Zelfgemaakte Jamkoekjes

Zelfgemaakte Jamkoekjes

Maak deze heerlijke zelfgemaakte jamkoekjes met zachte boter en jam naar keuze. Perfect voor een gezellige middag!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Ei
  • 250 gram Meel
  • 60 gram Suiker
  • 75 gram Zachte boter
  • Jam naar keuze

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de boter, suiker en het ei goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje het meel toe en meng tot een zacht deeg.
  • Vorm balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat.
  • Druk met de steel van een pollepel een gaatje in elk balletje.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 15 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven wanneer de onderkant lichtbruin is.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Als het gaatje niet goed zichtbaar is, druk het dan opnieuw in met de pollepel.
  • Verwarm de jam en vul elk gaatje met een beetje jam.
  • Laat de koekjes afkoelen en geniet van de heerlijke smaak!

Notities

Serveertip:
Serveer de jamkoekjes als een lekker tussendoortje bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete koekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 9g

Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
inclusief weektijd)2 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g droge spliterwten
  • 250 g soepvlees
  • 40 g boter
  • 3 eetlepels room
  • 1 dikke wortel
  • 1 ui
  • 1 takje selderij
  • 2 preien
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • 1 flinke snuif soda bicarbonaat
  • 2 koffielepels zout
  • Peper naar smaak
  • In boter gefruite korstjes

Instructies

  • Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
  • Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
  • Pel de ui en snijd in vieren.
  • Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
  • Was alle groenten en laat uitlekken.
  • Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
  • Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
  • Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
  • Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
  • Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.

Notities

Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Een klassieke, rijkgevulde erwtensoep met ham, spekblokjes en heerlijke kruiden. Perfect voor koude winterdagen en ultiem comfortfood!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 g Silvo spliterwten
  • 1 l water
  • 150 g gesneden panklare soepgroenten
  • 3 bouillonblokjes
  • ±100 g spekblokjes
  • ±100 g hamblokjes
  • ½ eetlepel Silvo Selderieblad
  • ½ eetlepel Silvo Bieslook
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • Silvo Nootmuskaat Gemalen naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snijd de ui klein.
  • Was de spliterwten grondig.
  • Breng de spliterwten, ui en 1 liter koud water aan de kook in een grote soeppan.
  • Laat de soep 45-50 minuten zachtjes koken in een gesloten pan en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes, spekblokjes en hamblokjes toe aan de soep.
  • Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
  • Roer het selderieblad, bieslook, zwarte peper en nootmuskaat door de soep.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout.
  • Serveer de soep warm in diepe kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de erwtensoep met stevig roggebrood en een dikke plak katenspek voor een authentieke wintermaaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze stevige erwtensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Gegratineerde Filet “Cordon Bleu” met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Marjolein naar smaak
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 75 g oude kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • 2 varkensfilets à ca. 350 g
  • 2 eetlepels olie voor braden
  • 1 l olie om te frituren
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g

Instructies

Aardappelballetjes Voorbereiden:

  • Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart.
  • Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
  • Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
  • Druk het goed aan.
  • Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.

Varkensfilet Voorbereiden:

  • Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
  • Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
  • Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.

Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:

  • Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
  • Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Garneer de gegratineerde filets met marjolein en serveer ze met de knapperige amandelballetjes.
  • Combineer met bijvoorbeeld broccoli voor een compleet gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Romige Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche

Romige Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in stukken gesneden
  • 7,5 dl groentebouillon
  • 250 g diepvriesdoperwten
  • 1 dl crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • Bieslook kervel en waterkers voor garnering

Instructies

  • Kook de aardappelen in 7,5 dl groentebouillon gedurende 20 minuten.
  • Voeg de diepvriesdoperwten toe en kook deze de laatste 5 minuten mee.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
  • Zeef de soep om een gladde textuur te krijgen.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Voeg 1 dl crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over borden en schep in elk bord 1 eetlepel crème fraîche.
  • Garneer met fijngehakte bieslook, kervel en waterkers.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Fruitige Bosbessensiroop

Fruitige Bosbessensiroop

Een eenvoudige en smaakvolle bosbessensiroop die perfect is als topping voor pannenkoeken, flensjes of desserts.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koude Dranken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • pollepel
  • Zeef (optioneel)

Ingrediënten

  • 225 g fijne kristalsuiker
  • dl water
  • 225 g verse bosbessen
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de bosbessen toe en roer voorzichtig.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook, al roerend.
  • Laat het zachtjes koken gedurende 3-5 minuten terwijl je blijft roeren.
  • Roer het citroensap erdoor en haal de pan van het vuur.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten.
  • Serveer de siroop warm als topping voor pannenkoeken of flensjes.

Notities

Deze heerlijke bosbessensiroop voegt een fruitige zoetheid toe aan warme
pannenkoeken of flensjes. Geniet van de smaak van verse bosbessen in deze eenvoudig te
maken siroop
Wijnadvies:
Deze zoete siroop combineert goed met een licht mousserende dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een prosecco om de fruitige tonen te accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 35g

Hartige Boerensoep met Soepkip en Vermicelli

Hartige Boerensoep met Soepkip en Vermicelli

Een rijkgevulde boerensoep met soepkip, vermicelli, champignons en verse groenten. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Maaltijdsoep, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Grote soeppan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 soepkip
  • 100 g vermicelli
  • 200 g soepgroenten bijv. prei, wortel, selderij
  • 100 g champignons in plakjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Plaats de soepkip in een grote soeppan en voeg voldoende water toe om de kip volledig te bedekken.
  • Breng het water aan de kook en laat de soepkip op laag vuur ongeveer 1,5 uur zachtjes trekken.
  • Haal de soepkip uit de pan en verwijder het vlees van de botten.
  • Voeg het kippenvlees terug in de pan.
  • Voeg de vermicelli toe aan de bouillon en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de soepgroenten en champignons toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep warm met eventueel vers brood.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze hartige soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Een heerlijk hartige Hongaarse goulash, langzaam gestoofd voor een diepe, rijke smaak. Perfect comfort food!
inclusief suddertijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram runderlap in blokjes
  • 240 gram rijst
  • 2 eetlepels Hongaarse paprikapoeder zoet
  • 3 paprika's rood, geel, groen, in blokjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 uien gesneden
  • 8 tomaten in blokjes
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 2 theelepels karwijzaad kummel
  • 10 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gesneden uien, knoflook en runderlapjes toe.
  • Braad het vlees goed aan totdat het bruin is.
  • Voeg de paprika's en tomaten toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg het paprikapoeder, gemalen foelie, karwijzaad, jeneverbessen, zout en peper toe aan de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur vervolgens laag en plaats een hitteverdeler (sudderplaatje) onder de pan.
  • Laat de goulash 6 uur langzaam sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Kook vlak voor het opdienen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulash met de rijst en een frisse tomatensalade.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Hongaarse Egri Bikavér (Stierenbloed).

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Een heerlijke twist op klassieke pannenkoeken, met kikkererwtenmeel voor een hartige basis, gecombineerd met gegrilde courgette, parmaham en een romige yoghurt-knoflooksaus.
Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette in lange plakken geschaafd
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • 5 gr verse peterselie fijngehakt
  • 50 gr geroosterde amandelen fijngehakt
  • 90 gr parmaham
  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 200 ml melk
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el honing
  • Olie om in te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng de yoghurt, mayonaise en honing in een kom tot een egale saus.
  • Voeg de geperste knoflook toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus apart.
  • Was de courgette en schaaf deze in lange plakken met een kaasschaaf.
  • Verwarm een grillpan met een beetje olie en gril de courgetteplakken ongeveer 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
  • Bestrooi met peper en zout en leg ze apart.
  • Meng in een beslagkom het kikkererwtenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, melk, ei en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en vet deze in met een beetje olie.
  • Giet een pollepel beslag in de pan en zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is met een dunne laag beslag.
  • Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot al het beslag op is.
  • Houd de pannenkoeken warm door ze op een bord boven een pan met kokend water te leggen.
  • Hak de verse peterselie en geroosterde amandelen fijn.
  • Beleg elke pannenkoek met 4 plakken gegrilde courgette en 2 plakken parmaham.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie en amandelen.
  • Serveer de pannenkoeken met de zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus.

Notities

Deze hartige pannenkoeken combineren goed met een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hapjespan
  • pollepel

Ingrediënten

  • 1 portobello
  • 200 g gemengde paddenstoelenmix
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
  • 100 g walnoten of macadamia gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd ook de portobello in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
  • Bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
  • Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
  • Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
  • Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
  • Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de peterselie en kaas erdoor.
  • Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.

Notities

Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Wijnadvies:

Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.