktmengsel over de aardappelen.
  • Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de helft van de uiringen over het gehakt.
  • Bedek met de resterende aardappelschijfjes.
  • Leg de ananasplakken en de overgebleven uiringen erbovenop.
  • Bestrooi met paprikapoeder en verdeel de hamreepjes erover.
  • Giet de sausmix over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de ovenschotel 45 minuten in de oven tot een goudbruine korst ontstaat.
  • Serveer met een frisse ijsbergsalade.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade en een klodder crème fraîche of zure room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Tempranillo past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Kruidige Spaanse Patatas Bravas met Gandaham en Red Bull Saus

Kruidige Spaanse Patatas Bravas met Gandaham en Red Bull Saus

Geef je patatas bravas een verrassende twist met pittige kruiden, krokante gandaham en een unieke saus op basis van Red Bull! Perfect als borrelhapje of bijgerecht.
Bereidingstijd48 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de patatas bravas:

  • 500 gram aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels gehakte verse tijm
  • 400 gram gandaham

Voor de saus:

  • 3 eetlepels ketchup
  • 100 gram zure room
  • 1 dl Red Bull energiedrank
  • 1 handvol bieslook
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de aardappelen in vieren en doe ze in een kom.
  • Meng de aardappelen met het paprikapoeder, het chilipoeder, het zeezout, de tijm en de in fijne reepjes gesneden gandaham.
  • Leg de aardappelen in een ovenschaal en bak ze 40 minuten in de oven.
  • Schud ze af en toe op zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
  • Meng de ketchup, zure room en Red Bull in een kom tot een gladde saus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Serveer de patatas bravas warm met de Red Bull saus en bestrooi met fijngehakte bieslook.

Notities

Serveertip:
Serveer deze patatas bravas als tapasgerecht met een frisse salade en een glas Spaanse wijn.
Wijnadvies:
Een droge Spaanse witte wijn zoals Verdejo of Albariño past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Lasagne met Spinazie, Feta en Romige Yoghurt

Lasagne met Spinazie, Feta en Romige Yoghurt

Deze heerlijke vegetarische lasagne combineert romige feta en spinazie met een frisse yoghurtsaus en sappige tomaten. Een smaakvol en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 5
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Lasagne:

  • 450 g spinazie gekookt en uitgelekt
  • 1 snufje nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 ei
  • 200 g feta verkruimeld
  • 225 g lasagnebladen

Saus:

  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels Parmezaan geraspt
  • 3 tomaten in plakjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de spinazie met nootmuskaat, peper, zout, yoghurt, knoflook, eierdooier en verkruimelde feta.
  • Vet een ovenschaal in en leg om en om lagen spinaziemengsel en lasagnebladen.
  • Eindig met een laag lasagnebladen.
  • Meng de yoghurt met het losgeklopte ei en de helft van de Parmezaanse kaas.
  • Schenk de saus over de lasagne en bedek met plakjes tomaat.
  • Strooi de resterende kaas erover.
  • Bak de lasagne 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo past perfect bij deze lasagne.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Recept categorieën: Vis
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
  • zout
  • peper versgemalen
  • 20 gram boter voor het invetten
  • 1 theelepel tijm
  • 50 gram kruidenboter

Instructies

Bereiding:

  • Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
  • Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
  • Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
  • Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
  • Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
  • Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
  • Leg de pakketjes op de borden.

Notities

Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Deze romige Italiaanse ricottataart met verse kruiden is een heerlijke hartige traktatie. Perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of bij een borrelplank!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eieren
  • 750 g ricotta
  • eetlepel peterselie fijngehakt
  • eetlepel basilicum fijngehakt
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel salie
  • 1 theelepel tijm
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Beboter een springvorm en bestrooi met paneermeel.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Roer de ricotta, eierdooiers, kruiden, Parmezaanse kaas, zout en peper door elkaar in een mengkom.
  • Schep voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het ricottamengsel.
  • Giet het mengsel in de springvorm en strijk glad.
  • Bak de ricottataart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat kort afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en een scheutje extra vierge olijfolie.
Wijnadvies:
Een droge Italiaanse witte wijn zoals een Vermentino of een Pinot Grigio past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Knapperige Kaaskletskopjes

Knapperige Kaaskletskopjes

Heerlijke knapperige kaaskletskopjes, gemaakt van slechts één ingrediënt: Parmezaanse kaas. Perfect voor een borrel of als snack.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koek, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 koekjes
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schep platte bergjes van ongeveer 1 eetlepel Parmezaanse kaas op de bakplaat, met voldoende ruimte ertussen.
  • Bak de kaaskoekjes ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat de koekjes even afkoelen en verwijder ze voorzichtig van het bakpapier met een pannenkoekmes.

Notities

Serveertip:
Bestrooi de koekjes met gedroogde kruiden naar keuze, zoals basilicum, Italiaanse kruiden, rozemarijn of oregano voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze knapperige kaaskletskopjes passen uitstekend bij een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Prosecco.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 7g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Lauwwarme Zalmfilet met flinterdunne uiringen & komkommerreepjes

Lauwwarme Zalmfilet met flinterdunne uiringen & komkommerreepjes

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 zalm filets 30 gram per stuk
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • 3 eetlepel azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 eetlepel olijfolie
  • 1 bos(jes) kervel
  • zout
  • peper

Instructies

Kruidendressing:

  • Olijfolie en azijn, 1 theelepeltje scherpe mosterd, zout, peper en gehakte kervel bij elkaar doen en doorroeren.
  • Rode ui pellen en in super dunne ringen snijden.
  • Komkommer halveren en ook flinterdun snijden.
  • Niet de hele komkommer gebruiken, maar zelfde hoeveelheid als de rode ui.
  • Vermeng deze met elkaar en zet in de koeling.

De zalm:

  • Verhit de oven voor op 220 graden
  • Smeer de zalmfiletjes in met een beetje olijfolie vermengd met een paar druppeltjes citroensap.
  • Strooi nog wat witte peper uit de molen en zeezout uit de molen over de filets.
  • Plaats de zalmfiletjes op een bakplaat bedekt met siliconenpapier (bakpapier).
  • Plaats de zalm in de oven tot hij een beetje glazig oogt maar laat de zalm niet gaar worden (1 minuut)
  • Leg 3 zalmfilets op een bord; eventueel kan er wat sla onder, bijvoorbeeld raketsla of baby leaf.
  • Plaats een bergje ui-komkommermengsel op de filets.
  • Schep er tenslotte wat kruidendressing overheen.

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 1-2 uien
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 100 g geraspte kaas diverse soorten
  • 125 ml room
  • 400 g macaroni elleboogjes

Instructies

  • Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
  • Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
  • Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
  • Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
  • Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g