Luxe Zalm-Tarbot Parfait met Gerookte Zalm

Luxe Zalm-Tarbot Parfait met Gerookte Zalm

Een verfijnde zalm-tarbot parfait met lagen van verse en gerookte zalm, perfect als luxe voorgerecht voor feestelijke diners.
inclusief koeltijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram verse zalmfilet
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 3 dl slagroom
  • 250 gram dun gesneden gerookte zalm
  • 200 gram tarbotfilets of grietfilets
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 70°C.
  • Pureer de verse zalmfilet in een keukenmachine.
  • Voeg geleidelijk de eieren en eidooiers toe terwijl de machine draait.
  • Klop de slagroom stijf en spatel dit luchtig door het zalm-eimengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bekleed de parfaitvorm met dun gesneden gerookte zalm, laat aan de zijkanten overhangen.
  • Giet de helft van de zalmfarce in de vorm.
  • Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
  • Strooi de fijngehakte bieslook erover en giet de rest van de farce erbovenop.
  • Dek de vorm af met de overhangende gerookte zalm.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
  • Plaats de vorm in een braadslede gevuld met kokend water (au bain-marie).
  • Laat de parfait ongeveer 2 uur in de oven garen.
  • Laat de parfait afkoelen en zet hem in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Snijd de parfait in plakken en serveer gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer de parfait met een frisse salade van veldsla, een beetje citroendressing en krokant geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Pouilly-Fumé of een droge Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gram
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 6 eieren losgeklopt
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
  • 1 fijngeraspte ui
  • Peper en zout

Instructies

  • Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
  • Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
  • Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
  • Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
  • Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
  • Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
  • Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
  • Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gourmet Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el cognac
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 tl kervel fijngehakt
  • 1 tl verse dragon fijngehakt
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 deciliter visbouillon van tablet
  • 2 ½ deciliter slagroom
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • ½ prei in dunne ringen
  • ½ venkelknol in kleine reepjes
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
  • Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
  • Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Saus bereiden:
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
  • Groenten en Gamba's bereiden:
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
  • Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
  • Meng het gambamengsel door de saus.
  • Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
  • Afwerken:
  • Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
  • Bedek met de bovenste helften en serveer direct.

Notities

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 125 g griesmeel
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eieren losgeklopt
  • 55 g boter + extra voor garnering
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  • Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
  • Roer alles goed door.
  • Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
  • Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
  • Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Verfrissende Versie van Geconfijte Kerstomaatjes:

Verfrissende Versie van Geconfijte Kerstomaatjes:

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bakjes kerstomaten
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Snufje zeezout
  • 1 dl extra vierge olijfolie

Instructies

Voorbereiding:

  • Halveer de kerstomaten en knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit.
  • Laat de tomaten omgekeerd uitlekken op een rooster.

Bereiding:

  • Meng in een kom de balsamicoazijn met een snufje zeezout door de olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Plaats de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
  • Giet het oliemengsel gelijkmatig over de tomaten.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en verwarm de tomaten gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Draai de tomaten om en laat ze nog eens 10-20 minuten in de oven staan totdat ze zacht zijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g

Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Pastina con Vico
Deze verfijnde bladerdeeg vijgentaartjes met peer en een vleugje vanille zijn een elegante afsluiter van elke maaltijd. Perfect voor een feestelijk dessert!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes, ontdooid
  • 2 rijpe peren geschild, klokhuis verwijderd
  • 40 g boter
  • ½ vanillestokje
  • 10 anijszaadjes fijngewreven
  • Poedersuiker voor garnering
  • 4 verse vijgen ongeschild

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het bladerdeeg dun uit tot een lap van 32 x 42 cm.
  • Prik het deeg in en bak het in het midden van de oven in ± 12-16 minuten goudbruin.
  • Laat het bladerdeeg afkoelen en steek er 12 rondjes uit (doorsnede 10 cm).
  • Snijd de peren in dunne plakjes.
  • Bak de vijgen in 20 g boter met het opengesneden vanillestokje gedurende ± 2 minuten.
  • Bak in de rest van de boter de peer met het anijszaad gedurende ± 2 minuten.
  • Laat beide mengsels afkoelen.
  • Maak 4 stapeltjes van een deegrondje, vijg, deegrondje, peer, deegrondje.
  • Bestrooi met poedersuiker.
  • Serveer eventueel met een puree van frambozen of aardbeien (200 g fruit pureren, zeven en mengen met 1 eetlepel citroensap en 1 ½ eetlepel poedersuiker).

Notities

Varieer met andere vruchten zoals mango, perzik, kakifruit, appel of banaan.
Serveertip:
Serveer de vijgentaartjes lauwwarm met een bolletje vanille-ijs en een scheutje frambozensaus voor een extra luxe presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Italiaanse Vin Santo voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Gemarineerd Wild Zwijn met Rode Wijnsaus

Gemarineerd Wild Zwijn met Rode Wijnsaus

Een feestelijk gerecht van wild zwijn met een rijke rode wijnsaus, ideaal voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 kg wild zwijn bout of lendestuk
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 uien in ringen
  • 2 wortelen in plakjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 fles rode wijn
  • Bouquet garni laurierblad, tijm, peterselie gebonden in bleekselderij
  • 2 sneetjes roggebrood zonder korst
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad het wild zwijn op hoog vuur aan alle kanten goudbruin.
  • Voeg de cognac, uien, wortelen, zout en peper toe.
  • Bak de groenten op laag vuur zacht zonder te laten verkleuren, terwijl je regelmatig roert.
  • Meng de bloem door het mengsel en laat kort kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en schenk genoeg rode wijn erbij zodat het vlees net onderstaat.
  • Voeg het bouquet garni toe en breng aan de kook.
  • Dek de pan af en plaats deze in de oven.
  • Laat het vlees 2 1/2 uur braden.
  • Week ondertussen het roggebrood in de rode wijnazijn.
  • Na het braden, knijp het roggebrood uit en roer dit door het kookvocht voor een gebonden saus.
  • Laat het vlees afgedekt in de oven nog 30 minuten braden.
  • Laat het vlees 15 minuten rusten, snijd in dikke plakken en zeef de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer dit gemarineerde wild zwijn met rode kool en laat je gasten genieten van dit overheerlijke gerecht!
Wijnadvies:
Kies een volle rode wijn zoals een Bourgogne of een Shiraz om de rijke smaken van dit wildgerecht te versterken.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Deze feestelijke reerugfilet, gewikkeld in ontbijtspek en met een kruidige korst, wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout en peper naar smaak
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt.
  • Meng madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper door het champignonmengsel en laat afkoelen.
  • Leg de ontbijtspekplakjes iets overlappend op een werkvlak.
  • Verdeel het kruidenmengsel over het ontbijtspek en leg de reerugfilet erop.
  • Rol de reerugfilet stevig in het ontbijtspek en zet vast met keukentouw.
  • Laat het vlees ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm olie in een koekenpan en voeg de resterende boter toe.
  • Bak de reerugfilet aan elke kant ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Voeg rode wijn en kalfsfond toe aan de pan en laat dit tot de helft inkoken.
  • Roer de rode bessengelei en slagroom erdoor en laat de saus verder indikken.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer per persoon twee plakken met de saus.
  • Garneer met verse kruiden.

Notities

Serveertip:
Serveer deze reerugfilet met aardappelpuree, seizoensgroenten zoals spruitjes of geroosterde wortelen, en een glas volle rode wijn.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Franse Bordeaux of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 38g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Kleurrijke Groentelasagne met Verse Tomatensaus

Kleurrijke Groentelasagne met Verse Tomatensaus

Deze kleurrijke groentelasagne zit boordevol verse groenten, romige mozzarella en een rijke zelfgemaakte tomatensaus. Een feest voor de zintuigen en perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Rechthoekige grote ovenschaal
  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1,5 kg rijpe tomaten in blokjes (zonder zaadjes en vocht)
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Peper & zout naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 paprika's
  • 500 g mozzarella
  • 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit een pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaan

Instructies

Bereiden van de tomatensaus:

  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de tomaten, knoflook, oregano en één bosje basilicum toe.
  • Laat 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Zeef de saus en kook verder in tot ongeveer 5 dl.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
  • Laat afkoelen.

Voorbereiden van de groenten:

  • Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik, bestrijk met olie en bestrooi met zout en peper.
  • Stoom ze 30 minuten in de oven.
  • Snijd de courgettes in plakken van 3 mm dik en stoom ze 20 minuten in de oven.
  • Rooster de paprika's, verwijder de schil en snijd ze in vieren.
  • Laat afkoelen.

Opbouw van de lasagne:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, dan 1/3 van de lasagnevellen, aubergine, basilicum en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal dit 2 keer, waarbij je de courgette (1e keer) en paprika (2e keer) gebruikt.
  • Eindig met een laag tomatensaus.

Bereiden van de lasagne:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagne 45 minuten in de oven tot deze gaar en goudbruin is.

Serveren:

  • Snijd de lasagne in brede repen.
  • Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de lasagne met een frisse rucolasalade en een glas Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti of Montepulciano.
Wijnadvies:
Een middelzware rode wijn zoals een Chianti Classico of een Montepulciano d'Abruzzo past perfect bij deze rijke en hartige lasagne.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g