Japanse Biefstuk Kebab met Sojaglazuur

Japanse Biefstuk Kebab met Sojaglazuur

Deze sappige Japanse biefstuk kebab met een glazuur van soja, gember en sherry is een perfecte combinatie van hartig en zoet.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in blokjes van 3 cm
  • 4 stuks prei in stukjes van 3 cm
  • 3 el olie
  • 4 el suiker
  • 2 el droge sherry
  • 1 el geraspte gember
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • Snufje versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Steek afwisselend blokjes biefstuk en stukjes prei aan de spiesen.
  • Verhit de olie in een grote braadpan en bak 2 spiesen tegelijk gedurende ongeveer 2 minuten aan alle kanten tot ze mooi bruin zijn.
  • Giet de olie uit de pan en meng de suiker, sherry, geraspte gember, sojasaus en zwarte peper in de pan.
  • Giet dit mengsel over de spiesen en laat ze nog 2-3 minuten sudderen.
  • Haal de spiesen uit de pan en laat de saus verder indikken tot een glazuurachtige consistentie.
  • Giet de saus over de spiesen en serveer direct.
  • Garneer eventueel met partjes citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk kebab met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of een frisse sake past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Oosterse Kip Besengeh Tegal met Kruidige Santen

Oosterse Kip Besengeh Tegal met Kruidige Santen

Een traditionele Indonesische kip bereid in een rijke kruidenpasta met santen en geroosterd voor een authentieke smaakbeleving.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • ¼ tl djinten komijnpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 rode uien
  • 1 tl koenjit kurkuma
  • 4 schijfjes laos
  • 4 kemirienoten
  • 1 tl trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • 2 rode lomboks Spaanse pepers
  • kopje santen kokosmelk
  • Suiker naar smaak
  • Asemwater tamarindewater, naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 serehstengel geplet
  • 2 djeroek poeroet-bladeren limoenblad

Instructies

  • Maak een kruidenpasta (boemboe) van ketoembar, djinten, knoflook, rode uien, koenjit, laos, kemirienoten, trassi en lomboks met een vijzel of keukenmachine.
  • Fruit de kruidenpasta in olie op middelhoog vuur tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de serehstengel, djeroek poeroet-bladeren, santen, suiker, asemwater en zout toe aan het mengsel.
  • Leg de kip in de pan met het kruidenmengsel.
  • Zorg dat de kip volledig bedekt is.
  • Kook de kip in het kruidenmengsel tot deze gaar is (ongeveer 45 minuten).
  • Haal de kip voorzichtig uit het mengsel en laat kort uitlekken.
  • Rooster de kip boven een houtskoolvuurtje, op gas of onder de grill.
  • Draai regelmatig zodat de kruidenlaag niet aanbrandt.
  • Zorg ervoor dat de kruiden goed op de kip blijven zitten.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kip met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete Indonesische maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een licht bier past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Kruidige Gehakt Pindasaus

Kruidige Gehakt Pindasaus

Een rijke en kruidige pindasaus met gehakt, perfect als bijgerecht bij rijst of noedels. Een heerlijke smaakexplosie op tafel!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 Spaanse peper zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 250 g rundergehakt
  • 3 theelepels kruidenmix gehakt
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel citroensap
  • ½ theelepel gemberwortel

Notities

Serveertip:
Serveer de kruidige gehakt pindasaus met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Viognier past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Gehaktbrood met Paprika, Prei en Rijst

Gehaktbrood met Paprika, Prei en Rijst

Een smaakvol gehaktbrood met paprika, prei en rijst, gebakken in de oven voor een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 rode paprika fijngesneden
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zwarte peper naar smaak
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 zakje kruidenmix gehakt stroganoff
  • 1 ei
  • 90 g gekookte rijst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak de ui, paprika en prei schoon en snijd ze fijn.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflookpoeder tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paprika en prei toe en bak enkele minuten mee.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Meng in een grote kom het gehakt, de kruidenmix en een ei.
  • Voeg de groenten en gekookte rijst toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over een ovenschaal, zodat er een laag van ongeveer 2 cm dik ontstaat.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het kort rusten voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehaktbrood met een frisse salade of geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Merlot, sluit perfect aan bij de hartige smaken van dit gehaktbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Gehaktballetjes met Gefruite Ui en Bieslook

Gehaktballetjes met Gefruite Ui en Bieslook

Smaakvolle gehaktballetjes met gefruite ui, bieslook en een heerlijke kruidenmix. Perfect als bijgerecht voor een smakelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 theelepel boter of margarine
  • 2 theelepels bieslook
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 zakje kruidenmix gehakt uitjes
  • 1 ei

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze fijn.
  • Verhit de boter of margarine in een koekenpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze zacht en goudbruin is.
  • Roer de bieslook door de gefruite ui.
  • Doe het gehakt in een mengkom.
  • Voeg de kruidenmix, het ei en de gefruite ui met bieslook toe aan het gehakt.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Vorm het gehakt in kleine balletjes of burgers.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan met boter of olie goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met een frisse salade of als bijgerecht bij een stamppot.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Smaakvolle gehaktballetjes gecombineerd met oesterzwammen in een romige wijnsaus. Een perfect bijgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 125 g oesterzwammen in stukjes gesneden
  • dl witte wijn
  • 250 g gehakt rundvlees of gemengd
  • ½ zakje kruidenmix gehakt paprika
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in stukjes.
  • Breng de witte wijn in een steelpan aan de kook, voeg de oesterzwammen toe en laat ze 2 minuten zachtjes koken.
  • Giet de oesterzwammen af in een zeef en bewaar het uitlekvocht.
  • Meng in een kom het gehakt, sjalotje, de helft van de oesterzwammen, kruidenmix en 1 eetlepel slagroom.
  • Vorm 4 gehaktballetjes en laat ze afgedekt rusten in de koelkast.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 20 minuten rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Voeg aan het bakvet de rest van de oesterzwammen, het wijn-uitlekvocht en de resterende slagroom toe.
  • Roer de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken.
  • Serveer de gehaktballetjes met de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met geroosterde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Gehaktballetjes met Abrikozen en Geroosterde Pijnboompitten

Gehaktballetjes met Abrikozen en Geroosterde Pijnboompitten

Een verrassend smaakvol gerecht met gehakt, gedroogde abrikozen, geroosterde pijnboompitten en een vleugje koriander. Ideaal voor een bijzondere maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 3 gedroogde abrikozen geweekt of gebruiksklaar
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 ei
  • 1 zakje kruidenmix gehakt
  • 1 eetlepel korianderblad

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Doe het gehakt in een mengkom.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, abrikozenstukjes, sjalotje, het ei, kruidenmix en korianderblad toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bereid het gehakt zoals je gewend bent: vorm er bijvoorbeeld gehaktballen van en bak ze in een pan met olie of boter goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een frisse salade en gekruide couscous voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot, past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 6g

Gegratineerde Uiensoep met Kerrie en Oude Kaas

Gegratineerde Uiensoep met Kerrie en Oude Kaas

Een klassieke uiensoep met een twist van kerrie en gember, gegratineerd met krokant stokbrood en gesmolten oude kaas. Perfect als hartverwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote uien
  • 50 g boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemberwortel gemalen
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ liter bouillon of ½ liter water met een bouillonblokje
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 sneetjes stokbrood
  • 50 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen (niet te fijn).
  • Verhit de boter in een braadpan op laag vuur.
  • Bak de uien in de boter gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de kerriepoeder en bloem toe en bak dit kort mee terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg de bouillon toe en roer goed door.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de soep over twee hittebestendige soepkommen.
  • Leg in elke kom een sneetje stokbrood en bestrooi royaal met geraspte oude kaas.
  • Plaats de soepkommen onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep direct uit de oven met een extra sneetje stokbrood erbij voor een volledige ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van deze uiensoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegratineerde Mozzarella met Aardbeien en Bieslook

Gegratineerde Mozzarella met Aardbeien en Bieslook

Een verrassend nagerecht met romige mozzarella, frisse aardbeien en een vleugje bieslook. Snel te bereiden en perfect voor een zomerse afsluiter!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • scherp mes
  • Ovenbestendige bordjes

Ingrediënten

  • 100 g aardbeien
  • 100 g mozzarella
  • ½ eetlepel aardbeienjam
  • 1 theelepel bieslook fijngehakt
  • Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze.
  • Snijd de mozzarella in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakjes mozzarella met aardbeienjam.
  • Bestrooi de mozzarella met fijngehakte bieslook.
  • Leg de plakjes mozzarella op ovenbestendige bordjes.
  • Plaats de bordjes ongeveer 5 cm onder het grillelement en gratineer de mozzarella gedurende ongeveer 1 minuut, totdat de bovenkant licht gesmolten is.
  • Verdeel de aardbeien over de warme mozzarella.
  • Maal er wat zwarte peper overheen.

Notities

Serveertip:
Serveer direct als zomers nagerecht of lichte afsluiter van een diner.
Wijnadvies:
Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Prosecco past perfect bij de frisse smaken van aardbeien en mozzarella.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Gebakken Paddenstoelen met Kruiden en Citroentwist

Gebakken Paddenstoelen met Kruiden en Citroentwist

Geniet van deze gebakken paddenstoelen met frisse kruiden en een vleugje citroen. Een eenvoudig, smaakvol bijgerecht dat perfect past bij diverse maaltijden!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g paddenstoelen naar keuze bijvoorbeeld oesterzwammen, shiitake, champignons, cantharellen
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • ¼ theelepel tijm
  • ¼ theelepel oregano
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel 4-Seizoenen peper
  • 1 eetlepel bieslook

Instructies

  • Maak de paddenstoelen schoon.
  • Laat kleine paddenstoelen heel en snijd grotere exemplaren in stukken.
  • Pel het sjalotje en snijd het fijn.
  • Verhit de olie in een braadpan of wok op middelhoog vuur.
  • Bak het sjalotje lichtbruin in de hete olie.
  • Voeg de paddenstoelen, tijm en oregano toe.
  • Bak al omscheppend ongeveer 3 minuten, totdat ze net gaar zijn en het vocht grotendeels is verdampt.
  • Breng de gebakken paddenstoelen op smaak met citroensap, zout en een draai van de 4-Seizoenen peper.
  • Roer de bieslook er op het laatst doorheen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Heerlijk als bijgerecht bij een biefstuk, risotto of als topping op een geroosterde boterham met roomkaas.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g