Rode Uienconfituur met Rode Wijn en Port

Rode Uienconfituur met Rode Wijn en Port

Een zoet-pittige rode uienconfituur, zacht gestoofd met rode wijn, port en tijm – heerlijk bij paté, foie gras of fijne vleeswaren.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Saus
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1 pot (ongeveer 250 ml
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote rode uien fijngesnipperd
  • 3 el maïsolie
  • 8 el bruine suiker
  • 2 el rode port
  • 2 el rode wijn
  • 1 takje verse tijm
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 druppels Worcestershiresaus
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verhit de maïsolie in een kookpan op laag vuur.
  • Voeg de fijngesnipperde rode uien toe en laat ze langzaam glazig worden.
  • Voeg de bruine suiker, rode port en rode wijn toe.
  • Voeg het takje tijm toe en laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken.
  • Blus af met rode wijnazijn en voeg de Worcestershiresaus toe.
  • Laat het geheel nog 20 minuten zachtjes pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is en de confituur een stroperige structuur heeft.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de uienconfituur in een schone glazen pot, sluit deze goed af en laat afkoelen.

Notities

Heerlijk bij paté, foie gras, wildgerechten zoals everzwijn, of bij een kaasplankje. Ook lekker als broodbeleg bij een stukje brie.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een volle rode wijn zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 0.5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Rode Bietjes met Appel in het Zuur

Rode Bietjes met Appel in het Zuur

Zoetzure rode bietjes met frisse appel en ui, op smaak gebracht met kruiden en azijn – perfect als bijgerecht bij stamppotten of salades.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 3 potten
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Glazen potten met goed afsluitbare deksel

Ingrediënten

  • 1 kg verse rode bietjes
  • 3 grote appels
  • 3 uien
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • l wijnazijn
  • ½ l water
  • 80 g suiker
  • Zout

Instructies

  • Snijd het loof en de wortels van de bieten, laat ongeveer 2 cm zitten.
  • Kook de bieten in gezouten water gedurende 1-1,5 uur (afhankelijk van de grootte en versheid).
  • Spoel de bieten direct af met koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de bieten in mooie plakken met een kartelmes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Verdeel de bietenplakjes, appelblokjes en uienringen gelijkmatig over de glazen potten.
  • Voeg de peperkorrels, kruidnagels en het laurierblad toe aan de potten.
  • Breng in een pan de wijnazijn, 1/2 liter water, zout en suiker aan de kook.
  • Giet de hete azijnoplossing over de bieten in de potten, zodat alles onderstaat.
  • Laat de inhoud van de potten volledig afkoelen.
  • Sluit de potten goed af en bewaar op een koele, donkere plaats.

Notities

Heerlijk bij stamppot boerenkool, stamppot rauwe andijvie of als bijgerecht bij sperziebonen. Ook perfect in een zure haringsalade met aardappelen en roggebrood.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichtzoete Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g

Ribkarbonade met Appel en Rozijnen uit de Römertopf

Ribkarbonade met Appel en Rozijnen uit de Römertopf

Sappige ribkarbonades gecombineerd met zoete appels, rozijnen en een vleugje cognac – perfect bereid in de Römertopf.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ribkarbonades à 125 g
  • 1 ui
  • 0,5 prei
  • 0,5 citroen
  • 2 appels bij voorkeur Cox’s Orange
  • 2 el rozijnen
  • 1 el gember om te bakken
  • 2 el cognac of vieux
  • 1 el suiker
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 tl bouillonpoeder
  • Snufje peper

Instructies

  • Zet de Römertopf (schaal en deksel) 15 minuten in koud water.
  • Snipper de ui grof en snijd de prei in ringen van ongeveer 0,5 cm.
  • Spoel de prei schoon onder koud water.
  • Pers de citroen uit.
  • Boor de klokhuizen uit de appels en snijd de schil rondom licht in.
  • Meng in een kopje de rozijnen, bakgember, cognac, citroensap en suiker.
  • Vul de appels met dit mengsel.
  • Haal de Römertopf uit het water en droog deze af.
  • Verdeel de ui en prei over de bodem van de schaal.
  • Wrijf de ribkarbonades in met peper en mosterd en leg ze op het ui-preimengsel.
  • Plaats de gevulde appels op de karbonades.
  • Los het bouillonpoeder op in 1 dl heet water en giet dit in de Römertopf.
  • Sluit de schaal met het deksel en zet deze in een koude oven.
  • Zet de oven op 225°C en laat het gerecht 60 minuten garen.
  • Verwijder het deksel en laat de ribkarbonades nog 10 minuten bruin kleuren.

Notities

Serveer met aardappelpuree of gekruide gebakken aardappeltjes en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een licht fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Paardenstoofvlees met Donker Bier en Laurier

Paardenstoofvlees met Donker Bier en Laurier

Een rijke, hartige stoofpot van paardenvlees, gestoofd in donker bier met ui en laurier – heerlijk mals en vol van smaak.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Paardenvlees, Stoofpot
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Snelkookpan (of stoofpan bij langzame bereiding)
  • scherp mes
  • houten spatel

Ingrediënten

  • 1 kg paardenstoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 flesjes oud bruin bier of ander donker bier, zoals tripel
  • Peper
  • Zout
  • Maizena
  • Boter
  • Optioneel:
  • 4 gepelde tomaten

Instructies

  • Snijd het paardenstoofvlees in stukjes.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit boter (eventueel met een scheutje olijfolie) in een snelkookpan of stoofpan.
  • Fruit de ui in de boter tot deze goudbruin is.
  • Voeg het gekruide paardenvlees (peper en zout) toe en bak tot al het vocht volledig verdampt is.
  • Dit is essentieel voor een rijke smaak.
  • Voeg donker bier toe totdat het vlees bijna onder staat en laat het vocht opnieuw volledig inkoken.
  • Herhaal dit proces nog een keer.
  • Voeg voor de derde keer bier toe totdat het vlees volledig onderstaat.
  • Voeg de laurierblaadjes toe en sluit de snelkookpan.
  • Laat het vlees 30-40 minuten koken (of 2 uur in een traditionele stoofpan op laag vuur).
  • Bind de saus met maizena tot de gewenste dikte.

Notities

Serveer met knapperige frieten en doperwtjes. Voeg voor extra smaak 4 gepelde tomaten toe tijdens het stoven.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Syrah.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Kippenlevertjes met Nectarine en Romige Kerrie

Sappige kippenlevertjes gewokt met frisse nectarine, romige Boursin en een vleugje kerrie – een verrassend smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kippenlevertjes
  • 2 nectarines niet te rijp
  • 1 doosje babychampignons
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el Boursin Cuisine
  • Zout
  • Peper
  • Kerriepoeder naar smaak
  • Olijfolie
  • Water

Instructies

  • Knip de dubbele kippenlevertjes doormidden.
  • Was de nectarines, snijd ze in vieren, verwijder de pit en snijd de helften in partjes.
  • Schil de ui en snijd deze in lange repen.
  • Was de champignons en verwijder indien gewenst de steeltjes.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
  • Verhit de wok en voeg een scheutje olijfolie toe.
  • Bak de kippenlevertjes in de hete olie en breng op smaak met zout, peper en uitgeperste knoflook.
  • Voeg de gesneden ui toe en roerbak enkele minuten.
  • Voeg de champignons toe en bestrooi met kerriepoeder naar smaak.
  • Voeg de partjes nectarine toe en schep alles goed om.
  • Roer de Boursin Cuisine erdoor en voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
  • Verwarm kort door en serveer direct.

Notities

Heerlijk met bruine rijst en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 15g | Sugar: 8g

Kip uit de Römertopf met Gevulde Vulling en Wijnsaus

Kip uit de Römertopf met Gevulde Vulling en Wijnsaus

Sappige kip uit de Römertopf, gevuld met gekruid gehakt en omringd door paprika, champignons, ontbijtspek en een heerlijke witte wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 100 g champignons
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • BBQ kruiden
  • 1 kip ca. 1.200 g
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 1 glas witte wijn

Instructies

  • Zet de Römertopf 15 minuten onder water om goed door te weken.
  • Snijd de rode, groene en gele paprika in kleine stukjes.
  • Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, een kwart van de stukjes paprika, peper, zout en nootmuskaat.
  • Wrijf de kip van binnen en buiten in met peper, zout, paprikapoeder en BBQ kruiden.
  • Vul de kip met het gehaktmengsel.
  • Plaats de kip in de Römertopf.
  • Verdeel de resterende paprika en champignons rondom de kip.
  • Bedek de kip met plakjes ontbijtspek.
  • Giet het glas witte wijn over de kip.
  • Sluit de Römertopf met de deksel.

Bereidingswijze:

  • Zet de Römertopf in een koude oven.
  • Stel de oven in op 250°C en laat de kip in 1,5 uur garen.
  • Controleer of de kip gaar is door in het dikste deel van de kip te prikken (het sap moet helder zijn).

Notities

Serveer met gekruide gebakken aardappeltjes, krieltjes of schijfjes aardappel en een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een volle, droge witte wijn zoals Chardonnay of Viognier.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Kerstham met Kruidige Marinade en Appelstroopsaus

Kerstham met Kruidige Marinade en Appelstroopsaus

Een feestelijke kerstham, gemarineerd in een kruidige mix van azijn, specerijen en appelstroopsaus. Perfect voor een warme maaltijd of bij brood.
Bereidingstijd2 uur
marineren2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kom voor marinade
  • Braadpan met deksel
  • scherp mes

Ingrediënten

  • Verse varkensham rondebil
  • Azijn
  • Kruidnagels
  • Laurierblad
  • Tijm
  • Foelie
  • Zout
  • Spaanse peper of chilipoeder
  • Boter
  • Zure appelstroop
  • Bouillonpoeder
  • Bloem of aardappelmeel

Instructies

  • Bestrooi de ham met zout en leg deze in een grote kom.
  • Maak een marinade van gelijke delen azijn en water.
  • Voeg kruidnagels, laurierbladen, tijm, foelie en Spaanse peper of chilipoeder toe.
  • Giet de marinade over de ham en laat deze minimaal twee dagen marineren op een koele plaats.
  • Draai de ham regelmatig om.
  • Haal de ham uit de marinade en laat goed uitlekken.
  • Verhit boter in een braadpan en bak de ham rondom goudbruin.
  • Voeg wat marinade (zonder Spaanse peper) en specerijen toe aan de pan.
  • Leg het deksel op de pan en laat de ham rustig gaar sudderen.
  • Haal de ham uit de pan en snijd deze in plakken.
  • Leg de plakken op een schaal.
  • Zeef de marinade en voeg een eetlepel appelstroop en wat bouillonpoeder toe.
  • Bind de saus met aangemaakte bloem of aardappelmeel tot de gewenste dikte.
  • Overgiet de ham met de saus en serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveer de ham met gekookte aardappelen, sperziebonen en een frisse salade. Ook heerlijk op vers brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Merlot of Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Italiaanse Visschotel uit de Oven met Kruidenkaas

Italiaanse Visschotel uit de Oven met Kruidenkaas

Een smeuïge Italiaanse visschotel uit de oven met romige kruidenkaas, sappige tomaten en een vleugje witte wijn – eenvoudig en overheerlijk!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g kabeljauw of andere witte vis 200 g per persoon
  • 1 groot blik gepelde tomaten
  • 1 doosje kruidenroomkaas bijv. Boursin
  • Verse Italiaanse kruiden basilicum, rozemarijn, oregano, tijm, salie
  • Zout
  • Peper
  • 1 zakje geraspte oude kaas
  • Droge witte wijn
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de ovenschaal in met olijfolie.
  • Snijd de vis in stukken naar wens.
  • Snijd de gepelde tomaten in grove stukken.
  • Leg de vis in de ovenschaal en verdeel de tomaten met het sap eroverheen.
  • Bestrooi met Italiaanse kruiden, zout en peper.
  • Verdeel de kruidenkaas in kleine stukjes over de vis.
  • Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe aan de schaal.
  • Bestrooi het geheel met geraspte oude kaas.
  • Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht in 20-30 minuten gaar stoven.

Notities

Heerlijk met knapperig stokbrood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Ingemaakte Paprika’s met Basilicum

Ingemaakte Paprika's met Basilicum

Knapperige ingemaakte paprika's met basilicum in azijn en olijfolie – een veelzijdig bijgerecht bij vleeswaren of salades.
Bereidingstijd20 minuten
inmaaktijd28 dagen
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 pot
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Glazen potten met goed afsluitbare deksel
  • scherp mes
  • Schone doek

Ingrediënten

  • Rode paprika's
  • Groene paprika's
  • Enkele takjes basilicum
  • Inmaakazijn
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwijder de steeltjes en zaadlijsten uit de paprika's.
  • Was de paprika's zorgvuldig van binnen en van buiten en zorg dat alle pitjes zijn verwijderd.
  • Snijd de paprika's in dikke repen.
  • Dep de repen droog met een schone doek.
  • Leg de paprikarepen samen met enkele takjes basilicum in glazen potten.
  • Vul de potten volledig met inmaakazijn zodat de paprika's helemaal onder staan.
  • Giet vervolgens een laagje olijfolie bovenop de azijn.
  • Sluit de potten goed af.
  • Bewaar de potten enkele weken op een koele, donkere plaats voor optimale smaakontwikkeling.
  • Spoel voor gebruik de paprika's kort af en sprenkel er wat extra olijfolie over.

Notities

Heerlijk bij worstsoorten, ham, varkensvlees, op sandwiches of als smaakmaker in salades.
 
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
 

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Ingemaakte Champignons met Feta en Kruiden

Ingemaakte Champignons met Feta en Kruiden

Heerlijk mediterrane ingemaakte champignons met feta, knoflook, paprika en aromatische kruiden – perfect als bijgerecht of tapas.
Bereidingstijd30 minuten
inmaaktijd4 dagen
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g champignons liefst kleintjes
  • 1 citroen
  • 250 g feta
  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • Tijm enkele takjes
  • Basilicum enkele takjes
  • 4-5 dl goede olijfolie

Instructies

  • Maak de champignons schoon en verwijder de onderkant van de steeltjes.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de rode pepers in ringetjes en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de knoflook in plakjes.
  • Snijd de feta in blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika, blaker de paprika boven een gaspit, laat afkoelen, ontvel en snijd in sliertjes.
  • Kook de champignons in citroensap met water (net ondergedompeld) gedurende 3-4 minuten.
  • Laat afkoelen in het vocht.
  • Haal de champignons uit het vocht en laat ze goed uitlekken.
  • Dep eventueel droog met keukenpapier.
  • Vul een schone pot om en om met champignons, pepers, knoflook, paprika, feta en kruiden.
  • Vul de pot volledig met olijfolie zodat alles onder staat.
  • Bewaar de pot op een koele, donkere plek.
  • Wacht minimaal 3-4 dagen voor gebruik.

Notities

Heerlijk als voorgerecht met knapperig stokbrood, als tapas, over een salade of als bijgerecht bij vlees of kip.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g