Geroosterde Groenteschotel met Kruidige Quinoa
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 3
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 200 gram quinoa
- 400 ml groentebouillon
- 2 rode paprika's in blokjes gesneden
- 1 courgette in plakjes gesneden
- 1 aubergine in blokjes gesneden
- 1 rode ui in partjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse kruiden bijv. peterselie ter garnering
Verwarm de oven voor op 200°C.
Spoel de quinoa af onder koud water en kook het vervolgens volgens de instructies op de verpakking in groentebouillon.
Leg de gesneden groenten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, komijnpoeder, knoflook, zout en peper naar smaak.
Hussel alles goed door elkaar.
Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht en licht gebruind zijn.
Meng de geroosterde groenten door de gekookte quinoa.
Garneer met verse kruiden en serveer warm.
Wijnadvies:
Deze geroosterde groenteschotel met kruidige quinoa gaat goed samen met een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus
Deze sappige geroosterde kalkoen met een rijke groentesaus en vegetarische vulling is een feestelijk gerecht, perfect voor Kerst of Thanksgiving. Serveer met cranberrysaus en bijgerechten naar keuze voor een onvergetelijke maaltijd!
(inclusief bereiding en rusttijd)5 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 kalkoen geen baby
- 1 bos wortelen grof gesneden
- 1 knolselderij grof gesneden
- 3 grote uien grof gesneden
- 1 bakje champignons grof gesneden
- 1 liter kippenbouillon
- 1 glas witte wijn
- Maïzena om in te dikken
- Boter om in te smeren
- Peper naar smaak
- Heel veel zout
- Paprikapoeder naar smaak
Leg de kalkoen gedurende 4-5 uur in een pan met water, ruim gezouten, zodat de kalkoen zich vol water zuigt en malser wordt.
Spoel de kalkoen schoon en bind de poten en vleugels vast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vul de kalkoen met een derde van de grof gesneden wortelen, uien, champignons en knolselderij.
Leg de rest van de groenten op de bakplaat en zet de kalkoen erop.
Smeer de bovenkant van de kalkoen in met boter en herhaal dit elke keer dat hij gedraaid wordt tijdens het bakken.
Bak de kalkoen 45 minuten met de buik naar boven.
Draai hem 90 graden en bak de zijkant 15 minuten.
Draai hem 180 graden en bak de andere kant 15 minuten.
Draai de kalkoen met de borst naar boven en bak nog 45 minuten.
Haal de groenten van de bakplaat en doe ze in een pan.
Voeg de kippenbouillon en witte wijn toe en breng aan de kook.
Verdik de saus met maïzena en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Serveer de kalkoen met de groentesaus en bijgerechten naar keuze.
Serveer de kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree, rode kool, zoete aardappelen en
appelmoes
Wijnadvies
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de rijke smaken van de kalkoen en saus te complementeren.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 60g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Eendentaart met Kervelroom
Deze eendentaart met romige kervelsaus is een verfijnd gerecht dat perfect past bij feestelijke gelegenheden zoals kerst of oud en nieuw.
Servings: 4 personen
Calories: 510kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 gr eendenborst
- 100 gr eendenlever
- 150 gr aardappelen
- 20 gr boter
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper naar smaak
- 300 gr bladerdeeg 6-7 plakjes, diepvries
- 1 eidooier losgeklopt
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels fijngehakte kervel
Snijd de eendenborst en lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
Schil de aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten.
Snijd ze vervolgens in plakjes van 3 mm dik.
Bak in boter de sjalotjes gedurende 5 minuten.
Voeg cognac toe en bak kort mee.
Voeg het vlees, de lever en de aardappelen toe.
Breng op smaak met zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek 2 ronde lappen uit (doorsnede 18 cm en 24 cm).
Leg de grote deeglap op een vochtige bakplaat, schep de vulling erop en laat de rand vrij.
Bestrijk de randen met water en bedek met de kleinere deeglap.
Druk de randen goed aan en bestrijk het deeg met eidooier.
Teken met een mesje een cirkel (doorsnede 12 cm) op de bovenkant van de taart als deksel en bak de taart 30-40 minuten in de oven.
Verwarm de slagroom en roer de kervel erdoor.
Snijd het deksel los en schenk de kervelroom in de taart.
Bak nog 10 minuten met het deksel erop.
Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.
Wijnadvies:
Deze rijke eendentaart gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 24g | Vet: 32g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Hartige Groentecake met Paprika en Champignons
Pastina con Verdura , Een kleurrijke en smakelijke cake, ideaal als bijgerecht of tijdens een picknick.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 50 gr champignons in blokjes
- 50 gr groene paprika
- 50 gr gele paprika
- 50 gr worteltjes
- 125 gr zachte boter + 1 eetlepel
- 2 theelepels selderijzout
- 125 gr bloem + 1 el
- 3 gr bakpoeder
- 2 eieren
- Geraspte schil van 1/2 sinaasappel
- Geraspte schil van 1/2 citroen
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de champignons in 1 eetlepel boter.
Snijd de groene paprika, gele paprika, en worteltjes in heel kleine blokjes (ongeveer 3 mm).
Kook de groenten gedurende 2 minuten in ruim kokend water.
Spoel af met koud water en dep ze droog.
Roer de rest van de boter zacht met het selderijzout.
Klop met een mixer de eieren één voor één door de boter tot er een luchtige massa ontstaat.
Meng 125 gr bloem en bakpoeder en spatel dit door het boter-eimengsel.
Schud de groenten door met de rest van de bloem.
Spatel de groenten door het beslag.
Doe het beslag in de ingevette cakevorm, strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Snijd de cake in plakken en serveer.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij deze hartige cake.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Italiaanse vleespastei
Pasticcio / Italiaanse Vleespastei, een rijke en smaakvolle traktatie vol heerlijk gemarineerd vlees en hartige ingrediënten.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 gr kippenlevertjes
- 2 dl Marsala wijn
- 1 dl witte wijn
- 450 gr kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 gr varkenslappen in blokjes
- 200 gr vet spek in blokjes
- 2 eieren
- 3 eetlepels slagroom
- 100 gr gebrande hazelnoten grof gehakt
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel marjolein
- Zout en versgemalen peper
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 200 gr bacon dun gesneden
- 1 pakje bladerdeeg diepvries
- 1 dikke plak gekookte ham 1 cm, in repen
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 ei losgeklopt
Marineer de kippenlevertjes 3 uur in 1 dl Marsala en witte wijn.
Maal het kalfs- en varkensvlees samen met het spek fijn in een keukenmachine.
Voeg Marsala, eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe.
Bak het sjalotje in boter tot glazig.
Voeg de kippenlevers toe, bak ze bruin maar niet gaar.
Haal de levers uit de pan en laat de marinade inkoken tot 3 el.
Zeef en laat afkoelen.
Voeg de afgekoelde marinade toe aan het vleesmengsel.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm, leg dunne plakjes bacon erop.
Plaats een derde van de vulling in het midden van het deeg.
Verdeel de kippenlevers erover en voeg nog een derde van de vulling toe.
Leg de repen ham in de lengte, bestrooi met peterselie en bedek met de rest van de vulling.
Vouw de bacon en het deeg eromheen.
Prik gaatjes in de bovenkant en decoreer met deegfiguren.
Bestrijk met ei en bak 15 minuten op 220 °C, verlaag dan de temperatuur naar 170 °C en bak nog 45 minuten.
Optioneel:
giet aspic door de openingen in de bovenkant en laat opstijven.
Geniet van deze heerlijke Italiaanse vleespastei!
Wijnadvies:
Serveer met een volle Italiaanse rode wijn zoals Barolo of Chianti.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Torta Peperone
Deze Torta Peperone is een heerlijke Italiaanse groentetaart met paprika, tomaat en ansjovis, perfect voor een smaakvol diner of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 6 paprika's geel en rood
- ½ dl olie
- 1 kg tomaten ontveld, ontpit en grof gehakt
- 3 teentjes knoflook gehakt
- Zout en peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde majoraan
- 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 eetlepel wijnazijn
- 450 gr bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 12 ansjovisfilets
- Melk
- Olijfolie
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Rooster de paprika's in de oven gedurende 25-30 minuten, waarbij je ze halverwege keert.
Plaats de geroosterde paprika's in een plastic zak en laat ze 5 minuten uitdampen.
Verwijder de schil en snijd de paprika's in repen.
Verwarm de olie in een pan en bak de tomaten 15-25 minuten tot het vocht is verdampt.
Voeg knoflook, zout, peper, majoraan, chilipeper en de paprika's toe.
Bak nog eens 10 minuten op laag vuur.
Voeg de wijnazijn toe en verwarm de oven voor op 220 °C.
Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 45 x 20 cm en 3 mm dik.
Snijd rondom 2 cm af en plak dit met water als een opstaande rand vast.
Leg het deeg op een bakblik en prik de bodem in met een vork.
Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deeg ermee.
Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.
Week de ansjovis 15 minuten in melk, laat uitlekken en bestrijk ze met olijfolie.
Schep het groentemengsel op het deeg en verdeel de ansjovis erover.
Bak de taart 20-30 minuten in het midden van de oven.
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer warm.
Deze taart kan ook gemaakt worden met andere groenten mengsels, zoals ratatouille.
Vul voor kleine taartjes zelfgemaakte of kant-en-klare pasteibakjes met het groentemengsel.
Wijnadvies
Deze paprikataart gaat goed samen met een Italiaanse rode wijn uit de buurt van Verona, zoals de Valpolicella Classico Superiore van Masi Agricola.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Rosé Gebraden Kalfsrib met Cognacsaus à la Paul
Rosé gebraden kalfsrib, geserveerd met een rijke cognacsaus, is een verfijnd gerecht dat perfect is voor speciale gelegenheden. Een feestelijke maaltijd die luxe uitstraalt.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Auteur onbekend
- 1½ kg kalfsrib met been
- ½ dl cognac
- 4 dl kalfsjus
- Verse gehakte kruiden naar keuze
- Boter
- Zout
- Peper
- Plakjes kiwi en gehalveerde druiven optioneel, voor serveren
Verwarm de oven voor op 180°C.
Wrijf de kalfsrib in met zout en peper.
Vet een braadslede in met boter en leg de kalfsrib erin.
Plaats de braadslede in de oven en braad de kalfsrib ongeveer 35 minuten, tot hij rosé is.
Gebruik een vleesthermometer voor een kerntemperatuur van 55-60°C voor rosé.
Haal het vlees uit de braadslede en wikkel het in aluminiumfolie om warm te houden.
Verwijder overtollig braadvet uit de braadslede en blus af met cognac.
Voeg de kalfsjus toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Breng de saus op smaak met zout en verse gehakte kruiden.
Serveer met plakjes kiwi en gehalveerde druifjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon, past goed bij dit gerecht vanwege de rijke smaken en de stevige textuur van het vlees.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 50g | Vet: 50g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Herfstige Polentacake met Agave- en Ahornsiroop
Heerlijke polentacake met een rijke smaak van agave- en ahornsiroop, perfect voor een dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Auteur onbekend
- 100 g polenta
- 200 g gezeefde bloem
- 100 g kruimels van oud zuurdesembrood
- 100 g agavesiroop
- 5 dl koemelk of sojamelk
- 3 grote eieren
- 100 g ahornsiroop
- ½ dl olijfolie
- 100 g stukjes dadels
- 500 g appel geschild en in stukjes
- 1 theelepel kaneel
- Schil van 2 biologische sinaasappels
- Schil van 2 biologische citroenen
- 1 theelepel zeezout
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Vet een cakeblik van 28 cm in, tenzij je een siliconen bakvorm gebruikt.
Meng de polenta, bloem en broodkruimels in een kom.
In een andere kom meng je de melk, eieren, ahornsiroop, agavesiroop en olijfolie.
Combineer de inhoud van beide kommen en roer goed.
Voeg de dadels, appelstukjes, kaneel, sinaasappelschil, citroenschil en zout toe aan het mengsel.
Roer opnieuw goed.
Giet het mengsel in het cakeblik en bak ongeveer 50 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden gestoken wordt er schoon uitkomt.
Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.
- Serveer de polentacake als dessert of bij de koffie, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom en een vleugje kaneel.
- Je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken voor mini-cakes (12 stuks per vorm) als je liever kleine porties hebt.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti vormt een uitstekende aanvulling op deze aromatische en smaakvolle polentacake.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Luchtige Vanillecake
Een luchtige en heerlijke vanillecake, perfect voor elk moment van de dag!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 10 eetlepels suiker
- 12 eetlepels plantaardige olie
- 12 eetlepels zelfrijzende bloem
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem.
Klop de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote kom met een mixer tot een luchtig en schuimig mengsel.
Voeg voorzichtig de plantaardige olie toe aan het eimengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
Voeg geleidelijk de zelfrijzende bloem toe aan het mengsel en mix op lage snelheid tot een glad beslag ontstaat.
Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt.
Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt en op een rooster laat afkoelen.
Serveertip:
Serveer de vanillecake als dessert, eventueel gegarneerd met verse bessen, een toefje slagroom of een glazuur naar keuze. Enjoy!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Muscat of een lichte Sauvignon Blanc zou een mooie aanvulling zijn op dit zoete dessert.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16
Ovengebakken Cajun Aardappel Frietjes
Knapperige, pittige cajun aardappel frietjes, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 grote vastkokende aardappels
- Olijfolie
- Cajunkruiden
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Boen de aardappels schoon onder stromend water en snijd ze met de hand in frietvorm.
Bedek de bodem van een metalen braadslee met olijfolie.
Leg de frietjes in de braadslee, zorg ervoor dat ze niet te veel op elkaar liggen.
Bestrooi de frietjes royaal met cajunkruiden en schep ze om met je handen zodat alle frietjes bedekt zijn.
Herhaal het kruiden indien gewenst.
Besprenkel nog wat olijfolie over de frietjes.
Bak de frietjes in ongeveer 40 minuten in het midden van de oven, af en toe omscheppen, tot ze heerlijk knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de cajun aardappel frietjes als smakelijk bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht, of gewoon als lekkere snack met een dip naar keuze.
Wijnadvies:
Deze pittige frietjes passen goed bij een koude, verfrissende lager of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Merlot. Als je liever wit drinkt, probeer dan een frisse Chardonnay.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 16