Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Een heerlijk hartige Hongaarse goulash, langzaam gestoofd voor een diepe, rijke smaak. Perfect comfort food!
inclusief suddertijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram runderlap in blokjes
  • 240 gram rijst
  • 2 eetlepels Hongaarse paprikapoeder zoet
  • 3 paprika's rood, geel, groen, in blokjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 uien gesneden
  • 8 tomaten in blokjes
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 2 theelepels karwijzaad kummel
  • 10 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gesneden uien, knoflook en runderlapjes toe.
  • Braad het vlees goed aan totdat het bruin is.
  • Voeg de paprika's en tomaten toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg het paprikapoeder, gemalen foelie, karwijzaad, jeneverbessen, zout en peper toe aan de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur vervolgens laag en plaats een hitteverdeler (sudderplaatje) onder de pan.
  • Laat de goulash 6 uur langzaam sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Kook vlak voor het opdienen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulash met de rijst en een frisse tomatensalade.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Hongaarse Egri Bikavér (Stierenbloed).

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Een heerlijke twist op klassieke pannenkoeken, met kikkererwtenmeel voor een hartige basis, gecombineerd met gegrilde courgette, parmaham en een romige yoghurt-knoflooksaus.
Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette in lange plakken geschaafd
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • 5 gr verse peterselie fijngehakt
  • 50 gr geroosterde amandelen fijngehakt
  • 90 gr parmaham
  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 200 ml melk
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el honing
  • Olie om in te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng de yoghurt, mayonaise en honing in een kom tot een egale saus.
  • Voeg de geperste knoflook toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus apart.
  • Was de courgette en schaaf deze in lange plakken met een kaasschaaf.
  • Verwarm een grillpan met een beetje olie en gril de courgetteplakken ongeveer 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
  • Bestrooi met peper en zout en leg ze apart.
  • Meng in een beslagkom het kikkererwtenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, melk, ei en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en vet deze in met een beetje olie.
  • Giet een pollepel beslag in de pan en zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is met een dunne laag beslag.
  • Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot al het beslag op is.
  • Houd de pannenkoeken warm door ze op een bord boven een pan met kokend water te leggen.
  • Hak de verse peterselie en geroosterde amandelen fijn.
  • Beleg elke pannenkoek met 4 plakken gegrilde courgette en 2 plakken parmaham.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie en amandelen.
  • Serveer de pannenkoeken met de zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus.

Notities

Deze hartige pannenkoeken combineren goed met een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 portobello
  • 200 g gemengde paddenstoelenmix
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
  • 100 g walnoten of macadamia gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd ook de portobello in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
  • Bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
  • Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
  • Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
  • Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
  • Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de peterselie en kaas erdoor.
  • Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.

Notities

Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Wijnadvies:

Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Traditionele Borstplaat

Traditionele Borstplaat

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
  • hittebestendige snijplank
  • pan met dikke bodem
  • pollepel

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
  • Roer continu met een pollepel.
  • Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
  • Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
  • Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
  • Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
  • Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
  • Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
  • Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.

Notities

Variaties:

Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.

Wijnadvies:

Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 0g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g

Macaroni met romige paprikasaus

Macaroni met romige paprikasaus

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g macaroni zak a 500 g
  • 2 uien
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 cup(s) boursin cuisine knoflook & fijne kruiden 245 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 zakje pastakaas 150 g
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika

Instructies

  • Macaroni volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Uien pellen en snipperen.
  • In braadpan olie met ui zachtjes verhitten.
  • Paprika's schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Paprika 5 minuten met ui meebakken.
  • Saus en 100 ml water door groente roeren en nog 2 minuten verwarmen.
  • Basilicumblaadjes fijnsnijden.
  • Macaroni en saus over vier borden verdelen.
  • Met kaas en basilicum bestrooien.

Bindaetuk

Bindaetuk

erwten en rijst pannenkoekjes
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Rijst
Land van herkomst: Korea
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gr rondkorrelrijst
  • 150 gr doperwten
  • 2 eieren
  • 60 gr bloem
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 tomaat in reepjes
  • sojasaus
  • 4 Groene ui gesnipperd

Instructies

  • Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
  • Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
  • Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
  • Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
  • Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
  • Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
  • Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.

Kra

Kra

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukepapier
  • pollepel
  • grote opscheplepel met gaatjes
  • bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
  • grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)

Ingrediënten

  • 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
  • ½ pot keukenstroop
  • 1 schijf gula Djawa palm suiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • snufje zout
  • olie

Instructies

  • Olie in een wok verhitten,
  • Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
  • Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
  • Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
  • De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
  • Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
  • Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
  • Het duurt wel even, dus blijft roeren!
  • De gepofte rijst in de was teil doen.
  • Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
  • En gelijk de mengsel roeren.
  • Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
  • Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
  • Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
  • Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
  • Kra op een plank storten en snijden.
  • En smullen maar!

Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 plakjes bacon
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
  • 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
  • 150 gram soepgroenten
  • 1 blik tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon van een tablet
  • 1 blik maïs uitgelekt
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 ml crème fraîche
  • 50 gram tortillachips

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
  • Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  • Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat 25 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 g boter
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 flesjes Rodenbach 33 cl

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
  • Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
  • Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
  • Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g