Varkensmedaillons met een Frisse Sinaasappel-Honingglazuur
Dit Varkensmedaillons met sinaasappel recept is een heerlijk vlees met fruit hoofdgerecht. Het malse varkensvlees wordt bedekt met een frisse sinaasappelglazuur en afgemaakt met een rijke rode wijnsaus. Een perfect recept varkensmedaillons voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 5,50 (indicatie)
- 1 eidooier
- 2 eetlepels vloeibare honing
- peper
- 1 dl rode wijn
- 1 eetlepel rozijnen
- 2 sinaasappelen
- 4 varkensmedaillons
- 2 sneetjes witbrood
- zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de rozijnen 15 minuten wellen in heet water.
Laat ze uitlekken en meng ze met het broodkruim en de honing in een kom.
Rasp de schil van de sinaasappelen en pers het sap eruit.
Meng de sinaasappelrasp en de losgeklopte eidooier door het broodkruim.
Roer tot een gladde massa.
Bestrijk de varkensmedaillons met de massa en leg ze in een ovenvaste pan.
Bak het vlees in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.
Giet het braadvocht in een pannetje, voeg de rode wijn toe en laat het inkoken tot een smeuïge saus.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Serveer de medaillons met de saus.
Serveertip
Serveer de varkensmedaillons met sinaasappel met gestoomde aardappelen en gestoofde zilveruitjes. Dit zorgt voor een klassieke en complete maaltijd die perfect past bij de zoet-hartige smaken van het gerecht.
Wijnadvies
Bij dit gerecht met een frisse, fruitige en tegelijkertijd rijke smaak past een volle witte wijn, zoals een Viognier. Een lichtgekoelde, fruitige rode wijn zoals een Merlot is ook een goede keuze.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Varkenshaas met een Zure en Zoete Tomaten-Sinaasappelsaus
Dit Varkenshaas met tomaten-sinaasappelsaus recept is een smaakvol en eenvoudig vleesgerecht met saus. Het malse varkensvlees wordt geserveerd met een verrassende saus van tomaat, sinaasappel en crème fraîche. Een varkenshaas recept dat perfect is voor een speciale gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 6,00 (indicatie)
- 25 g boter
- cayennepeper
- 1 beker crème fraîche
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 2 eetlepels olie
- peper
- 1 sinaasappel
- 1 ½ dl tomatensap
- 1 ui
- 2 varkenshaasjes
- zout
Pel en snijd de ui in ringen.
Pers de sinaasappel uit en pers de knoflook uit.
Verhit de olie in een pan en fruit de uienringen 5 minuten.
Voeg de knoflook toe en roer goed.
Doe de tomatensap, het sinaasappelsap, de crème fraîche, mosterd, zout, peper en cayennepeper erbij.
Roer alles goed door en laat het mengsel in 25 minuten zachtjes pruttelen tot een romige saus recept.
Terwijl de saus pruttelt, verhit u de boter in een andere pan.
Bak de varkenshaasjes hierin in 15 minuten rosé en gaar.
Serveer de varkenshaasjes in zijn geheel of in plakken gesneden met de saus.
Serveertip
Serveer de varkenshaas en saus met een groene groente zoals haricots verts of broccoli en rijst of gebakken krieltjes. De saus is ook heerlijk over aardappelpuree.
Wijnadvies
Bij deze licht zoete en romige saus past een volle, droge witte wijn zoals een Viognier. Voor de liefhebbers van rode wijn is een lichte Pinot Noir een goede keuze die de smaken van het varkensvlees goed aanvult.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 50g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Pittige Varkensvleesstoof met Ananas
Een verrukkelijke stoofschotel met mals varkensvlees in een lichtpittige kerriesaus, verrijkt met de fruitige zoetheid van ananas en de aardse crunch van pinda's. Dit fusiongerecht is een smaakvolle verrassing en eenvoudig te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Fusion Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 3,00 per persoon
- 1 gesnipperd uitje
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- 1 theelepel kerrie
- 1 eetlepel boter
- 100 gram varkensvlees
- 1 eetlepel rozijnen
- 3 dl water
- ½ bouillontablet
- ⅛ liter zure room
- 1 eetlepel bloem
- ½ schijf ananas
- 3 bolletjes fijngesneden gember
- 1 eetlepel gehakte ongezouten pinda's
Smoor de gesnipperde ui met de uitgeperste knoflook en kerrie in de boter.
Voeg het in dobbelsteentjes gesneden varkensvlees toe en bak dit op matig vuur tot het bruin is.
Voeg de rozijnen toe.
Los de halve bouillontablet op in 3 dl water en giet dit bij het vlees.
Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Doe de zure room in een kommetje en klop de bloem er met een vork door tot een glad mengsel.
Voeg een beetje van de hete bouillon toe aan het zure-roommengsel en roer goed.
Schenk het zure-roommengsel al roerend terug in de pan.
Laat alles even goed doorkoken tot de saus gebonden is.
Haal de pan van het vuur en roer de gesneden ananas, gember en gehakte pinda's erdoor.
Serveer met drooggekookte rijst.
Serveertip:
Serveer het gerecht met drooggekookte rijst. Voor een extra frisse toets kun je er verse koriander en gebakken uitjes over strooien.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Macaronischotel met Varkenspoelet en Spek
Een makkelijke macaronischotel met varkenspoelet voor de hele familie! Een complete maaltijd met mals vlees, spek en paprika.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 4,00 per persoon (schatting)
- 50 gram Ontbijtspek
- 50 gram Boter
- 400 gram Varkenspoelet
- 1 Gele paprika
- 1 Rode paprika
- 1 Groene paprika
- 1 Ui
- 1 stukje Prei
- 250 ml Water
- naar smaak Maïzena
- naar smaak Zout
- naar smaak Peper
- naar smaak Aroma
- 500 gram Macaroni
Snijd het spek in kleine blokjes en bak het uit in een pan.
Voeg de boter toe en laat deze bruinen.
Voeg het varkenspoelet toe en schroei het op hoog vuur dicht.
Was de paprika's, ui en prei en snijd ze in niet te kleine stukjes.
Voeg de gesneden groenten toe aan het vlees en laat alles met gesloten deksel circa 60 minuten stoven.
Giet driekwart van het water in de pan.
Los de maïzena op in het resterende water en voeg dit, al roerend, toe aan de pan als het vocht kookt.
Breng op smaak met zout, peper en aroma.
Kook intussen de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak en laat deze goed uitlekken.
Vermeng de saus met de macaroni.
Serveer met een frisse salade.
Serveertip:
Serveer deze stevige schotel met een frisse groene salade om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een jonge Pinot Noir of een stevige rosé.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Zoete Macaroni met Varkensvlees
Een onverwachte combinatie! Deze macaroni met varkensvlees en vruchten is een smaakvol en zoet gerecht. Perfect voor de hele familie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,50 per persoon (schatting)
- 400 gram Hamlappen
- naar smaak Peper
- naar smaak Zout
- 40 gram Boter
- 2 Uien in ringen
- 1 theelepel Kerrie
- 3 Tomaten
- 1 Paprika
- 50 gram Rozijnen
- 1 stokje Kaneel
- 1 stukje Foelie
- 1 Appel
- 1 Peer
- 1 Perzik
- 4 Pruimen
- naar smaak Maïzena
- 350 gram Macaroni
Schil het fruit, verwijder het klokhuis en de pitten, en snijd het in stukjes.
Bestrooi de hamlappen met peper en zout en snijd ze in stukjes.
Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees snel rondom bruin.
Voeg de uiringen en de kerrie toe en fruit deze tot de ui glazig wordt.
Dompel de tomaten in heet water, ontvel ze en snijd ze in vieren.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd de paprika in dunne reepjes.
Voeg de paprika, tomaat, rozijnen, het stokje kaneel en de foelie aan het vlees toe en laat het circa 10 minuten smoren.
Roer nu de stukjes appel, peer, perzik en pruim door het vlees en laat het geheel in 20 minuten zachtjes gaar worden.
Verwijder vlak voor het serveren het stokje kaneel en de foelie.
Bind de saus eventueel met wat water aangemaakte maïzena.
Bereid intussen de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Serveer beide gerechten apart in voorverwarmde schalen.
Serveertip:
Lekker met gekookte witte rijst of noedels voor een zoetere smaakervaring, of zoals gesuggereerd, met macaroni.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een stevige rosé.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Malse Varkensfricandeau in Pikante Tomatensaus
Een heerlijke varkensfricandeau in oosterse tomatensaus! Dit recept combineert kruidige smaken met honing en verse tomaten. Perfect voor de herfst.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,50 per persoon (schatting)
- 1 kg Varkensfricandeau
- naar smaak Zout
- naar smaak Versgemalen peper
- ½ theelepel Chilipoeder
- ½ theelepel Kaneel
- 1 theelepel Komijn
- 50 gram Boter
- 2 eetlepels Olijfolie
- 2 Uien
- 2 tenen Knoflook
- 1 kg Rijpe tomaten
- 1 dl Vleesfond of bouillon
- 3 eetlepels Honing
- 2 eetlepels Fijngehakte verse koriander of peterselie
Laat de varkensfricandeau eerst op kamertemperatuur komen.
Roer zout, peper, het chilipoeder, de kaneel en de komijn in een kommetje door elkaar.
Wrijf de varkensfricandeau in met 3/4 van dit mengsel.
Verhit de boter en de olijfolie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
Braad de fricandeau op matig vuur in circa 35 minuten gaar met het deksel schuin op de pan.
Keer het vlees regelmatig en schep er af en toe wat braadvocht over.
Voeg eventueel de fond toe als het te hard gaat.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Bak de uien en de knoflook en voeg daarna de tomaten en de fond toe.
Braad het vlees in nog circa 15 minuten gaar in de saus.
Leg het vlees op een plank en houd het in een lauwe oven warm.
Wrijf het tomatenmengsel boven een andere pan door een zeef en kook het op hoog vuur in tot een lichtgebonden saus.
Roer er de honing door en de rest van de kruiden.
Laat de saus nog circa 4 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de koriander erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
Snijd het vlees in plakken, leg die dakpansgewijs op een schaal en schep er wat van de saus over.
Geef de rest van de saus er apart bij.
Serveertip:
Lekker met (basmati)rijst om de saus goed op te vangen. Een frisse komkommersalade past er ook goed bij.
Wijnadvies:
Een fruitige Merlot of een volle, droge rosé.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Varkensfiletlapjes met Bacon en Tomatensaus
Snelle filetlapjes met tomaat en bacon die in 20 minuten op tafel staan. Een verrassend lekker gerecht met een romige saus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 5,50 p.p. (schatting)
- 4 Varkensfiletlapjes
- naar smaak Zout
- naar smaak Peper
- naar smaak Nootmuskaat
- 30 gram Bakboter
- 2 eetlepels Olijfolie
- 50 gram Bacon
- 1 eetlepel Salie
- 2 Italiaanse tomaten of vleestomaten
- ½ dl Witte vermout
- 1 dl Slankroom
- naar smaak Witte sauspoeder
Geef die varkensfiletlapjes eerst een stevige wrijfbeurt met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit daarna een mix van boter en olijfolie in een pan en bak ze aan beide kanten ongeveer 4 minuten.
Snijd ondertussen de bacon in reepjes.
Zodra de filetlapjes klaar zijn, haal je ze uit de pan.
Even warm houden, want we hebben de pan nog nodig!
Nu is het tijd voor de show van de bacon en salie.
Bak de reepjes en de salie kort in het achtergebleven bakvet.
Dat gaat lekker ruiken!
Snijd de tomaten in plakken en bak ze kort om en om in de pan.
Leg de tomaten daarna bovenop de filetlapjes en verdeel de krokante bacon en salie erover.
Roer de vermout en de slankroom door het bakvet en breng het aan de kook.
Laat het even lekker inkoken totdat het de perfecte sausdikte heeft.
Als je twijfelt, kun je de saus nog wat binden met sauspoeder.
Serveer de filetlapjes met de saus en je favoriete bijgerechten.
Smakelijk eten!
Serveertip:
Serveer deze heerlijke lapjes met lintmacaroni en sperziebonen. Een klassieke combinatie die altijd werkt.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Varkensfilet met Romige Mosterdsaus
Een klassieke varkensfilet met mosterd saus. Makkelijk en klaar in minder dan een uur. Het perfecte gerecht voor de hele familie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 5,50 p.p. (schatting)
- 600 gram Varkensfilet
- 1 ½ eetlepel Mosterd
- ½ theelepel Tijm
- naar smaak Zout
- 125 gram Boter
- 3 eetlepels Room
- naar smaak Water of bouillon
Allereerst, pak een kommetje en meng 1 eetlepel mosterd met de tijm en een mespuntje zout.
Dit is je geheime wapen!
Wrijf de varkensfilet er stevig mee in.
Tijd om te braden!
Verhit 100 gram boter in een pan.
Zorg dat de pan lekker heet is.
Braad het vlees hierin ongeveer 5 minuten totdat het aan alle kanten een lekker kleurtje heeft gekregen.
Temper het vuur en laat de varkensfilet rustig verder garen in 30 tot 40 minuten.
Blijf het vlees regelmatig bedruipen met de boter uit de pan.
Haal het vlees uit de pan en geef het 10 minuten rust.
Net als een topsporter na een wedstrijd, heeft dit vlees even tijd nodig om te ontspannen.
Nu is het tijd voor de saus!
Roer de room door de overgebleven jus in de pan.
Blijf roeren op hoog vuur totdat de room verdampt.
Voeg vervolgens een flinke scheut water (of bouillon) toe en laat het geheel even flink doorkoken.
Zeef de jus voor het serveren.
Snijd het vlees in mooie plakken en giet de heerlijke jus erover.
Eet smakelijk!
Serveertip:
Deze varkensfilet is heerlijk met gebakken aardappelen of krieltjes en sperziebonen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een Chardonnay.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Varkensreepjes met Bloemkool in Sojasaus
Een snelle en smaakvolle maaltijd met varkensvlees met bloemkool. Dit makkelijke gerecht staat in een handomdraai op tafel.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
marineren1 uur uur
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 4,50 p.p. (schatting)
- 400 gram Hamlappen
- 4 eetlepels Sojasaus
- 2 eetlepels Droge sherry
- 1 eetlepel Suiker
- 1 middelgrote Bloemkool
- 8 eetlepels Olie
- 1 teentje Knoflook
- naar smaak Peper
- naar smaak Zout
- naar smaak Water
Allereerst, snijd het vlees in smalle repen.
Speel even voor chemicus en meng de helft van de sojasaus met de sherry en de suiker in een schaaltje.
Giet dit over je vlees, schep het om en laat het minimaal een uurtje chillen in de koelkast.
Tijd voor de bloemkool!
Snijd de dikke stronk eraf en verdeel de bloemkool in stukjes van 1/3 tot 1/2 cm dikte.
Zeg maar dag tegen de stronk, die heb je niet meer nodig.
Verwarm de helft van de olie in een pan en geef de bloemkool een warm bad.
Roerbak de bloemkool in 10-12 minuten bijna gaar.
Schep de groente uit de pan, want het is even 'solo-tijd' voor het vlees.
Verwarm de rest van de olie en laat het gemarineerde vlees langzaam garen.
Schep af en toe om, zodat het een mooi kleurtje krijgt.
Voeg de rest van de sojasaus en de geperste knoflook toe.
Een scheutje water erbij voorkomt dat je vlees verliefd wordt op de bodem van de pan en vast blijft plakken.
Als het vlees gaar is, is het tijd voor de reünie!
Doe de bloemkool erbij, voeg wat peper toe en laat het geheel even goed doorwarmen.
Proef je meesterwerk en voeg naar smaak nog wat sojasaus, peper of zout toe.
Eet smakelijk!
Serveertip:
Lekker met gekookte witte rijst of noedels. Wil je extra groente? Serveer er dan een frisse komkommersalade bij.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37
Malse Varkensfilet met een Pikante Sambalsaus
Bereid deze malse varkensfilet met pikante saus. Een makkelijk, heerlijk en smaakvol gerecht. Perfect voor een koude avond.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 5,00 per persoon (schatting)
- 1 kg Varkensfilet
- naar smaak Peper
- naar smaak Zout
- 8 eetlepels Olie
- 50 gram Boter
- 2 theelepels Uienpoeder
- 1 theelepel Knoflookzout
- 1 theelepel Laos
- 2 theelepels Sambal
- 4 eetlepels Pikante tomatenpuree
- 2 ½ dl Water
- 2 eetlepels Aardappelmeel
- naar smaak Ketjap benteng manis
Droog de varkensfilet met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper en zout.
Dep het vlees na 10 minuten opnieuw droog en verhit de olie in een pan.
Leg het vlees in de pan en keer het regelmatig om tot het rondom mooi van kleur is.
Voeg dan de boter toe en draai de warmtebron laag.
Maak een papje van het uienpoeder, knoflookzout, laos, sambal en de tomatenpuree.
Verdun dit mengsel met 2 ½ dl water en giet het in de pan.
Breng de vloeistof aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur circa 60 minuten sudderen.
Keer het af en toe en voeg wat water toe als de saus te veel verdampt.
Controleer na ongeveer 1 uur of het vlees gaar is door er met een vork in te prikken en het sap op te vangen.
Is het vleessap grijs, dan is het vlees gaar.
Neem het vlees uit de pan.
Roer het aardappelmeel met wat water tot een glad papje en bind daarmee de saus.
Proef de saus en voeg naar smaak ketjap, peper of zout toe.
Snijd het vlees, na 5 tot 10 minuten afkoelen, in plakken en giet de saus erover.
Serveertip:
Lekker met gekookte rijst en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een fruitige, lichte rode wijn, zoals een jonge Gamay.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 37