Authentieke Beef Wellington uit Somerset
Servings: 8 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend
Bakplaat (ingevet)
rooster
Rolstok
Beef Wellington:
- 1 ½ kg malse rosbief aan één stuk van gelijke dikte
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper
- 50 g boter
- 2 uien zeer fijngesneden
- 350 g champignons zeer fijngesneden
- 1 pakje bladerdeeg 450 g, ontdooid
- 175 g roompâté bijv. van kip of eend
- 2 eieren losgeklopt
Saus:
- 1 kleine ui fijngesneden
- 50 g boter
- 125 g champignons fijngesneden
- 2 eetlepels bloem
- 6 dl kalfsfond pot of sterke vleesbouillon
- 3 dl rode wijn
Bestrijk de rosbief (op kamertemperatuur) met cognac en bestrooi met zout en peper.
Verhit 25 g boter in een braadpan en bak de rosbief rondom bruin gedurende 10 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.
Bak de ui in 25 g boter gedurende 10 minuten.
Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten totdat het meeste vocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper, en laat afkoelen.
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een grote lap die ruim om het vlees past.
Meng de roompâté met 4 eetlepels van het champignonmengsel en strijk een dikke laag over de bovenkant van het vlees.
Plaats het vlees met de bestreken kant op het midden van het deeg.
Strijk de rest van het champignonmengsel over de zijkanten en bovenkant van het vlees.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de hoeken uit het deeg (anders wordt het deeg daar te dik).
Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei en vouw het deeg om het vlees.
Druk de randen goed aan.
Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat.
Rol de overgebleven deegresten opnieuw uit, snijd blaadjes en plak deze met losgeklopt ei op het deeg.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Steek een vleesthermometer via de zijkant in het vlees, waarbij de punt van de thermometer in het midden moet zitten.
Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 30 minuten totdat het deeg bruin is en het vlees een kerntemperatuur van 50-55 °C heeft.
Dek het deeg af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Laat de Beef Wellington, verpakt in aluminiumfolie, nog 5 minuten rusten.
Saus:
Bak de ui 5 minuten in boter, voeg champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee.
Voeg de kalfsfond en wijn toe, deel voor deel, en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Zeef de saus.
Leg de Beef Wellington op een voorverwarmde schaal en snijd het in plakken.
Serveer de saus apart.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Cabernet Sauvignon.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Knapperige Gesuikerde Druiven voor Feestelijke Desserts
Deze knapperige gesuikerde druiven zijn een heerlijke traktatie en een perfecte toevoeging aan feestelijke desserts. Hun zoete coating en frisse smaak maken ze ideaal voor een verfijnde presentatie tijdens de feestdagen.
(+ droogtijd)15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend
- Citroensap
- Druiven
- Tafelsuiker
Verdeel gave druiven in trosjes, was ze grondig en dep ze droog.
Doop de druiven kort in citroensap om een frisse smaak toe te voegen en verkleuring te voorkomen.
Leg de druiven op een vel bakpapier en bestrooi ze rijkelijk met fijne tafelsuiker.
Zorg ervoor dat de suiker gelijkmatig over de druiven is verdeeld.
Laat de gesuikerde druiven vervolgens op een rooster drogen, zodat de suiker kan hechten en een knapperige textuur vormt.
Geniet van dit heerlijk gesuikerde fruit als smakelijke traktatie of voeg ze toe als decoratieve en smaakvolle elementen aan desserts en gebak tijdens de feestdagen, zoals met Kerst.
Deze gesuikerde druiven voegen een zoete en feestelijke touch toe aan elk gerecht!
Wijnadvies:
Serveer deze gesuikerde druiven als heerlijke begeleiding bij mousserende wijnen zoals Prosecco of Champagne, om de zoete smaken van de druiven te balanceren.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Lamsbout in Groene Muntkorst
Deze lamsbout in groene muntkorst is een smaakvol en kruidig gerecht, ideaal voor feestelijke gelegenheden. De frisse munt in combinatie met sappig lamsvlees zorgt voor een heerlijk contrast.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 lamsrib stukken elk van 6 enkele koteletjes
- 2 sneetjes oud brood geroosterd
- 4 eetlepels fijngehakte kruizemuntblaadjes + enkele toefjes voor garnering
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- Zout en peper
- 2 eiwitten
- 2 eetlepels bloem
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de lamsrib stukken rondom bruin gedurende 5 minuten.
Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op een rooster.
Maal het geroosterde brood fijn en meng met fijngehakte munt, koriander, peterselie en peper.
Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout en vouw voorzichtig het brood-kruidenmengsel erdoor.
Bestuif de ribzijde van het vlees met bloem en bedek met een dikke laag van het kruidenmengsel.
Leg de lamsbout stukken in een braadslede en bak 15-20 minuten in het midden van de oven, totdat het vlees gaar is.
Haal de lamsbout uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Wijnadvies
Serveer met een wijn met een tikkeltje zwoelheid, zoals een Côtes du Rhône Villages of een Châteauneuf-du-Pape, die prachtig past bij het kruidige lamsvlees.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Caldereta Visstoofpot
Deze rijke en smaakvolle visstoofpot met garnalen, mosselen en vis in een tomaten-witte wijn saus is ideaal voor een gezellig diner.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend
- 600 g stevige vis zoals zeeduivel harder of tilapia, in brede repen gesneden
- 500 g mosselen of andere schelpdieren goed gewassen
- 1 dl droge witte wijn
- 20 g boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 middelgrote ui fijn gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels brandy
- 2 dl visbouillon
- ½ bosje peterselie fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 2 rode paprika's in stukjes gesneden
- 250 g grote ongepelde garnalen
- 2 citroenen in partjes gesneden
- Geroosterd brood voor het serveren
Stap 2
Verhit de witte wijn in een pan en voeg de schelpdieren toe.
Dek de pan af en kook de schelpdieren gedurende 3-5 minuten, totdat ze opengaan.
Verwijder daarna de dichte schelpen en bewaar het kookvocht.
Stap 4
Bestrooi de ui en knoflook met bloem en roer goed door.
Voeg vervolgens het kookvocht van de schelpdieren, brandy, visbouillon, peterselie en tomatenpuree toe.
Laat de saus ongeveer 2 minuten koken tot deze iets indikt.
Stap 6
Neem een flinke ovenschaal en leg hierin de helft van de vis en schelpdieren, gevolgd door de helft van de paprika's en garnalen.
Herhaal deze laag nog een keer en eindig met een laag paprika's en garnalen.
Serveertip:
Serveer de caldereta als hoofdgerecht met geroosterd brood om de smakelijke saus mee op te deppen.
Wijnadvies:
Deze stevige visstoofpot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Albariño uit Spanje of een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Hun frisheid en lichte fruitigheid vormen een mooie aanvulling op de zeevruchten en kruidige saus.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe
Rijke Franse appeltaart met Bourgondische pralines en knapperige bodem, een perfecte afsluiter van elk diner.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 300 g bloem
- 150 g koude boter in stukjes
- 1½ dl water
- Snufje zout
- 2 eetlepels custard
- 6 geschilde appels in plakjes
- Bourgondische pralines gepelde amandelen met rode bakkerskleurstof
- 2 eieren
- 2 eetlepels suiker
Maak het deeg door de bloem, boter, water en zout te mengen.
Kneed tot een glad deeg.
Bekleed een taartvorm met het deeg.
Bestrooi de bodem van de taart met custardpoeder.
Vul de vorm met plakjes appel en Bourgondische pralines.
Klop de eieren los met de suiker en giet dit mengsel over de taartvulling.
Bak de taart 40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ºC.
Verplaats het rooster naar een lagere positie en bak de taart nog eens 20 minuten.
Laat de taart afkoelen in de oven en vervolgens op een rooster.
Serveer de Bourgondische appeltaart met een toef slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling uit de Elzas, Frankrijk, versterkt de rijke en fruitige smaken van deze appeltaart.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Pittige Kip Quiche
Een smaakvolle quiche met pittige kip en paprika, perfect voor een stevige lunch of een feestje. Gemakkelijk te maken!
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Quichevorm (Ø 22-24 cm)
rooster
- 1 kipfilet in kleine reepjes
- 1 quichedeeg
- 1 puntpaprika in kleine blokjes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- 2 eetlepels tomatensaus frito
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 milliliter slagroom
- 3 eieren
- 1 handvol geraspte kaas
- ½ eetlepel Hot & Spicy Kruidenmix
- ½ kippenbouillonblokje verkruimeld
- Peterselie naar smaak
- Kipkruiden naar smaak
- Roomboter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Pel en snipper de ui, halveer de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Marineer de kipfilet in reepjes met olijfolie en kipkruiden.
Bak de kipfilet rondom bruin in een pan.
Voeg de ui, paprika en knoflook toe aan de pan en bak kort mee.
Vet de quichevorm in met roomboter en bekleed deze met het quichedeeg.
Prik gaatjes in de bodem.
Vul de quichevorm met het kipmengsel.
Klop de eieren los met de slagroom, voeg het verkruimelde bouillonblokje, peterselie, tomatensaus, en Hot & Spicy Kruidenmix toe, en meng goed.
Giet dit mengsel over het kipmengsel in de quichevorm en bestrooi met geraspte kaas.
Bak de quiche gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de quiche na het bakken kort afkoelen op een rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
Deze pittige kipquiche vraagt om een wijn met wat kracht en fruitigheid, zoals een soepele Merlot of een fruitige rosé.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Smeuïg Bananenbrood met Walnoten
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 14 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 100 g margarine
- 200 g suiker
- 2 eieren losgeklopt
- 1 theelepel citroensap
- 3 middelgrote bananen rijp maar niet bruin
- 100 g bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 60 g gehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 150°C.
Bestrijk het bakblik met olie.
Roer de margarine en suiker romig en klop er vervolgens de losgeklopte eieren door.
Pureer de bananen, roer hier het citroensap door en voeg dit toe aan het roommengsel.
Roer de bloem erdoor, voeg het bakpoeder en zout toe, en meng tot slot de gehakte walnoten erdoor.
Doe het deeg in het bakblik en bak het bananenbrood gedurende 1 uur en 15 minuten.
Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Serveer het bananenbrood met of zonder boter.
Geniet van dit smeuïge bananenbrood tijdens lunch of brunch!
Wijnadvies:
Bij dit zoete bananenbrood past goed een kopje thee of een kopje koffie als drankkeuze.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Madeleines met Citroen
Maak zelf klassieke Franse madeleines met een vleugje citroen. Perfect als verfijnd tussendoortje bij de koffie of thee!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 15 stuks
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
- 120 g bloem
- 125 g gesmolten boter
- 135 g suiker
- 4 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- Geraspte schil van 1 citroen
Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom.
Klop in een andere kom de suiker en eieren tot een dik en luchtig mengsel.
Voeg de geraspte citroenschil toe en roer kort door.
Meng de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
Roer tot een glad beslag.
Zet het beslag 20-30 minuten in de koelkast om te rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vul de holletjes van de madeleinevorm voor 2/3 met het beslag.
Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Haal de madeleines uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Wijnadvies:
Serveer met een glas lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d’Asti, die de citrustonen in de madeleines complimenteert.
Calories: 95kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Smeuïge Amandeltaart met Gekarameliseerde Peer en Glanzende Abrikozengelei
Deze feestelijke amandeltaart met peer en een glanzende abrikozengelei is perfect als nagerecht of voor een speciale gelegenheid.
Servings: 8
Calories: 435kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 300 g boter
- 175 g amandelen fijngemalen
- 130 g suiker
- 3 eieren
- 4 peren
- 3 el abrikozenjam
- 1 el poire eau de vie
- Snufje zout
- Slagroom voor serveren
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de bloem, een snufje zout en 100 g suiker in een kom.
Voeg 150 g boter in blokjes en 1 ei toe.
Kneed tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
Meng de resterende boter (150 g), eieren, resterende suiker (30 g), fijngemalen amandelen en poire eau de vie tot een gladde amandelcrème.
Strijk de amandelcrème gelijkmatig uit over het deeg in de taartvorm.
Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes.
Schik de peer schijfjes decoratief op de amandelcrème.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-45 minuten tot goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef het tot een gladde gelei.
Bestrijk de taart direct uit de oven met de abrikozengelei voor een glanzende afwerking.
Laat de taart op een rooster afkoelen.
Serveer lauwwarm of koud met lobbig geslagen slagroom.
Geniet van deze heerlijke taart met peer als een feestelijke afsluiting van je maaltijd!
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals een Sauternes of een Monbazillac past perfect bij de rijke smaken van peer en amandel in deze taart.
Calories: 435kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3
Chocolade Schuimpuntjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
stervormige spuitmond
rooster
magnetron
- 3 eiwitten
- 100 g suiker
- 75-100 g pure chocolade
- 1 eetlepel olie
Verwarm de oven voor op 125°C.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een droge en vetvrije kom.
Klop de eiwitten los en voeg tijdens het kloppen de helft van de suiker toe.
Meng dan de rest van de suiker erdoor.
Doe het schuim in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit toefjes op de bakplaat.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
Het schuim is klaar als het stevig aanvoelt.
Trek het bakpapier met de schuimpuntjes op een rooster en laat ze afkoelen.
Hak de chocolade fijn en smelt deze met olie au bain-marie of in de magnetron.
Laat het iets afkoelen en doop de onderkant van de schuimpuntjes erin.
Laat de schuimpuntjes uitharden op een stuk bakpapier.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 3