Knoflook en Knolselderijsoep
Een heerlijke dikke soep gemaakt van een hele bol knoflook en een knolselderij. Maar toch overheerst de knoflook niet omdat je het eerst fruit waardoor de scherpe randjes eraf gaan en het een zalig zachte smaak krijgt. Gecombineerd met Knolselderij heb je een lekker voorafje en toch caloriearm want zo romig als de soep is, er gaat geen druppel room doorheen. Dit kun je uiteraard wel doen hoor, geen probleem. Maar echt nodig is het niet.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 Knolselderij - geschild en in blokjes van 1 bij 1 cm
- 1 bol Knoflook - geplet en grof gehakt. Liefst gerookte knoflook maar gewone mag ook
- Zout
- peper
- 1 Rundvlees bouillonblokje
- 1 Ltr heet water
- Klontje roomboter
Samengebonden tot een bosje voor het gemak
- 1 takje Rozemarijn
- 3 takjes Salie
- 3 takjes Tijm
In een pan met dikke bodem smelt de boter en op een zacht vuurtje fruit de knoflook lichtbruin. (ongeveer 5 tot 8 minuten).
Los het bouillonblokje op in het hete water en blus de knoflook hiermee af.
Voeg de knolselderij toe en het bosje kruiden.
Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het in 40 minuten lekker gaar pruttelen en de smaken goed door elkaar trekken.
Maak eventueel op smaak met wat peper en zout.
Haal van het vuur en pureer de soep tot een mooie gladde massa met een staafmixer.
Indien je het nog romiger en zachter wilt kun je het ook nog door een zeef wrijven.
Ik raad dit echt aan want het wordt er net dat tikje zachter van.
Als je het te dik vind kun je er een scheutje water bij doen maar het is wel bedoeld als een vrij dikke soep.
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Curry met kip en ananas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote ui
- Stukje verse gemberwortel
- 400 gram kipfilet
- zout
- 3 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel milde kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 blikje kokosmelk
- 1 blikje ananas stukjes
- 2 takjes peterselie
Snipper de ui, schil de gemberwortel en hak deze fijn.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met zout.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de stukjes kip rondom lichtbruin.
Schep ze uit de pan.
Fruit de ui en de gember in het bakvet.
Pers de knoflook erboven uit en fruit de kerrie en kurkuma even mee.
Voeg de kokosmelk, kip en afgegoten ananasstukjes toe en stoof de curry nog 10 minuten zachtjes.
Breng op smaak met zout en knip de peterselie erboven fijn.
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Tartaartjes met Mozzarella en Ratatouille
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ratatouillepakket behalve paprika
- 6 eetlepels olijfolie
- 4 tartaartjes
- 1 bol mozzarellakaas 125 g, in plakken
- 200 g couscous
- 25 g rozijnen
- 25 g geroosterde pijnboompitten
Snijd de aubergine, courgette en tomaat uit het ratatouillepakket in grove stukken.
Pel en snipper de ui, pel en snijd de knoflook fijn, en rits de tijmblaadjes van het takje.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
Voeg de aubergine, courgette, tomaat en tijm toe aan de pan.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de groenten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaarsmoren, af en toe omscheppen.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tartaartjes 4 minuten aan een kant.
Keer de tartaartjes en leg op elk tartaartje 2 plakken mozzarella.
Breng op smaak met peper en bak nog 4-5 minuten tot het vlees gaar is en de kaas gesmolten is.
Breng in een pan de couscous met rozijnen en 300 ml water aan de kook.
Laat het van het vuur af 5 minuten staan.
Verwarm de couscous vervolgens op zacht vuur, maak het met een vork rul en meng er 2 eetlepels olie en de geroosterde pijnboompitten doorheen.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de tartaartjes op vier borden.
Schep de couscous en groenten ernaast.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 30g | Vet: 44g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus
Een klassieke romige griesmeelpudding met een rijke sinaasappel-pruimensaus, perfect als afsluiter van een gezellig diner.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g amandelen grofgehakt
- 500 ml melk
- 50 g griesmeel
- 3 zakjes vanillesuiker
- 125 g gewelde pruimen gesneden
- 250 ml sinaasappelsap
- 1 theelepel kaneel
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook.
Strooi het griesmeel en de vanillesuiker in de melk en blijf roeren tot het geheel kookt.
Laat het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
Schep de geroosterde amandelen door het griesmeelmengsel.
Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet het griesmeelmengsel erin.
Laat de puddinkjes minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng de pruimen, sinaasappelsap en kaneel aan de kook in een steelpannetje.
Laat de saus in ongeveer 10 minuten inkoken.
Plaats een bordje op elk vormpje, draai het geheel om en laat de pudding op het bord glijden.
Serveer de puddinkjes met de sinaasappel-pruimensaus.
Serveertip:
Garneer de puddinkjes met extra geroosterde amandelen en een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Duitse Riesling Auslese of een Moscato d'Asti past perfect bij dit romige dessert.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Spaans Spek
Een traditioneel Brabants gerecht van brood, appels en verse worst, gekookt in één pan.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur
rijstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
pan met dikke bodem
vochtige doek
- 1 kg bloem
- 4 dl melk
- 2 eieren
- 500 g verse worst
- 50 g verse gist
- 1,5 kg zoete appels
- Stroop
- 1 tl zout
Zeef de bloem met het zout boven een kom.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
Breek de eieren erbij en maak vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een glad beslag.
Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
Schil de appels, doe ze in een pan met een dikke bodem met wat water en leg de worst erop.
Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
Doe het beslag in de pan op de appels met de worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes doorkoken.
Kijk tijdens het koken niet meer in de pan, want dan zakt het beslag in.
Haal na 2 uur het brood uit de pan.
Snijd het brood in plakken, serveer met warme stroop en geef de appels en worst er apart bij.
Serveertip:
In plaats van stroopsaus kan ook kaneelsaus of boter met suiker worden geserveerd.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een Pedro Ximénez sherry.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 120g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Ricotta-ijs met Abrikozen en Karamelkrokant
Verfrissend ricotta-ijs met zoete abrikozen en een knapperige karamelkrokant met pijnboompitten en pistachenootjes.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
vriezen & koelen5 uur uur
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el amandellikeur
- 1 blik abrikozen op zware stroop
- 2 eieren
- ½ tl geraspte limoenschil
- 10 g gepelde pistachenootjes
- 100 g poedersuiker
- 25 g pijnboompitten
- 2 dl room
- 1 el bruine rum
- 250 g ricotta of magere kwark
- Olie om in te kwasten
Wrijf de ricotta of kwark door een zeef.
Klop de eidooiers met 50 g poedersuiker schuimig.
Klop de room stijf.
Spatel de ricotta door het eierschuim en roer er de amandellikeur, rum, geraspte limoenschil en stijfgeklopte room door.
Doe de massa in een kom en zet die minstens 4 uur in het vriesvak.
Smelt de rest van de poedersuiker in een pan met dikke bodem en warm door tot de stroop karameliseert.
Roer er de pijnboompitten door, giet de karamel op een met olie ingekwast bakblik en ga er met een ingeoliede deegroller overheen.
Laat de krokante laag afkoelen en ga er nog één keer met de deegroller over tot u grove stukjes krijgt.
Laat het ricotta-ijs 1 uur voor het serveren in de koelkast wat zachter worden.
Schep 2-3 bolletjes op elk bord en werk af met de uitgelekte halve abrikozen, de krokantjes en de pistachenootjes.
Serveertip:
Serveer met een extra scheutje amandellikeur over het ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een Vin Santo.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Romige spinazierisotto met gorgonzola
Romige spinazierisotto met de hartige smaak van gorgonzola en Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram geraspte kaas bijv. grana padano
- 100 gram gorgonzola in stukjes
- 300 ml kruidenbouillon van tablet of poeder
- 3 eetlepels olijfolie
- 300 gram panklare spinazie
- 200 gram rijst zak à 500 gram
- 1 ui gesnipperd
- 100 ml witte wijn
- Peper
- Zout
Verhit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem.
Fruit de ui en rijst 2-3 minuten zachtjes tot de rijstkorrels glanzen.
Schenk de wijn erbij en laat vrijwel verdampen op matig vuur.
Voeg een scheut bouillon toe en laat de rijst 15 minuten zachtjes koken.
Roer regelmatig en voeg steeds bouillon toe als de vorige scheut is opgenomen.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en laat de spinazie al omscheppend slinken.
Schep de gorgonzola en de helft van de geraspte kaas door de risotto en laat smelten.
Schep de spinazie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Laat de risotto afgedekt 5 minuten staan.
Schep de risotto in diepe borden en strooi de rest van de kaas erover.
Serveertip:
Lekker met een tomatensalade. Gebruik 'gormas' (gorgonzola en mascarpone) voor een extra smeuïge en milde smaak.
Wijnadvies:
Hardys Bin 14 Colombard/Chardonnay.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Exotische Saffraanrijst met Kalfsvlees en Dadels
Geurige saffraanrijst met malse kalfsvleesreepjes, zoete dadels en geroosterde pijnboompitten, een exotische smaakexplosie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 envelopje saffraandraadjes
- 1 theelepel kaneel
- 150 gram rijst
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 kalfschnitzels
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 300 ml vleesbouillon van tablet
- 4 dadels zonder pit, in stukjes
- 1 ui gesnipperd
- Peper
- Zout
Verhit 1 el olie in een pan, fruit ui, rijst en saffraan 2-3 minuten.
Voeg kaneel en dadels toe, schenk bouillon erbij en kook de rijst gaar.
Snijd het kalfsvlees in reepjes en kruid met zout, peper en kaneel.
Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak het vlees 3-4 minuten.
Voeg pijnboompitten toe en bak 2-3 minuten tot goudbruin.
Schep de saffraanrijst op borden en leg de kalfsvleesreepjes erop.
Serveertip:
- Serveer met een frisse salade van waterkers en sinaasappelpartjes.
Wijnadvies:
- Trio White Concha y Toro.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Mini Pies met Belgisch Stoofvlees in Bladerdeeg
Deze heerlijke mini pies gevuld met Belgisch stoofvlees zijn perfect als snack of borrelhapje. Het malse rundvlees gestoofd in Belgisch bier zorgt voor een rijke en diepe smaak.
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 stuks
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm voor muffins
kwastje
pan met dikke bodem
scherp mes
Voor de mini pies:
- 2 rollen bladerdeeg Tante Fanny Vers, 270 g
- 1 ei losgeklopt
- Boter om in te vetten
Voor het stoofvlees:
- 1 kg runderriblappen in blokjes
- 3 eetlepels bloem
- 50 g boter
- 2 uien in stukjes gesneden
- 2 tenen knoflook gesnipperd
- 2 flesjes donker Belgisch bier
- 2 laurierblaadjes
- 6 takjes tijm
- 2 witte boterhammen
- 2 eetlepels mosterd
- Peper en zout naar smaak
Stoofvlees bereiden:
Bestrooi het vlees met bloem, peper en zout en meng goed.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak het vlees in porties bruin.
Haal het vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze glazig zijn.
Blus af met het bier en voeg laurierblaadjes en tijm toe.
Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze bovenop het stoofvlees.
Laat het geheel 2,5 uur sudderen op laag vuur tot het vlees zacht is en de saus ingedikt.
Verwijder de tijm en laurierblaadjes.
Mini pies maken:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een muffinvorm in met boter.
Rol het bladerdeeg uit en steek cirkels uit die groot genoeg zijn om in de muffinvorm te passen.
Bekleed de muffinvorm met het deeg en vul elk bakje met een schep stoofvlees.
Snijd kleinere cirkels uit het bladerdeeg en leg ze als deksels op de pies.
Druk de randen goed aan en bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de mini pies 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de mini pies warm met een frisse salade of een pittige mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een Belgische Trappist of een glas volle rode wijn zoals een Malbec past perfect bij de rijke smaken van het stoofvlees.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3
Romige Venkelrisotto met Tofu
Een heerlijke Italiaanse risotto met de frisse smaak van venkel, zongedroogde tomaten en kruidige tofu. Een smaakvol en voedzaam gerecht voor elke dag!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de risotto:
- 200 g risottorijst
- 500 ml groentebouillon
- 30 g roomboter of margarine
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 kleine venkelknol in dunne reepjes
- 100 g zongedroogde tomaten op olie fijngesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels peterselie fijngesnipperd
- ½ theelepel oregano
- Peper en zout naar smaak
Voor de tofu:
- 180 g gekruide tofu reepjes
- 2 eetlepels olijfolie
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en voeg de rijst toe.
Roer de rijst tot alle korrels bedekt zijn met boter.
Giet onder goed roeren de helft van de hete bouillon erbij en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
Voeg geleidelijk de rest van de bouillon toe en roer regelmatig tot de rijst gaar is (ongeveer 25 minuten).
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan en bak de tofureepjes circa 2 minuten.
Voeg de rode ui, venkel, zongedroogde tomaten, oregano en 2 eetlepels bouillon toe en roerbak tot de venkel beetgaar is.
Schep het groentemengsel met de kappertjes en peterselie door de risotto.
Breng op smaak met peper en zout.
Lekker erbij:
salade van plakjes tomaat, komkommer en eventueel mozzarella (om-en-om geschikt op een platte schaal), overgoten met een scheutje olijfolie extra vierge en balsamico-azijn, bestrooien met peper en zeezout uit de molen.
Variatietip (tevens extra snel!):
in plaats van risotto-rijst kunt u ook gewone rijst gebruiken. Kook deze dan in bouillon, en maak hem smeuïg met een scheutje olie van de tomaatjes of olijfolie.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van tomaat, komkommer en mozzarella, besprenkeld met olijfolie en balsamico-azijn.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Soave past perfect bij de romige venkelrisotto.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan met dikke bodem / Pagina 3