Gentse waterzooi van Jumbo

Gentse waterzooi van Jumbo

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stuks prei
  • 2 stuks bleekselderij
  • 1 stuks winterwortel
  • 250 g champignons
  • 2 plukjes foelie
  • l kippenbouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 stuks laurierblaadjes
  • 750 g geschilde krielaardappelen
  • 2 dl koksroom
  • 1 snufje zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
  • 8 stuks stukken kip bijv. poten of karbonades

Instructies

  • Laat de kip op kamertemperatuur komen.
  • Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in dikke ringen.
  • Snijd de bleekselderij in boogjes.
  • Snijd de winterwortel in de lengte in vieren en daarna in plakken.
  • Halveer de champignons.
  • Doe de bouillon met de foelie, de tijm en de laurier in de pan.
  • Breng aan de kook en voeg de stukken kip toe.
  • Zorg dat alles onder staat en laat circa 20 minuten tegen de kook gaar worden.
  • Voeg de prei, de bleekselderij, de wortel, de champignons en de aardappeltjes toe, schep goed om en laat nog circa 20 minuten zachtjes koken tot de aardappeltjes gaar zijn.
  • Roer de room door de bouillon en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:
en frisse witte Edelzwicker, Sylvaner of Pinot Blanc uit de Elzas of een Muscadet van de Loire (9-11°C).

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 400 g rundergehakt
  • 1 tl chilivlokken
  • Zout en peper1 el sambal
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel(s) melk

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de boter in een pan en bak daarin het gehakt rul.
  • Voeg de ui, de knoflook en de chilivlokken toe en bak nog ca. 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout, peper en de sambal.
  • Verwarm de oven voor. Rol het bladerdeeg uit en leg het, inclusief bakpapier, op de bakplaat.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de helft van het bladerdeeg.
  • Verbrokkel de geitenkaas over het gehakt.
  • Maak met een deegrastersnijder een raster in de andere helft van het deeg en vouw het deeg over het gehakt heen.
  • Druk de deegranden met een vork op elkaar.
  • Meng de eidooier met de melk en besmeer het deeg met dit mengsel. Bak de taart ca.25 minuten in de ove

Notities

Deegrastersnijder

Biogarde met Pruimencompote en Earl Grey Infusie

Biogarde met Pruimencompote en Earl Grey Infusie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sinaasappelpers

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • ½ zakje gewelde pruimen à 375 g
  • 200 ml vers gezette Earl Grey thee
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 500 ml biogarde yoghurt natuurlijk

Instructies

  • Pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de gewelde pruimen in stukjes.
  • Breng in een pan het sinaasappelsap, de vers gezette thee, pruimen en gemberpoeder aan de kook.
  • Laat het geheel 10 minuten koken totdat het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de compote afkoelen door de pan in een bak met koud water te zetten.
  • Verdeel de biogarde over vier schaaltjes en schep de pruimencompote er bovenop.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke nagerecht!

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer vormt een heerlijke aanvulling op de fruitige smaak van de pruimencompote en de frisheid van de yoghurt. De florale tonen van deze wijnen harmoniëren goed met de Earl Grey-infusie en vormen een verfijnde afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Romige Andijviestamppot met Geroosterde Pijnboompitten en Kaas

Romige Andijviestamppot met Geroosterde Pijnboompitten en Kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje pijnboompitten 65 g
  • 2 rode paprika's
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 pak aardappelpuree à la minute 180 g
  • 1 zakje gemalen oude kaas 150 g
  • 1 zak gesneden andijvie 400 g

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan op laag vuur tot ze goudbruin en geurig zijn.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.
  • Verwarm de vloeibare margarine in een pan en bak de paprika kort tot ze zacht zijn.
  • Breng in een andere pan 750 ml water aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg al roerend met een garde de zakjes pureepoeder toe aan het kokende water.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, gebakken paprika, gemalen kaas en gesneden andijvie toe aan de puree en roer alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige andijviestamppot warm en geniet van deze heerlijke Nederlandse klassieker!

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn zal de romigheid van de stamppot in balans brengen, terwijl de fruitige tonen de smaak van de paprika en de kaas aanvullen.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

50 Soesjes

50 Soesjes

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Servings: 50 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • Mespuntje zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 150/200 gram eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 220/230°C.
  • Breng het water en de melk met een mespuntje zout en boter bijna aan de kook totdat de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem erdoor.
  • Zet de pan terug op een klein vuur en blijf roeren totdat de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de eieren toe.
  • Blijf goed roeren na elke toevoeging.
  • Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt; het mag net van de spatel aflopen.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een klein rond mondje.
  • Spuit het deeg op een ingevette bakplaat.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes.
  • Bak de soesjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • Vul de soesjes naar eigen keuze.

Aardbeien-Kiwitaart

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 424kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

Vierschaft

Vierschaft

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte gele woudbonen
  • 250 gram in ringen gesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 gram grove gerookte worst
  • 250 gram zure appel
  • 50 gram reuzel of eventueel boter
  • 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was het spek met warm water.
  • Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
  • Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
  • Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
  • Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
  • Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
  • Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
  • Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in niet te dunne schijven.
  • Neem de worst uit de pan. , o
  • Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
  • Snijd de gevelde worst ook in plakken.
  • Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Deze frisse salade met bloemkool, ananas, rozijnen en een romige sour cream is perfect als bijgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Bruiloft, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • Zout
  • 100 g belegen kaas
  • 2 schijven ananas
  • 50 g rozijnen
  • 1 beker sour cream
  • Peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngeknipt bieslook
  • ½ rode paprika
  • Knackerbrood

Instructies

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Kook de bloemkool 5 minuten in water met wat zout.
  • Laat de bloemkool uitlekken en afkoelen.
  • Snijd de kaas in dobbelsteentjes en de ananas in stukjes.
  • Week de rozijnen in water.
  • Schep de bloemkool, kaas, ananas, en rozijnen door elkaar.
  • Roer de sour cream erdoor en breng de salade op smaak met zout, peper en tuinkruiden.
  • Garneer de salade met de reepjes paprika en serveer met knackerbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de lichte en frisse smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Geniet van een exotisch dessert met deze zwarte kleefrijstpudding, perfect geserveerd met een rijke kokosmelksaus. Een smakelijke afsluiter voor elke maaltijd!
(exclusief weken)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de rijst:

  • 185 g zwarte kleefrijst
  • 750 ml water
  • 1 verse jonge kokosnoot

Voor de saus voor de rijst:

  • 3-5 eetlepels kristalsuiker
  • 125 ml dunne kokosmelk
  • ½ tl zout

Voor de saus voor de topping:

  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 65 ml dikke kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 4 el koud water

Instructies

  • Week de zwarte kleefrijst een nacht in koud water, 5 uur in warm water, of 15 minuten in kokend water.
  • Doe de rijst en het water in een pan.
  • Kook de rijst 20-30 minuten, of totdat 90% van het water is verdampt, af en toe roeren.
  • Zet de vlam op matig en voeg de dunne kokosmelk, suiker en zout toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de gekookte rijst in de verse jonge kokosnoot en zet apart.
  • Voor de saus: Verhit de dikke kokosmelk met de kristalsuiker en het zout.
  • Bind de saus met de opgeloste maïzena.
  • Doe een kleine hoeveelheid van de saus op de zwarte kleefrijst en serveer het gerecht warm of koud.

Notities

Zwarte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
In Thailand wordt de zwarte kleefrijst uitsluitend gekookt en alleen gegeten als een dessert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete Riesling of een lichte, fruitige witte wijn voor een harmonieuze afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Gebakken Paddenstoelen met Mini-Mais

Gebakken Paddenstoelen met Mini-Mais

Geniet van deze smaakvolle roerbak met paddenstoelen en mini-maïs. De combinatie van oestersaus en sojasaus zorgt voor een umami-boost, perfect voor een snel en smaakvol hoofdgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojaolie
  • 1 ui in ringen
  • 4 tenen knoflook gekneusd en gehakt
  • 4-6 mini-maïs in lengte in 4 stukken gesneden
  • ½ mok boomoortjes gewelde gedroogde in 1 cm brede reepjes
  • 1 mok stro-champignons in vieren gedeeld
  • 2 eetlepels oestersaus of paddenstoelensaus voor veggie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus optioneel, of weglaten voor veggie
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena opgelost in 4 eetlepels water
  • 2 lente-uitjes in 2 cm lange stukjes
  • 1 grote rode chilipeper in ringetjes

Instructies

  • Verhit de sojaolie op een matig vuur en fruit de ui tot deze zacht is.
  • Voeg de knoflook toe en fruit tot deze begint te geuren.
  • Voeg de mini-maïs, boomoortjes en stro-champignons toe en roerbak alles 1 minuut.
  • Voeg de oestersaus, sojasaus, vissaus, kristalsuiker en het maïzena-watermengsel toe.
  • Voeg de chilipeper en lente-ui toe en roerbak het geheel nog 30 seconden.
  • Serveer heet.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, droge witte wijn of een lichte rosé om de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g