Romige Aardappelsoep met Gegrilde Groenten, Salami en Geitenkaas

Deze rijke en hartige aardappelsoep met gegrilde groenten, salami en geitenkaas is een volledige maaltijd op zichzelf. Serveer het met knapperig brood voor een vullende en smaakvolle ervaring.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 490kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

  • soeppan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 200 g salami in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 500 g aardappels in blokjes
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika in brede repen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en bak de salamiblokjes op laag vuur knapperig.
  • Schep de salami uit de pan en leg het op een bord.
  • Fruit in het achtergebleven vet in de pan de gesnipperde ui glazig.
  • Voeg de aardappelblokjes en tijm toe en bak deze 1-2 minuten zachtjes mee.
  • Schenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de courgette in lange dunne plakken en bestrijk ze samen met de paprikarepen met olie.
  • Rooster de groenten in een grillpan tot ze beetgaar zijn, keer ze regelmatig om.
  • Snijd de gegrilde groenten eventueel in kleinere stukken.
  • Pureer de aardappels in de bouillon kort met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Verwarm de soep opnieuw 3 minuten zachtjes door en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Schep de aardappelsoep in vier grote, wijde kommen.
  • Verdeel de gegrilde groenten over de soep.
  • Strooi de gebakken salami en verkruimelde geitenkaas erover.
  • Maal verse peper erboven of strooi wat peper over de soep.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 2.4mg | Sugar: 6g

Gerookte Paling met Romige Bloemkoolcrème, Peterselie-olie en Krokante Parmaham

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloemkool in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • ½ pot gevogeltefond à 380 ml
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 ml slagroom
  • 2 plakken parmaham
  • 30 g verse peterselie
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Zout naar smaak
  • ¼ zakje veldsla à 75 g
  • 200 g gerookte palingfilet

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en bak de bloemkoolstukjes 2 minuten.
  • Voeg de gevogeltefond toe en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat de bloemkool 7-8 minuten gaar koken terwijl het vocht verdampt.
  • Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Voeg de slagroom toe aan de bloemkool en verwarm het geheel tegen de kook aan.
  • Draai het vuur laag en laat de bloemkool zachtjes in de room sudderen.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in de room.
  • Pureer het bloemkoolmengsel met een staafmixer of keukenmachine.
  • Optioneel: zeef de puree voor een gladdere textuur.
  • Laat de bloemkoolcrème afkoelen en doe het in een spuitzak.
  • Laat het opstijven in de koelkast.
  • Bak de parmaham krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Pluk de blaadjes peterselie en snijd ze fijn.
  • Meng ze met de olijfolie en breng op smaak met zout.
  • Verwijder de worteltjes van de veldsla.
  • Snijd de gerookte palingfilets in 16 gelijkvormige stukjes.
  • Verdeel de palingstukjes over 4 borden, leg ze op enige afstand van elkaar.
  • Spuit de bloemkoolcrème in reepjes tussen de middelste palingstukjes.
  • Meng de veldsla met 2 eetlepels peterselie-olie en verdeel het over de bloemkoolcrème.
  • Breek de krokante parmaham in stukjes en strooi deze over de bloemkoolcrème.
  • Druppel de rest van de peterselie-olie naast de gerechten.

Notities

Wijnadvies:

Een Gallo Sierra Valley Chardonnay past perfect bij dit verfijnde gerecht. De romige textuur en het volle karakter van de Chardonnay vullen de romige bloemkoolcrème aan, terwijl de frisse tonen van de wijn de paling en peterselie-olie in evenwicht brengen.

Chinese Tomatensoep van Fijne-recepten.nl / Harry Bloksma

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

Kippenbouillon

  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 kippenpoten
  • 1 liter water
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook

Voor de soep

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • beetje water
  • 3 el suiker
  • ½ el rijstazijn
  • 2 ontvelde tomaten
  • 30 gram mihoen

Instructies

  • Zet kip samen met de bouillonblokjes en water op.
  • Snijd uien en knoflook grof en voeg deze toe.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten trekken.
  • Verwijder de kippenpootjes en pluk het vlees eraf.
  • Zeef de bouillon daarna.
  • Zet een nieuwe pan op het vuur.
  • Zet de tomatenpuree even aan.
  • Voeg dan bloem en djahé toe en roer goed door.
  • Doe er een beetje water, suiker, zout, djahé, halve eetl azijn en ontvelde tomaten en bouillon bij.
  • Laat dit 15 koken.
  • Kook ondertussen de mihoen.
  • Blend de soep tot een homogene massa dmv een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng wederom aan de kook.
  • Schep in een soepkom wat kip en dan soep.
  • Maak af met de mihoen.

Tomatensoep van Boodschappen

Boodschappen 11-2006
Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • kg tomaten
  • scheutje olijfolie
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 20 blaadje(s) basilicum in reepjes gesneden
  • zeezout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Maak aan de onderkant van de tomaten kruislings twee inkepingen met een scherp mes.
  • Leg de tomaten 5 minuten in een schaal met heet water.
  • Daarna kun je eenvoudig het vel verwijderen.
  • Snij de tomaten in vieren en verwijder eventueel de zaadjes en de harde witte stukken.
  • Doe dit boven een zeef en vang het sap op.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een soepen met dikke bodem (of een ruime braadpan).
  • Fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de stukken tomaat en het opgevangen sap en het grootste deel van de basilicum, zout en peper toe.
  • Bak alles even mee.
  • Draai het vuur laag en laat de soep 45 minuten pruttelen.
  • Pureer daarna de soep met een staafmixer of keukenmachine en verdeel over de kommen.

Notities

Serveertip:
lekker met dik gesneden brood met een flinke laag gezouten roomboter. Ook lekker met balletjes gehakt erin.

Romige Tuinerwtensoep met Cocktailgarnalen en Dille

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 eetlepels boter
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml visbouillon van tablet
  • 300 g diepvriestuinerwten
  • 200 g cocktailgarnalen ontdooid
  • 2 theelepels dille diepvries

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit de gesnipperde sjalotten goudbruin.
  • Roer de slagroom erdoor en laat het geheel 1 minuut borrelen.
  • Voeg de witte wijn en visbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soepbasis 3 minuten doorkoken.
  • Voeg de tuinerwten (bewaar een handvol voor later) toe aan de soep en laat ze 3 minuten meekoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dep de cocktailgarnalen goed droog.
  • Voeg de cocktailgarnalen en de achtergehouden tuinerwten toe aan de soep en verwarm ze 1 minuut mee.
  • Verdeel de soep over de diepe borden en bestrooi met dille.

Notities

Wijnadvies: Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een perfecte aanvulling op de romige textuur van de soep en de zeevruchten.

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis
Porties: 4
calorieën: 505kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 400 ml visbouillon van tablet of 1 pot visfond (a 380 ml)
  • 75 g Zeeuws spek dungesneden
  • 1 sjalot
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 400 ml runderbouillon (van tablet)
  • 400 ml appelsap
  • 16 olijven zonder pit
  • 1 theelepel gembersiroop (of vocht uit potje gemberbolletjes)
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • 300 g zuurkool naturel (pak a 500 g)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 jeneverbes
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 kabeljauwhaasjes (of 500 g kabeljauwfilet, in 4 gelijke stukken)

Instructies

  • Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in visbouillon in 15 min. gaarkoken.
  • Met staafmixer of keukenmachine heel kort pureren (als machine te lang draait wordt saus taai).
  • Saus verdunnen met wat extra bouillon, tot roomdikte. Boter erdoor roeren.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • Spek op bakplaat leggen en in oven in 15 min. droog en krokant uitbakken.
  • Spek met keukenpapier droogdeppen en vetste stukken verwijderen, zodat krokante deel overblijft.
  • Spek door zeef fijnwrijven.
  • Sjalot pellen, fijnsnipperen en in 2 el olie fruiten en afblussen met vleesbouillon en helft van appelsap.
  • Vocht tot 8 el (ca. 125 ml) laten inkoken.
  • Olijven fijnhakken en door sjalot roeren.
  • Gembersiroop, azijn en 2 el olie toevoegen en tot dressing kloppen.
  • Zuurkool verwarmen met rest van appelsap, laurier en jeneverbes.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zout en peper en 1 kant in bloem drukken.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Vis in 4-5 min. op bebloemde kant krokant en bruin bakken, met spatel voorzichtig omdraaien en nog 1 min. op andere zijde bakken.
  • Intussen aardappelsaus heel zachtjes verwarmen.
  • Op vier warme borden 'spiegel' van saus maken: kwart van aardappelsaus in midden scheppen en met lepel tot cirkel uitstrijken.
  • Spekgruis erover strooien.
  • Zuurkool met schuimspaan uit pan nemen en goed laten uitlekken.
  • Laurier en jeneverbes verwijderen.
  • Op elk bord kwart van zuurkool draperen.
  • Kabeljauw op zuurkool leggen en (aan tafel) olijvenvinaigrette over kabeljauw scheppen.

Nutrition

Calories: 505kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 33g | Vet: 31g