Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood

Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan
  • Ovenbestendige wijde soepkommen

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels cognac of rode port
  • liter runderbouillon van tablet of tuinkruiden- of groentebouillon voor vegetarische variant
  • 2 takjes tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 8 sneetjes stokbrood bijvoorbeeld Le Champain of 4 sneetjes Pain de Campagne
  • 150 g Gruyère geraspt (of vegetarische gestremde kaassoort)

Instructies

  • Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
  • Smelt de boter in een soeppan en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn, regelmatig omscheppen.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en strooi de bloem erover.
  • Bak de bloem op laag vuur even mee, zodat deze gaart zonder te bruinen.
  • Roer de cognac of rode port door de uien.
  • Schenk een scheut bouillon in de pan en roer goed door.
  • Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verwijder eventueel de tijmtakjes uit de soep en warm de soep indien nodig op.
  • Rooster het (stok)brood onder de grill aan beide zijden lichtbruin.
  • Verdeel een beetje kaas in de ovenbestendige wijde soepkommen en leg het geroosterde brood erop.
  • Strooi een dikke laag kaas over het brood.
  • Schep de hete uiensoep over het brood in de kommen.
  • Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  • Serveer de uiensoep direct.

Notities

Voor een vegetarische variant vervang je de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies je voor een vegetarische gestremde kaassoort.
Je kunt de uiensoep eventueel opnieuw opwarmen voordat je de kaas erover doet.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij deze romige uiensoep.

Hollandse Erwtensoep met Gerookte Worst

Hollandse Erwtensoep met Gerookte Worst

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan
  • Grillpan of koekenpan
  • Keukenmes

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 zak Hollandse roerbakmix 400 g
  • 2 zakken koelverse erwtensoep à 800 ml
  • 2 boerenrookworsten à 250 g
  • 4 sneetjes donker roggebrood
  • 6 eetlepels piccalilly
  • 8 plakjes katenspek

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en roerbak de groentemix gedurende 3-4 minuten.
  • Voeg de erwtensoep en 250 ml water toe en breng al roerend aan de kook.
  • Verdun de soep indien nodig met wat extra water.
  • Draai het vuur laag en verwarm de soep nog 5 minuten zachtjes, tot de groenten gaar zijn.
  • Snijd intussen de rookworsten schuin in plakken.
  • Rooster de plakken rookworst (in gedeelten) in een grillpan of koekenpan gedurende 4-5 minuten tot ze bruin zijn.
  • Snijd de sneetjes roggebrood diagonaal doormidden en bestrijk elk driehoekje met piccalilly.
  • Leg er vervolgens een plakje katenspek op.
  • Schep de erwtensoep in vier wijde kommen en leg enkele plakken worst in het midden van elke kom.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een goede tegenhanger voor de rijke en hartige smaken van de erwtensoep en de gerookte worst.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 30g | Sugar: 4g

Romige Krab Chowder

Romige Krab Chowder

krabsoep
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 75 g spekblokjes
  • 1 liter melk
  • 500 ml visbouillon
  • 2 grote aardappels in blokjes gesneden
  • 340 g krabvlees uit blik
  • theelepels Worcestershiresaus
  • 4 kaiserbroodjes
  • 40 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 50 g bloem gezeefd
  • Gedroogde tijm
  • Paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de spekblokjes gedurende 3-5 minuten, totdat de ui glazig wordt.
  • Voeg de gezeefde bloem toe aan het mengsel in de pan en roer goed door.
  • Laat het geheel op laag vuur nog 5 minuten doorgaren.
  • Voeg al roerend de melk en visbouillon toe aan het bloemmengsel.
  • Schep vervolgens de aardappelblokjes door de soep en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg het krabvlees toe aan de soep en breng op smaak met Worcestershiresaus, gedroogde tijm, zout en peper.
  • Laat de soep nog even goed doorwarmen.
  • Serveer de krab chowder in uitgeholde harde witte bollen of grote kommen.
  • Strooi wat paprikapoeder over de soep en serveer de kaiserbroodjes erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de romige textuur en zeevruchtenaroma's van deze krab chowder.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 24g | Vet: 21g | Sugar: 10g

Romige Bruinebonensoep met Kruidnagel en Bakbacon

Romige Bruinebonensoep met Kruidnagel en Bakbacon

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 340kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 blik bruine bonen 850 g, uitgelekt
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 liter vleesbouillon van tablet
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 150 g bakbacon in reepjes

Instructies

  • Verhit in een ruime soeppan de olijfolie op laag vuur en fruit de ui en knoflook goudbruin.
  • Voeg de tomatenpuree en gemalen kruidnagel toe en bak enkele seconden mee.
  • Roer de bruine bonen (houd 2 eetlepels bonen apart) en crème fraîche door het uimengsel.
  • Schenk de vleesbouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de bonensoep afgedekt 15 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Voeg de resterende bonen en paprikareepjes toe aan de gepureerde soep.
  • Verwarm de soep indien nodig met wat extra water.
  • Breng de soep op smaak met gedroogde peterselie, zout en peper.
  • Bak ondertussen de bakbacon in een droge koekenpan op laag vuur krokant.
  • Verdeel de soep over vier kommen en bestrooi met de krokante baconreepjes.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij de hartige en kruidige smaken van deze bruinebonensoep.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 21g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Frisse Tortellinisoep met Tuinbonen en Munt

Frisse Tortellinisoep met Tuinbonen en Munt

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 240kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan
  • aardappelmesje,
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 500 g verse tuinbonen ongedopt
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 125 g tortellini met kaasvulling al formaggio, zakje à 250 g
  • g verse munt
  • eetlepels citroensap

Instructies

  • Dop de tuinbonen door de peulen tussen je handen open te drukken en met je duim de erwtjes eruit te rissen.
  • Maak met een aardappelmesje een sneetje in elke tuinboon en druk de groene boontjes uit het stugge, grauwe velletje ('dubbel doppen').
  • Breng in een soeppan 1 liter water aan de kook en verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Kook de tortellini in de bouillon in 10-12 minuten beetgaar.
  • Voeg na 5 minuten de tuinbonen toe.
  • Roer af en toe door.
  • Leg de muntblaadjes op elkaar en snijd ze met een scherp mes in flinterdunne reepjes.
  • Breng de bouillon op smaak met citroensap, zout en eventueel peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en strooi de muntreepjes erover.
  • Serveer met knapperig ciabattabrood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de frisse smaak van de munt en het citroensap in de soep.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g

Romige Bloemkoolsoep met Blauwe Stilton

Romige Bloemkoolsoep met Blauwe Stilton

Een zijdezachte bloemkoolsoep met de rijke smaak van blauwe Stilton. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: -
Calories: 186kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon van tablet
  • 100 ml houdbare slagroom
  • 1 stukje foelie
  • 75 g blue stilton blauwaderkaas
  • 250 g bloemkoolroosjes diepvries
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng in een soeppan de bouillon met de bloemkoolroosjes en foelie aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  • Verwijder de foelie.
  • Pureer de soep met een staafmixer of giet de soep in de keukenmachine en pureer tot een glad geheel.
  • Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en verkruimel de blue Stilton erboven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De romigheid van de wijn vult de textuur van de soep aan, terwijl de frisse zuurgraad het zoute en pittige van de Stilton contrasteert.

Nutrition

Calories: 186kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 7g | Vet: 16g | Zout: 3g | Sugar: 2g

Romige Aardappelsoep met Basilicum en Bosui

Romige Aardappelsoep met Basilicum en Bosui

Deze soep is snel te maken en kan zowel als voorgerecht of als lichte maaltijdsoep worden geserveerd.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kruimige aardappels
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 30 g verse basilicum
  • 3 eetlepels croutons kant-en-klaar
  • 15 g boter
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 ei
  • Nootmuskaat
  • Peper naar smaak

Instructies

Aardappels voorbereiden:

  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.

Smooren:

  • Smelt de boter in een soeppan en schep de aardappelblokjes en het groene deel van de bosuitjes erdoor.
  • Smoor alles 5 minuten op zacht vuur.

Bouillon toevoegen:

  • Verkruimel de bouillontabletten boven het aardappelmengsel en schenk er 1 liter water bij.
  • Breng al roerend aan de kook en laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken.

Ei koken:

  • Kook intussen het ei in 8 minuten hard.
  • Laat het schrikken onder koud stromend water en haal de schaal eraf.
  • Prak het ei in een diep bord tot een fijn eikruim ontstaat.

Soep pureren:

  • Neem de pan van het vuur.
  • Roer de basilicum door de soep en pureer het geheel met een staafmixer tot een lichtgebonden, lichtgroene soep.

Op smaak brengen:

  • Breng de soep op smaak met peper en nootmuskaat.

Serveren:

  • Schep de aardappelsoep in vier diepe borden en strooi er wat croutons en bosui en tot slot het eikruim over.

Notities

 

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze romige aardappelsoep. Voor een niet-alcoholische optie is een glas verfrissend mineraalwater een uitstekende keuze.

Zwitserse Kaassoep met Emmentaler en Witte Wijn

Zwitserse Kaassoep met Emmentaler en Witte Wijn

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan
  • Roerlepel
  • Terrine
  • Rechaud (om de soep warm te houden)

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • 5 dl melk
  • 3 kruidenbouillontabletten
  • 2 dl droge witte wijn
  • 250 g geraspte emmentaler
  • 1 eetlepel citroensap
  • 125 ml slagroom
  • 75 g rucolasla grofgehakt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende 1 minuut.
  • Voeg de bloem en gedroogde dragon toe en bak dit 1 minuut mee; zorg ervoor dat de bloem niet te donker kleurt.
  • Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
  • Verkruimel de kruidenbouillontabletten erboven.
  • Voeg de droge witte wijn en 1 1/2 liter kokend water toe en breng de soep aan de kook.
  • Meng de geraspte emmentaler in gedeelten door de soep en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is en er een gladde, lichtgebonden soep ontstaat.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
  • Voeg indien nodig citroensap toe om de soep homogeen te binden.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Schep de kaassoep in een terrine en houd deze warm op een rechaud.
  • Serveer de halfstijf geklopte slagroom en grofgehakte rucola apart in kommetjes op het buffet, voor garnering.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Zwitserse kaassoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Zuurkoolsoep met Kip

Romige Zuurkoolsoep met Kip

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • eetlepel bloem
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 liter kippenbouillon van tablet, glutenvrij indien nodig
  • 500 g zuurkool mild
  • 4 kipfilets
  • ½ rode paprika in blokjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 1½ eetlepel boter in een soeppan en bak de fijngesnipperde ui met de geperste knoflook op laag vuur in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
  • Strooi de bloem en komijnpoeder over de gebakken ui en bak dit nog 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg een scheut kippenbouillon toe aan de pan en roer met een houten pollepel tot er een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de rest van de kippenbouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren, totdat de soep aan de kook komt.
  • Meng de zuurkool door de soep en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Bestrooi ondertussen de kipfilets met peper naar smaak.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de kipfilets schuin in plakken.
  • Roer de blokjes rode paprika door de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige zuurkoolsoep met kip over diepe borden en leg de plakjes gebakken kipfilet erin.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past goed bij de romige textuur van de soep en de smaak van de kip.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 22g | Sugar: 3g

Romige Yoghurt-Spinaziesoep

Romige Yoghurt-Spinaziesoep

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g panklare spinazie
  • 150 g basmatirijst
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 pak naanbrood naturel 2 stuks
  • 300 g Griekse yoghurt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui 3 minuten.
  • Voeg de spinazie toe en laat deze, al roerend, in ongeveer 3 minuten slinken.
  • Schep de rijst en komijn door de spinazie en schenk de hete groentebouillon erbij.
  • Laat de soep ongeveer 8 minuten koken, tot de rijst gaar is.
  • Rooster ondertussen de naanbroden in stukken in een broodrooster.
  • Breng de Griekse yoghurt op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt door de spinaziesoep.
  • Verdeel de soep over vier grote kommen en serveer met de geroosterde naanbrood.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige spinaziesoep past goed bij een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen complementeren de frisse en romige smaken van de yoghurt en spinazie in de soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g