Biefstuk met Gekarameliseerde Sjalotten en Tomatensaus

Biefstuk met Gekarameliseerde Sjalotten en Tomatensaus

Sappige biefstuk geserveerd met gekarameliseerde sjalotten in een rijke tomatensaus. Eenvoudig, snel en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 sjalotjes
  • 40 g boter of bakproduct
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel tijm
  • 1 dl tomatensap
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 biefstukjes à 100 g

Instructies

  • Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
  • Smelt de helft van de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes zachtjes glazig.
  • Strooi de bruine basterdsuiker erover en voeg de tijm en het tomatensap toe.
  • Laat het geheel op matig hoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes op hoog vuur in ongeveer 4 minuten bruin en van binnen rosé.
  • Bestrooi de biefstukjes met zout en zwarte peper.
  • Leg de biefstukjes op de borden en schep de sjalotten met tomatensaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Franse Merlot of een Syrah, past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Asperges met Kruidige Botersaus

Asperges met Kruidige Botersaus

Geniet van deze heerlijk gekruide asperges met een romige botersaus. Het perfecte bijgerecht voor een lichte, zomerse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • ½ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel boter
  • 100 g roomboter
  • 1 eetlepel Silvo kruidenmix voor kruidenboter
  • Een paar druppels citroensap
  • 3 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Snijd de houtachtige uiteinden (± 2 cm) van de asperges af.
  • Schil de asperges van iets onder het kopje naar de onderkant met een dunschiller of aspergemesje.
  • Leg de geschilde asperges in koud water.
  • Breng in een grote pan (of aspergepan) ruim water aan de kook en voeg suiker, zout en boter toe.
  • Leg de asperges erin, breng het water opnieuw aan de kook en laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur en laat de asperges in de afgesloten pan nog 15-20 minuten nagaren in het kookvocht.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de Silvo kruidenmix, citroensap en crème fraîche toe, en verwarm al roerend (niet koken).
  • Schenk wat van de saus over de asperges en serveer de rest in een sauskom.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past uitstekend bij de romige kruidenbotersaus en de delicate smaak van de asperges.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus

Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus

Een elegante ijstulband met gedroogd fruit, amaretti en een rijke chocoladesaus, perfect voor feestelijke diners.
+ minimaal 1 nacht in de vriezer30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl rum
  • 100 g gedroogde abrikozen in stukjes
  • 100 g dadels ontpit, in stukjes
  • 200 g amaretti of bitterkoekjes
  • 2 eetlepels boter
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • ¾ liter slagroom
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 50 g geconfijte sinaasappelschilletjes

Voor de chocoladesaus:

  • 100 g cacao
  • 50 g suiker
  • ¼ liter water
  • liter slagroom

Instructies

Voor de ijstulband:

  • Verwarm de rum in een steelpan.
  • Laat de abrikozen en dadels 30 minuten in de warme rum weken.
  • Breek de helft van de koekjes grof en bak deze 5 minuten zachtjes in boter.
  • Laat afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik, luchtig mengsel.
  • Los de uitgeknepen gelatine al roerende op in het warme dooiermengsel.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelde dooiermengsel.
  • Meng de abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte sinaasappelschilletjes door het slagroommengsel.
  • Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, laat de folie 15 cm over de rand hangen.
  • Schep het mengsel in delen in de vorm, druk het telkens goed aan en strijk de bovenkant glad.
  • Druk de resterende koekjes bovenop het mengsel en vouw de folie eroverheen.
  • Zet de vorm minstens 1 nacht in de vriezer.

Voor de chocoladesaus:

  • Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verwarm nog kort door, zonder te koken.

Serveren:

  • Keer de ijstulband op een grote schaal en verwijder de plasticfolie.
  • Serveer met warme chocoladesaus en geniet!

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry past perfect bij de rijke smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 19g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Crème Brûlée MonChoutaart met Vers Fruit

Crème Brûlée MonChoutaart met Vers Fruit

Een luxe MonChoutaart met een knapperige crème brûlée-suikertopping en vers fruit.
Bereidingstijd30 minuten
koeltijd3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 12 stukken
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker MonChoutaart met kandijkoekjesbodem
  • 250 ml slagroom
  • 70 g boter
  • 200 g MonChou kamertemperatuur
  • 100 ml water
  • 60 g suiker
  • 50 g frambozen
  • 50 g bramen
  • 5 meringuetoefjes

Instructies

Voor de bodem:

  • Leg het bijgesloten bakpapier over de bodem van de springvorm.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Neem de pan van het vuur en roer de kandijkoekjesmix uit het pak door de gesmolten boter.
  • Verdeel de massa gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de vorm 10 minuten in de koelkast om op te stijven.

Voor de taartvulling:

  • Klop de MonChou met een mixer op de hoogste stand 1 minuut glad.
  • Voeg het water en de taartmix toe aan de MonChou en klop op de middelste stand tot een egale massa.
  • Voeg de ongeklopte slagroom toe en mix nog ½ minuut op de middelste stand.
  • Verdeel het taartmengsel gelijkmatig over de bodem en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Voor de crème brûlée topping:

  • Strooi de suiker gelijkmatig over de taart, maar laat de randen vrij.
  • Brand de suiker met een crème brûlée brander totdat deze goudbruin en knapperig is. (Laat de springvorm om de taart zitten tijdens het branden – pas op, deze wordt heet!)
  • Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast om verder op te stijven.

Afwerking:

  • Haal de taart uit de springvorm.
  • Decoreer de bovenkant met frambozen, bramen en meringuetoefjes.
  • Serveer direct en geniet van de knapperige topping en romige vulling!

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een mousserende wijn past perfect bij deze MonChoutaart.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 24g | Zout: 0.6g | Sugar: 22g

Trifle met Aardbeien, Chocolade en Kwark

Trifle met Aardbeien, Chocolade en Kwark

Een feestelijke trifle met lagen van chocoladecake, aardbeien en luchtige kwark, perfect voor zomerse gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten
opstijven2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hartige taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 12 stukken
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Kwarktaart Aardbei Smaak
  • 500 g magere kwark
  • 750 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 300 ml water
  • 60 g boter
  • 100 g verse aardbeien
  • 1 blik aardbeientaartvulling
  • ½ chocoladecake in plakken gesneden
  • 10 g munt

Instructies

Voor de kruimelbodem:

  • Smelt de boter in een steelpannetje.
  • Roer de kruimelbodemmix uit het pak Dr.
  • Oetker Kwarktaart door de gesmolten boter.
  • Zet apart.

Voor het kwarkmengsel:

  • Doe 300 ml water, de kwark en 250 ml slagroom in een beslagkom.
  • Meng dit op de laagste stand met een mixer met gardes tot een glad mengsel.
  • Voeg de taartmix toe en mix het geheel 1 minuut op de laagste stand.
  • Klop daarna op de hoogste stand in 2,5 minuut tot een luchtige massa.
  • Laat het mengsel minimaal 2,5 uur opstijven in de koelkast.

Voor de slagroom:

  • Doe 500 ml slagroom en suiker in een beslagkom.
  • Mix op de laagste stand circa 1-2 minuten en vervolgens op de hoogste stand tot een lobbige consistentie (yoghurtdikte).

Samenstellen van de trifle:

  • Leg de plakken chocoladecake op de bodem van een glazen (trifle)schaal.
  • Verdeel het kwarkmengsel gelijkmatig over de cake.
  • Voeg vervolgens de aardbeientaartvulling toe als een extra laag.
  • Eindig met een laag slagroom.

Garneren:

  • Verdeel de kruimelbodem over de bovenkant.
  • Garneer met verse aardbeien en muntblaadjes.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:
Een licht mousserende rosé zoals Moscato Rosé past uitstekend bij deze frisse trifle.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g

Romige Mosterd-Cognacsaus

Romige Mosterd-Cognacsaus

Een romige mosterd-cognacsaus, ideaal bij lamskroon of ander feestelijk vlees.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 eetlepels cognac
  • 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
  • 50 g koude boter in klontjes

Instructies

  • Doe de mosterd, cognac en kalfsfond in een steelpan.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur en laat het inkoken tot de helft.
  • Roer de boter in delen door de saus totdat deze volledig is opgenomen.
  • Let op: laat de saus niet meer koken nadat de boter is toegevoegd.
  • Serveer direct bij vleesgerechten zoals lamskroon of gebraden rundvlees.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze saus met een stevige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of een glas cognac.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

inclusief opstijftijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl koffie
  • 1,5 dl melk
  • 75 g suiker
  • 80 g eidooiers ongeveer 4 eidooiers
  • 50 g couverture chocolade
  • 1 eetlepel koffielikeur bijv. Marakesch
  • 6 g gelatine 3 blaadjes
  • 2,5 dl room

Voor de garnering:

  • Lobbig geklopte room
  • Cacaopoeder
  • 4 physalis

Instructies

Voor de bavarois:

  • Breng de melk en de helft van de suiker langzaam aan de kook.
  • Voeg de couverture chocolade toe en roer tot deze is opgelost.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de eidooiers met de resterende suiker tot een romige, witte massa.
  • Giet de warme melk al roerend bij de eidooiers.
  • Doe het mengsel terug in de pan en verwarm voorzichtig tot net onder het kookpunt (ongeveer 80°C).
  • Roer de uitgeknepen gelatine door het warme mengsel tot deze volledig is opgelost.
  • Voeg de koffie en koffielikeur toe en meng goed.
  • Plaats de pan in een kom met ijswater en laat het mengsel afkoelen tot het dikker wordt.
  • Klop de room bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het afgekoelde mengsel.
  • Schep de bavarois in kleine glaasjes en laat minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Klop de room lobbig en schep een laagje op de bavarois.
  • Garneer elk glaasje met een physalis en bestuif licht met cacaopoeder.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn zoals een Muscat of een glas espresso voor een perfecte afsluiting.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Baskische Crème van Schapenkaas met Paprikasaus

Een verfijnd Baskisch voorgerecht van schapenkaascrème en romige paprikasaus.
(inclusief koeltijd)2 uur
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g geraspte Baskische schapenkaas Osseau-Iraty
  • 2 plakken Bayonne ham
  • 3 dl vloeibare room
  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voor de schapenkaascrème:

  • Breng 100 ml vloeibare room langzaam aan de kook in een steelpan.
  • Voeg een snufje zout en peper toe.
  • Roer de geraspte schapenkaas door de warme room tot deze volledig gesmolten is.
  • Verdeel de crème over vier cocktailglazen.
  • Laat even afkoelen, dek af met huishoudfolie en zet 1 uur in de koelkast.

Voor de paprikasaus:

  • Maak de paprika schoon en snijd in stukken.
  • Snipper de ui en maak de knoflook schoon.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te kleuren.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 200 ml vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek af en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Afwerking:

  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm.
  • Verdeel de ham over de afgekoelde kaascrème in de glazen.
  • Schenk de paprikasaus over de ham.
  • Garneer met een snufje paprikapoeder en een paar druppels olijfolie.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Muscadet of een andere droge witte wijn uit de Loirestreek.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Basilicum Knoflooksaus met Crème Fraîche

Basilicum Knoflooksaus met Crème Fraîche

Een romige saus met basilicum en knoflook, perfect bij vlees- en groentegerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • dl runderbouillon
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 klein uitje fijngesnipperd
  • Bosje basilicum blaadjes geplukt
  • Klontje boter
  • Bindmiddel allesbinder of maïzena
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snipper het uitje fijn en snijd de knoflook in plakjes.
  • Laat de boter smelten in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook en ui tot ze zacht zijn.
  • Voeg de crème fraîche en runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus enkele minuten doorkoken.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe aan de saus en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Bind de saus met een bindmiddel tot de gewenste dikte en laat nog even doorkoken.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Serveer warm bij vlees, pasta of groentegerechten.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Basilicum-knoflooksaus met Crème Fraîche

Basilicum-knoflooksaus met Crème Fraîche

Een romige saus met basilicum en knoflook, perfect voor pasta, vlees of groenten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snipper het uitje fijn en snijd de knoflook in plakjes.
  • Smelt een klontje boter in een steelpan.
  • Fruit de knoflook en het uitje tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de crème fraîche en de runderbouillon toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat het enkele minuten goed doorkoken.
  • Voeg de blaadjes basilicum toe.
  • Hak de basilicum fijn met een staafmixer terwijl deze in de saus is.
  • Bind de saus af met een bindmiddel tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een zachte witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g