Krokante Indiase Maïsbeignets

Krokante Indiase Maïsbeignets

Ervaar de smaak van India met deze krokante maïsbeignets! Gemaakt van knapperige maïs en een mix van specerijen, perfect als borrelhapje of bijgerecht. Serveer ze warm met een frisse dipsaus voor een extra smaakexplosie. Een echte traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram maïs uit blik
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 snuf gemalen korianderzaad ketoembar
  • 1 snuf komijn djinten
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • 1 kleine rode ui fijngehakt
  • 2 takjes selderij fijngehakt
  • Zonnebloemolie voor frituren
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Laat de maïskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
  • Verhit een beetje olie in een wokpan en bak de knoflook en ui lichtbruin.
  • Voeg de fijngehakte selderij en maïs toe en bak al roerend gedurende 3 minuten.
  • Breng het mengsel op smaak met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout.
  • Zet het vuur uit en voeg de eieren toe aan het mengsel.
  • Voeg de bloem toe en roer met een lepel totdat een kleverige massa ontstaat.
  • Voeg indien nodig extra bloem toe als het mengsel te dun is.
  • Verhit een laagje olie van ongeveer 1-2 cm in een pan tot ongeveer 160 graden (de olie is op temperatuur als het mengsel direct begint te borrelen).
  • Schep ongeveer een eetlepel van het maïsmengsel in de pan met olie, druk het iets plat en vorm het eventueel met de lepel tot een rondje.
  • Draai de maïsbeignets na 1-2 minuten om, wanneer ze goudbruin zijn aan de onderkant.
  • Bak ook de andere kant lichtbruin en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de olie.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Combineer deze beignets met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte, sprankelende Prosecco om de krokante textuur en specerijen te complementeren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Verken de authentieke smaken van Sulawesi met deze Gagape! Een smaakvolle rundvleesstoofpot in een rijke kokossaus, ideaal voor een exotisch diner. Perfect te combineren met warme rijst voor een complete maaltijd. Ervaar de rijke kruiden en kokosnoot die dit gerecht uniek maken!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 ml kokosmelk santan
  • 500 gram rundvlees in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram geroosterde kokosnoot
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel laos gesneden
  • 1 eetlepel knoflook gesneden
  • 3 eetlepels rode ui gesneden
  • 5 kemiri noten gesneden
  • 1 theelepel djahe gember, gesneden
  • 1 theelepel djintan komijn
  • 1 theelepel ketoembar koriander
  • 1 theelepel koenjit kurkuma, gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 stengel sereh citroengras, gekneusd
  • 1 eetlepel palmsuiker gula jawa

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Bak de fijngemaakte specerijen samen met het rundvlees totdat het vlees van kleur en geur verandert.
  • Voeg de palmsuiker en kokosmelk (santan) toe.
  • Verminder het vuur en laat sudderen totdat het vlees zacht is en de saus indikt.
  • Voeg de geroosterde kokosnoot toe en meng goed.

Notities

Kies voor een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Appelcharlotte van Cas Spijkers

Appelcharlotte van Cas Spijkers

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml appelsap
  • 1 kaneelstokje
  • 10 g gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 30 g fijne tafelsuiker
  • 2 friszure appels
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 14 canelly's
  • 1 dl slagroom
  • 0,5 eetlepel(s) fijne tafelsuiker

Instructies

  • Breng het appelsap met het kaneelstokje aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 15 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water. Klop de 2 dl slagroom met de suiker lobbig, zet hem in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de parten in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Gaar de appelblokjes in het appelsap in 5 minuten op laag vuur.
  • Neem de pan van het vuur en haal het kaneelstokje uit het sap.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door het sap tot ze zijn opgelost.
  • Zet de pan in een schaal met ijswater zodat het sap kan afkoelen en geleiachtig worden; roer af en toe voorzichtig zodat de appelblokjes niet uiteenvallen.
  • Zet de kaneelkoekjes met de kaneelkant naar buiten in een hoge puddingvorm van 1 liter inhoud: snijd als dat nodig is de koekjes langs de zijkanten glad af zodat ze strak tegen elkaar staan.
  • Bestrijk de bodem van de vorm met een kwastje met olie of eiwit.
  • Spatel de slagroom door het geleiachtige sap en giet deze bavarois in de voorbereide puddingvorm.
  • Laat hem minstens 3 uur op een koele plaats opstijven.
  • Klop de slagroom voor de garnering (naar smaak met suiker) lobbig.
  • Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond rozetjes op de bovenkant van de Charlotte.

Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom

Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Servings: 4
Calories: 155kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 200 g bloemkool in kleine roosjes
  • 250 ml kippenbouillon zelfgemaakt of van 3/4 tablet
  • 150 ml melk
  • ½ eetlepel olie
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de bloemkool toe, dek af en smoor de groente zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de bouillon en melk toe en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olie in een steelpan en fruit het kerriepoeder tot het aroma vrijkomt.
  • Roer de room erdoor en schenk dit mengsel direct in een kom.
  • Klop de kerrieroom bijna stijf.
  • Schep de bloemkoolsoep in 4 warme koffiekoppen en schep er een lepel kerrieroom op.

Notities

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij deze romige bloemkoolcappuccino met kerrieroom.

Nutrition

Calories: 155kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g

Ambachtelijke Appelchutney

Ambachtelijke Appelchutney

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g appels bijv. goudreinet
  • 2 uien gesnipperd
  • 100 g rozijnen
  • 300 g fijne tafelsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 cm verse gemberwortel in plakjes
  • 300 ml appelazijn

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
  • Meng in een pan de appels met de uien, rozijnen en suiker.
  • Voeg de kaneelstokjes, takjes tijm en plakjes gember toe en schenk de appelazijn erbij.
  • Breng het appelmengsel al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het in 45 minuten zachtjes inkoken tot een dikke moes, waarbij je regelmatig roert.
  • Verwijder de kaneelstokjes, takjes tijm en stukken gember.
  • Schep de chutney in de potten en sluit deze direct af.
  • Zet de potten op hun kop en keer ze na 5 minuten weer om.
  • Laat de chutney verder afkoelen en plak een etiket met de bereidingsdatum en houdbaarheid op de potjes.

Notities

Houdbaarheid: ca. 4 maanden
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, vormt een mooie aanvulling op de hartige en zoete smaken van de appelchutney.

Nutrition

koolhydraten: 227g | Protein: 2g | Vet: 0g

Ambachtelijke Nederlandse Advocaat

Ambachtelijke Nederlandse Advocaat

Bereidingstijd20 minuten
wachten6 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: 15 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 eieren
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 330 ml brandewijn slijter

Instructies

  • Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
  • Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  • Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
  • Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
  • Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
  • Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
  • Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
  • Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
  • Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.

Notities

  • Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
  • Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
  • Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 135 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 150 gram pure chocolade
  • 200 ml light slagroom
  • 1 theelepel cacao
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Mix de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een dikke schuimige massa ontstaat (zo'n vijf minuten).
  • Voeg in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en de 15 gram cacao toe.
  • Verdeel het beslag over twee ingevette vormen en breek 50 gram chocolade in kleine stukjes.
  • Verdeel de stukjes over een van de twee gevulde bakvormen; dit wordt de bodem.
  • Bak de beide taartdelen in ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 gradetot de binnenkant niet meer zacht is.
  • Test dit met een breinaald of satéprikker.
  • Verwarm de overige chocolade met 100 ml slagroom in een pan tot alles gesmolten is en klop de overige slagroom met de theelepels cacao en suiker stijf.
  • Besmeer de onderste taarthelft (die met de chocoladestukjerijkelijk met de geklopte slagroom en plaats de andere taarthelft erbovenop.
  • Giet of smeer de gesmolten chocolade eroverheen en laat het glazuur in de koelkast opstijven.

Gentse waterzooi van Jumbo

Gentse waterzooi van Jumbo

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stuks prei
  • 2 stuks bleekselderij
  • 1 stuks winterwortel
  • 250 g champignons
  • 2 plukjes foelie
  • l kippenbouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 stuks laurierblaadjes
  • 750 g geschilde krielaardappelen
  • 2 dl koksroom
  • 1 snufje zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
  • 8 stuks stukken kip bijv. poten of karbonades

Instructies

  • Laat de kip op kamertemperatuur komen.
  • Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in dikke ringen.
  • Snijd de bleekselderij in boogjes.
  • Snijd de winterwortel in de lengte in vieren en daarna in plakken.
  • Halveer de champignons.
  • Doe de bouillon met de foelie, de tijm en de laurier in de pan.
  • Breng aan de kook en voeg de stukken kip toe.
  • Zorg dat alles onder staat en laat circa 20 minuten tegen de kook gaar worden.
  • Voeg de prei, de bleekselderij, de wortel, de champignons en de aardappeltjes toe, schep goed om en laat nog circa 20 minuten zachtjes koken tot de aardappeltjes gaar zijn.
  • Roer de room door de bouillon en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:
en frisse witte Edelzwicker, Sylvaner of Pinot Blanc uit de Elzas of een Muscadet van de Loire (9-11°C).

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 400 g rundergehakt
  • 1 tl chilivlokken
  • Zout en peper1 el sambal
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel(s) melk

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de boter in een pan en bak daarin het gehakt rul.
  • Voeg de ui, de knoflook en de chilivlokken toe en bak nog ca. 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout, peper en de sambal.
  • Verwarm de oven voor. Rol het bladerdeeg uit en leg het, inclusief bakpapier, op de bakplaat.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de helft van het bladerdeeg.
  • Verbrokkel de geitenkaas over het gehakt.
  • Maak met een deegrastersnijder een raster in de andere helft van het deeg en vouw het deeg over het gehakt heen.
  • Druk de deegranden met een vork op elkaar.
  • Meng de eidooier met de melk en besmeer het deeg met dit mengsel. Bak de taart ca.25 minuten in de ove

Notities

Deegrastersnijder

Biogarde met Pruimencompote en Earl Grey Infusie

Biogarde met Pruimencompote en Earl Grey Infusie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sinaasappelpers

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • ½ zakje gewelde pruimen à 375 g
  • 200 ml vers gezette Earl Grey thee
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 500 ml biogarde yoghurt natuurlijk

Instructies

  • Pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de gewelde pruimen in stukjes.
  • Breng in een pan het sinaasappelsap, de vers gezette thee, pruimen en gemberpoeder aan de kook.
  • Laat het geheel 10 minuten koken totdat het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de compote afkoelen door de pan in een bak met koud water te zetten.
  • Verdeel de biogarde over vier schaaltjes en schep de pruimencompote er bovenop.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke nagerecht!

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer vormt een heerlijke aanvulling op de fruitige smaak van de pruimencompote en de frisheid van de yoghurt. De florale tonen van deze wijnen harmoniëren goed met de Earl Grey-infusie en vormen een verfijnde afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g