Indonesische Pikante Visschotel
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g kabeljauwfilet schelvis of zalmmootjes kunnen ook
- 2 fijngesneden uien
- 1 dl vleesbouillon
- 1 eetlepel citroensap
- 50 g garnalen
- 4 teentjes knoflook fijngeperst
- 2 eetlepels sambal oelek
- 1 theelepel serehpoeder citroengraspoeder
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- 1 theelepel loaspoeder galangawortelpoeder
- 2 eetlepels olie
- Zout naar smaak
Kook de vleesbouillon in een grote pan samen met de fijngeperste knoflook, sambal oelek, serehpoeder, koenjit en loaspoeder.
Snijd de vis in stukken en zet deze samen met de garnalen klaar.
Snipper de uien en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn.
Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en roer goed door.
Schep de vis en garnalen door de bouillon en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
Haal de vis en garnalen uit de pan en leg ze op een schaal.
Maak de saus af met citroensap en giet deze over de vis.
Serveer direct, eventueel met bloemkool als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittigheid van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Zelfgemaakte Groentespread met Olijven en Paprika
Probeer deze smaakvolle, zelfgemaakte groentespread met olijven en paprika voor een gezond en hartig broodbeleg!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8 (afhankelijk van gebruik)
Calories: 20kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teen knoflook
- 2 cm verse gember
- 2 grote vleestomaten
- 3 el zwarte olijven schijfjes
- 1 zoete puntpaprika
Doe de zwarte olijven, knoflook, zoete puntpaprika, verse gember en vleestomaten in de keukenmachine.
Pureer het geheel tot een gladde massa.
Plaats een zeef boven een schaal en giet het mengsel erin.
Laat het mengsel minimaal 15 minuten uitlekken en druk het daarna goed aan om overtollig vocht te verwijderen.
Doe de uitgelekte spread in een schone jampot en bewaar in de koelkast.
Geen wijnadvies, deze spread past goed bij water of lichte, niet-alcoholische dranken.
Calories: 20kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Frisse Pastasalade met Zeevruchten
Voorbereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 125 g farfalle of cravattine strikjespasta
- 250 g zeevruchtencocktail diepvries
- 1 limoen
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels groene olijventapenade
- 2 snackkomkommers of ½ komkommer
- 100 g jonge bladsla
- Zout en peper naar smaak
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Laat de zeevruchtencocktail enkele minuten in warm water ontdooien en dep ze daarna droog.
Boen de limoen schoon, rasp de schil fijn en pers de vrucht uit.
Klop in een schaal een dressing van olijfolie, 1-2 eetlepels limoensap, limoenrasp, groene olijventapenade, zout en peper.
Spoel de gekookte pasta in een vergiet af met koud water en laat uitlekken.
Meng de afgekoelde pasta met de zeevruchtencocktail door de dressing.
Was de komkommer, halveer deze in de lengte en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit.
Snijd de komkommerhelften in de lengte in plakken en vervolgens in fijne linten.
Verdeel de jonge bladsla over vier borden.
Schep de pastasalade met zeevruchten erop en garneer met de komkommerlinten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze lichte en smaakvolle pastasalade met zeevruchten.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Pannenkoekjes met Verse Cranberrycompote
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g suiker
- ½ theelepel kaneel
- 250 g cranberry's
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei losgeklopt
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 ml melk
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- Poedersuiker
Breng in een steelpan de suiker, kaneel en 50 ml water aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg de cranberry's toe.
Laat 7-8 minuten zachtjes koken tot de cranberry's openbarsten.
Laat de cranberrycompote afkoelen.
Roer een glad beslag van het zelfrijzend bakmeel, ei, vanillesuiker en melk.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak vier kleine pannenkoeken tegelijk door vier keer met een juslepel een beetje beslag in de pan te gieten.
Bak met de rest van de olie en het beslag nog twee keer vier pannenkoeken.
Leg de pannenkoekjes op een (warme) schaal en bestrooi ze met poedersuiker.
Schep de cranberrycompote erop of serveer die apart erbij.
Serveertip:
Je kunt de pannenkoekjes de avond van tevoren al maken. De ochtend zelf kun je ze dan afgedekt in de magnetron 1-2 minuten verwarmen op half vermogen.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Verfrissende Meloensalade met Bramen
Voorbereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 kleine galiameloenen goed gekoeld
- 200 g rauwe ham bijvoorbeeld Jambon d'Ardenne
- 4 eetlepels milde olijfolie
- 1½ eetlepels citroensap
- Versgemalen peper naar smaak
- 15 g verse basilicum grofgescheurd
- 400 g bramen
Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitjes eruit.
Maak grove krullen uit het vruchtvlees met een meloenbolletjessteker (optioneel).
Laat de lege meloenschillen ondersteboven uitlekken in een vergiet.
Scheur de ham in stukken.
Klop in een schaal de dressing van olijfolie, citroensap en versgemalen peper.
Meng de meloen en ham door de dressing.
Voeg de grofgescheurde basilicum en bramen toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel de salade over vier borden of schep het eerst in de lege meloenschillen voor een feestelijke presentatie.
Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant van de meloenen af zodat ze steviger staan.
Wijnadvies:
Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een verfrissend complement bij deze meloensalade met bramen. De zoete tonen van de wijn benadrukken de fruitige smaken van de salade en zorgen voor een harmonieus samenspel op het gehemelte.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Verfrissende Zomerse Nectarines met Gemengd Fruit in Wijnmarinade
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 75 g fijne kristalsuiker
- ½ fles Moscato d'Asti zoete witte wijn
- 4 nectarines
- 500 ml sorbetijs van bosvruchten
- 300 g gemengd fruit bijvoorbeeld rode of blauwe bessen, frambozen, bramen
- ½ pak cantuccini amandelkoekjes ongeveer 175 g
Los de fijne kristalsuiker op in de Moscato d'Asti in een schaal.
Ontvel indien gewenst de nectarines.
Halveer ze, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in partjes.
Schep de nectarinepartjes door de wijn en laat ze minstens 1 uur marineren in de koelkast.
Vorm 4 bollen van het sorbetijs.
Verdeel de gemarineerde nectarinepartjes met wijn over vier diepe borden.
Strooi het gemengde fruit over de nectarines.
Plaats een bolletje sorbetijs op het fruit.
Verkruimel de cantuccini erboven of serveer ze apart om in de wijn te dippen.
Wijnadvies:
Een Moscato d'Asti is niet alleen een ingrediënt in dit gerecht, maar ook een uitstekende keuze als dessertwijn. Het zoete en fruitige karakter van de wijn past perfect bij de verfrissende smaak van de nectarines en het gemengde fruit
Calories: 270kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Gepocheerde Oesters in Hun Eigen Jus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 78kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Oestermes
theedoek
Deegroller of hamer
- 12 oesters vers en verpakt
- IJsklontjes
- 2 takjes verse dille fijngeknipt
- Versgemalen peper
Klem de oesters met de bolle kant naar beneden tussen een dubbele doek en steek voorzichtig een oestermes aan de dikke kant tussen de schelpen.
Beweeg het oestermes voorzichtig heen en weer totdat de sluitspier doorgesneden is.
Open de oester met de platte kant naar boven en snijd ook de sluitspier aan de onderkant van de oester door, zodat de oester los in de schelp ligt.
Vang het vocht op.
Neem de oesters uit de schelp en zeef het oestervocht door een schone theedoek en vang dit op in een pannetje.
Verwarm het oestervocht (zorg dat het niet kookt).
Leg de helft van de oesters gedurende 30 seconden in het vocht en neem ze vervolgens met een schuimspaan eruit.
Herhaal met de rest van de oesters.
Zeef het oestervocht nogmaals door een schone theedoek.
Wikkel de ijsklontjes in een schone theedoek en sla het ijs fijn met een deegroller of hamer.
Leg het fijngemaakte ijs op een schaal.
Druk de onderkant van de oesterschelpen in het ijs, leg de oesters erin en lepel voorzichtig het oestervocht erover.
Strooi de fijngeknipte dille en versgemalen peper erover.
Wijnadvies:
Deze gepocheerde oesters zullen uitstekend samengaan met een koele, droge champagne. De bruisende en verfrissende eigenschappen van de champagne zullen de subtiele zilte smaak van de oesters perfect aanvullen.
Calories: 78kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.1g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Verfrissende Gemarineerde Sinaasappel met Yoghurtijs
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 handsinaasappels
- 1 perssinaasappel
- 175 g suiker
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 450 ml yoghurtijs naturel, lactosevrij indien gewenst
- 2 takjes munt
Schil de handsinaasappels dik om het witte vlies te verwijderen.
Snijd het vruchtvlees vervolgens in dunne plakken.
Pers de perssinaasappel uit.
Breng in een steelpan het sinaasappelsap met suiker zachtjes aan de kook.
Laat het mengsel op laag vuur 5 minuten inkoken tot een siroop ontstaat.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop iets afkoelen.
Roer de gemalen kardemom door de siroop.
Leg de plakken sinaasappel in een lage schaal en schenk de siroop eroverheen.
Laat dit minstens 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken, af en toe voorzichtig omscheppen.
Verdeel de gemarineerde sinaasappelplakken over vier borden.
Gebruik een natgemaakte ijsschep om 4 mooie bollen yoghurtijs te scheppen en leg deze naast de sinaasappel.
Garneer met reepjes munt.
Wijnadvies:
Deze verfrissende combinatie van gemarineerde sinaasappel en yoghurtijs vraagt om een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige aroma's en lichte bubbel van de wijn zullen perfect samengaan met de citrusachtige smaken van de sinaasappel en de romigheid van het yoghurtijs.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 48g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Gemarineerde Schelpdieren met Zoetzure Tomaatje
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 6 limoenen uitgeperst
- 100 ml gembersiroop
- 500 g cherrytrostomaten
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 300 g aspergetips schoongemaakt
- 4 eetlepels vissaus
- 2 bosuitjes in dunne ringetjes
- 2 eetlepels verse dille fijngehakt
- 200 g Hollandse garnalen
- 200 g rivierkreeftjes
Breng in een pan 150 ml limoensap met de gembersiroop aan de kook en laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen.
Knip de takjes met tomaatjes in 8 kleine trosjes.
Prik de tomaatjes in met de punt van een scherp mesje, leg ze naast elkaar in een schaal en strooi er zout en peper over.
Schenk de hete gembersiroop over de tomaatjes, maar houd 2 eetlepels siroop achter voor de marinade.
Laat de tomaatjes in de gembersiroop afkoelen en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de aspergetips 1 minuut.
Schenk de vissaus erbij en roerbak de groente nog 2 minuten op hoog vuur, tot al het vocht verdampt is.
Laat de aspergetips afkoelen en bestrooi met peper naar smaak.
Klop in een afsluitbare kom 2 eetlepels limoensap met 2 eetlepels gembersiroop en zout en peper naar smaak tot een marinade.
Schep de uiringetjes, dille, garnalen en rivierkreeftjes erdoor en laat het mengsel minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Laat de tomaatjes even uitlekken op keukenpapier.
Leg op acht bordjes een bergje aspergetips en schep de garnalen en de rivierkreeftjes erop.
Leg er een trosje tomaatjes naast
Wijnadvies:
Een verfrissende witte wijn met een lichte zoetheid zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti past goed bij de zoetzure tomaatjes en de maritieme smaken van de garnalen en rivierkreeftjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4
Geroosterde Koolrabi met Kardemom en Geitenkaas
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 25 g verse bieslook
- 125 ml crème fraîche
- 125 g verse geitenkaas bijv. Chevre de Bellay of Bettine Blanc
- Versgemalen peper
- 37,5 g zak waterkers
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 3 eetlepels aardappelzetmeel of maïzena
- 1 theelepel poedersuiker
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 2 koolrabi's
- 25 g boter
Snijd de bieslook fijn, houd 8 sprieten apart.
Prak in een kom de crème fraîche met een vork door de zachte geitenkaas.
Roer de fijngesneden bieslook erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en meng de waterkers in een schaal met olijfolie, een mespunt zout en versgemalen peper.
Roer in een kom het aardappelzetmeel, poedersuiker, kardemom, 1/2 theelepel zout en een mespunt versgemalen peper met 2-3 eetlepels water tot een beslag, zo dik als yoghurt.
Schil de koolrabi's en snijd ze in dunne plakjes of schaaf ze.
Verhit in twee koekenpannen met antiaanbaklaag een beetje boter.
Haal de helft van de plakjes koolrabi snel door het beslag of bestrijk ze met behulp van een kwastje met beslag.
Leg de plakjes koolrabi dakpansgewijs op elkaar in de koekenpannen, in de vorm van kleine, open cirkels ('kransjes').
Bak de koolrabi op matig vuur in 10 minuten goudbruin en keer ze halverwege voorzichtig om.
Verdeel de waterkers over warme borden.
Laat elk koolrabikoekje voorzichtig op de waterkers glijden.
Dep overtollig vet weg met keukenpapier en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Vorm met behulp van twee in heet water gedoopte dessertlepels 4 ovale bolletjes ('quenelles') van het geitenkaasmengsel.
Leg in het midden van elk koolrabikransje een bolletje geitenkaas en garneer met de achtergehouden sprieten bieslook.
Wijnadvies:
Probeer een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Pinot Grigio. De frisse tonen van de wijn zullen goed samengaan met de romigheid van de geitenkaas en de subtiele smaken van de koolrabi en kardemom.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 4