Caldereta Visstoofpot

Caldereta Visstoofpot

Deze rijke en smaakvolle visstoofpot met garnalen, mosselen en vis in een tomaten-witte wijn saus is ideaal voor een gezellig diner.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Spanje
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g stevige vis zoals zeeduivel harder of tilapia, in brede repen gesneden
  • 500 g mosselen of andere schelpdieren goed gewassen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote ui fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels brandy
  • 2 dl visbouillon
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 250 g grote ongepelde garnalen
  • 2 citroenen in partjes gesneden
  • Geroosterd brood voor het serveren

Instructies

Stap 1

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Stap 2

  • Verhit de witte wijn in een pan en voeg de schelpdieren toe.
  • Dek de pan af en kook de schelpdieren gedurende 3-5 minuten, totdat ze opengaan.
  • Verwijder daarna de dichte schelpen en bewaar het kookvocht.

Stap 3

  • Verhit de boter en olijfolie in een grote pan.
  • Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

Stap 4

  • Bestrooi de ui en knoflook met bloem en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het kookvocht van de schelpdieren, brandy, visbouillon, peterselie en tomatenpuree toe.
  • Laat de saus ongeveer 2 minuten koken tot deze iets indikt.

Stap 5

  • Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6

  • Neem een flinke ovenschaal en leg hierin de helft van de vis en schelpdieren, gevolgd door de helft van de paprika's en garnalen.
  • Herhaal deze laag nog een keer en eindig met een laag paprika's en garnalen.

Stap 7

  • Giet de saus over de ingrediënten in de ovenschaal en zorg ervoor dat alles net onder staat.
  • Voeg indien nodig wat extra visbouillon toe.

Stap 8

  • Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de vis gaar is en de saus pruttelt.

Stap 9

  • Serveer de caldereta met partjes citroen en geroosterd brood om de saus mee op te dippen.

Notities

Serveertip:

Serveer de caldereta als hoofdgerecht met geroosterd brood om de smakelijke saus mee op te deppen.

Wijnadvies:

Deze stevige visstoofpot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Albariño uit Spanje of een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Hun frisheid en lichte fruitigheid vormen een mooie aanvulling op de zeevruchten en kruidige saus.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Griekse Bugatsa met Citroenroom en Filodeeg

Griekse Bugatsa met Citroenroom en Filodeeg

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 350 g suiker
  • 250 g fijne tarwegries
  • l melk
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 150 g boter
  • 500 g filodeeg
  • Poedersuiker
  • Kaneel

Instructies

  • Klop de eieren, tarwegries en suiker tot een schuimige massa.
  • Giet het mengsel in een pan en voeg al roerend de melk toe.
  • Breng het mengsel aan de kook en roer de geraspte citroenschil erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter en bestrijk elk filodeegblaadje ermee.
  • Leg de helft van het filodeeg op een ingevet bakblik.
  • Verdeel de afgekoelde crème gelijkmatig over het deeg.
  • Bedek met de rest van het filodeeg.
  • Bak de bugatsa ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel en krokant is, en de vulling gestold.
  • Laat de bugatsa iets afkoelen, bestrooi met poedersuiker en kaneel.
  • Snijd in gelijke porties en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Bugatsa is een heerlijk Grieks gebak met een knapperige filodeeglaag en een romige vulling. Bestrooi het voor het serveren met poedersuiker en kaneel voor extra smaak en presentatie. Geniet van deze authentieke Griekse lekkernij!

Wijnadvies:

Bij dit zoete en romige dessert past een frisse Muscat wijn perfect. De lichte muskaatsmaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de citroenroom en de zoete smaak van de bugatsa.

Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus

Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus

Deze smaakvolle saus voegt een verrukkelijke twist toe aan diverse gerechten. De combinatie van zilveruitjes, rozijnen, tomatenketchup en witte wijn zorgt voor een rijke en smakelijke saus die zowel warm als koud genoten kan worden. Perfect voor bij verschillende gerechten en ideaal voor buffetten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 potjes zilveruitjes
  • Vocht van de uitjes
  • 1 laurierblad
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 flessen tomatenketchup
  • Maïzena indien nodig
  • 2 glazen witte wijn
  • 2 pakken rozijnen

Instructies

  • Laat de zilveruitjes uitlekken en vang het vocht op in twee verschillende kommen.
  • Week de rozijnen in een deel van het uitjesvocht.
  • Breng de andere helft van het uitjesvocht aan de kook met 1 laurierblad.
  • Voeg 4 eetlepels suiker en de tomatenketchup toe, laat het geheel even opkoken.
  • Bind indien nodig met een beetje maïzena.
  • Voeg vervolgens de geweekte rozijnen en het bijbehorende vocht toe.
  • Voeg de uitjes toe en laat het geheel nog even doorkoken.
  • Giet op het laatste de 2 glazen witte wijn in de saus.
  • Serveertip: Deze veelzijdige zilveruitjes-rozijnen buffetsaus is heerlijk bij vlees, groenten, barbecue of als aanvulling op een buffet.
  • Zowel warm als koud te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van deze buffetsaus.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 2g | Sugar: 45g

Zoete Bonenschotel met Noten en Ananas

Zoete Bonenschotel met Noten en Ananas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 100 g gezouten cashewnoten
  • 1 blik ananasschijven
  • 1 blik bruine bonen 800 g
  • 25 g boter
  • theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • aat de bruine bonen uitlekken.
  • Laat de ananas uitlekken, maar bewaar het sap.
  • Snijd de ananasschijven in stukjes.
  • Maak de ui schoon en snijd deze in ringen.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes.
  • Hak de noten grof.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig.
  • Voeg de paprika, paprikapoeder en chilipoeder toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Voeg de ananas, bruine bonen en 4 eetlepels ananassap toe, en laat alles goed warm worden.
  • Breng het gerecht indien nodig op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:

Serveer deze smaakvolle bonenschotel met noten en ananas als hoofdgerecht en geniet van de rijke combinatie van zoete ananas, knapperige cashewnoten en hartige bonen. Serveer het met rijst of een lekker stuk brood.

Wijnadvies:

Deze bonenschotel met zoete en hartige smaken combineert goed met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Grigio. Als je liever rode wijn drinkt, kies dan voor een fruitige Pinot Noir.

Gemengde Bonenschotel

Gemengde Bonenschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 potten bruine bonen
  • 3 potjes witte bonen
  • 3 potjes kidneybonen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 pakje spekblokjes

Instructies

  • Giet de verschillende bonen af en doe ze samen in een pan.
  • Snijd de uien in blokjes.
  • Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder boter tot ze knapperig zijn.
  • Voeg op het laatst de gesnipperde uien toe aan de koekenpan met de spekjes en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gebakken spekjes en uien toe aan de bonen in de pan.
  • Verwarm het geheel op laag vuur tot alles goed doorwarmd is.
  • Serveer de bonenschotel met witte rijst.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze smakelijke bonenschotel met een zijdezachte textuur, geserveerd bovenop een bed van witte rijst. Eenvoudig, voedzaam en heerlijk!

Wijnadvies:

Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Romige Bruidsgroentesoep

Romige Bruidsgroentesoep

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Bruiloft
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische variant
  • 100 g bulgur
  • 100 g rode linzen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Zout
  • Peper
  • 2 theelepels paprikapoeder

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de bulgur, rode linzen en tomatenpuree erdoor en laat het geheel 20 minuten op een laag vuur pruttelen tot de bulgur en linzen gaar zijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Smelt vlak voor het serveren een klontje boter in een steelpan, roer het paprikapoeder erdoor en schenk dit mengsel over de soep als garnering.

Notities

Serveertip:

Serveer de romige bruidsgroentesoep als voorgerecht voor een speciale gelegenheid, zoals een huwelijksdiner, of gewoon als hartverwarmende maaltijdsoep op een koude dag.

Wijnadvies:

Deze romige soep met een vleugje paprikapoeder gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Romige Broccolisoep met Knapperige Spekjes

Romige Broccolisoep met Knapperige Spekjes

Een romige broccolisoep, afgemaakt met gesmolten kaas en knapperige spekjes.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 3 personen
Calories: 310kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter basis roomsoep
  • 350 g broccoli
  • 50 g geraspte kaas
  • 50 g spekblokjes

Instructies

  • Bak de spekblokjes in een pan tot ze knapperig zijn.
  • Dep de spekblokjes droog op keukenpapier en zet apart.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Breng de broccoli en de basis roomsoep samen aan de kook in een pan.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken tot de broccoli gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde structuur.
  • Verwarm de soep opnieuw op laag vuur.
  • Roer de geraspte kaas door de soep totdat deze volledig gesmolten is.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige spekblokjes.

Notities

Variatietip:

Vervang de spekjes door zalmreepjes voor een andere smaakervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 26g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Romige Broccolicrèmesoep met Gerookte Zalmreepjes

Romige Broccolicrèmesoep met Gerookte Zalmreepjes

Een romige broccolicrèmesoep met een luxe touch van gerookte zalmreepjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli
  • 2 uien
  • 1-2 bouillonblokjes naar smaak
  • 200 g crème fraîche
  • 200 g gerookte zalm
  • 800 ml water
  • Peper
  • Zeezout

Instructies

  • Maak de broccoli schoon, verdeel deze in roosjes en snijd de stronk in dobbelstenen.
  • Schil de uien en hak ze fijn.
  • Breng 800 ml water aan de kook in een grote pan en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Voeg de uien en broccoli toe aan de bouillon.
  • Dek de pan af en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken totdat de broccoli zacht is.
  • Haal een paar broccoliroosjes uit de pan voor de garnering.
  • Pureer de rest van de soep met een staafmixer tot een gladde crèmesoep.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met zeezout en peper.
  • Voeg de apart gehouden broccoliroosjes weer toe aan de soep.
  • Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.
  • Verdeel de soep over vier borden of kommen en garneer met de zalmreepjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met versgebakken ciabatta of stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Marokkaanse Briouats met Kipfilet en Mihoen

Marokkaanse Briouats met Kipfilet en Mihoen

Krokante briouats gevuld met smaakvolle kipfilet, mihoen en Marokkaanse kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 1 grote dubbele kipfilet
  • 2 uien in schijfjes
  • 50 g mihoen
  • 1 bosje platte peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel roomboter
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Mespunt saffraan
  • Mespunt kaneelpoeder
  • Mespunt gemberpoeder
  • Voor het deeg:
  • 1 pak diepvries-loempiavellen
  • 1 eigeel
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Laat de mihoen 4 minuten wellen in kokend water.
  • Laat uitlekken en snijd klein.
  • Fruit de uien in een klontje roomboter tot ze zacht zijn.
  • Voeg saffraan, kaneel, gemberpoeder, peterselie, zout en zwarte peper toe.
  • Roer goed door, voeg een beetje water toe en laat sudderen tot bijna al het vocht verdampt is.
  • Kook de kipfilet in een pan met water, boter, saffraan, kaneel, gember, zout en zwarte peper gedurende 15 minuten.
  • Haal de kipfilet uit de pan, laat uitlekken en snijd in kleine stukjes.
  • Meng de kip met het uimengsel en de gesneden mihoen tot een gelijkmatige vulling.
  • Schep een lepel vulling op een loempiavel en vouw of rol dit tot driehoekige of cilindervormige briouats.
  • Besmeer de briouats met losgeklopt eigeel.
  • Verhit olie in een pan en bak de briouats goudbruin.
  • Serveer warm als voorgerecht of snack.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Hartige Bloemkool-Broccolitaart met Geitenkaas

Hartige Bloemkool-Broccolitaart met Geitenkaas

Een romige hartige taart met bloemkool, broccoli, zachte geitenkaas en een knapperige bladerdeegkorst – perfect als voedzaam hoofdgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 broccoli in kleine roosjes
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • 1 zakje amandelschaafsel
  • 4 eieren
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 200 g MonChou
  • 500 g rundergehakt
  • Gehaktkruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Tomaten voor salade
  • Uien voor salade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak de bloemkool en broccoli schoon en snijd ze in kleine roosjes.
  • Kook ze beetgaar (3-5 minuten) in ruim water met zout, giet af en zet opzij.
  • Rul het gehakt in een pan en breng op smaak met gehaktkruiden en zout.
  • Bekleed de quichevorm met bladerdeeg, prik er gaatjes in en bestrooi met bloem om plakken te voorkomen.
  • Verdeel de gekookte groenten en het gehakt over de vorm, en verkruimel als laatste de geitenkaas erover.
  • Klop in een kom de eieren los met MonChou, zout en peper.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de vorm.
  • Plaats de taart in het midden van de oven en bak ongeveer 20 minuten.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bak nog eens 15 minuten tot de taart goudbruin is.
  • Serveer met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart warm met een frisse tomatensalade en eventueel wat extra geitenkaas als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de romige smaken van deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1200g | Sugar: 6g