Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Een verfijnd visgerecht met fris-zure limoenboter en romige wortelpuree, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels bieslook heel fijngeknipt
  • 50 g roomboter
  • 600 g scholfilets
  • 600 g winterwortel
  • 75 ml slagroom
  • Peper versgemalen
  • Zout
  • 1 limoen

Instructies

  • Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen.
  • Snijd de wortels in plakjes en kook ze in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar.
  • Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af.
  • Pers de limoen uit.
  • Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor.
  • Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar.
  • Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij.
  • Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door.
  • Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop.
  • Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets.
  • Strooi het bieslook erover.

Notities

Serveertip:

Lekker met risotto.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 250 gr prei schoongemaakt
  • 3 eetl mosterd
  • 4 eetl room
  • ¾ liter bouillon
  • Eierdooier losgeroerd
  • Snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
  • Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
  • Breng alles aan de kook.
  • Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
  • Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
  • Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
  • Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
  • Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Een heerlijke pastinaak currysoep vol smaak, bereid met een rijke kruidenmix en romige afwerking. Perfect voor een koude dag!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Maaltijdsoep, Zuidvruchten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bloem
  • 1 grote pastinaak geschild en in stukken gesneden
  • 1 grote teen knoflook in de lengte in tweeën gesneden
  • l room
  • 1 afgestreken tl komijnzaadjes
  • ¼ tl gemalen fenegriek
  • 1 tl gemalen geelwortel kurkuma
  • 1 volle el korianderzaadjes
  • 1 gedroogde rode peper
  • 1 middelgrote fijngehakte ui
  • 2 volle el boter
  • 1 l runderbouillon
  • gehakte bieslook of peterselie

Instructies

  • Maal de korianderzaadjes, komijnzaadjes, rode peper, kurkuma en fenegriek fijn in een vijzel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bewaar de rest van het kruidenmengsel in een goed afgesloten potje.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de ui, knoflook en pastinaak 10 minuten op laag vuur.
  • Roer de bloem en 1 eetlepel van het kruidenmengsel erdoor en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de soep pruttelen tot de pastinaak gaar is.
  • Pureer de soep in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Verdun de soep eventueel met water voor de gewenste dikte.
  • Breng de soep weer tegen de kook aan en voeg de room toe.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de soep, bestrooid met bieslook of peterselie, of met pastinaakchips.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of pastinaakchips voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Pastinaaksoep met appel en een romige twist

Pastinaaksoep met appel en een romige twist

Geniet van een heerlijke en verwarmende pastinaaksoep met appel, perfect voor elke gelegenheid. Met een vleugje room voor extra smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kleine appel goudrenet
  • 1 kleine pastinaak
  • 1 uitje
  • ½ liter bouillon
  • olie
  • zout

Instructies

  • Boen de pastinaak goed schoon.
  • Schil de appel en snijd zowel de pastinaak als de appel in blokjes.
  • Snipper het uitje.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit het uitje totdat het glazig is.
  • Voeg de pastinaak en appel toe en bak kort mee.
  • Voeg de bouillon toe, zodat de groenten net onder staan.
  • Kook het geheel 15 minuten.
  • Pureer de soep goed met een staafmixer.
  • Voeg zout naar smaak toe en voeg eventueel wat water of room toe voor de gewenste consistentie.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met een lepel room voor extra romigheid en een lekker stukje brood erbij.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Een heerlijke, romige snijbietsoep met een pittige touch van rode peper en een hartige bite door de blokjes belegen kaas. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el gehakte koriander vers of diepvries
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 dl groentebouillon
  • 100 gr belegen kaas eventueel 30+
  • 300 gr gesneden snijbietblad of spinazie panklaar
  • Citroensap
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
  • Snijd de snijbiet in kleinere stukken.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en rode peper kort aan.
  • Voeg de snijbiet toe en bak deze kort mee.
  • Doe de koriander, bouillon en een scheutje citroensap erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Schep de kaasblokjes vlak voor het serveren door de soep.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stuk brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Lekker met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Crème van Prei

Crème van Prei

Een zachte en romige preisoep met een subtiele smaak van boter en room, perfect als warm voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5-6 preien
  • 150 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • 300 ml water
  • 100 ml slagroom
  • ½ bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de prei en verwijder het groene deel en de wortels.
  • Snijd de prei in dunne ringen en stoof ze 10 minuten in 100 g boter op laag vuur.
  • Bestrooi met bloem en roer goed door.
  • Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren tot de soep dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg het water toe.
  • Laat nog 10 minuten koken en roer dan de slagroom erdoor.
  • Serveer in een voorverwarmde soepkom en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en gehakte hardgekookte eieren.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Een verfijnd Baskisch voorgerecht van schapenkaascrème en romige paprikasaus.
(inclusief koeltijd)2 uur
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g geraspte Baskische schapenkaas Osseau-Iraty
  • 2 plakken Bayonne ham
  • 3 dl vloeibare room
  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voor de schapenkaascrème:

  • Breng 100 ml vloeibare room langzaam aan de kook in een steelpan.
  • Voeg een snufje zout en peper toe.
  • Roer de geraspte schapenkaas door de warme room tot deze volledig gesmolten is.
  • Verdeel de crème over vier cocktailglazen.
  • Laat even afkoelen, dek af met huishoudfolie en zet 1 uur in de koelkast.

Voor de paprikasaus:

  • Maak de paprika schoon en snijd in stukken.
  • Snipper de ui en maak de knoflook schoon.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te kleuren.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 200 ml vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek af en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Afwerking:

  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm.
  • Verdeel de ham over de afgekoelde kaascrème in de glazen.
  • Schenk de paprikasaus over de ham.
  • Garneer met een snufje paprikapoeder en een paar druppels olijfolie.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Muscadet of een andere droge witte wijn uit de Loirestreek.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Basilicum Knoflooksaus met Crème Fraîche

Basilicum Knoflooksaus met Crème Fraîche

Een romige saus met basilicum en knoflook, perfect bij vlees- en groentegerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • dl runderbouillon
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 klein uitje fijngesnipperd
  • Bosje basilicum blaadjes geplukt
  • Klontje boter
  • Bindmiddel allesbinder of maïzena
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snipper het uitje fijn en snijd de knoflook in plakjes.
  • Laat de boter smelten in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook en ui tot ze zacht zijn.
  • Voeg de crème fraîche en runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus enkele minuten doorkoken.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe aan de saus en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Bind de saus met een bindmiddel tot de gewenste dikte en laat nog even doorkoken.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Serveer warm bij vlees, pasta of groentegerechten.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Basilicum-knoflooksaus met Crème Fraîche

Basilicum-knoflooksaus met Crème Fraîche

Een romige saus met basilicum en knoflook, perfect voor pasta, vlees of groenten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snipper het uitje fijn en snijd de knoflook in plakjes.
  • Smelt een klontje boter in een steelpan.
  • Fruit de knoflook en het uitje tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de crème fraîche en de runderbouillon toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat het enkele minuten goed doorkoken.
  • Voeg de blaadjes basilicum toe.
  • Hak de basilicum fijn met een staafmixer terwijl deze in de saus is.
  • Bind de saus af met een bindmiddel tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een zachte witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Griezelige Spinnensoep voor Halloween

Griezelige Spinnensoep voor Halloween

Een ware kinderklassieker: deze griezelige spinnensoep is perfect voor een Halloween-diner. Gehaktballetjes met spaghettipootjes maken het extra eng en leuk!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gemengd gehakt
  • 500 g pompoen vruchtvlees
  • 1 l groentebouillon
  • 2.5 dl room
  • 250 g spaghetti voor de spinnetjes
  • Nootmuskaat
  • Peterselie voor garnering
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in kleine stukjes en doe deze in een kookpot.
  • Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 15 à 20 minuten afgedekt op een laag vuur koken tot de pompoen zacht is.
  • Mix de soep met een staafmixer tot een gladde massa en voeg de room toe.
  • Laat nog even doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol gehaktballetjes van het gemengde gehakt.
  • Steek in elke gehaktbal vier stukjes ongekookte spaghetti als 'spinnenpootjes'.
  • Laat de gehaktballetjes met spaghettipootjes enkele minuten garen in kokend water.
  • Laat de spinnetjes vlak voor het serveren in de soep glijden en werk af met gesnipperde peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een licht droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze soep. Voor de kinderen kun je kiezen voor appelsap of een ander fris drankje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g